10 frontmena domaće rok muzike 80-ih

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.699
Kada govorimo o domaćoj rok muzici 80-ih godina, i kvalitet i kvantitet su i te kako bile zadovoljene kategorije i to na najvišem nivou.
Raznovrsnost zvukova i glasova učinili su muziku ovog doba neprolaznom iako je od tada prošlo skoro 4 pune decenije

Ovo je po izboru “10naj” najveći od najvećih

1.Prvo mesto, zasluženo je dobio, ko drugi, do Bora Đorđević, frontmen neprolazne „Riblje Čorbe“.

2.U stopu ga prati još jedan veliki umetnik koji nas je preraano napustio, Milan Mladenović, predvodnik fantastičnog benda „Ekatarina Velika – EKV“.

3.Počasno treće mesto dodelili smo Srđanu Gojkoviću Giletu i „Električnom Orgazmu“, uz čije hitove se i danas dobro provodi.

4.Na našoj listi neprolaznih, našao se naravno i Branimir Džoni Štulić, jedan od najvećih mističara jugoslovenske rok scene i naravno, njegova „Azra“.

5.Sve ovo ne bi bilo ono pravo, da se nismo setili Aleksandra Akija Rahimovskog i neprevaziđenog „Parnog Valjka“.

6.Najbujnija kosa rok scene tada i ikada, hard rok Goran Šepa Gale i „Kerber“.

7.Naravno, jedan je Zoran Kostić Cane i neprevaziđeni „Partibrejkersi“.

8.Rok džentlmeni Žika i Dragi Jelić, bez kojih ne bi bilo ni „Yu grupe“.

9.Šarmantni i talentovani Zvonimir Đukić Đule, bez koga „Van Gogh“ ne bi bio to što jeste.

10.I za kraj nešto blaža po zvuku, ali ništa manje kvalitetna i posebna grupa „Galija“ i naravno Nenad Milosavljević Neša.

Ne znam koja su merila?
Na prvi pogled meni lista uopste nema smisla,
Ako se mere vokalne sposobnosti- Dado Topic uzima prvo mesto bez konkurencije, drugo mesto (originalni) pevac Smaka, trece Gale- mada moguce i da je obrnuto, obadvojica su odlicni pevaci.

Nije mi jasno da Darko Rundek, Haustor nije na listi, volio ga neko ili ne- Djordje Balasevic ipak pripada listi, rekao bih Prljavo Kazaliste, Atomsko Skloniste.

Poslednja izmena:
Takodje je pitanje na koga se tacno misli kao na frontmena jer u grupama SMAK, Divlje jagode i Bijelo dugme to nisu bili uvek pevaci vec gitarista.
Zaboravih na Divlje Jagode, i takodje si u pravu da drontman nije uvek pevac, to sam skroz smetnuo s uma.

Pitanje je opet koja su merila i parametri, ako gledamo stvar s pozicija 80 tih, onda bi lista definitivno izgledala drugacije, a pogotovo ako gledamo popularnost tada Haustor i Bijelo Dugme bi definitivno bili na listi, mozda i neki drugi koji sad nisu popularni, ali tada jesu bili.

Poslednja izmena:
Bora Đorđević, Riblja Čorba
Milan Mladenović EKV
Džoni Štulić, Azra
Goran Šepa Gale,Kerber
Žika Jelić, YU Grupa
Vlada Divljan, Idoli
Nele Karajlić (Zabranjeno Pušenje )
Dado Topić ( Time )
Goran Bregović ( Bijelo Dugme )
Radomir Mihailović Točak ( Smak )

msm da je ova lista mnogo kvalitetnija..
dakle šutnuo sam Caneta, Nešu Galiju, Akija, Gileta i Đuleta a ubacio
Točka, Bregu, Vladu Divljana, Neleta i Dada Topića
naravno ovo je neka objektivna lista

a da je po mom ukusu bilo bi ovako:

Nikola Vranjković ( Blok Aut )
Čonta ( Pekinška Patka )
Golub ( Goblini )
Pop ( Ateist Rep )
Vuja ( KBO )
Skaki ( Trula Koalicija )
Boban ( Ritam Nereda )
Tusta ( Kud Idijoti )
Kosta ( Novembar )
Krsma ( Grupa JNA )

Poslednja izmena:
Bora Đorđević, Riblja Čorba
Milan Mladenović EKV
Džoni Štulić, Azra
Goran Šepa Gale,Kerber
Žika Jelić, YU Grupa
Vlada Divljan, Idoli
Nele Karajlić (Zabranjeno Pušenje )
Dado Topić ( Time )
Goran Bregović ( Bijelo Dugme )
Radomir Mihailović Točak ( Smak )

msm da je ova lista mnogo kvalitetnija..
dakle šutnuo sam Caneta, Nešu Galiju, Akija, Gileta i Đuleta a ubacio
Točka, Bregu, Vladu Divljana, Neleta i Dada Topića
naravno ovo je neka objektivna lista

a da je po mom ukusu bilo bi ovako:

Nikola Vranjković ( Blok Aut )
Čonta ( Pekinška Patka )
Golub ( Goblini )
Pop ( Ateist Rep )
Vuja ( KBO )
Skaki ( Trula Koalicija )
Boban ( Ritam Nereda )
Tusta ( Kud Idijoti )
Kosta ( Novembar )
Krsma ( Grupa JNA )
Nikad nisam voleo ove top liste

Jer uvek nekog zaboravim

A i teško ih je rangirati

Mada sviđa mi se ova tvoja lista

Samo kako izbaci caneta

Evo sad mi padoše na um bjesovi

Moraju biti na listi

Baš tako

Zato i kažem da ne volim te top liste

Kad moraš da ih uguraš u deset
Da, uvek ima niz problema oko parametara, kad god se prave liste- npr tehnicki gledano i Indexi su svirali 80tih, ali su izdali samo par pesama,
zavisno od kojoj regiji je ko ziveo bio je izlozen razlicitim grupama, npr Sarajevska scena je bila “jaka” gde sam ziveo je jako bilo popularno Zabranjeno Pusenje i Crvena Jabuka i Plavi Orkestar, a za Partibrejkerse i Van Gogh npr nisam uopste cuo, a Bajaga je bio dosta popularan.
Djordje Balasevic- gde njega svrstati? Neki akbumi su proglaseni za najbolje rok albume,
Plavi Orkestar je imao, koliko se secam najprodavaniji album 80tih.
Takodje po nekim merilima i Nervozni Postar bi se mogao uvrstiti, toliko je trestao svuda po dvoristima da i dan danas znam pola pesama napamet,
a ima mnogo dobrih bendova i vrlo kvalitetnih koji nisu bili slusani.

Da, uvek ima niz problema oko parametara, kad god se prave liste- npr tehnicki gledano i Indexi su svirali 80tih, ali su izdali samo par pesama,
zavisno od kojoj regiji je ko ziveo bio je izlozen razlicitim grupama, npr Sarajevska scena je bila “jaka” gde sam ziveo je jako bilo popularno Zabranjeno Pusenje i Crvena Jabuka i Plavi Orkestar, a za Partibrejkerse i Van Gogh npr nisam uopste cuo, a Bajaga je bio dosta popularan.
Djordje Balasevic- gde njega svrstati? Neki akbumi su proglaseni za najbolje rok albume,
Plavi Orkestar je imao, koliko se secam najprodavaniji album 80tih.
Takodje po nekim merilima i Nervozni Postar bi se mogao uvrstiti, toliko je trestao svuda po dvoristima da i dan danas znam pola pesama napamet,
a ima mnogo dobrih bendova i vrlo kvalitetnih koji nisu bili slusani.
Teško je tu utvrditi neki kriterijum

Pa se sve svodi na lični ukus

Da je kriterijum popularnost ili broj prodatih albuma verovatno bi lista bila drugačija

Eto ti si pomenuo plavi orkestar koji ja nikad nisam slušao

Ali volim recimo bjesove ili blok aut koji nisu tako popularni

I žanrovski ih je teško svrstati

Da li baš svi oni mogu da se svrstaju u rok

Teško je tu utvrditi neki kriterijum
Pa se sve svodi na lični ukus
Da je kriterijum popularnost ili broj prodatih albuma verovatno bi lista bila drugačija
Eto ti si pomenuo plavi orkestar koji ja nikad nisam slušao
Ali volim recimo bjesove ili blok aut koji nisu tako popularni
I žanrovski ih je teško svrstati
Da li baš svi oni mogu da se svrstaju u rok
Apsolutno se slazem s napisanim- postoji mnogo mogucih kriterijuma, ako bih napravio top 10 tehnicki najkvalitetnijih verovatno bi na listi vecinu cinili bendovi koje nikad ili retko slusam, pomenuti Plavi Orkestar nisam slusao- ali jesu bili jako popularni-
interesantna stvar mi je zapala- kako su 80 tih svuda tandrkali kazetofoni i radija, i u autima se glasno pustala muzika i mogao si znati sta se gde slusa i Nervozni Postar se slusao mnogo vise nego Elektricni Orgazam, ali i oni koji su slusali Postara nebi to priznali :)

Bjesovi su dosta dobra grupa, slusao sam ih ponekad pre, ali vise mi ne odgovaraju, ukus se menja s godinama.

Back