Pričamo, dakle postojimo!

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koje je boje flaster za crnce? :think:
31.jpg

Poslednja izmena:
Osmišljen je ekonomski novogovor, baš kao što je Orvel predvideo.
Nekada se govorilo "ja sam njemu platio da uradi posao"
a sada, jedva primetna i naizgled nebitna izmena "ja sam njega platio da uradi posao"
potpuno menja suštinu odnosa među ljudima.

Platiti čoveku,
i platiti čoveka

nikako ne može biti isto.

Tako je dragi Hakime, njemu si platio da uradi posao, a druga njega si "kupio"( jako zadužio) da odradi posao ( to-kao kada platiš profesionalcu da ucmeka nekoga, a druga bi bila da platiš jadničku koji nema love ali će za kintu da uradi sve-i još će da ti bude zahvalan i na usluzi, ako treba)) :zcepanje:

Duh, duša i telo su ceo čovek.
U duhu je sadržana gordost, osobina koja pravi razliku između (pred bogom) jednakih.
Jaki duhom su karijeristi, političari, vođe, generali, okupatori i ugnjetavači.
Takvi podređuju slabu dušu svom jakom duhu.

Dobri ljudi čine suprotno.

Ono sto si dobio rodjenjem, sto mozes zatrti ili razvijati, cuvati ili odbaciti. Karakter je sasvim mali ali vidljivi deo duse.
Dusu ne mozes menjati, mozes samo hrabriti ili zapostavljati. To je organ koji boli kada ti je tesko.
Ako dusu podredis duhu postajes vojnik, sraf sistema, automat koji izvrsava program.
Ako duh podredis dusi raste ljudskost i covek u tebi.

- - - - - - - - - -

Svaku borbu koju vidimo je borba duhova.
Duša se ne bori.

Uspavaj duh nekim alkoholom i pogledaj u ogledalo, videćeš dušu koja je uvek budna. Ona nije kvantitet - avioni kamioni kilogrami snaga, ona je kvalitet.

Budno stanje je svesnost; svesnost je pridev, i to je osobina svesti.
Svest ima svesnost.
Ako ih osvetlimo i mi ih mozemo imati.
Dusa je sustina, unutrasnje bice, deo koji je uvek budan ali je duboko, nedostupan svesti. On je kao nevidljivi kalup kome se rastuci prilagodjavamo.
Kao kompjuterski bios.

Brbljam. Nista vise od toga. Svestan postojanja ali nesvestan sustine, bas kao i ti.

- - - - - - - - - -

Dok nam je tijelo povezano sa umom i dok je naša duša povezana sa takvom nevoljom, mi nikada nećemo u punoj mjeri steći ono za čime žudimo, a to je, kažemo, istina. - Da Kang

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back