Termalna pasta?

Ja sam dosao u kontakt sa nekih 40 vrsta termalnih pasta, mozda i vise....Od toga, za srpskog seljaka moze se reci da postoje nekih 10 vrsta termalnih pasta.
Na koliko se menjaju zavisi od svake paste ponaosob.
A i ponasanje tokom vremena zavisi od svake paste ponaosob.
Ne moze svaka pasta za svaki procesor u smislu svaka pasta ima svoj termalni protok, ako je veci kod nekih ce se sasusiti i onda je nema.
Ali za srpskog seljaka odgovor bi bio, moze pasta za normalne procesore za starije procesore.

Posto nisam gejmer, ja volim odredjene paste koje dugo traju.
A posto sam tehnicar, volim one koje manje kostaju....a nisu 4 in 1
Neke paste su malo na papiru losije, a u praksi se to ne primecuuje kod vecine uredjaja ili procesora.
Znam da sam prodavao 30ml paste u proslosti za 10e i da su se otimali ljudi jer je cena u prodavnicama bila 10x veca, tj za 5ml je bila 6,7e...
Problem sa pastom je sto je NoName...a No Name ne mozes prodati na srpskom trzistu.

To mi i dalje ne smeta da je koristim jer moji prodavani racunari rade i posle 15 godina sa istim termalnim (ili neprimetno pogorsanim) efektom.
Sto skuplja pasta, to se cesce menja, najskuplje se menjaju na 18 meseci.

Zanima me:

1. Na koliko vremena se ona menja?
2. Da li svaka termalna pasta moze za svaki procesor pa i one starijih tipova?
3. Koju termalnu pastu preporucujete?
4. Da li sve ovo vazi i za laptopove?

menja se kad primetis da ti se greje racunar, znaci ne radi dobro svoj posao. Generalno ja imam pc gde nikad nisam menjao termalnu pastu 10 godina
da moze
vecina termalnih pasta je dobra
da vazi i za laptopove

uglavno je redak slucaj u servisu da se na racunaru mora menjati termalna pasta jer je dotrajala itd.

nije nemoguce, meni se desilo jedanput ali to je vise bio problem jer prvi put nije nanesena kako treba.

u svakom slucaju kao rekose uzmi pastu koja ce duze trajati,
a ako ti treba hladjenje uzmi bolji hladnjak u to je to

Zanima me:

1. Na koliko vremena se ona menja?
2. Da li svaka termalna pasta moze za svaki procesor pa i one starijih tipova?
3. Koju termalnu pastu preporucujete?
4. Da li sve ovo vazi i za laptopove?

1. Ако свој компјутер редовно чистиш од накупљене прашине ( бар сваких 6 месеци ), ако га не " акаш " и не преоптерећујеш ...не мораш много да размишљаш о томе...сем ако приметиш да ти процесор прелази температуру од 60°С, али ако радиш СВЕ КОНТРАОНДА РАЗМИШЉАЈ ...:per: :aha2:
Било би пожељно да на компу имаш инсталиран бар ...EVEREST Home Edition ...да би правовремено могао да уочиш аномалије у раду компјутера...:think: :aha2:
Термална паста се обавезно мења ако мењаш процесор или нпр чистиш графичку ..као и за сличне интервенције у компу...:think:

2. Углавном ...ДА...:aha2:

3. Све које нису " електрично проводне " ...:think:...а у широкој понуди данас у којој има и доста неквалитетних термалних паста ..ја увек преферирам на оне квалитетне али и скупе. Када је у питању квалитетно преношење топлоте до хладњака и хлађење критичних и скупи компоненти попут ЦПУ или ГПУ...НЕ ТРЕБА ШТЕДЕТИ...:think: :aha2:
Како се исте наносе у врло малој количини ...могу да ти потрају, а вреде сваку пару...:aha2:
Препоручујем ти пасте: ARTIC COOLING MX-2 и MX-3, PROLIMATECH PK-1, АRTIC SILVER 5 и NT-H1( Noctua) ....:aha2:

4. ДА...:aha2:

Hvala vam ljudi na savetima i na dobrim odgovorima, nisam iskreno ocekivao da ce tema pokrenuti ovako dobre komentare i diskusiju :) ja bas i nemam neko idealno zanje o hardveru kompa, pa kad sam saznao za termalnu pastu da bi trebalo da se menja na nekih 2g otprilike, reko aj da pitam ljude na forumu :) gledao sam na netu nije to nista komplikovano za uraditi, samo posto u nasim tehno radnjama nema zavidan izbor tih pasti pitao bih za ovu najskuplju koju sam nasao da li je dobra jer sam video da sve tehno rednje furaju ovaj cooler master pastu, evo linka: http://www.tehnomanija.rs/ostalo/cooler-master-termalna-pasta-htk-002-u1-gp.html :) a za pastu za zube sam isto video da se pojavljuje dok sam guglao, ali taj slucaj jeste dobar ali kratkotrajan i traje svega 24h :)

Hvala puno

maxresdefault.jpg

posedujem donji model sa slike i procesor mi je kad upalim racunar 19 stepeni,kad se zagreje ne prelazi 36

Menjaš onda kada ti se cpu greje više nego što se grejao. Za sve ostalo najbolja je Artic Silver 5 ili MX 4. Nekima treba vremena da se "isprže" malo da bi dobili bolju provodljivost (Artic silver 5)

Back