Mislim da računuca nije, baš tako, prosta. Ne može se uopštiti problem za sve slučajeve. Pokušaću da vam iznesem moj pristup, svako može da se ravna po svome.
Vikendicu imamo preko 30 godina, bandera sa trofaznom strujom nam je udaljena oko 150 m vazdušne linije. Svih ovih 30 godina sam tražio da nam se uvede struja; odgovori su bili: slaba trafo stanica, ne daju komšije da bandere budu na njihovim placevima i slično. Za tih 30 godina ja sam se opremio sa dva agregata: 2300 W i 700 W, mnoštvom električnih alata, uveo i internet, da bi, da sve to radilo morao sam da trošim dnevno najmanje jednu do dve litre benzina, da stalno na ženu vičem, a i ona na mene, da ne gledamo svaku novinu na internetu, već samo E-mail i dosta! Ja imam 76 godina, žena 70, da li ćemo živeti još mesec, godinu, deset godina - nije bitno. To što mi je preostalo od života hoću da proživim kao ĆOVEK, a ne kao biljka. U gradu mi je to onemogućeno.
Iz polupouzdanih izvora, proneo se glas da bi struja mogla biti razvedena, troškovi toga bi bili od 1500 do 2000 Eura, još da sami kopamo rupe za bandere!!! E, a sad evo moje računice:
sistem (i sijalice) koji sam platio 2180 Eura će mi u letnjem periodu omogućavati 2 sata kuvanja na rešou od 1200 W, 12 sati rada frižidera od 100 litara, 5 sati rada dva laptopa, bojler od 30 litara, upotreba električnih aparata do 1500 W, stari TV sa katodnom cevi, itd.
Kad dođe zima, kuvanje na plin, topla voda se dobija sa Smederevca - dovoljno je struje i za TV i računare. Ako ne bude sunca, malo će se štedeti, da imamo bar za svetlo. Ako se svi troškovi i uštede saberu, oduzmu, pomnože i podele, sistem se isplaćuje nakon 3 do 5 godina. Pitanje je samo, hoćemo li toliko živeti!
Usput bi, kao star čovek dao savet Ribaru: nemojte biti toliko isključivi i smatrati da ste samo vi u pravu. Da u gradu imam krov kao na vikendici, budite sigurni da bi se odmah odjavio od Elektro distribucije. Međutim, nemam!
Treba gledati i ovako: Sistem omogućava 56 A x 5 sati sunca, to je skoro 300 Ah. Prazne akumulatore sunce napuni za oko 2 dana. Mnogima je krivo što je kasnije sve ostalo "đabe"
[QUOTE
Evo ti podgovor:Računica je prosta:
10 sijalica po 8 W čini 80 W ili 0.08 kW.
Recimo da sve rade
24 sata dnevno i da sistem bez ikakvih daljih troškova radi deset godina. (Sigurno neće raditi duže - moći će samo da se baci!) Deset godina ima 87600 sati. (Zanemarujem dodatnih 24 sata svake prestupne.)
0.08 kW puta 87600 sati = 7008 kWh
2180 € podeljeno sa 7008 = 0.311 € za JEDAN KILOVATČAS!
Danas je to oko 37 dinara za jedan jedini kilovatčas - i to da sve radi 24 sata dnevno!
Uostalom, po tvom pisanju na Krstarici, imaš uslove, zašto još nisi postavio taj sistem nego tek razmišljaš o njemu?
To mi deluje kao kada pušač ili alkoholičar kažu da će ostaviti. Koliko se to ostvaruje?
Ne znam da li ćeš se žaliti i tražiti da se ovo obriše. U tom slučaju molim nadležnog moderatora da malo pažljivije pogleda i tvoje prethodne priloge pa sve zajedno oceni.[/QUOTE]