Apel 100 javnih ličnosti Saši Jankoviću da se kandiduje

Mr. Jones

Buduća legenda
Poruka
29.673
http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/46958-apel-100-javnih-licnosti-sasi-jankovicu-da-se-kandiduje-za-predsednika-srbije
Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane gradjane i stranke da podrže tu inicijativu.

„Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje gradjana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi. Građani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine. Uloga predsednika države, u duboko podeljenom društvu koje nikada nije uspelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju“, navodi se u saopštenju koje je potisalo 100 ljudi iz javnog života.

Oni su ocenili da predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

„Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika gradjana, predsednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti. Predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postideti“, navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sledeće godine ističe mandat zaštitnika gradjana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe građana.

Naveli su da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

„Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. Pozivamo i se demokratski orijentisane gradjane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države… U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike“, dodaje se.

Potpisnici peticije su iskazali spremnost da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim ali i spremnost da ga prvi kritikuju ako bude grešio.

Apel su potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević i brojni drugi.

(Beta)

_________________________________________________________________________________________________________________

Питам се како тој нашој, како кажу, "елити" више не досади да бира америчко-британске кандидате за председника Србије?!

2000-те су нам лепо изабрали и увалили тројанског коња, на читавих 12 година, чије су последице, како сама "елита" каже : "...nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje gradjana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi."

Саша Јанковић има првих 100 гласова, још му само фало 3.000.000! :mrgreen: :hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:
Питам се како тој нашој, како кажу, "елити" више не досади да бира америчко-британске кандидате за председника Србије?!

2000-те су нам лепо изабрали и увалили тројанског коња, на читавих 12 година, чије су последице, како сама "елита" каже : "...nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje gradjana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi."

Саша Јанковић има првих 100 гласова, још му само фало 3.000.000! :mrgreen: :hahaha:

Javna repka za boldovano!

Kako da im dosadi kad su na istom kazanu!

I što me zabole što će Glogovac ili Kojo da podrže nekoga...pametniji su od mene isto koliko i ja od njih.
Brukaju se tim javnim navijanjem za bilo koga.
Tamo po Americi padali u nesvest, kukali kako će iz protesta da odu iz Amerike razni pevači glumci posle Trampove pobede...brukaju svoju profesiju.
Čuj elita...možda neka vrsta elite, estradne, glumačke, ali državna elita svakako nisu.
A što se tiče ovog nesrećnog zaštitnika sebe i drugara koji spada jedino u kafansko-mangupsku elitu, on je za predsednika isto koliko i Šešelj - prdež u kadi, mjehur na vodi.
Ne znam, možda i grešim...meni Saša Janković odaje utisak jednog tunjavog pokvarenjaka...onaj puvanjak što ga ne čuješ ali kad ga osetiš kasno je.

Да се кладимо да је протежирање Јанковића као кандидата масло Клинтонове администрације у Београду? :)
И није нешто за чуђење, довољно погледати кога сироти Страхић подржава и све је јасно.
Још да га Блеиби подржи и имаћемо комитет одлучних обожавалаца геј алијансе.

Ajde bre kakva je to glupost. Kakav crni Jankovic. Ne verujem da ce da se on i prihvati toga. Budale.
Da je glupost, jeste. Samo što ja mislim da će on prihvatiti.

I što reče T-Zex, što bi bilo koga bolelo uvo koga podržava Kojo ili bilo koji drugi glumac, pevač... Dopadalo se to nekome ili ne, na izborima je potpuno isti glas Nikole Koja, Mice kasirke, Pere ložača, Joce molera, Duleta konobara...

I još onako... kad neki takav (glumac, pevač...) podrži "drugu stranu", odmah krene "pa šta će mu to, on treba da se bavi svojim poslom...", a sad će da bude "To, legendo... Tako je..." i slično. Principijelnost u tri lepe.

Ajde bre kakva je to glupost. Kakav crni Jankovic. Ne verujem da ce da se on i prihvati toga. Budale.

Da. Oni kao da hoće da uebu šanse da se ovi skakavci maknu sa vlasti.

Janković ima šanse koliko je Džil Stajn imala na američkim izborima.

Vuči bi verovatno organizovao trodnevno slavlje kad bi čuo da opozicija ide sa Jankovićem.

Jedini koji može da pobedi Vučijevog kandidata je Jeremić i to je svima jasno, a prave se ludi.

Janković ne može da pobedi, Šutanovac ne može da pobedi, Radulović ne može da pobedi, Obradović ne može da pobedi.

Može Šešelj, može Jeremić i može SNS-ovac.

Pa mi vidimo...

Ja zaključak šta on možda misli mogu da izvučem samo iz guzice ili na osnovu frenologije, a oblik njegove lobanje mi kaže da je on svestan da šanse na izborima - nema.

Ja sam rekao šta JA mislim, a ne šta on misli.

Opet, da li je svestan da nema šanse ili nije, pokazaće vreme. Ja nemam poverenja u te "intelektualce". Vrlo često izgledaju kao da nisu svesni u kom mestu i vremenu žive.

Ni jedan potencijalni kandidat ukljucujuci i "najlepseg, najvrednijeg i najboljeg vodju ikada u istoriji univerzuma" ne moze da prebaci 50% + 1 glas onda u drugom krugu Jankovic, Radulovic ili Jeremic bi imali prilicnih sansi za pobedu.

Radulović je nekoliko puta prilično ubedljivo tvrdio da se neće kandidovati.

Ne verujem da i on ima šanse, ali u odnosu na Jankovića je ima neuporedivo više.

Ne znam zašto ići sa očigledno slabijim kandidatom, kad je jasno ko najveću površinu može da pokrije.

- - - - - - - - - -

Ja sam rekao šta JA mislim, a ne šta on misli.

Opet, da li je svestan da nema šanse ili nije, pokazaće vreme. Ja nemam poverenja u te "intelektualce". Vrlo često izgledaju kao da nisu svesni u kom mestu i vremenu žive.

To ti je eho-komora, očigledno nisu svesni. Što me za neke sa spiska čudi, al' 'ajd sad.

Ма, нема шта да бринеш. Не бира елита политичаре у СРбији, већ ви, крезуби, јадни и напаћени.

Back