Možda će ljubitelje sunčane energije interesirati

Komplet od 6 ćelija 2 V 700 Ah (kutija sa 6 ćelija je 60x25x50 cm), sa dolivanjem vode po potrebi, sa indikatorima smanjenog elektrolita. Dolivanje vode je automatski, postavi se flaša destilovane vode i sistem uzima koliko mu je potrebno. Treba samo pratiti nivo vode u flaši!

Hvala Vam na odgovoru.Pošta je jedna takva ćelija u Srbiji?Razmišljam kada bi sastavio 24 ćelije bilo bi 48 volti.Čija je to proizvodnja mislim ćelije.

Momentalno nisam u vikendici, biću tamo za koji dan, pa ću vam javiti oznaku i tip ćelija. Ne znam da li postoje regulatori za 48 V, kao i pretvarači. Ploče od 250 W daju napon oko 30 V za sisteme 24 V. Tada bi trebalo dve ploče redno vezati! Da li je to izvodljivo, ne znam.

Hvala Vam na odgovoru.Pošta je jedna takva ćelija u Srbiji?Razmišljam kada bi sastavio 24 ćelije bilo bi 48 volti.Čija je to proizvodnja mislim ćelije.

Nemoj više, zdravlja ti.

Pored toga što troluješ i ovu kao i sve druge teme gde si pričao te svoje recitacije, ispadaš i neuk pred ljudima.
Da, a ti junačina pljuješ po nama neukima!

Evo ti podgovor:
Pozdrav svima!

Ja sam pre neki dan, na krovu vikendice montirao 7 ploča od 140W, regulator 60 A, pretvarač 1500 W (3000 W vršno) i akumulator od 700 Ah, plus 10 sijalica 12V 8W - svetlo kao sijalice od 75 W. Sve zajedno, sa montažom isporučioca opreme, košta me 2180 Eura.

Ako nekog interesuju detalji, neka mi se javi e-mailom.
Računica je prosta:
10 sijalica po 8 W čini 80 W ili 0.08 kW.
Recimo da sve rade 24 sata dnevno i da sistem bez ikakvih daljih troškova radi deset godina. (Sigurno neće raditi duže - moći će samo da se baci!) Deset godina ima 87600 sati. (Zanemarujem dodatnih 24 sata svake prestupne.)

0.08 kW puta 87600 sati = 7008 kWh

2180 € podeljeno sa 7008 = 0.311 € za JEDAN KILOVATČAS!

Danas je to oko 37 dinara za jedan jedini kilovatčas - i to da sve radi 24 sata dnevno!

Uostalom, po tvom pisanju na Krstarici, imaš uslove, zašto još nisi postavio taj sistem nego tek razmišljaš o njemu?
To mi deluje kao kada pušač ili alkoholičar kažu da će ostaviti. Koliko se to ostvaruje?

Ne znam da li ćeš se žaliti i tražiti da se ovo obriše. U tom slučaju molim nadležnog moderatora da malo pažljivije pogleda i tvoje prethodne priloge pa sve zajedno oceni.

Poslednja izmena:
Da, a ti junačina pljuješ po nama neukima!

Evo ti podgovor:Računica je prosta:
Recimo da sve rade 24 sata dnevno i da sistem bez ikakvih daljih troškova radi deset godina. (Sigurno neće raditi duže - moći će samo da se baci!) Deset godina ima 87600 sati. (Zanemarujem dodatnih 24 sata svake prestupne.)

Danas je to oko 37 dinara za jedan jedini kilovatčas - i to da sve radi 24 sata dnevno!

Uostalom, po tvom pisanju na Krstarici, imaš uslove, zašto još nisi postavio taj sistem nego tek razmišljaš o njemu?
To mi deluje kao kada pušač ili alkoholičar kažu da će ostaviti. Koliko se to ostvaruje?

Ukoliko sam dobro razumeo čovek je postavo na vikendici 7panela po140wati,a to je negde skoro kilovat.Još jednom isto pitanje:gde da uključi svetlo ako nema sunčanu energiju?Da kupi petrolejku i petrolej.Možda sveću da ne pipa po mraku?Setio sam se da se raspita
kod epsa možda će mu dovesti liniju kroz 50 godina.

Ne pljujem ja nikog već pomažem da neki shvate gde greše i neću tražiti da se obriše. .......:lol:

Čovek je nabrojao šta je sve od materijala ušlo u tu cenu od 2180 eura pa među nabrojanim stvarima i tih deset LED sijalica, a ne da putem akumulatora od 700 Ah napaja samo tih deset sijalica po 8W

700Ah x 12 v = 8400Wh ili 8,4 kWh

Sad ponovo pokreni računaljku

Mislim da računuca nije, baš tako, prosta. Ne može se uopštiti problem za sve slučajeve. Pokušaću da vam iznesem moj pristup, svako može da se ravna po svome.

Vikendicu imamo preko 30 godina, bandera sa trofaznom strujom nam je udaljena oko 150 m vazdušne linije. Svih ovih 30 godina sam tražio da nam se uvede struja; odgovori su bili: slaba trafo stanica, ne daju komšije da bandere budu na njihovim placevima i slično. Za tih 30 godina ja sam se opremio sa dva agregata: 2300 W i 700 W, mnoštvom električnih alata, uveo i internet, da bi, da sve to radilo morao sam da trošim dnevno najmanje jednu do dve litre benzina, da stalno na ženu vičem, a i ona na mene, da ne gledamo svaku novinu na internetu, već samo E-mail i dosta! Ja imam 76 godina, žena 70, da li ćemo živeti još mesec, godinu, deset godina - nije bitno. To što mi je preostalo od života hoću da proživim kao ĆOVEK, a ne kao biljka. U gradu mi je to onemogućeno.
Iz polupouzdanih izvora, proneo se glas da bi struja mogla biti razvedena, troškovi toga bi bili od 1500 do 2000 Eura, još da sami kopamo rupe za bandere!!! E, a sad evo moje računice:
sistem (i sijalice) koji sam platio 2180 Eura će mi u letnjem periodu omogućavati 2 sata kuvanja na rešou od 1200 W, 12 sati rada frižidera od 100 litara, 5 sati rada dva laptopa, bojler od 30 litara, upotreba električnih aparata do 1500 W, stari TV sa katodnom cevi, itd.
Kad dođe zima, kuvanje na plin, topla voda se dobija sa Smederevca - dovoljno je struje i za TV i računare. Ako ne bude sunca, malo će se štedeti, da imamo bar za svetlo. Ako se svi troškovi i uštede saberu, oduzmu, pomnože i podele, sistem se isplaćuje nakon 3 do 5 godina. Pitanje je samo, hoćemo li toliko živeti!:think:

Usput bi, kao star čovek dao savet Ribaru: nemojte biti toliko isključivi i smatrati da ste samo vi u pravu. Da u gradu imam krov kao na vikendici, budite sigurni da bi se odmah odjavio od Elektro distribucije. Međutim, nemam!

Treba gledati i ovako: Sistem omogućava 56 A x 5 sati sunca, to je skoro 300 Ah. Prazne akumulatore sunce napuni za oko 2 dana. Mnogima je krivo što je kasnije sve ostalo "đabe"
[QUOTE
Evo ti podgovor:Računica je prosta:

Ne znam da li ćeš se žaliti i tražiti da se ovo obriše. U tom slučaju molim nadležnog moderatora da malo pažljivije pogleda i tvoje prethodne priloge pa sve zajedno oceni.[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Ne pljujem ja nikog već pomažem da neki shvate gde greše i neću tražiti da se obriše. .......:lol:

Čovek je nabrojao šta je sve od materijala ušlo u tu cenu od 2180 eura pa među nabrojanim stvarima i tih deset LED sijalica, a ne da putem akumulatora od 700 Ah napaja samo tih deset sijalica po 8W

700Ah x 12 v = 8400Wh ili 8,4 kWh

Sad ponovo pokreni računaljku

Tako sam i ja razumeo.Mislim da je jasno da je to skupo, jednostavno "ni kod babe nema đžabe"što kaže naš narod.Ja samo vidim ukoliko je to ova cena koju je čovek naveo onda je to đžabe u odnosu na CH.

24 sata dnevno[/B] i da sistem bez ikakvih daljih troškova radi deset godina. (Sigurno neće raditi duže - moći će samo da se baci!) Deset godina ima 87600 sati. (Zanemarujem dodatnih 24 sata svake prestupne.)

Ne znam da li ćeš se žaliti i tražiti da se ovo obriše. U tom slučaju molim nadležnog moderatora da malo pažljivije pogleda i tvoje prethodne priloge pa sve zajedno oceni.

posto su paneli 980w pretpostavljam da je stepen korisnog dejstva oko 70 posto (ima gubitaka i u akumulatorima i u pretvaracima u naizmenicnu i u kablovima )

to je oko 700w ili 0,7 kw pa po racunici ispada

0.7 * 87600 iznosi 61320

2180 evra podeljeno sa 61320 je 0.355 evra ili 4,2 dinara po kilovatu sto je rentabilno .

ali nemas sigurnost koju imas kad si prikacen na mrezu .

tako da tehnologija jos malo treba napredovati da bi bilo rentabilno van svake sumnje .

- - - - - - - - - -

a za 120 meseci da ne trosis nista elektrodistribuciji ces platiti 600 evra dok kod panela za 10 godina verovatno treba promeniti akumulatore i proveriti sistem nekoliko puta.

hpim5930-1.jpg

Čovek na krovu nisam ja!:deda:

Izem ti ATC baterije!! Jedva sam, sa novim baterijama, snimio jedan snimak. Biće više, sada imam 24 sata interneta, pa če biti i više slika!

Mile nadam se da ćemo obojica poživeti bar toliko da vidimo iskustvo za godinu dana.
Da se razumemo: ja bih prvi voleo da nisam u pravu!
Pošto je sistem postavljen ovih dana već naproleće se mogu sumirati "zimski" utisci.

posto su paneli 980w pretpostavljam da je stepen korisnog dejstva oko 70 posto (ima gubitaka i u akumulatorima i u pretvaracima u naizmenicnu i u kablovima )

0.7 * 87600 iznosi 61320

2180 evra podeljeno sa 61320 je 0.355 evra ili 4,2 dinara po kilovatu sto je rentabilno .

tako da tehnologija jos malo treba napredovati da bi bilo rentabilno van svake sumnje .

- - - - - - - - - -

a za 120 meseci da ne trosis nista elektrodistribuciji ces platiti 600 evra dok kod panela za 10 godina verovatno treba promeniti akumulatore i proveriti sistem nekoliko puta.

Slažem se da svaki poso ima neki problem pa i sunčana energija.Ja gledam malo drugačije tj.svako ima svoju situaciju i sa njome treba da se bori.Ovaj gospodin čekao je mrežu 30 godina i živeo je bez mreže.Koliko godina treba još da čeka?Ja smatram da je izgubio
30 godina života po meni je to jako puno.Već sam reko da je moj prijatelj kupio dva solara od po 45Wati i platio po 500 franaka.To je bilo negde 90-tih godinama se služio dok je bio živ.Neonka je svetlela kao i još neke sitnice.Redovno je odmarao u bašti i jeo lepu salatu.
Desio se samo kvar na neonki.Struje je imao da potrošači koje je imao nikada nisu potrošili struju bez obzira kakvo je vreme.Ovo što je uradio i koliko je platio iz cuga bi okačio panele ali ne živim u Srbiji.Zna li neko ima li ljudi koji prave opremu za sunčanu energiju npr.
pretvarače napona,regulatore napona,ili automatiku kako bi se jedno dva panela okretala jer bi onda dobijao više energije?

0.7 * 87600 iznosi 61320

- - - - - - - - - -

Sad samo treba dodati u kalkulaciju da je garancija na panele 10 full 100% +25 godina 80%, što vreme eksploatacije produžava na 35 godina iliti 306600 sati
Akumulatori imaju garanciju 10 godina
Sad izračunajte ponovo.

Naročito prilikom kalkulacije obratite pažnju na činjenicu vezanu za rentabilnost ulaganja da se naš kolega Mile sa tih 2000 eura mogao opredeliti i za EPS ove bandere pri čemu mu se tih 2000 ne bi vratile nikad.

Poslednja izmena:
Nemoj više, zdravlja ti.

Pored toga što troluješ i ovu kao i sve druge teme gde si pričao te svoje recitacije, ispadaš i neuk pred ljudima.

Znaš, ovo što ću reći je isto spam pa neću više nastavljati o tome, proizvoidnja i trgovina energijom je najunosniji biznis na planeti.

Sad ako imaš nešto o solarnim kompletima namenjenim domaćinstvu pričajmo o tome. Ako ne, nemoj više da gušiš.

Dakle osnovu čine paneli koji koštaju 1 euro po vatu mada u oglasima ima i kineskih od 250 W koji koštaju 180eura.
Regulator od 20 do 30 eura i akumulatori od 100Ah koj koštaju 150 do 200 eura .

Javi ako znaš da negde ima jeftinije pošto na proleće krećem u nabavku i postavljanje jer će cena KWh da ode na preko 8 dinara za plavu zonu.

Pa ko velim dovoljno ekonomično će mi biti i to da se nekako uz pomoć sunca i vetra spustim u zelenu tarifu

Čak sam i razmišljao da akumulatore punim punjačem iz mreže noću dok je jeftina tarifa a da ih praznim preko dana kad je skupa.

To ti je ekonomija moj druže.

Kineski paneli kostaju oko 0.4-0.6$ po wattu .sad nzn kako je za potez ali uglavnom 250w panel de moze naci za 120$ alibaba.com ima koliko oces...i ne vidim razlog zasto kupiti neke druge kad oni ionako drza 90% trziste

Kineski paneli kostaju oko 0.4-0.6$ po wattu .sad nzn kako je za potez ali uglavnom 250w panel de moze naci za 120$ alibaba.com ima koliko oces...i ne vidim razlog zasto kupiti neke druge kad oni ionako drza 90% trziste

Ja sam gledao na našim oglasima i to su cene koje sam našao.

Kinezi verujem po toj ceni šalju kad naručiš više, a ja hoću samo dva ili tri panela.

Ja sam gledao na našim oglasima i to su cene koje sam našao.

Kinezi verujem po toj ceni šalju kad naručiš više, a ja hoću samo dva ili tri panela.

Sa dva tri panela neće biti puno energije,ali za početak više nego dovoljno.Da se upozna čovek malo sa tehnikom jer to je energija budućnosti.Jako je važno ne gajiti iluzije šta čovek hoće da pokreće u domaćinstvu prema zato stavljam otprilike koliki su potrošači.Uređaj Snaga (W)
Frižider 130
TV 60-250
Radio 15-80
Pegla 1500
Telefon (elektonski) 10-20
Mašina za pranje veša 450-600
Mašina za pranje sudova 1500
Mikrotalasna peć 750
Peć 1200-1500
Toster 1200
Kompjuter i monitor 140-200
Fen za kosu 1000-1500
Usisiač 1200-2000

Pozdrav svima,

vidim da se malo uzburkalo oko ove teme, i drago mi je zbog toga. Hteo bih samo da vam dam par stvari koje su bitne, a koje sam ja dugo tumbao po glavi.

Nadogradnja - nije preporučljiva iz sledećih razloga: montažu u sopstvenoj režiji zaboravite. Treba vam trista čuda - posebni nosači panela za svaku vrstu krova; spec. alat za montažu, spec. priključnice i druge špecije.
Akumulatori - nadogradnja nije preporučljiva. Odmah uzeti pun kapacitet, jer nije preporučljivo koristiti akumulatore razne starosti.
Kontroler punjenja - ima ih za razne struje, punjenje je regulisano sa PWM - impulsno širinska modulacija, regulacija punjenja u zavisnosti od temperature, max napon i min napon punjenja i još drugih funkcija.
Pretvarači - ima ih raznih, treba da daje sinusoidalni napon, zaštite od svega i svačega
Kinezi - nisu preporučljivi. Izlazna kontola im je očajna (ima i izuzetaka).

Ipak, sve ovo navedeno nije razlog da ne probate, naročito ako imate preku potrebu a EPS vam je na 150m, kao meni i podj....va vas 30 godina!

Srećno!!!

Pozdrav svima,

vidim da se malo uzburkalo oko ove teme, i drago mi je zbog toga. Hteo bih samo da vam dam par stvari koje su bitne, a koje sam ja dugo tumbao po glavi.

Nadogradnja - nije preporučljiva iz sledećih razloga: montažu u sopstvenoj režiji zaboravite. Treba vam trista čuda - posebni nosači panela za svaku vrstu krova; spec. alat za montažu, spec. priključnice i druge špecije.
Akumulatori - nadogradnja nije preporučljiva. Odmah uzeti pun kapacitet, jer nije preporučljivo koristiti akumulatore razne starosti.
Kontroler punjenja - ima ih za razne struje, punjenje je regulisano sa PWM - impulsno širinska modulacija, regulacija punjenja u zavisnosti od temperature, max napon i min napon punjenja i još drugih funkcija.
Pretvarači - ima ih raznih, treba da daje sinusoidalni napon, zaštite od svega i svačega

Ipak, sve ovo navedeno nije razlog da ne probate, naročito ako imate preku potrebu a EPS vam je na 150m, kao meni i podj....va vas 30 godina!

Srećno!!!
Hvala Vam na pomoći pa računam da pomognem koliko mogu i koliko znam.Ovo je kopija sa nekog sajta.Možda će nekom koristiti.

Jedan kvadratni metar fotonaponskih solarnih panela može proizvesti do 150 W bez održavanja snage do trideset godina. Oni će čak i raditi na difuzno svjetlo kad su oblačni dani, ali sa manje izlazne snage. Napon proizveden fotonsponskim panelom ostaje približno isti bez obzira na vrijeme, ali jakost (A) i snaga (W) će varirati.

Najvažniju varijablu koju treba imati na umu pri planiranju fotonaponskih solarnih instalacija je izlazna snaga, koje će uglavnom ovisiti o četiri faktora:

* maksimalna snaga vašeg panela (mjereno u peak-vatima ili Wp)
* intenzitet svjetlosti
* broj sati izloženosti suncu i
* kut izlaganja suncu

Pozdrav svima,

Srećno!!!

IMG_20150913_181327.jpg

Ovo je samo za igranje.Ukoliko neko ima malo panela može da postavi mehanizam za okretanje panela prema suncu dobija veću energiju.Ja sam samo neku star stolicu atavio da mogu da okrećem.

Pozdrav svima,
evo par slika kućne elektrane u punom pogonu.

201509290014-1.jpg

Sedam ploča od 140 W

201509290001-1.jpg

Kutija sa osiguračima i regulator punjenja

201509290002-1.jpg

Kutija sa osiguračima - otvorena i regulator punjenja

201509290004-1.jpg

Pretvarač 1500 W, akumulator i boca za dolivanje destilisane vode po potrebi.

201509290007-1.jpg

Akumulator 700 Ah 12 V

201509290008-1.jpg

Pretvarač i daljinski upravljač pretvarača.

201509290009-1.jpg

Daljinski upravljač pretvarača.

201509290010-1.jpg

Sistem za dolivanje vode.

Počeo je period kiša, tako da se malo reducirala potrošnja - mikrotalasna, rešo.
Stalno su uključeni frižider od 100 l sa komorom za smrzavanje, TV (stari - sa katodnom cevi), jedan do dva laptopa - povremeno, radio i još nešto sitno.
Povremeno ću se javljati sa iskustvima.

Pozdrav

Pozdrav svima,
evo par slika kućne elektrane u punom pogonu.

201509290014-1.jpg

Sedam ploča od 140 W

201509290001-1.jpg

Kutija sa osiguračima i regulator punjenja

201509290002-1.jpg

Kutija sa osiguračima - otvorena i regulator punjenja

201509290004-1.jpg

Pretvarač 1500 W, akumulator i boca za dolivanje destilisane vode po potrebi.

201509290007-1.jpg

Akumulator 700 Ah 12 V

201509290008-1.jpg

Pretvarač i daljinski upravljač pretvarača.

201509290009-1.jpg

Daljinski upravljač pretvarača.

201509290010-1.jpg

Sistem za dolivanje vode.

Počeo je period kiša, tako da se malo reducirala potrošnja - mikrotalasna, rešo.
Stalno su uključeni frižider od 100 l sa komorom za smrzavanje, TV (stari - sa katodnom cevi), jedan do dva laptopa - povremeno, radio i još nešto sitno.
Povremeno ću se javljati sa iskustvima.

Pozdrav

Gospodine puno Vam se zahvaljujem što ste podelili iskustvo.Pa ovo je fantastično šta sve koristite.Ovo treba da ima svako i onaj sa mrežom i bez mreže jer je cena nikakva.Puno pozdrava franak.

Interesantno je da svi pominju skupoću EPS-a pri priključenju, a kamo li deranje nakon priključenja na mrežu. Dovođenje struje do potrošača na račun EPS-a bi dovelo do masovnog priključenja, tako da bi se investicija brzo otplatila.

Cena je danas upola manja, a još kad se uporedi sa dve hiljade eura bačene u bunar EPSa, postaje sve jasnije da će ljudi sve više da se okreću ovim sistemima.

Mnogi bi se kolko danas odjavili sa mreže kad bi im vratili pare za koje su ih odrali za priključak.

- - - - - - - - - -

Evo još jednog primera.
salas%20tatic1.jpg

http://www.utnv.org/salas-tatic-kod-turije/

Back