Uroš Drenović

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"На конференцији команданата шест највећих четничких јединица из Западне и Централне Босне, одржаној 1. и 2. јула 1942. у Грабској испод Требаве, одлучено је да се "признају сви уговори закључени између појединих четничких одреда и НДХ. Одредима који још нису склопили споразуме са НДХ препоручено је да то учине." (Дража, I том, стр. 401)

Чим се препоручује и другим одредима да учине исто, споразум је дефинитивно нашао примену. Евидентно је да су четници примали муницију од домобрана, што је ипак ниво више од обичног примирја. Дреновић је чак хтео и да се узима новац, али су остали четнички команданти то одбили. У сваком случају, договор је пао, а Дреновић је чак и усликан у оном хотелу како цуга са домобранима.

- - - - - - - - - -

А ови одреди су касније и у пракси постали део Дражине организације, па Дражи није сметало то што су они у врло блиској прошлости "сарађивали" са НДХ. Исто као што му није сметало да пред крај рата прими одреде СДС под своју команду, иако су ови претходно имали "дипломатске односе са НДХ".

"На конференцији команданата шест највећих четничких јединица из Западне и Централне Босне, одржаној 1. и 2. јула 1942. у Грабској испод Требаве, одлучено је да се "признају сви уговори закључени између појединих четничких одреда и НДХ. Одредима који још нису склопили споразуме са НДХ препоручено је да то учине." (Дража, I том, стр. 401)

Чим се препоручује и другим одредима да учине исто, споразум је дефинитивно нашао примену. Евидентно је да су четници примали муницију од домобрана, што је ипак ниво више од обичног примирја. Дреновић је чак хтео и да се узима новац, али су остали четнички команданти то одбили. У сваком случају, договор је пао, а Дреновић је чак и усликан у оном хотелу како цуга са домобранима.

- - - - - - - - - -

А ови одреди су касније и у пракси постали део Дражине организације, па Дражи није сметало то што су они у врло блиској прошлости "сарађивали" са НДХ. Исто као што му није сметало да пред крај рата прими одреде СДС под своју команду, иако су ови претходно имали "дипломатске односе са НДХ".

:hahaha::hahaha::hahaha:

комунисти осуђују Дражу што је примао босанске одреде и СДС у своје редове

ustase.jpg

:hahaha::hahaha::hahaha:

мајко Божија

сарадња комуниста са усташама дошла је исто онако природно као и њихова борба против четника. И у једном и у другом случају реч је о наставку предратне комунистичке политике, како „класне“, тако и „националне“. Обе те политике систематски су неговале антисрпство, за рачун наводно угњетаваних Хрвата.

a tema - uros drenovič je poginuo u istom rovu sa nemačkim vojnikom od engleske bombe iz aviona, daklem, ima pravde :ok:

Ајде напиши бар једну истиниту ствар овдје о учитељу Дреновићу. Све је лаж од његовог наводног учешћа у нападу на козару па до самог страдања. Урош Дреновић је убијен метком у леђа од Њемаца или Хрвата (јер их је било доста међу њима). Није погинуо од никаквог бомбардера, тјело му било очувано и тајно сахрањено да би му се захвални Срби тога краја одужили сахраном и спомеником прије неколико година.

ja znam da bi ti tako voleo d je bilo , ali nije :rtfm:

u istom rovu je poginuo sa nemačkim oficirom.....

tako da za kosti niko nije siguran čije su bile

- - - - - - - - - -

apropo teme, evo ti jedan original:
- - - - - - - - - -

800px-Izvestajdrenovic.jpeg

- - - - - - - - - -

Извештај 15. брдског армијског корпуса Вермахта о финансијској сарадњи Уроша Дреновића и власти НДХ од 1. маја 1943.
(страница бр. 689 Т314, рол 566, фрејм 685

- - - - - - - - - -

evo još jedan

- - - - - - - - - -

Sporazum_%C4%8Detnici_usta%C5%A1e.jpg

- - - - - - - - - -

Оверени препис уговора о сарадњи од 27. априла 1942. године између власти НДХ и војводе Уроша Дреновића.
(Документ се налази у војно-историјском архиву, Arhiv VII, Ca, k. 234, reg. br. 3/2)

- - - - - - - - - -

По речима својих савременика, Урош Дреновић био је човек ниског морала склон личном богаћењу и ратном профитерству. За време рата продавао је дрвну грађу НДХ и Трећем рајху, а према својим неистомишљеницима примењивао је бољшевичке методе разрачунавања. Такође, наводи се и да је био као командант врло лош и неактиван. У извештајима немачких јединица говори се о одличној сарадњи и приљежности Дреновића Независној Држави Хрватској, која је чак једно време планирала да га постави у Сабору као заступника свих „Православаца“ односно Срба у НДХ.

Poslednja izmena od moderatora:
ja znam da bi ti tako voleo d je bilo , ali nije :rtfm:

u istom rovu je poginuo sa nemačkim oficirom.....

tako da za kosti niko nije siguran čije su bile

- - - - - - - - - -

apropo teme, evo ti jedan original:

Па ти ни партизанске изворе не умијеш навести! Дај неки оригинал за ове глупости о његовој погибији, ја сам до сада у партизанској литератури налазио да је погинуо возећи се у Њемачком возилу, де се одлучите шта је , ров или возило, а ваљда они које је водио и бранио, и који су му гроб чували знају како је страдао. И да страдао је од Њемаца метком у леђа.

Ја на то нисам наишао нигдје, а ли сам прочитао да је погинуо у Њемачком возилу, што није тачно. Убили су га ти исти Њемци, метком у леђа.

Komandant puka »Manjača« i načelnik štaba za Bosnu:​
Vuk. J. Marčetić
M. P.​
1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 204, reg. br. 50/6 (BH-V-9561/1).
2 Tako se u dokumentima često pojavljuje Glavni štab bosanskih četničkih odreda.
3 Naslov je dopisan mastilom.
4 Radi se o jedinicama 2. proleterske, 3. sandžačke i 4. proleterske (crnogorske) brigade. Opširnije, vidi Zbornik NOE-a, tom IV, knj. 7, dok. br. 123.
5 Slavoljuba Vranješevića je početkom septembra 1942. Draža Mi-hailović uputio u zapadnu Bosnu da između reka Bosne i Vrbasa orga-nizuje -tamošnje jedinice po Uputstvu br. 5. ti potčini pod svoju komandu. Po dolasku u Glavni štab bosanskih četničkih odreda, određen je za komandanta grupe četničkih odreda za operacije protiv partizanskih snaga, i to samo dok traju operacije (Arhiv VII, Ča, k. 213, reg. br. 32/2). Proces potčinjavanja četničkih jedinica u istočnoj i zapadnoj Bosni pod komandu Dražinih oficira odvajao se dugo (sve do juna 1943) i u znaku stalnog otpora ranijih komandanata. Opširnije o tome, vidi Arhiv VII, Ča, k. 204, reg. br. 17/7: zapisnik sa konferencije četničkih odreda istočne i zapadne Bosne od 1. decembra 1942. i k. 196, reg. br. l/7: izveštaj komandanta Ozrenskog četničkog korpusa od 10. oktobra 1942.
6 Drenović, Azarić i Mišić su bili komandanti kolona u napadu u rejonu Mrkonjić-Grada (Arhiv VII, Ča, k. 204, reg. br. 48/6).
7 Okrugli pečat: »Glavni štab bosanskih četničkih odreda«.
8 U borbama protiv partizanskih snaga oktobra 1942. na području Mrkonjić-Grada iz četničkog odreda »Borje« bilo je organizovano 670 četnika a iz Trebavskog odreda 62 četnika (Arhiv VII, k. 204, reg. br. 27/6 i k. 213, reg. br. 35/2). O broju četnika iz Ozrenskog odreda u raspoloživim dokumentima nema podataka. Prilikom borbi protiv partizanskih jedinica te četničke snage su se pri prvom ozbiljnijem sukobu povlačile ili bežale. O njihovoj borbenoj vrednosti pomoćnik komandanta Glavnog štaba bosanskih četničkih odreda u izveštaju od 20. oktobra 1942. piše:
»Svakako ovaj put se pokazalo, da naša vojska još nije dorasla pitanjima koja joj se nameću, a isto tako i neki od njenih komandanata. Mislim da avaj put nije bilo ozbiljnijih razloga za povlačenje naših četnika iz sudbonosne borbe, koja je trebalo da donese pobedu nad komunistima«

(Arhiv VII, Ca, k. 161, reg. br. 3/1).

- - - - - - - - - -

eto šta komandant puka marčetić misli o drenoviću, da je loš komandant, njegovi vojnici kukavice i pljačakši...

- - - - - - - - - -

По речима својих савременика, Урош Дреновић био је човек ниског морала склон личном богаћењу и ратном профитерству. За време рата продавао је дрвну грађу НДХ и Трећем рајху, а према својим неистомишљеницима примењивао је бољшевичке методе разрачунавања. Такође, наводи се и да је био као командант врло лош и неактиван.

У извештајима немачких јединица говори се о одличној сарадњи и приљежности Дреновића Независној Држави Хрватској, која је чак једно време планирала да га постави у Сабору као заступника свих „Православаца“ односно Срба у НДХ.

Zbirka dokumenata nemackog Petnaestog brdskog armijskog korpusa T314 roll 566

- - - - - - - - - -

Ја на то нисам наишао нигдје, а ли сам прочитао да је погинуо у Њемачком возилу, што није тачно. Убили су га ти исти Њемци, метком у леђа.

evo šta tvoje novine kaži i tzv ekonomista samardžić

Године 1944. он је настрадао од авионског бомбардовања.

- - - - - - - - - -

https://www.pogledi.rs/spomenik-vojvodi-drenovicu/

- - - - - - - - - -

Дреновић је погинуо на Чађавици, 31. маја 1944. године у нападу Краљевског ратног ваздухопловства

- - - - - - - - - -

Zbirka dokumenata nemackog Petnaestog brdskog armijskog korpusa T314 roll 565

- - - - - - - - - -

nemački izvor iz razloga što je u istom rovu sa drenovićem poginuo i nemački oficir

- - - - - - - - - -

a evo kako su se drenovićevi četnic organizovali samo par dana posle njegove pogibije

- - - - - - - - - -

IZVEŠTAJ KOMANDANTA 3. BRIGADE »KOČIĆ« OD 16. JULA 1944. KOMANDANTU SREDNJOBOSANSKOG ČETNIČKOG KORPUSA O ODNOSU ČETNIKA PREMA NEMCIMA I USTAŠAMA1
Komanda
III. brigade »-Kočić«2
Broj Službeno.
16 jula 1944 godine Trivunčić3
Položaj
KOMANDANTU SRED. BOS. ČETNIČKOG KORPUSA​
Bratu Lazi Tešanoviću​
G d e b u d e.—
Danas mi je došao iz Jajca brat Božić Mile4 i reče, da je zapovjednik njemačke pukovnije u Jajcu major sa kojim je Sergije5 razgovarao izjavio, da želi da brat Lazo Tešanović dođe u Mrkonjić radi razgovora povodom uređenja odnosa između četnika i Nemaca na sektoru korpusa pok. Drenovića6, pa Te molim ako možeš da dođeš i da javiš kada bi mogao doći.
Ja Te molim sa svoje strane ako Ti je ikako moguće da dođeš, jer i sada stvari stoje dosta dobro, jedino je zapelo što je neko rekao da je Vranješević7 preuzeo korpus pok. Drenovića i oni ga traže, a Mile je rekao da mi nemamo nikakve veze sa Vranješevićem, jedino sam ja danas bio u njemačkoj komandi u Jezeru i rekao sam da je II i III. brigada i dalje u celini a da se je I odvojila zbog Toga što je Mišić8 se slizao sa ustašama i Mi s njime nismo hteli i on je sada sam. Ja sam im naveo razlog što su se utrkivali Hrvati da metnu svoju posadu na Han Kola i Bronzani Majdan i da su u tome zaveli Mišića.
Kod Nemaca je velika uzbuna povodom vijesti da je Vra-nješević unapređen u čin potpukovnika9, a njegov ađutant u čin majora.
Za sada toliko, a o ostalim novostima i događajima možete sve vidjeti kod komande zapadne Bosne, koju sam danas izvestio.
Sviju Vas bratski pozdravljam,
S Verom u Boga za Kralja i Otadžbinu!
Komandant, Trivunčić10
M. P.11

1 Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 253, reg. br. 31/1 (BH-X-832).
2 Brigada je iz sastava Bosanskokrajiškog četničkog korpusa.
3 Mitar. Bio je komandant 3. brigade »Kočić«. Jedno vreme posle smrti Uroša Drenovića, bio je komandant Bosanskokrajiškog četničkog korpusa. Reč je dopisana mastilom, ćirilicom.
4 Ađutant komandanta Bosanskokrajiškog četničkog korpusa i jedan od oficira za vezu sa Nemcima.
5 Živanović. Tada je bio načelnik Štaba Komande zapadne Bosne..
6 Uroš Drenović je poginuo 31. maja 1944.
7 Slavoljub, komandant zapadne Bosne.
8 Jovan.
9 Unapređen je 1. aprila 1944.
10 Mitar.
11 Okrugli pečat: »Komanda Bos. kraj. četn. korpusa.«

- - - - - - - - - -

http://www.znaci.net/00001/4_14_3_222.htm

- - - - - - - - - -

crno na belo saradnja drenovićeve jedinice sa nemcima i ustašama.............

bruka

Komandant puka »Manjača« i načelnik štaba za Bosnu:​
Vuk. J. Marčetić
M. P.​
1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 204, reg. br. 50/6 (BH-V-9561/1).
2 Tako se u dokumentima često pojavljuje Glavni štab bosanskih četničkih odreda.
3 Naslov je dopisan mastilom.
4 Radi se o jedinicama 2. proleterske, 3. sandžačke i 4. proleterske (crnogorske) brigade. Opširnije, vidi Zbornik NOE-a, tom IV, knj. 7, dok. br. 123.
5 Slavoljuba Vranješevića je početkom septembra 1942. Draža Mi-hailović uputio u zapadnu Bosnu da između reka Bosne i Vrbasa orga-nizuje -tamošnje jedinice po Uputstvu br. 5. ti potčini pod svoju komandu. Po dolasku u Glavni štab bosanskih četničkih odreda, određen je za komandanta grupe četničkih odreda za operacije protiv partizanskih snaga, i to samo dok traju operacije (Arhiv VII, Ča, k. 213, reg. br. 32/2). Proces potčinjavanja četničkih jedinica u istočnoj i zapadnoj Bosni pod komandu Dražinih oficira odvajao se dugo (sve do juna 1943) i u znaku stalnog otpora ranijih komandanata. Opširnije o tome, vidi Arhiv VII, Ča, k. 204, reg. br. 17/7: zapisnik sa konferencije četničkih odreda istočne i zapadne Bosne od 1. decembra 1942. i k. 196, reg. br. l/7: izveštaj komandanta Ozrenskog četničkog korpusa od 10. oktobra 1942.
6 Drenović, Azarić i Mišić su bili komandanti kolona u napadu u rejonu Mrkonjić-Grada (Arhiv VII, Ča, k. 204, reg. br. 48/6).
7 Okrugli pečat: »Glavni štab bosanskih četničkih odreda«.
8 U borbama protiv partizanskih snaga oktobra 1942. na području Mrkonjić-Grada iz četničkog odreda »Borje« bilo je organizovano 670 četnika a iz Trebavskog odreda 62 četnika (Arhiv VII, k. 204, reg. br. 27/6 i k. 213, reg. br. 35/2). O broju četnika iz Ozrenskog odreda u raspoloživim dokumentima nema podataka. Prilikom borbi protiv partizanskih jedinica te četničke snage su se pri prvom ozbiljnijem sukobu povlačile ili bežale. O njihovoj borbenoj vrednosti pomoćnik komandanta Glavnog štaba bosanskih četničkih odreda u izveštaju od 20. oktobra 1942. piše:
»Svakako ovaj put se pokazalo, da naša vojska još nije dorasla pitanjima koja joj se nameću, a isto tako i neki od njenih komandanata. Mislim da avaj put nije bilo ozbiljnijih razloga za povlačenje naših četnika iz sudbonosne borbe, koja je trebalo da donese pobedu nad komunistima«

(Arhiv VII, Ca, k. 161, reg. br. 3/1).

- - - - - - - - - -

eto šta komandant puka marčetić misli o drenoviću, da je loš komandant, njegovi vojnici kukavice i pljačakši...

- - - - - - - - - -

Па ти ни цитирати не знаш. То није наводно мишљење Марчетића већ Вранешевића и гдје је тај "оригинал" куцан ћирилицом?

evo šta tvoje novine kaži i tzv ekonomista samardžić

Самарџић није мој, он прекодринске Србе, па и наше четнике истински и искрено мрзи.
А ти опет бркаш ствари, Самарџић је такав какав је међутим он није тзв.економиста, већ дипл.економиста, није историчар по струци.

А браво за мапу, краљеви! дакле четници чувају леђа Швабама тако што се њихове (четничке) јединице налазе јужно (ту је Мањача) од 1.Крајишког (партизанског) одреда који је написан на мапи, и између тог партизанског одреда и шваба и усташа нема Четника. Браво другови браво!.

Господа коју сте навели су осветници Српске нејачи и убили су више усташа него 1. и 2. пролетерска заједно. До дана данашњег они, хрвати и турци пишу и причају о четничкој а не о партизанској освети.
Међутим, ваља поменути и неке освједочене Србољупце из редова партизанске војске: Хебранг Андрија, Рукавина Иван, Месић Марко, Крстуловић Вицко, Миљковић Хусеин "Хуска", Крајачић Иван "Стево", Хоџа Фадиљ . . .

Прокопијева мапа: . . . Мрмот-чоколада . . . :ok:

jadna srpska nejač ako ih ustaški saradnik brani :roll:

a evo i iz nemačkih izvora, ugovor i praktično priznanica za pare koje je drenović dobio za iskrenu saradnju sa okupatorom - nemcima:

800px-Izvestajdrenovic.jpeg

i oni koji ne znaju nemački mogu u prvom pasusu pročitati ime ustakog sarandika, srebroljupca uroša drenovića

btw, poginuo je u istom rovu sa nemačkim oficirom tokom bombardovanja !!

- - - - - - - - - -

Ово је Урош Дреновић
hqdefault.jpg

Урош Дреновић

индекс.jpg

Урош Дреновић

И што се тиче погибије, није погинуо у истом рову са Њемцима него је убијен од Њемаца пуцњем у леђа, касније су му правдољубиви бољшевици убили жену и мало дијете.

Prilozi

• и.jpg
    и.jpg
    3,9 KB · Pregleda: 74
Uro%C5%A1_Drenovi%C4%87.jpg

- - - - - - - - - -

Домобрански мајор Емил Ратај, усташки логорник Константин Урумовић, Урош Дреновић и усташки котарски предстојник Марко Јунгић, у Мркоњић Граду (Врцар Вакуфу) 1942

- - - - - - - - - -

sve gornje slika kao i ova zadnja su sa:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Урош_Дреновић

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -
dakle, gomila izvora, kako nemačkih, tako i srpskih pa čak i iz knjige milisava samardžića

jel treba još neki link kao dokaz da je na gornjim slikama izdajica saradnik okupatora i ustaša uroš drenović??

У преводу, ти и твоји немате конкретан доказ да су четници имали ишта са Козаром. Хвала лепо, молим лепо...

Урош Дреновић је са четничким врхом активно учествовао у припремама за усташко-Немачку офанзиву против слободне територије на козари. Био је присутан на седници на којој се говорило о предстојећој офанзиви на Козару. То сведочи записник са седнице четничког врха 7. јуна 1942. године и његов реферату коме он између осталог каже:Записник са седнице
[TABLE="class: cquote"]
[TR]
[TD="align: right"]„[/TD]
[TD]Пропаганде нема уоп-ште код нас. Партизани говоре да је њихова читава Босна. Народу се може изложити и лепо казати све што је на ствари. Позадина мора разумевати наш рад, а рад у позадини мора да буде организован. Даље реферише о стању партизана који су се сада груписали у Козари и Грмечу. На њих ће напасти, према оба-вештењима која он има бити извршена офанзива 14. ов. мј Хрвати ће бити нарочито опрезни око Видов дана, аи из Лондона путем радија поручују да борба за сад стане. Мислим да је народ једино на тај начин спашен, што смо закључили овај споразум.[/TD]
[TD]”[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[SUP][11][/SUP]
Јединице под командом Уроша Дреновића и Марчетића активно су учествовале у нападу на Козару заједно са усташким, немачким и мађарским јединицама, свеукупно око 2.000 четника под командом наведених

IZVOR:
Копија оригинала (писана на машини, ћирилицом) у Архиву VII, Ца, к. 233, рег бр. 1 / 8 (БХ-ОЦ-511)

Урош Дреновић је 27. априла 1942. године пред властима НДХ у Варцар Вакуфу дао следећу писмену изјаву:
[TABLE="class: cquote"]
[TR]
[TD]„[/TD]
[TD] »Потписати изјављујем, да сам увек признавао Независну Државу Хрватску, али да сам отишао у шуму, да спасим голи живот народа у овом крају, као и себе, које су неодговорни елементи почели немилице убијати и пљачкати. Уједно изјављујем, да ћу заједно са својим наоружаним људима, када очистимо заједно са хрватском војском, према наређењима војног команде читав овај територију од комунистичких банди, ставити се на потпуно расположење са својим наоружаним људима домобранству «[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

dakle, tačno je da je drenović bio izdajnik i saradnik ustaša?
ajmo dalje, ima još i to iz četničkih izvora.
kako sami četnici potvrdjuju da su učestovavli u ofanzivi na kozaru i kako su bili narodnog heroja doktora Stojanovoća

Zatim uzima reč komandant Uroš Drenović, koji između ostalog kaže: Ja sam odmah u početku i prvi slao svoje kurire u Srbiju. Pošto su na mome sektoru bili Italijani, moja komanda mi je naredila da radim sporazumno sa fašistima, ja sam to i radio jer sam dobio takva upustva. Mi svoja dela imamo da pravdamo sa narodom i zato ja kažem da se uvek treba obazirati na narod i njegove potrebe. Narod treba što više čuvati ja sam tako i radio. Zato su partizani naročito o meni pisali da sam talijanski plaćenik i t.d. Bilo je došlo dotle da je Mrkonjić grad trebao da se preda meni u ruke.1[SUP]0[/SUP] Komunisti su došli i zato, i kad sam ja ležao ranjen bili su došli da me ubiju i morao sam da se sklonim. Narod i vojska naučili su na mene. Kao ranjen, ja sam prepustio komandu drugima, a oni nisu znali, pa je vojska bila razjurena. Kad sam ozdravio okupio sam opet vojsku i počeo čistiti. Italijani su pošli da napuštaju Mrkonjić grad. Ja sam morao naći načina da sačuvam i pozadinu i vojsku. I Draža Mihailović je 1 marta napravio sporazum sa Hrvatima i Slovencima. Taj zapisnik nije daleko od ovoga našega. Verujte, da nije u Mrkonjić gradu nekoliko Hrvata koji su dobri ljudi, ni ja neti potpisao zapisnik. Mi smo se sporazumeli da Ustaški tabor u Mrkonjić Gradu razbijemo. Sad, razno se komentariše: Ustaše kažu da smo se mi predali, a partizani kažu da smo mi izdali narodnu borbu i da smo srpske ustaše. Partizani su nabili zvezde da mogu što više da ubijaju i pljačkaju. Mi nismo pošli da otimamo da poubijamo partizane. Ima tu ljudi koji su zavedeni, neki su tamo od straha, a neki plaćenici i potkupljeni. One koje smo do sada pohvatali puštali smo, ako za njih nije bilo bar dokaza da su vršili zločine. U pogledu akcije protiv Hrvata prosta je stvar — dokle je jak vanjski front, mi ne možemo ništa, jer će im njihovi saveznici pomoći i mi moramo biti oprezni. Da smo nastavili borbu, sada bi ovuda šetali avioni i tukli naš svet. Sada je vreme kad narod treba nešto da radi, jer ja ne mogu lagati narodu da će nešto doći i da će neko poslati, i ja računam samo sa onim što mi imamo. Već radi toga ovaj naš postupak u odnosu prema Hrvatima može se opravdati. Mi moramo što dalje izigravati ovu politiku, dok ne pukne front, a onda...
Mi sve svoje odrede treba da što čvršće povežemo i da pomažemo jedni drugima gde to treba. Kad bude došlo pitanje predaje oružja doći će do loma, pa kad jedan dođe u opasnost treba svi da krenemo zajednički. Pojedini naši odredi ne moraju da priznaju ove naše sporazume. Što se tiče novca, ja stojim na stanovištu da sada od Hrvata treba uzeti sve što se može.

Dalje ističe da bi Istočna Bosna morala imati vezu sa Srbijom pa bi naše stanje što pre trebalo referisati Srbiji. Treba ih obavestiti, da je akcija čišćenja komunista sada došla u Bosansku krajinu gde su se zbili ostatci njihovih razbijenih jedinica. Treba tražiti da iz Srbije pošalju ljude da se upoznaju sa stanjem u našim krajevima. Propagande nema uop-šte kod nas. Partizani govore da je njihova čitava Bosna. Narodu se može izložiti i lepo kazati sve što je na stvari. Pozadina mora razumevati naš rad, a rad u pozadini mora da bude organizovan. Dalje referiše o stanju partizana koji su se sada grupisali u Kozari i Grmeču. Na njih će napasti, prema oba-veštenjima koja on ima biti izvršena ofanziva 14. ov. mj. Hrvati će biti naročito oprezni oko Vidov dana, a i iz Londona putem radija poručuju da borba za sad stane. Mislim da je narod jedino na taj način spašen, što smo zaključili ovaj sporazum.
Sveta Mitrović ističe da je video nacrt sporazuma koji je trebalo da se zaključi sa »Ozrenom«.[SUP]11[/SUP] Poglavnik je tražio da se četnici razoružaju.
Komandant Rade Radić kaže: da se mi nismo digli protiv komunista, došle bi u pitanje i naše glave. Oni su kod nas u Jošavki doveli proletere i počeli praviti nečuvena bezakonja. Za kratko vreme ubili su petnaestak ljudi, i to ubili bez ikakva pitanja naroda, pa su činili i druga bezakonja. Najzad su počeli da rade i protiv nas i odreda. Doktor Stojanović je govorio da treba ubiti više od 10% ljudi dok sve ne dođe na pravu liniju, a jedan njihov odrpanac mi je rekao da će on sve to udesiti. Kad smo pohvatali neke njihove tajne stvari videli smo o čemu se radi. Vojnici su sami bacali crvene zvezde, a ja sam ih nagovarao da ih nose, da se oni nebi setili. Omladinski časovi bili su leglo nemorala. Izlaza drugog nije bilo, i mi smo izvršili udar, pa ih rasterali i pobili. Oni mene lažno optužuju da sam pobijo njihove ranjenike. Ne, to nisu bili ranjenici nego zdravi proleteri, a doktor Stojanović je bio potpuno ozdravio i primio komandu.
Što se tiče odnosa prema N.D.H., neki moji ljudi su bili i nešto ugovarali, ali ja nisam bio, već sam izbegavao, i ako me stalno traže. Ozrenski odred jak i ima preko 70 mitraljeza. Mi smo sa njima ustanovili neku vrstu više komande. Njihov pravni savetnik je rekao da je priznanje N.D.H. pitanje više formalne naravi i da će to za kratko vreme otpasti. Ja sam se do sada držao Branina pisma, da ne treba priznavati Hrvatske države, jer Hrvati ne priznaju Srpskog naroda.
Mi smo stupili u vezu sa Ozrenom, Trebavom i Majevicom i imali smo dogovore, pa smo se sporazumeli da naši odredi i vaši sa druge strane Vrbasa održe jednu zajedničku konferenciju. Što se tiče komunista njih sada ima kod Biočana u srezu Prnjavorskom oko 200 do 250, ali oni su u raspadanju. Na njih su baš jučer krenule naše čete, oko 800 ljudi, i ja računam da ozbiljne borbe neće ni biti. Dalje Rade Radić ističe da se naša vojska mora disciplinovati. Trebalo bi stvoriti pravu vojsku, sposobnu i za najteže zadatke, jer vojska koja ide u pljačku, i kojoj treba tri sata da se skupi, nije za to sposobna, što se tiče hrane, naš odred ima je dosta.
Marčetić ističe da je greška u pogledu discipline što nemamo više komande koja može da primeni i stroge kazne.
Vid Vidović kaže da treba rešiti pitanje da li njihov odred može da potpiše sporazum sa Hrvatskim vlastima da bi mogao iskorištavati municiju a eventualno i oružje. Odlučuje se da postupi kao i ostali susedni odredi.
Posle ovoga napravljen je duži odmor za vreme kojega su učesnici konferencije održali mnogobrojnom okupljenom narodu govore o političkoj situaciji i upoznali ga sa stanjem stvari. Narod je pažljivo saslušao i srdačno pozdravio govornike i klicao Kralju Petru Drugom i srpskoj slozi.
U nastavku rada, posle odmora, na konferenciji su jednoglasno donešeni sledeći zaključci:
1) Po predlogu Rade Radića treba da se održi zajednička konferencija sa Ozrenom i Majevicom na dan 21 juna o.g. u Jošavci, s tim da odrede s desne strane reke Bosne pozove Rade Radić, a sa Glamočkog sektora Drenović i Trivunčić;
2) Da se održava svakodnevna veza između pojedinih odreda Borja, Čemernica, Lisina, Manjača i nazad;
3) U slučaju traženja pomoći dužan je jedan odred da se drugome odazove;
4) Da se prepis zapisnika pošalje Vrhovnoj četničkoj komandi u Srbiju sa referatom o našim prilikama, a ujedno da se zatraže iz Srbije ljudi sposobni za vojne instrukcije, i to prvenstveno po rodu iz Bosanske Krajine; i
5) Predlog Trivunčića zaključuje se da odredi na levoj strani Vrbasa osnuju zajedničku višu komandu za svoj sektor i da se na konferenciji od 21 juna istupi kao jedinstven odred.
Zaključeno i potpisano.​
Zapisničar:​
Pretsednik:​
[SUP]1[/SUP] Kopija originala (pisana na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 233, reg. br. 1/8 (BH-OC-511).
[SUP]2[/SUP] Trgovac iz s. Jošavke (Banjaluka). U leto 1941. predvodio grupu seljaka iz tog sela u borbi protiv ustaša. Bio je član Štaba 4. krajiškog NOPO Krajem februara 1942. obrazovao četnički odred »Borje« i stupio u borbu protiv NOP-a. Suđen i streljan 1946. godine.
[SUP]3[/SUP] Četnički odred »Obilić«.
[SUP]4[/SUP] »Gvozdeni bataljon« je formiran od ljudstva 2. bataljona (bataljon »Iskra«) 3. krajiškog NOPO, koji je bio pod jakim uticajem četničke propagande kojom je rukovodio Mitar Trivunčić, žandarm, član Štaba bataljona. Proces njegovog formiranja trajao je od kraja marta do 17. maja 1942, kada je izvršen puč u bataljonu »Iskra«. Opširnije o tome, vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 3, dok. br. 76, knj. 5, dok. br. 22; Arhiv VII, Ča, k. 206, reg. br. 5/5.
[SUP]5[/SUP] O ustanku u Bosanskoj krajini u 1941. godini, vidi Zbornik NOR-a, tom II, knj. 1, str. 28, 29, 52, 102, 123 i 124; tom IV, knj. 1, dok. br. 7, 14, 22, 26, 162, 182, 222, 236, 240 i 250; knj. 2, dok. br. 20, 22, 66, 68; knj. 3, dok br. 2, 4, 6, 25 i 93; Oslobodilački rat, knj. 1, str. 82—88, 140—144 i dr Dušan Lukač, Ustanak u Bosanskoj krajini, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1967 (dalje: dir D. Lukač, n.d.).
[SUP]6[/SUP] O četničkim sporazumima sa NDH, vidi dok. br. 74, 82, 89, 91 i 96
[SUP]7[/SUP] Inž. Hilmija, tada ministar prometa javnih radova u vladi NDH.
[SUP]8[/SUP] Na tom području su tada dejstvovali 1. i 2. krajiški NOPO. O njihovim dejstvima, vidi dr D. Lukač, n.d.
[SUP]9[/SUP] Četničko rukovodstvo je pred javnošću skrivalo da je priznalo suverenitet NDH i da je sklopilo sporazume o saradnji protiv NOP-a, iako je o tome pisala ustaška štampa. Srpski nacionalni četnički komitet u Mostaru je početkom juna 1942. čak izdao i proglas »Srbima Bosne i Hercegovine« u kome je tvrdio da to nije tačno (Arhiv VII, Ča, k. 225, reg. br. 13/5).
[SUP]10[/SUP] Bilo je dogovoreno da u napadu 3. krajiškog NOPO na ustaško-Italijanski garnizon u Mrkonjić-Gradu 27. februara 1942. učestvuje i bataljon »Kočić«, kojim je komandovao Uroš Drenović. Napad nije uspeo zbog toga što je Drenović dozvolio italijanskim jedinicama da sa položaja koje je on trebalo da drži tuku partizanske snage (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 3, dok. br. 84, 90 i 93). Posle toga se Drenović odvojio sa bata-ljonom i poveo otvorenu borbu protiv NOP-a. Kasnije je protiv njegovih snaga borbe vodio Grmečki udarni partizanski bataljon (Zbor-nik NOR-a, tom IV, knj. 5, dok. br. 76).

Sporazum_%C4%8Detnici_usta%C5%A1e.jpg

Оверени препис уговора о сарадњи од 27. априла 1942. године између власти НДХ и војводе Уроша Дреновића.

(Документ се налази у војно-историјском архиву, Arhiv VII, Ca, k. 234, reg. br. 3/2)

- - - - - - - - - -

Корисници прока и Добро дошли и даље нису приложили ниједан доказ у виду немачких, усташких или четничких извештаја који доказују да четници имају икакве везе са Козаром...

procitaj pazljivije :rtfm:

HRVATI TVRDE: Ustaše su četnicima davale oružje i penzije!

- - - - - - - - - -

Ni jedni ni drugi nisu bili oduševljeni saradnjom. Nisu se voleli, ali su se borili na istoj strani. Za ustaše je saradnja s četnicima bila „državna nužda“

- - - - - - - - - -

Četnici su priznavali NDH, a vlasti NDH priznale su četnike kao partnere
u borbi protiv partizana, piše "Slobodna Dalmacija".

- - - - - - - - - -

U aprilu 1942. godine došlo je do sporazuma između ustaških vlasti i četnika pod vođstvom Uroša Drenovića,
sa područja Mrkonjić Grada. Do kraja juna iste godine NDH je napravila sporazum sa ozrenskim četnicima, trbavskim četnicima, četničkim odredima između Vrbasa i Sane, četničkim pukom „Manjača“, četničkim bataljunom „Obilić“, četničkim odredom „Borje“, zeničkim četnicima, kao i Majevičkim četničkim odredom

- - - - - - - - - -

Saradnja-cetnika-i-ustasa-2-670x766.jpg

- - - - - - - - - -

U maju 1942. godine su ustaške vlasti iz Knina počele razgovore s dalmatinskim četnicima, kao i s onima iz okolnih područja u Bosni, pa je u junu postignut dogovor. Četnici su, među ostalim, bili popustljivi i zbog mogućnosti povlačenja italijanskih snaga, koje su ih tada štitile, sa dela okupiranog područja NDH.

Telegram

Veliki župan Velike župe Bribir i Sidraga, ustaški oficir David Sinčić je 17. juna 1942. godine poslao iz Knina nadređenima telegram:

Postignuta saradnja sa četničkim vođama Bogunovićem, Đujićem, Rokvićem i Rađenovićem.
Četnici po dogovoru sa mnom i dobijenim uputstvima idu prema Glamoču da se sastanu sa četnicima Drenovića i domobranima kako bi odredili plan daljih zajedničkih akcija.Zbog delovanja protiv partizana, kao i zbog dogovora sa hrvatskom vojskom, četnici su napali Peulje, Crni Lug, Grkovce, Podgoru, Tičevo malo i veliko uspehom. Četnici za saradnju s nama i borbu protiv partizana nemaju oružje, municije ni hrane. Potrebno ih je opremiti preko Knina ili u času dodira s našom vojskom u Glamoču. Radi potrebne oružane akcije naših domobrana iz Knina sa četnicima prema Glamoču, Bosanskom Petrovcu, južnoj Lici, potrebno je centrali sedme operativne zone u Kninu poslati pojačanja u ljudstvu, oružju, osobito puškama, bacačima mina i vojnim vozilima.

- - - - - - - - - -

Gotovo svi četnici na području NDH formalno su ili neformalno od polovine 1942. godine sarađivali s NDH, bez obzira jesu li bili s nemačke ili italijanske strane crte razgraničenja.

Četnici su priznali NDH, a vlasti NDH su priznale četnike kao partnere u borbi protiv partizana.

Osim naoružavanja četnika, NDH je omogućavao zdravstvenu zaštitu za ranjene četnike poput one koje su imali ustaško-domobranski ranjenici. Članovima porodica poginulih četnika obećana je socijalne zaštita pod istim uslovima kao i vojnicima u službi NDH.

Draža Mihailović

Prvi čovek četnika Draža Mihailović se tokom celog rata javno prikazivao kao antifašista, pa se pravio da ne odobrava što njegovi, makar formalno podređeni, zapovednici rade. Dok je preko londonskog radija slao poruke da se ne ide u saradnju s ustašama, čini se da je podređenima zamerao samo sklapanje pismenih ugovora s ustašama.
Cetnici-i-Nemci-na-Neretvi.jpg

Vojnici NDH i četnici bili su saveznici zbog toga što su se u Drugom svetskom ratu borili na istoj strani pod pokroviteljstvom istih gospodara. Naravno, sarađivali su zbog toga što su smatrali da se jedino zajedno mogu uspešno suprotstaviti partizanima. Bili bi saveznici čak i da nisu jedan svoj dogovor nisu stavili na papir u obliku ugovora. Ni jedni ni drugi nisu bili oduševljeni saradnjom. Nisu se voleli, ali su se borili na istoj strani. Za ustaše je saradnja s četnicima bila „državna nužda“.

- - - - - - - - - -

http://www.telegraf.rs/vesti/1344055-hrvati-tvrde-ustase-su-cetnicima-davale-oruzje-i-penzije-foto

хахахаха...дођи међу тамошњи народ па то реци....да видимо како би прошао :mrgreen: које сплачине...народ зна ко га је бранио од усташа, а ко га је заједно са усташама клао :ok:

Grob_Uro%C5%A1a_Drenovi%C4%87a_i_crkva_Klisina.jpg

hqdefault.jpg

а којим би се прока изворима служио него хрватским :D

Poslednja izmena:
Stav nemačkih okupatora prema četnicima u zapadnoj Bosni razlikovao se od onoga koji su imali u Crnoj Gori prema Pavlu Đurišiću i njegovim odredima.
Da bi u svojim novoplaniranim akcijama, posle neuspeha pretrpljenih u četvrtoj ofanzivi, maksimalno iskoristili i četničke odrede Draže Mihailovića u zapadnoj Bosni, nemački okupatori donose odluku da i njih stave pod svoju neposrednu komandu.

Zbog toga se obraćaju četničkom vođi Radoslavu Radiću i njegovom načelniku štaba majoru Slavoljubu Vranješeviću, koji 2. marta 1943. godine upućuje poziv svim četničkim komandantima zapadne Bosne da dođu na prethodni dogovor za predstojeću konferenciju s Nemcima:

"Komanda Bosanskih četničkih odreda 2. marta 1943. godine.
Komandantu odreda 'Kočić' bratu Urošu Drenoviću.
Pre nekoliko časaka primio sam izveštaj od Komandanta Bosanskih četničkih odreda brata Rada Radića, u kome mi javlja da su Nemci pozvali na konferenciju u Banja Luku sve komandante i to: Radića, Tešanovića, Drenovića, Marčetića, Mišića, radi rešavanja važnih pitanja. Konferencija će se održati u nemačkoj komandi u B. Luci. Ovoj konferenciji neće prisustvovati predstavnici hrvatskih ni vojnih ni civilnih vlasti.

Komandant mi je naredio, da pozovem sve komandante na predkonferenciju, koja će se održati u Karanovcu na dan 4. ov. m. u 12 časova.
Prema napred izloženom pozivam te, da bez ikakvog izgovora i odlaganja. bez obzira na situaciju na položaju, dođeš, 4. o. m. do određenog časa u Karanovac.
Ovo smatraj vrlo važnim i najhitnijim. Molim te koristi sva moguća prevozna sredstva, pa i motorcikl i na vreme dođi na predkonferenciju.
S verom u Boga za Kralja i Otadžbmu!"

- - - - - - - - - -

jel, drenović nije bio izdajica i sluga okupatora a povrh svega primao novce za saradnju od ustaša????

- - - - - - - - - -

kako sad pa ovo???

U čemu je problem.I Ratko Mladić je u poslednjem ratu pravio primirja čas sa ustašama čas sa mudžahedinima.Čak je i naoružavao mudžahedine u Mostaru a protiv ustaša ,Sve naravno u funkciji interesa srpske strane.

- - - - - - - - - -

vidi, opet drenović u nemačkom izveštaju o sadejstvu, popuni oružjem i o tome kako je verno služio švabe

- - - - - - - - - -

00391.jpg

- - - - - - - - - -

kako to objasniti srbima da je vojvoda drenović bio izdajica i sluga okupatoru???
U izboru između krvoločne razbojnčke družine tzv.titovaca i jedne relativno pristojne strane - Nemaca opredelio se Nemce.Svako razuman bi to učinio.

a za ostalo važi sledeće:

Ко год је клекао, ко год је туђинску чизму љубио, може да рачуна на љубав и заштиту савремених српских десничара.

Дух колаборације и савијања кичме, сасвим је потиснуо дух побуне и борбу за слободу.

“Бежанова мајка никад није заплакала”, “Покорну главу сабља не сече” и остале сличне пословице, постале су кредо савремених Срба, којима је све више од чачкалице у руци, позив на клање и неравноправну борбу између нас и окупатора.

У политичкој пракси, колаборација, којој се данас тако здушно диве српски десничари, била је потучена до ногу.

Обојица протагониста наше колаборације су збрисала кад је загустило да, кобајаги, организују отпор против нове власти, али из Аустрије. Нису успели да га организују док су у Београду били, а из Аустрије би, у то не треба сумњати, успели.

То само показује колико су били далеко чак и од прагматичног доживљаја политике.

Да Милош Обреновић није повео устанак из Такова, из Беча га, вала, никад повео не би :ok:

Back