1 P

Radnja ove priče počinje u jednoj našoj banji u stilu socrealizma. Kako banje još nisu privatizovane jer su u vezi sa zdravstvom sve su predpostavljam takve. Nakon što sam primenio tehike koje su mi omogućile da izađem iz začaranog kruga krevet -mesto na terasi za pušenjeo odlučio sam da prebacim u drugu brzinu i primenim Mens sana in corpore sano. Ovo osveženje je idealno za dužu vožnju biciklom do pomenutog mesta a onda topla kupka napolju, opuštanje samo takvo. Kasnije sam saznao kako u Velikoj Britaniji ne postoji takav koncept banja na otvorenom kao u uvom delu Evrope. Seo sam u srednje topli bazen za sedenje okreno se prema suncu i držao oči zatvorene neko vreme. Opuštanje je bilo potpuno, malo pomalo sam počeo da razgledam okolinu. Pažnju mi je odmah privukao grotesktni stariji par sa leve strane, reklo bi se bliže šest banki. Čiča je sedeo pasivno a gospođa se strastveno ljubila pred publikom. Kao u nekoj Grčkoj tragediji hor torokuša sa leve strane je pojasnio dešavanje na sceni:"Vidi ih kako ih nije sramota. Po celu noć se pičkaraju, jedno drugom i oca i majku i tetku u Crnoj gori i onda ujutru idu zajedno na posao i drže se za ruke" . To je to:
Znalac- itelektualac

Okrugle naocare i uska ramena,
nikad ne primecuje gdje je to realnost!
Kraj njih je obavezno ogromna zena,
sto je lako maznu na sentimentalnost!

(R-Amadeus)

Znao sam od ranije da je ovakva pojava moguća, al me je porazilo saznanje da to može toliko da se oduži.
Mislio sam da ishod mora biti ili da se oboje izleče, ili da se rasture ili u krajnjom slučaju da nekog od njih đavo odnese pre vremena.

Osetio sam da mi više ne prija srednje topli bazen uzeh pare i cigare i uputih se ka kiosku za pljeskavice. Kiosk je u potpunosti istorijski i konceptualno odgovarao umetničkom stilu objekta kome je služio.
Nije bilo ekrana sa čitačima bar kodova, a nije bilo ni "Vaš račun iznosi........Vaš kusur gospodine" U kratko ničeg iritirajućeg tu nije bilo. Svirala je neka stara domaća muzika. Na meniju su bile dve stvari.
Odlučih se za pljesku. Jedan momak mi hemijskom olovkom ispiše cedulju i viknu "Jedna pljeskavica".
Drugi je bio iza ćoška nisam ga mogao videti, istog momenta se čulo kako je zacvrčala pljeskavica.
Sedim na drvenoj klupici otvorio kolu, pripalio cigaru i čekam. Pogledam šta piše na mom vaučeru.(Koji treba da predam drugom momku kad dođe vreme jel!?)

(1P)

Slatko sam se nasmejao. Vlasnik sam vaučera 1P. Šta bi drugo mogao poželeti muškarac koga drma kriza srenjih godina?

Vaučer 1P !
I tako sam počeo da zveram po restoranu i najbližem bazenu. Iako je zahlađenje desetkovalo posetioce moglo se probrati :)

.........Vaučer je utrošen i shvatih da mi više prija topli bazen. Pored mene peteročlana porodica, deluju srećno. Troje dece od 8-14 jedno drugom do uva. Klinci pričaju engleski ali ih ništa ne razumem. Naćulim uši , to je bio pravi Londonski kokni.treba vremena da se čovek navikne da sluša. Roditelji pričaju srpski , tako sam čuoo priču da u GB nema banja, kako ih mi zamišljamao. Mnogo bolje mesto . Voda je toplija kokni žamor malih "anglikanaca" uz koju jedva razumljivu psovku na srpskom sa Londonskim akcentom i isto ono prijatno sunce . Ostaje da se prikupi energija za cilj misije: Tura u olimpijskom bazenu(brrrrr) i vožnja nazad. Na izlasku morao sam proći pored srednje toplog. Tu sam konstatovao da su se golupčići premestili ispod drvenog mostića. Namerno sam uhvatio čičin pogled koji me tužno ispraćao.

Jašem biciklo prema zalasku sunca......

.
talicni.jpg

Ostala je nerazjašnjena jedna nedoumica. Drugo jelo na meniju je bilo K rofna!

Back