10 zapovjesti slobodnog duha - by Nietzsche

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Guede

Buraz
Poruka
11.277
1.) Narode niti voli niti mrzi.

2.) Ne bavi se politikom.

3.) Ne budi bogat, a ni prosjak.

4.) Slavnima i utjecajnima uklanjaj se s puta.

5.) Ženu uzimaj iz nekog inog naroda, ne iz vlastitog.

6.) Tvoju djecu nek' tvoji prijatelji odgajaju.

7.) Nikakvoj se crkvenoj ceremoniji ne podvrgavaj.

8.) Ne žali zbog kakva prijestupa nego zato učini neko dobro djelo više.

9.) Da bi uistinu mogao govoriti, prednuj egzil.

10.) Ne priječi svijet spram tebe ni ti sebe spram svijeta.

Koliko ste slobodni po definiciji brkatog nijemca ? :)

Hajde nas podseti gde je ovo Niče napisao!:confused:

Ja bih pre rekao da čovek koji ispunjava ove uslove pravi roba od sebe, ograničava se i slično. Mada Niče je specifičan, on je čovek koji je čitav život propovedao nadmoć i nadčoveštvo, a realno bio je sve samo ne to u svom privatnom životu... recimo koliko je samo resantniman predstavljao u lošem svetlu, a sam je patio od itekako teških oblika resantnimana. Meni njegova filozofija više deluje kao želja za svim onim što sam nije bio, kao pokušaj prevladavanja samog sebe kroz provopedanje onog što nemaš (praveći se tako da imaš upravo to), što je zapravo vrlo često i put u genijalnost. A tako mi deluju i njegovi sledbenici, bar ovi za koje znam, gotovo bez razlike svaki od njih nije poseban ni jak nego sanja o tome, prevazilazi to, potura ljudima tu viziju sebe.

Hajde nas podseti gde je ovo Niče napisao!:confused:

Na maramicu polupijan u nekoj kafani ... ovih deset postulata jesu sustina njegovog ucenja, i to sto su izvedeni iz njegovih djela, cine ga autorom

Ja bih pre rekao da čovek koji ispunjava ove uslove pravi roba od sebe, ograničava se i slično. Mada Niče je specifičan, on je čovek koji je čitav život propovedao nadmoć i nadčoveštvo, a realno bio je sve samo ne to u svom privatnom životu... recimo koliko je samo resantniman predstavljao u lošem svetlu, a sam je patio od itekako teških oblika resantnimana. Meni njegova filozofija više deluje kao želja za svim onim što sam nije bio, kao pokušaj prevladavanja samog sebe kroz provopedanje onog što nemaš (praveći se tako da imaš upravo to), što je zapravo vrlo često i put u genijalnost. A tako mi deluju i njegovi sledbenici, bar ovi za koje znam, gotovo bez razlike svaki od njih nije poseban ni jak nego sanja o tome, prevazilazi to, potura ljudima tu viziju sebe.

Meni se upravo cini suprotno, i da ovo jesu jedni od uslova koji duh cine slobodnim. Slobodan duh bih trebao biti lisen uticaja i obicaja koji nam, kako se cini, dolaze prirodno sa rodjenjem. Oteti se ucestalosti, i sici sa, uslovno receno, zacrtanog puta, bi trebalo da bude imperativ svakog slobodnog duha.

Ne moze se imati slobodan duh, a biti u sluzbi ideja, dogmi ... kao ni sydjelovati u uzaludnim borbama. Slobodan duh ne podlijeze nicemu, isto tako kao sto nista ni ne pokorava.

Na maramicu polupijan u nekoj kafani ... ovih deset postulata jesu sustina njegovog ucenja, i to sto su izvedeni iz njegovih djela, cine ga autorom

Meni se upravo cini suprotno, i da ovo jesu jedni od uslova koji duh cine slobodnim. Slobodan duh bih trebao biti lisen uticaja i obicaja koji nam, kako se cini, dolaze prirodno sa rodjenjem. Oteti se ucestalosti, i sici sa, uslovno receno, zacrtanog puta, bi trebalo da bude imperativ svakog slobodnog duha.

Ne moze se imati slobodan duh, a biti u sluzbi ideja, dogmi ... kao ni sydjelovati u uzaludnim borbama. Slobodan duh ne podlijeze nicemu, isto tako kao sto nista ni ne pokorava.
Hajde sad lepo uzmi u ruke ili nađi na pdf "Also sprache Zaratustra" (Tako je govorio Zaratustra) pa kad pročitaš,
ponovo se javi ...
Tih deset koje si napisao samo poneka liči na njegove stavove...
Nigde ne kaže da se politikom ne treba baviti,da se sklanjaš slavnima I bogatima s puta I sl."biseri"...
Ako su to tvoji stavovi...pa I nisu loši,ali decu uvaljivati prijateljima na odgoj? Hmm...:lol::mrgreen:
A možda prijateljicama,aaaa?:rumenko::per:

1. Ovo je praktično stav, "Nikada ne budi ni "ZA," niti "PROTIV."" Ovo je praktično stav kojeg je podučavao Buda, ali stav koji sa pozicije najviše duhovne slobode jesu uvek podučavali svi duhovni velikani. Taj stav kaže biti nepristrasan jer je to jedina najviša ljubav koju humano biće može iskazati prema sveukupnom životu. Drugim rečima, taj stav obezbeđuje da svima oko nas damo slobodu da imaju svoja životna iskustva pa bilo da su bolna ili nisu. Razlog je što svako uči život na osnovu svojih iskustava koja će ga pre ili kasnije uvek dovesti do istog cilja a to je da i taj svako konačno zauzme stav 'niti za niti protiv.'
Isključiti ljubav iz sebe je ravno duhovnom samoubistvu - sa ovim mislim na čistu uzvišenu ljubav. Nijedno biće ni u jednom svetu ne može opstajati bez ljubavi ili bar ne sve dok se iznutra ne otvori prema najvišoj ljubavi koja dolazi direktno u srce čoveka. Pa ni tada se ne preporučuje ni pod kojim uslovima isključivanje tople, humane ljubavi prema bližim članovima sa kojima se neguje uzajamno poverenje...

2. Politika jeste poligon na kojem vladaju negativne ili destruktivne pasije uma koje uglavnom bude ono negativno i nepošteno ali i neodgovorno u čoveku. Tako da svako ko se okrene uzvišenijem duhovnom životu brzo sam shvati da u politici nema "hleba," za duhovni progres i dosezanje duhovne slobode.

3. Zabluda je da bogati nisu omiljeni 'Bogu' i da je bogatstvo porok. Bogasti jednako dobro i uspešno mogu dosegnuti duhovnu slobodu kao i bilo koji drugi. Bitan je stav i odnos prema bogatstvu odnosno materijalnim stvarima a ne samo njihovo posedovanje. Ako visokoduhovan odjednom izgubi svu svoju imovinu to ga neće pogoditi i oterati ga na Brankov most da sa njega skače u nabujalu Savu (ili Moraču, svejedno), Sa druge strane, siromaštvo najčešće dolazi zbog naše duhovne nerazvijenosti ili neizbalansiranosti unutarnjih principa tako da nije stvar našeg svesnog izbora. Istovremeno, i siromaštvo ili bogatstvo mogu biti samo trenutna potreba za neophodna iskustva opat zarad ispravnog duhovnog napretka. Sve to iziskuje dublje sagledavanje potreba same osobe za određenim životnim iskustvima koja će u njoj izazvati odgovarajuće transformacije.

4. Svakako, slavni i uticajni imaju moć i mogu ti nauditi jer ako si čovek koji stremi slobodi onda si za njih opasan čak i kada ćutiš.
Zašto?
Zato što duhovno razvijena osoba, koja je na putu ka slobodi ili je već dosegla duhovnu slobodu uvek izuzetno iritira materijalno usmerene ljude koji tada postaju nasilni prema osobi koja im svojim prisustvom kaže da su se usmerili u negativnom pravcu. Zato su duhovni velikani najčešće proganjani i ubijani. Oni toga i jesu svesni pa se i klone ovde pomenutih. (Ipak, duhovna sloboda se ne dobija tek praktikovanjem nekih preporučenih pravila koja je iko popstavljao. Duhovna sloboda znači da je pojedinac svojim stanjem svesti dosegao čisto duhovnu svest određenim duhovnim tehnikama...)

5. Ženu bi trebalo birati u skladu sa svojim nivoom duhovne razvijenosti nezavisno da li je osoba materijalista ili je duhovno visoko uzdignuta. Jer će jedino takav izbor obezbediti potrebni sklad i dug brak...

6. Prijatelji? Ko je taj što može biti prijatelj osobi na putu duhovne slobode (tačnije Duši koja se usmerila ka višim vrednostima)?
Takvih nema u najvišem smislu reči.
Još je Apolonijus iz Tijane rekao da Duša, ono što jesmo, u ovom svetu nema prijatelja te da je čak i vlastiti um njen neprijatelj - osim ako mi kao Duša već nismo uspeli da mu stavimo povodac i da nam služi a to bude tek sa dosezanjem visokih nivoa duhovne svesti...

7. Ne samo crkvenoj već ni društvenoj. Jer su sve ceremonije, običaji, navike i slične stvari zamke na putu ka duhovnoj slobodi. Zato su danas sva sociološka, psihološka, psihijatrijska, crkvena i necrkvena učenja koja donose mnogi iz Indije preko mnogih muških i ženskih gurua, praksi i još mnogo toga samo zamke na putu ka najvišim stadijumima svesti i duhovne slobode.
(Ipak, čovek se može zapitati; Pa ko je onda pravi prijatelj čoveku, Duši, na tom putu? Jedini, i uvek jedini jeste suština života koju znamo pod dosta drugih imena ali je ovde najpoznatija kao Sveti Duh. Ova suština života ima svog pravog i jedinog predstavnika preko koga unosi učenja u ovaj svet. Ko pronađe ovog pojedinca znaće da je on u duhovnom telu ujedno jedini predstavnik Boga (najvišoj Svesti, kome se može verovati...) Naravno, decu mora odgajati roditelji jer im je to prilika i način da se duhovno uzdižu...

8. Drugačije rečeno onaj ko se boji da ne pogreši pa ne čini ništa sprečio je sebe od bilo kakvog duhovnog napredovanja - onaj ko radi i greši taj se usput koriguje i napreduje...

9. Da bi istinu mogao govoriti, onu najvišu, trebaš prvo naći nekoga kome je stalo do istine...

10. Pusti svet nek ide svojim putem a ti svojim. U tom svetu pojedinci se bude onda kada dobiju dovoljno čvoruga i modrica, patnji i bola da ih više ne mogu podnositi... Tek tada se ti pojedinci osvrnu i požele istinu videći da su sve vreme jurili za šargarepom na štapu...

Ipak taj brkati nemac je bio jako uslovljen svojim društvenim odgojem da bi mogao dopreti do visokih i zavidnih duhovnih visina i stanja svesti.
Malo je onih koji mogu probiti okvire određenih stanja svesti i imati besprekornu istinu...

Poslednja izmena:
Hajde sad lepo uzmi u ruke ili nađi na pdf "Also sprache Zaratustra" (Tako je govorio Zaratustra) pa kad pročitaš,
ponovo se javi ...
Tih deset koje si napisao samo poneka liči na njegove stavove...
Nigde ne kaže da se politikom ne treba baviti,da se sklanjaš slavnima I bogatima s puta I sl."biseri"...
Ako su to tvoji stavovi...pa I nisu loši,ali decu uvaljivati prijateljima na odgoj? Hmm...:lol::mrgreen:
A možda prijateljicama,aaaa?:rumenko::per:

Procitao sam Zaratustru vise puta, i ovo nisu navodi samo iz te knjige, ovo je njegova sustina kroz sva njegova djela ...

Djecu kod prijatelja, da bi ih postedili onog dijela nase ljubavi koja cesto od istih zna napraviti slabe ljude ...

... da dodam kako ta ista ljubav mora biti pristrana, i kao takva robi duh

Poslednja izmena:
liči mi na "zapovesti" Bukovskog...

Dok vetar duva

Dok vetar ponovo duva s mora
i zemlja je ukaljana razvratom i neredom
oprezno rukuj sabljom izbora,
upamti
ono što je možda bilo plemenito
pre pet stoleća
ili pre samo 20 godina
sada je
sve češće
zaludan posao.
tvoj život samo se jednom živi
istorija uvek ponovo
pravi budale od ljudi.
budi na oprezu, dakle,
od svakog naizgled plemenitog
čina
ideala
ili akcije,
bilo za ovu zemlju ili ljubav ili
Umetnost,
neka te ne povuče trenutak
ili lepota ili politika
što uvene kao odrezani cvet;
ljubav, da, ali ne kao bračna uvertira
i čuvaj se loše hrane i preteranog rada;
daj sebi vremena i pij koliko ti je potrebno
da održiš kontinuitet,
jer piće je oblik življenja
u kome se učesnik vraća po novu šansu
za život; osim toga
živi što više sam;
imaj decu ako se to desi
ali potrudi se da nemaš ništa s podizanjem
dece; ne uključuj se u sitne prepirke
ruke i glasa
osim ako tvoj dušmanin traži život tvoga tela
ili život tvoje duše; tada ubij,
ako moras; i
kada dođe vreme da umreš
ne budi sebičan —
shvati to kao besplatno putovanje -
pođi bez ikakve mrlje srama ili promašenosti
ne žali ni za čim
dok vetar duva s mora
i vreme teče dalje
zapljuskujući tvoje kosti blaženim mirom.

Evo 10 zapovijesti u originalu. Ali posto je iz zaostavstine nije sigurno da je bas njegovo, jer se u njoj nalaze i citati iz tudjih djela.

19 [77] [Nachlass Oktober-Dezember 1876]
Die 10 Gebote des Freigeistes.
Du sollst Völker weder lieben noch hassen.
Du sollst keine Politik treiben.
Du sollst nicht reich und kein Bettler sein.
Du sollst den Berühmten und Einflußreichen aus dem Wege gehn.
Du sollst dein Weib aus einem anderen Volke als dem eignen nehmen.
Du sollst deine Kinder durch deine Freunde erziehen lassen.
Du sollst dich keiner Ceremonie der Kirche unterwerfen.
Du sollst ein Vergehen nicht bereuen, sondern seinetwegen eine Gutthat mehr thun.
Du sollst, um die Wahrheit sagen zu können, das Exil vorziehen.
Du sollst die Welt gegen dich und dich gegen die Welt gewähren lassen.

- - - - - - - - - -

Otprilike treba jos da ozenim strankinju, sve ostalo je ucinjeno.

Svidja mi se u filmu scena sa kamenom i gazenjem stakla gdje djevojka prepada sitnog trgovca i promovise red i zakon iznad slobode.

http://www.filmovizija.studio/movie/geroy-2016-video_2be652918.html

13308169_1080423245313429_12967172635885906_o.jpg

Ja I Božijim zapovestima nađem manu I Isusovim koje deklamovao na gori-nije poštedeo životinje,biljke,vanzeme,
a I Boži I Đezuzu čovec u gro planu...
No dobro,mali mizerni čovečuljak je mio njima dvojici,prdon,trojici svetoj I u pravu je Niče kad to rečima kao sabljom saseca
u kopernikanski obrt volje njegove za moć!
Takva jedna intervencija je bila zlata vredna-opomena crkvarima da doživljaje sveta ne treba zloupotrebljavati na način
silovanja (prcanja u um) vernika!
Moja volja-moja vera-poručuje u osnovi Niče I to okreće svet I vrća na pravo mesto:filozofiju ispred religije !
A tih deset isključivosti...Pih...Mogu ja I to sasvim lepše I bolje...No ,hvala mu I za toliko!
Bar je pokazao da se to I drukčije može!

Back