beda

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
molim drage forumase da ne zaseru ovu perspektivnu temicu :zag:

ovde bih volela da razmenimo misljenje na temu - da li je gora materijalna ili duhovna beda
kad kazem beda, onda stvarno mislim na bedu BEDU
nemojte da pricate o medjunijansama, ovde je samo crno i belo
znaci materijalna beda - bukvalno borba za goli zivot
ne kupujete stvari zato sto vam se svidjaju, pa je dilema da li kod kineza ili brend originale
nego kupujete zato sto se pocepalo i vise ne moze nigde da se zakrpi
hrana onaj minimum minimuma..uvek vise gladni, nego siti cak i kad jedete samo hleb i razvodnjeno mleko
isto se odnosi na sve segmente zivota

ili je gora duhovna beda
imate za vise nego pristojan zivot, a u dusi pustinja

ajde sad vi :)

Ja sam siguran da ti mislis da si super osoba i da si popila svu pamet svijeta, sad da li je to tako nije ni bitno ako ti vjerujes u to. Za svakog ko ti kaze suprotno pomislices da je zavidan. Tako da prazna dusa je jedan krajnje subjektivan dozivljaj.

različite krajnosti...
materijalna pustoš je katastrofa i uvek okidač za razlaz pa i suicid.. jer kada se nema uslova za posao, bilo kakav..glad je je tuga pregolema

mentalni ćorci mogu da nadju iste takve ćorke-pa im je lepo :)

Ja sam siguran da ti mislis da si super osoba i da si popila svu pamet svijeta, sad da li je to tako nije ni bitno ako ti vjerujes u to. Za svakog ko ti kaze suprotno pomislices da je zavidan. Tako da prazna dusa je jedan krajnje subjektivan dozivljaj.

ne, ja mislim da si ti super osoba :heart:

molim drage forumase da ne zaseru ovu perspektivnu temicu :zag:

ovde bih volela da razmenimo misljenje na temu - da li je gora materijalna ili duhovna beda
kad kazem beda, onda stvarno mislim na bedu BEDU
nemojte da pricate o medjunijansama, ovde je samo crno i belo
znaci materijalna beda - bukvalno borba za goli zivot
ne kupujete stvari zato sto vam se svidjaju, pa je dilema da li kod kineza ili brend originale
nego kupujete zato sto se pocepalo i vise ne moze nigde da se zakrpi
hrana onaj minimum minimuma..uvek vise gladni, nego siti cak i kad jedete samo hleb i razvodnjeno mleko
isto se odnosi na sve segmente zivota

ili je gora duhovna beda
imate za vise nego pristojan zivot, a u dusi pustinja

ajde sad vi :)
I jedno i drugo.

Sent from my SM-T815 using Tapatalk

različite krajnosti...
materijalna pustoš je katastrofa i uvek okidač za razlaz pa i suicid.. jer kada se nema uslova za posao, bilo kakav..glad je je tuga pregolema

mentalni ćorci mogu da nadju iste takve ćorke-pa im je lepo :)

ne pricam o vezi, paru, braku
tema se odnosi na individuu
sta je teze?
nedostatak materijalnog ili duhovnog?

Teška materijalna beda i borba za goli opstanak ne može se porediti ni sa čim drugim, da ne kažem koliko je uvredljivo i bahato prema svima onima koji su bedu osetili ili žive u njoj (sorry Dive, nemoj se uvrediti).
Mislim, jedi 5 dana za redom bajata hleba, pa kad te neko pita o duhovnom u tom stanju, da vidim šta ćeš reći.

Maraja Keri
Naomi Kembel
Britini Spirs
Lindzi Lohan
Čarli Šin
Vitni Hjuston i ćerka Bobi
Majkl Džekson

...

Prebogati, slavni a svi na lečenju mozga ili čak mrtvi ...a Perhan kopa po kanti, peva i čeka 5. unuka u svojoj 40-oj godini. Doduše, 50. rođ neće ni doživeti

Svaki ekstrem je poguban

Poslednja izmena:
budala ne zna da je budala

i nije mu mnogo tesko

dok siromasan zna da je siromasan

naravno da je teze biti siromasan

prosto mi je zao nekih nesrecnika , grebu ceo zivot i nece ih , nista , duplo golo

dok znam neke budale , takoreci im pare padaju sa neba a oni ih isto tako potrose i opet nemaju

Teška materijalna beda i borba za goli opstanak ne može se porediti ni sa čim drugim, da ne kažem koliko je uvredljivo i bahato prema svima onima koji su bedu osetili ili žive u njoj (sorry Dive, nemoj se uvrediti).
Mislim, jedi 5 dana za redom bajata hleba, pa kad te neko pita o duhovnom u tom stanju, da vidim šta ćeš reći.

zasto bih se uvredila cvetna
a otkud ti znas da ja nisam prezivela fazu teske borbe za materijani opstanak?

- - - - - - - - - -

budala ne zna da je budala

i nije mu mnogo tesko

dok siromasan zna da je siromasan

naravno da je teze biti siromasan

prosto mi je zao nekih nesrecnika , grebu ceo zivot i nece ih , nista , duplo golo

dok znam neke budale , takoreci im pare padaju sa neba a oni ih isto tako potrose i opet nemaju

zasto mislis da onaj ko je duhovno siromasan toga nije i svestan?
kao sto je svestan materijalnog siromastva onaj ko se bori da se prehrani

zasto bih se uvredila cvetna
a otkud ti znas da ja nisam prezivela fazu teske borbe za materijani opstanak?
Ne znam, naravno. Možda jesi, a možda nisi. Ja recimo nisam, niti su moji roditelji, iako je bilo baš baš teških trenutaka, kao i dosta ljudi uostalom na ovim prostorima.
No lično iskustvo čak nije ni važno - dovoljno je staviti se u kožu onih koji su gladni (hej bre, gladni!) ili čija su deca gladna, ili koji su ostali bez krova nad glavom iz bilo kog razloga, pa da znaš da ništa na ovom svetu u tom trenutku nije važnije od golog opstanka, ništa.. sve ostalo je smejurija. Ako ne umeš da se staviš u kožu tih drugih, stavi se u kožu svog najbližeg i zamisli ga gladnog. I šta misliš, njemu tako gladnom, šta je važnije: da napuni stomak i plati struju i grejanje, ili da uživa u cvrkutu ptica i snimcima Maje Pliseckaje??

zasto mislis da onaj ko je duhovno siromasan toga nije i svestan?
kao sto je svestan materijalnog siromastva onaj ko se bori da se prehrani

ko god ne zeli da bude duhovno siromasan on to i nije

jer je lako duhovno se bogatiti , knjige se bacaju na sve strane

biblioteka je jeftina, ima dosta naucnih kanala

dok onaj kome nije bitno je obicno siromasniji duhovno

ali i da je svestan toga , ne zeli da napreduje

Материјална беда је објективна а духовна (мада не знам шта би то тачно требало да значи) - субјективна категорија.

Poslednja izmena od moderatora:
Duhovni mrtvaci ne znaju da su to i to im ne smeta, dok materijalna beda degradira i ponižava
čoveka. Jer siromaštvo je strašna determinanta koja uslovljava čoveka.
I budimo realni lakše je biti nesrećan sa novcem, nego bez njega.

Maraja Keri
Naomi Kembel
Britini Spirs
Lindzi Lohan
Čarli Šin
Vitni Hjuston i ćerka Bobi
Majkl Džekson

...

Prebogati, slavni a svi na lečenju mozga ili čak mrtvi ...a Perhan kopa po kanti, peva i čeka 5. unuka u svojoj 40-oj godini. Doduše, 50. rođ neće ni doživeti

Svaki ekstrem je poguban

oni imaju para za lecenje
a i poznati su pa za njih znas

a znas li koliko siromasnih ima a nemaju novca ne za psihijatra, vec za obican lek za pritisak secer.....

- - - - - - - - - -

materijalna naravno

Back