Emotivno zlostavljanje

realistic

Aktivan član
Poruka
1.108
Zamislite da naletite na devojku koja je emotivni zlostavljac. Njena familija zna o cemu se radi, ali vam to precute. Vremenom shvatite da je drugima utrpavaju samo da je skinu sa svog vrata. Vi u startu ne znate o cemu se radi, vise puta se zalite na njene postupke njenima, ali nikakav odgovor ne dobijate koji bi objasnio situaciju. Vremenom vam unistava energiju i samopouzdanje. Tu negde isto saznajete da je ranije cak bila hospitalizovana na psihijatriji. Kako biste reagovali na takvo sakrivanje istine? Da li je u redu nekoga tako navuci na tanak led? Da li bi bilo u redu traziti objasnjenje zasto vam je tako nesto precutano?

Dosta zajebana situacija. Pogotovo ako se u tu vezu uloži vreme i novac, trud, emocije. Zajebanije je to što su naši domaći momci ponekad u fazonu da probaju da pomognu bez obzira na sve, da ''budu ljudi'' što se kaže, ali to onda stvori probleme kasnije.

Često srećem žensku histeriju kao i ljude koji su generalno na bensedinima. Žene viču, vrište, a muškarac jednostavno ode nekud ili se opija. Stravične scene sam video u soc. službi i ne bih o tome, ali generalno su takve situacije veoma zajebane jer psiho slučajevi nisu stabilne ličnosti sa kojima se može graditi život kasnije. Poznavao sam par ljudi koji su bili hospitalizovani na sličan način, i muškarci i žene, koji su nakon gubitka firme, posla, porodice i sl sebi prekratili muke.

Delikatna situacija, pogotovo ako se psiho veže za tebe i onda ne želi da te pusti, pa preti samoubistvom... Nezgodno.

Tako što raskineš. Kakvi pravni mehanizmi, prekineš taj odnos i to je sve. Ako nastavi da te proganja kontaktiraš muriju. Inače sve drugo je samozavaravanje, mislim ako je emotivni zlostavljač šta i dalje tražiš sa njom?

Da, ali sta ako je nacinjena neka steta, zdravstveno si se sjebo itd? Najlakse je reci, raskines. To obicno kazu oni koji to nisu doziveli. Emotivno zlostavljanje je tesko razumeti ako nisi doziveo. Uslov za to je da si voleo i da je neko na najperfidniji nacin koristio ta tvoja osecanja i pregazio te u maniru da mu nikad nije bilo stalo do tebe. Emotivno zlostavljanje se desava polako, ne na brzinu. Mislim da i familija takvih osoba ne moze da se izbori s tim i da i oni imaju ozbiljne probleme sa takvom decom, jer ih prakticno gurnu drugome na vrat. Muko moja predji na drugoga, tako rese problem. Jel imao neko iskustva s tim? Jos gore je kad se upadne u ekipu takvih koji se znaju sa nekog psiholoskog savetovanja. Siguran sam da zlostavljaci nisu sami, nego su potpomognuti slicnima.

Ako je verovati okolini, emotivno zlostavljanje je u porastu, dozive i muski i zene.

- - - - - - - - - -

jedino rešenje za takve likove je da ih u startu oterate u pm, problem je što ih u startu nije lako razlikovati od običnih ljudi a ne možeš sve ljude terati u pm, mislim možeš ali ćeš dobiti etiketu antisocijalne ličnosti

OK si ovo napisao, vidi se da poznajes tematiku

Pogotovo ako se u tu vezu uloži vreme i novac, trud, emocije. Zajebanije je to što su naši domaći momci ponekad u fazonu da probaju da pomognu bez obzira na sve, da ''budu ljudi'' što se kaže, ali to onda stvori probleme kasnije.

Tako nekako. Budes fer i spici te satara u glavu kao nagrada za to sto si trosio sebe. Emotivni zlostavljac ima nameru da te zaustavi, da ne mozes dalje, da ne napredujes. Unistava ciljeve i socijalni zivot, ubija samopouzdanje... Vrlo lose iskustvo... Onda te njeni pocnu izbegavati, pokazuju ti gde su kamere oko ulaza zgrade, oko parkinga itd.. Znaju oni veoma dobro kako se ti osecas... :) A ti si im taman dobro naisao da im je sklonis iz videokruga.

Poslednja izmena:
ovaj vid zlostavljanja se ne zaustavlja na emotivnom, on vrlo lako prelazi i u druge vrste zlostavljanja, tako da je prekidanje svakog kontakta sa takvim ljudima jedino reshenje, gde se obavezno rachuna da ce ovaj proces trajati i trajati...

Tako što raskineš. Kakvi pravni mehanizmi, prekineš taj odnos i to je sve. Ako nastavi da te proganja kontaktiraš muriju. Inače sve drugo je samozavaravanje, mislim ako je emotivni zlostavljač šta i dalje tražiš sa njom?
Ako cemo pravo...
Pa sto nije sposoban da nadje normalnu djevojku,
kolko sam shvatio iz toga sto se zali sto mu njeni ili ona nije rekla "e znas ja sam bila na psihijatriji - ja sam ti luda" iako mozda misli da nije luda, jer tu bas ima smjestanja i cesce zavrsi tamo ko nije lud nego ko jeste (znam iz iskustva), da su joj smjestili ko njemu na drugoj temi - ali on misli da njemu mogu da smjeste, jer je on VeriImportantPrson, a njoj nisu - i sto se zali na probleme sa curom njenim roditeljima - za takav slucaj jos nisam cuo...

I iz toga sto po svakoj temi prica kako je on fer al svijet okolni, muzika, uticu na njega, na njegove celije, i lome ga, evolucija, ili drugi su sadisti, ili koristi izraze anksiozan i neurotican kao nesinonime samo da bi neko doso i reko mu "mala, nemas pojma" - vidim da izgleda to i prizeljkuje, nesvjesno...vise nego sto mislim da mu se to stvarno dogadja. Bolje da prizna sebi tu "zenskost" u sebi, nego da je krije, situacija se prevazilazi priznavanjem trenutne situacije, tj. poznavanjem trenutne situacije...

Poslednja izmena:
Tako nekako. Budes fer i spici te satara u glavu kao nagrada za to sto si trosio sebe. Emotivni zlostavljac ima nameru da te zaustavi, da ne mozes dalje, da ne napredujes. Unistava ciljeve i socijalni zivot, ubija samopouzdanje... Vrlo lose iskustvo... Onda te njeni pocnu izbegavati, pokazuju ti gde su kamere oko ulaza zgrade, oko parkinga itd.. Znaju oni veoma dobro kako se ti osecas... :) A ti si im taman dobro naisao da im je sklonis iz videokruga.

Zato treba igrati oprezno, možda čak i malčice proveravati postepeno. Ako ništa ne uspeva, onda na kraju mora da bude ružno i sa policijom. Ako čak i pretnja policijom ne uspe, sačuvaju se sve poruke na mobilnom ili gde već, napravi se prijava. Problem je što onda tek može da bude ''rata''. Zato kažem, zajebana situacija.

Zamislite da naletite na devojku koja je emotivni zlostavljac. Njena familija zna o cemu se radi, ali vam to precute. Vremenom shvatite da je drugima utrpavaju samo da je skinu sa svog vrata. Vi u startu ne znate o cemu se radi, vise puta se zalite na njene postupke njenima, ali nikakav odgovor ne dobijate koji bi objasnio situaciju. Vremenom vam unistava energiju i samopouzdanje. Tu negde isto saznajete da je ranije cak bila hospitalizovana na psihijatriji. Kako biste reagovali na takvo sakrivanje istine? Da li je u redu nekoga tako navuci na tanak led? Da li bi bilo u redu traziti objasnjenje zasto vam je tako nesto precutano?

tebra, ako te neko maltretira, otjeraj to iz svog života, nema tu šta dalje da se razmišlja...svijet je prepun usamljenih žena, tu psihopatu prepustiš drugom...a u krajnjoj liniji, bolje ti je biti i sam, nego sa takvim vragom od žene..
kaže Bog "Bolje je biti u uglu krova kuće sam, nego živiti sa ženom svadljivom..." :)

Ako cemo pravo...
Pa sto nije sposoban da nadje normalnu djevojku,
kolko sam shvatio iz toga sto se zali sto mu njeni ili ona nije rekla "e znas ja sam bila na psihijatriji - ja sam ti luda" iako mozda misli da nije luda, jer tu bas ima smjestanja i cesce zavrsi tamo ko nije lud nego ko jeste (znam iz iskustva), da su joj smjestili ko njemu na drugoj temi - ali on misli da njemu mogu da smjeste, jer je on VeriImportantPrson, a njoj nisu - i sto se zali na probleme sa curom njenim roditeljima - za takav slucaj jos nisam cuo...

I iz toga sto po svakoj temi prica kako je on fer al svijet okolni, muzika, uticu na njega, na njegove celije, i lome ga, evolucija, ili drugi su sadisti, ili koristi izraze anksiozan i neurotican kao nesinonime samo da bi neko doso i reko mu "mala, nemas pojma" - vidim da izgleda to i prizeljkuje, nesvjesno...vise nego sto mislim da mu se to stvarno dogadja. Bolje da prizna sebi tu "zenskost" u sebi, nego da je krije, situacija se prevazilazi priznavanjem trenutne situacije, tj. poznavanjem trenutne situacije...

Ako devojka nosi prisluskivac da te sa ekipom malo prave ludim, i to ti naprave negde gde ne mozes da odes lagano, i ne zeli to da prizna kasnije nego okrece pricu na to da ti umisljas stvari, onda postoji ozbiljan problem za koji bi njeni roditelji mozda trebalo da znaju? Ili mozda vec znaju, samo se prave da nemaju pojma? Sto se mene tice, ja jesam fer, vise nego sto treba da budem fer, ali je cinjenica da ljudi popustaju samo tako, ne mogu da isprate sta zivot od njih trazi, te zele da slome i druge. Ne daju ti da se otrgnes od njih, da napredujes. Problem postaje jos veci kad saznas da tvoji drugari isto popustaju, i koji te znaju jako dobro, i tacno gadjaju gde treba da te pogode ne bi li ti i oni otezali, da popustis i ti. I za koje ispadne, za zivo cudo, da im je tvoja devojka po shvatanju bliza nego tebi. Mozes ti da pises ovde sta god hoces i da insinuiras sta god zelis, ali mozda budes doziveo tako nesto, pa ti bude jasnije. Da stvar bude jos gora, siguran sam da hoces, jer svi dozive nesto.

Poslednja izmena:
tebra, ako te neko maltretira, otjeraj to iz svog života, nema tu šta dalje da se razmišlja...svijet je prepun usamljenih žena, tu psihopatu prepustiš drugom...a u krajnjoj liniji, bolje ti je biti i sam, nego sa takvim vragom od žene..
kaže Bog "Bolje je biti u uglu krova kuće sam, nego živiti sa ženom svadljivom..." :)

Tako nekako. Niko te ne moze zeznuti ko zena, jer to bi trebalo da bude tvoja druga polovina. Izda sve sto si rekao, napravi ti zvrcku da ne verujes. Uvek se svodi na izdaju i uvek su umesana treca lica. Zena nikad nista ne resava direktno, nego ti podmece. Neko rece da zensko treba tuci preventive radi, ja jos nisam dosao u tu fazu, ali brate, zasluze nekad samo tako.

Poslednja izmena:
Ima li neko misljenje vezano za ovu situaciju? Ni najmanje nije naivno, psihicki izuzetno iscprljujuce. Pomesana izdaja, ponizenje, osecaj bezpomocnosti... Uopste nije lako sacuvati mir nakon ovakvog dogadjaja, a nema dokaza da ti je to uradjeno dok neko ne propeva. Ako fizickom silom trazis priznanje, jos oni tebe mogu da optuze za nasilje, Nema poente regularnim/ljudskim putem traziti bilo kakvo objasnjenje. Ostaje jedino da se saceka da prodje vreme i da padne mrak, pa da pitas aktere za zdravlje. Ali, da li bi to resilo problem? Da li bi se covek smirio nakon toga, ili bi to napravilo jos veci problem?

pa reci konkretno šta te muči...jel te neko ucjenjuje tim snimcima ili?
anoniman si, nema potrebe da se stidiš...

Nisu snimci, nego jednostavno prisluskivac.. Kazes nesto svojoj devojci o drugoj osobi, dodje ta druga osoba za 15 sekundi i ponovi ti od reci do reci sta si rekao. A nije bilo sanse da to kaze bez konteksta. Morala je nekako cuti sta sam malopre rekao.

Poslednja izmena:
Nisu snimci, nego jednostavno prisluskivac.. Kazes nesto svojoj devojci o drugoj osobi, dodje ta druga osoba za 15 sekundi i ponovi ti od reci do reci sta si rekao. A nije bilo sanse da to kaze bez konteksta. Morala je nekako cuti sta sam malopre rekao.
Mozda je telepatija... A ti da si "cisto srce" na sto oces da poentiras, ti izjave koje ne bi volio da drugi saznaju ne bi ni imao, nego bi svima, kao ja, reko u lice sto mislis...Mozda eto je to i uzrok sve te tvoje neuroze, to sto koristis masku, neophodnu stvar, ali koja se koristi za neophodno, ne da se zloupotrebljava...Jer sto vise koristis masku to si vise zenstven ako si musko ili muzevan ako si zena, sto je davno prije Junga (anima i animus ucenje) otrkio Frojd. Frojd ustvari svaku neurozu smatra toliko velikom koliki je prelaz u ponasanje suprotnog pola, sto je mozda neopravdano...ali je svakako duboko. Razmisli zasto te mnogi zamisljaju k'o isfeminiziranog...

Back