10 kulinarskih saveta

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
- Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ih osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, postaće gnjecavi kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

- Smeđi pirinač potopite preko noći kako biste ga sutradan lakše skuvali jer je njemu potrebno mnogo vremena da se skuva.

- Kako bi vam karfiol zadržao belu boju, u vodu u kojoj ga kuvate dodajte malo mleka.

- Pola kašičice soli koju dodate u testo poboljšaće mu ukus.

- Da biste sprečili da rižoto postane gnjecav, pokrijte ga krpom čim skinete šerpu sa vatre jer će ona upiti višak vlažnosti.

- Nikad ne stavljajte vrelu hranu u frižider, ostavite prvo da se ohladi na sobnoj temperaturi.

- Neki kuvari ne preporučuju vina za kuvanje jer su suviše slana, a otvarati svaki put novu bocu kvalitetnog vina se ne isplati. Zato, kad vam ostane vina, zaledite kockice pa ih dodajte kad kuvate rižoto, pastu, ribu, soseve, marinade.

- Kad je sos redak, obično posežemo za brašnom da bismo dobili odgovarajuću teksturu, ali suviše brašna daje pomalo sirov ukus. To možete izbeći ako umesto brašna dodate prezlu.

- Ne objašnjavajte i ne izvinjavajte se. Osim ako jelo nije kompletni promašaj, mala je verovatnoća da će drugi primetiti da rižotu fali malo bibera, a da je u čorbu moglo da se doda još peršuna.

- Ma koliko da ste dobri u kuhinji, znajte da neke stvari gotovo nikad ne možete napraviti tako dobro kao profesionalci, pa slobodno kupite kroasan, lisnato testo ili hleb od kiselog testa.
link

Јело тј шерпу увек хладим на балкону пре него што га ставим у фрижидер.

Месо пре припреме увек оставим сат времена на собној температури.
Što na sobnoj? Nikada to ne radim, nisam imala pojma da treba??

Да вам се јаје (или месо) не би лепило за тигањ

Не скочањи се приликом пржења или динстања.
Hvala.
A ja tijesta za razvijanje uvijek držim u frižideru da malo odmore! Bar 20 min. Bolje se razvijaju, to sam davno vidjela u nekoj emisiji o kuhanju i stvarno "radi". Da se odužim savjetom, ako nisi znala :)
A dizana tijesta nikada ne treba zamijesiti sa česmovačom, u istoj emisiji vidjela, zato što hlor iz vode smanjuje dejstvo kvasca. Ili kupovna ili bar prokuhana.

Hvala.
A ja tijesta za razvijanje uvijek držim u frižideru da malo odmore! Bar 20 min. Bolje se razvijaju, to sam davno vidjela u nekoj emisiji o kuhanju i stvarno "radi". Da se odužim savjetom, ako nisi znala :)
A dizana tijesta nikada ne treba zamijesiti sa česmovačom, u istoj emisiji vidjela, zato što hlor iz vode smanjuje dejstvo kvasca. Ili kupovna ili bar prokuhana.
Majstorica sarajevskog bureka sa sirom i sarajevskog pizza bureka je progovorila.

Ljubi brat.

🥰 🐈

O sarajevskoj piti s junećim mesom možemo isto porazgovarati, slušam savjete.

Hvala.
Хвала али не умем ти ја то. Ништа са брашном и квасцем, ту сам дудук.

Јаја пре кувања треба држати на собној да не попуцају, исто тако се и снег од беланаца боље умути.

За опекотину је најбољи сенф, одмах се стави и док се сасуши нема ни плика ни ожиљка.

А рижу кувам на најјаче док не проври, када проври смањим на најслабије док скоро сва вода не испари. Онда поклопим и оставим на искљученој рингли. Буде фин и растресит.

Сетићу се још...

А рижу кувам на најјаче док не проври, када проври смањим на најслабије док скоро сва вода не испари. Онда поклопим и оставим на искљученој рингли. Буде фин и растресит.

Сетићу се још...

Problem sa pirincem je da ima nekih (ako se dobro secam) oko 12 razlicitih vrsta koje se koriste kao ljudska hrana.

Kod nas je popularan kocanski koji ja zovem sushi pirinac, jer je cupav i generalno gnjecav kad se skuva (time idealan za sushi)
Ali ja ga bas ne volim (mozda za sarmu i punjene stagod - tikvice, paprike, luk bla bla). Moze da se navuce uz paznju da ne bude gnjecav i da ostane ceo.

Ako je samo pirinac za uz nesto (riba/meso, kinez, stagod da ide sa pirincem sa strane) onda radije Basmati, brzo se skuva (skroz) i ostane ceo.

Ima i long-grain - taj je najzagonetniji - nekima treba puno vremena da se skuvaju, neki se skuvaju brzo - nemam univerzalno resenje. Jednog na koji sam natrcao trebalo mi je sat vremena da ga skuvam i jos je bio al'dente kad je kao bio gotov.

crni (divlji) pirinac - kuvati odvojeno malu dozu. iscediti dobro pa pomesati sa normalnim. Jako lepog je ukusa + dekorativno ;) Moze i sam, ali je generalno skuplji od obicnog. Za egzoticna jela. ;)

Купујем само онај жућкасти парбојлед, ,, Scotti " или већ који нађем. Добар је за све намене.

Da taj je navodno malo naparen u ljusci pre pakovanja - to mu doda malo jos arome i boje, a i tvrde da se lakse skuva zbog toga.
Pozitivno iskustvo takodje. Mislim da je jeftiniji nego basmati.

Ima i braon pirinac - integralni - ne secam se kad sam poslednji put video i da li ga ima kod nas.

Da taj je navodno malo naparen u ljusci pre pakovanja - to mu doda malo jos arome i boje, a i tvrde da se lakse skuva zbog toga.
Pozitivno iskustvo takodje. Mislim da je jeftiniji nego basmati.

Ima i braon pirinac - integralni - ne secam se kad sam poslednji put video i da li ga ima kod nas.
ima ga kod nas samo se taj integralni duže kuva od ovog belog

Back