Vodolija - genije ili jedan obični prdonja?

Praktični dokaz da je dvanaestina čovječanstva takva i takva? (Đe baš "praktični", kao da sam ti pokazao skicu nekog aparata kojeg valja provjeriti u praksi).

Jel' se to jučer obilato pilo? Kakva bi to bila astrologija bez tipologije ljudi?

Taj koji te ubjedio da zodijački znakovi odslikavaju godišnja doba nije morao imati neku sugestivnu snagu - s obzirom na očiglednost tvojih intelektualnih deficita. Samo primjetiti da Jarac ima podudarnosti sa karakteristikama zime očigledno nije dovoljno. Ribe je suprotno tomu meka, topla i najčistiji izraz tekućeg agregatnog stanja. Šta izražava metafora "toplina"? Ono šta je u srži Riba, refleksno saživljavanje i razumijevanje bližnjeg i daljnjeg. Prema tome, uzmi taj koncept, zgužvaj ga i baci u jarugu.

Nebi ja rekao da si samo žurno tipkao sa moba, nego da si se spotakao o svoj voluminozni ego kad si potcjenio moju temeljitost. Dok ti šeprtljavo selektiraš informacije po volji svog častohleplja, ja operiram sa faktima. Od svih fizičara koji su dobili nobelovu nagradu najmanje je onih koji su rođeni zimi. Ovako to konkretno izgleda:
Proljeće = 46 fizičara
Ljeto = 56 fizičara
Jesen = 57 fizičara
Zima = 37 fizičara

Ne vjerujete, proovjerite.
Šahmat.

TAman pomislim na osonovu tvoje jedne napisane recenice,da i nisi toliko povrsan,i da se mozda i isplati pomoci ti u razumijevanju astrologije,onda ostatak texta sve upropasti.

O kakvom sah matu pricas,naucnici koje sam ja nabrojao su oni najpriznatiji,slava dostigunca(doprinos scovjecanstvu) svakoga od njih zasebno,je veci od slave svih tih ljetnih,proljetnih i jesenjeh kada se saberu zajedno (mozda izuzev Tesle,koji je bio Rak,on je sigurno medju 10 najvecih svih vremena)
Jedno je kada kazes Njutn,Ajnstajn,PAster ,a drugo kada kazes George W Bush,klovn smijesni,kojeg je ismijavala citava planeta,zbog gluposti koje je radio.Dobio covjek Nobelovu nagradu,niko pojma nema zasto i zbog cega :D
Dobio ju je i Barack Obama,isto niko pojma nema zasto,da li iz kurtoazije,i uvlacenja u gu..cu Americi,kao najjacoj vojno i ekonomskoj sili na svijetu.Obama je dobio 2 dan nakon sto je postao predsjednik,nije se imao kada i na cemu dokazati.I jos mnogi Bushevi i i Obame su dobijali Nobelove nagrade zbog nekih apsurdnih "zasluga" o kojima niko pojma nema.

Naravno da su bitna godisnja doba,jer su mnoge od karakreristika Suncevih znakova( mi smo onaj znak tamo gdje nam se Sunce nalazi znas),pa je sukladno godisnjim dobima,i desavanjima u prirodi,npr Lavovima dato da njima vlada Sunce,iz jednostavnog razloga zasto sto Sunce na sjevernoj zemljinoj hemisferi grije najjace u Avgustu,za vrijeme vladavine znaka Lava,sto je opet na juznoj zemljinoj hemisferi suprotno (ali to 99% astrologa laika,koji stotinama godina mehanicki prepisuju textove onih prije njih) ne uvazava,pa ne znaju da je onda logicno da na Jugo Vodolija ima osobine Lava,Rak Jarca,Skorpija Bika,i ostali znakovi da imaju osobine svojih antopoda,tj suprotnih znakova.

Upitaj astrologe(one sto se furaju da znaju sve),zasto Lavovima vlada Zvijezda(Sunce),a svim ostalim znakovima hladna nebeska tijela ili ti planete,pa ces da vidis sta ce ti odgovoriti.

To sto su astriologija i tipologija na neki nacin usko povezane,ne znaci da astrologija kao pseudonauka ima pravilan pristup izucavanju tipologije,i da na pravilan nacin posmatra te tipoloske "velicine" i da ih na pravilan nacin selektira u osnosu na osobine horoskopsih znakova.
Zasto obavezno polazis od toga da astroloske hipoteze moraju da budu tacne ,i da se podudaraju sa tipoloskim velicinama ,samo zasto sto astrologija zeli da bude pametna,i dadefinise tipologiju na jedan svoj nacin,koji uopste ne mora da bude tacan.To su dvije razlicite nauke,u stvari astrologije je pseudonauka.

Poslednja izmena:
O kakvom sah matu pricas,naucnici koje sam ja nabrojao su oni najpriznatiji,slava dostigunca(doprinos scovjecanstvu) svakoga od njih zasebno,je veci od slave svih tih ljetnih,proljetnih i jesenjeh kada se saberu zajedno (mozda izuzev Tesle,koji je bio Rak,on je sigurno medju 10 najvecih svih vremena)
Jedno je kada kazes Njutn,Ajnstajn,PAster ,a drugo kada kazes..
Zar ti nije lakše podnijeti jednu blagu i kratku bol u organu ponosa i priznati da si nekritički popštavao zato što si voliš laskati, nego sad tako besramno dizati mulj, da bi spasio image znalca na forumu, kao, ja sam operirao sa hobi fizičarima a ne sa 200 najingenioznijih egzemplara na svjetu? - a ti si pri tom ovako formulisao: "i još mali milion onih najpriznatijih naučnika je iz ova 3 zimska znaka." - kad ono prdac.
Naravno da su bitna godisnja doba,jer su mnoge od karakreristika Suncevih znakova( mi smo onaj znak tamo gdje nam se Sunce nalazi znas),pa je sukladno godisnjim dobima,i desavanjima u prirodi,npr Lavovima dato da njima vlada Sunce,iz jednostavnog razloga zasto sto Sunce na sjevernoj zemljinoj hemisferi grije najjace u Avgustu,za vrijeme vladavine znaka Lava,sto je opet na juznoj zemljinoj hemisferi suprotno (ali to 99% astrologa laika,koji stotinama godina mehanicki prepisuju textove onih prije njih) ne uvazava,pa ne znaju da je onda logicno da na Jugo Vodolija ima osobine Lava,Rak Jarca,Skorpija Bika,i ostali znakovi da imaju osobine svojih antopoda,tj suprotnih znakova.
Zodijački znakovi nemaju nikakve veze sa zbivanjima u prirodi sjeverne hemisfere. Cjeli taj model se bazira na asocijativnim proizvoljnostima. Blizanci proljetni znak? Djevica ljetni? Vaga jesenji? What a ****? To što astrolozi i simpatizanti astrologije i najlahorastije asocijacije uzimaju ozbiljno kao da su stoned ne daje legitimitet nikakvim tupastim modelima. Uvjek valja sagledati gdje se ne podudara a ne samo gdje se podudara.
To sto su astriologija i tipologija na neki nacin usko povezane..
Nisu usko povezane, nego zodijak jest punokrvna tipologija ljudi i to vrlo dobra, što sad nije relevantno.

Vodolija ima veliku sirinu duha i genijalnost.Ali zna da bude arogantnija cak i od nas lavova.Ali mogu reci da ih volim zbog njihove druzeljubivosti i spremnosti da pomogne...........Zna da bude i lazljiva malo vise

Vazdušni znakovi su sve suprotno od veliko, visoko, široko i duboko, pa tako nemaju veze ni sa širinom duha - osim ako si pod tim mislila toleranciju ili nezainteresiranost za vrijednosnu dimenziju stilova življenja drugih.
Vodolije nisu ni genijalne ni arogantne, vidi gore, napregni se malo, iscrpno sam to objasnio.

Zar ti nije lakše podnijeti jednu blagu i kratku bol u organu ponosa i priznati da si nekritički popštavao zato što si voliš laskati, nego sad tako besramno dizati mulj, da bi spasio image znalca na forumu, kao, ja sam operirao sa hobi fizičarima a ne sa 200 najingenioznijih egzemplara na svjetu? - a ti si pri tom ovako formulisao: "i još mali milion onih najpriznatijih naučnika je iz ova 3 zimska znaka." - kad ono prdac.

Zodijački znakovi nemaju nikakve veze sa zbivanjima u prirodi sjeverne hemisfere. Cjeli taj model se bazira na asocijativnim proizvoljnostima. Blizanci proljetni znak? Djevica ljetni? Vaga jesenji? What a ****? To što astrolozi i simpatizanti astrologije i najlahorastije asocijacije uzimaju ozbiljno kao da su stoned ne daje legitimitet nikakvim tupastim modelima. Uvjek valja sagledati gdje se ne podudara a ne samo gdje se podudara.

Nisu usko povezane, nego zodijak jest punokrvna tipologija ljudi i to vrlo dobra, što sad nije relevantno.
Sad vec sam sebe silis,i pokusavas da mi das kakav takav odgovor,da ne bi bilo da si se usutio,pa si mi dao odgovor u kojem zapravo nista nisi rekao.
Nekada je bolje samo sutjeti.
JArcevima su objektivnost i realnos prioritet,cak i iznad "ponosa",koji jeste u tom znaku na visokom nivou.

Astrologija pokusava da se bavi i tipologijom ljudi,sto ne znaci da tome pristupa na valjan nacin.Tipologija kao nauka se izucava nevezano za astrologiju,kako to ne mozes da shvatis.
Zapadna astrologija,koju mi izucavamo svoje korijene ima u astrolozima koji su djelovali na sjevernoj zemljinoj hemisferi,pa se radi o davnoj istoriji kada se nije znalo ni da je zemlja okrugla, i logicno je da danasnja zapadna astrologija bazira na istim pogledima,na rasporedu godisnjih doba na sjeveru,i ne posmatra se globalno.NA Ekvatoru nopr imas samo jedno godisnje doba tokom godine,i tamo nema loguke da Sunce vlada iskljucivo Lavivima,jer jednako grije tokom citave godine.
Zasto se za JArceve kaze da puni kapacitet snage,uspjeha,srece dobijaju kroz vrijeme(SAturn).PA zato sto Sunce (zivot,volja)na pocetku znaka JArca biva (22.12,zoimski soslticij) najnize na dnu horizonta,i vremenom pocinje da se dize,prema Mcu,prer,a podnevu,prema svojoj sudbini (Mc),zapravo sa JArcem dan pocinje da se duzi,pocinje svjetlo da jaca.Zar nije i sam Isus,ciji rodjendan (kao i rodjendani svih paganskih Bogova Sunca) predstavljen kao Bogom Svjetla?Upravo zbog toga sto se Sunce radja (Bozic) u znaku Jarca.

Na jugu je sve kontra,dole u tom periodu Sunce,pocinje da pada,posti se radi o ljetu,i dole znak Jarca ima osobine RAka,i obratno.

Citava astroloogija je usko povezana sa desavanjima u prirodi,inace i ta astroloska tipologija nebi imsla nikakvog smisla.

Astrologija pokusava da se bavi i tipologijom ljudi,sto ne znaci da tome pristupa na valjan nacin.Tipologija kao nauka se izucava nevezano za astrologiju,kako to ne mozes da shvatis.
Još jednom: astrologija odnosno zodijak JEST tipologija. Dali je nešto tipologija ne ovisi o tome dali ima osnove u realnosti, dovoljno je da su postulirani tipovi, makar to bilo nešto totalno budalasto kao npr. ljudi-jabuke, ljudi-kruške itd. Tipologiziranje ličnosti nikad nije naučno u strogom smislu i ni jedna od postojećih tipologija nema status “dokazano”, uvjek je to na nivou modela.
Zapadna astrologija,koju mi izucavamo svoje korijene ima u astrolozima koji su djelovali na sjevernoj zemljinoj hemisferi,pa se radi o davnoj istoriji kada se nije znalo ni da je zemlja okrugla, i logicno je da danasnja zapadna astrologija bazira na istim pogledima,na rasporedu godisnjih doba na sjeveru,i ne posmatra se globalno.NA Ekvatoru nopr imas samo jedno godisnje doba tokom godine,i tamo nema loguke da Sunce vlada iskljucivo Lavivima,jer jednako grije tokom citave godine.
Sve je to meni jasno ali iako se zodijak među nekim astrolozima uzima ciklički, kao neki bio-botanički proces, nema to veze sa suštinom zodijačkih znakova. Red zodijaka je intuicija nečeg sasvim drugog - polarnosti elementarnih kvaliteta.
Zasto se za JArceve kaze da puni kapacitet snage,uspjeha,srece dobijaju kroz vrijeme(SAturn).
S tim bi se čak mogao složiti. Ali to je iz prostog razloga što je Jarac penzionerski znak, pa se njegove vrijednosti, koje si već registrirao - suho, tvrdo, hladno - dakle staračko, okorjelo, okoštalo cjene tek u poodmakloj zrelosti.

Još jednom: astrologija odnosno zodijak JEST tipologija. Dali je nešto tipologija ne ovisi o tome dali ima osnove u realnosti, dovoljno je da su postulirani tipovi, makar to bilo nešto totalno budalasto kao npr. ljudi-jabuke, ljudi-kruške itd. Tipologiziranje ličnosti nikad nije naučno u strogom smislu i ni jedna od postojećih tipologija nema status “dokazano”, uvjek je to na nivou modela.

Sve je to meni jasno ali iako se zodijak među nekim astrolozima uzima ciklički, kao neki bio-botanički proces, nema to veze sa suštinom zodijačkih znakova. Red zodijaka je intuicija nečeg sasvim drugog - polarnosti elementarnih kvaliteta.

S tim bi se čak mogao složiti. Ali to je iz prostog razloga što je Jarac penzionerski znak, pa se njegove vrijednosti, koje si već registrirao - suho, tvrdo, hladno - dakle staračko, okorjelo, okoštalo cjene tek u poodmakloj zrelosti.

Tipologija kojom se bavi astrologija,ne mora da nam daje jasan i precizan uvid onoga sto astrologija tvrdi da jeste,mozes li to da shvatis.SAmim tim sto je astrologija pseudonauka,to znaci da njene hipoteze nisu naucno dokazane,dok sama tipologija neovisno moze da se poroucava ne vezano za astrologiju,zapravo postiji vise nacina odredjeivanja tipoloskih velicina.Mogu znaci astrolozi da se bave tipologijom,ali to ne znaci da su njihove analize tacne i precizne.

Jarac je znak karme,donosi iskustva iz proslih inkarnacija na ovaj svijet,zato je mudar,pun iskustva,i logicno da mladjeg Jarca vrsnjaci ne mogu shvatiti,jer ozbiljnoscu osdskace daleko od njih(zato sto zna vise od njih).Saturnov simbol o tome govori,pa vidis na njemu da je simbol duhovnosti polukrug ispod krsta,kao simbola materije,sto znaci da se kod Jarceva duh podrazumijeva,radjaju se sa njim,ali im je potrebna materija,da bi bili kompletni.Zapravo preko duha dolaze do materije,za razliku od Strijelca,koji preko materije dolazi do duha,kroz simboliku 9 kuce,putivanja,edukacija,obrazovanje.

Ja ne prihvatam,da jednim horoskopskim znakom moze da vlada zvijezda,Sunce,cija energija i uticaj na zivot na zemlji je dominatnan,nemjerljiv u odnopsu na uticaj sicisnih planeta,kao hladnih nebeskih tijela,pa bi vodeci se tom logiokom Lavovi trebali da budu supermeni u odnosu na ostale hor znakove,ali analogija nam govori da ne odskacu ni po cemu,ni na jedan jedini nacin,sto znaci da je astrologija zasnovana na klimavim nogama,Sunce je zvijezda,koju astrolozi nazivaju planetom,(sto je smijesno),koja ima jednak uticaj na sve znakove,i ne treba da vlada iskljucivo jednim znakom.
I kada astriolozima to kazes,oni se vode cinjenicom da na sjeveru ono grije najjace za vrijeme vladavine Lava,i da je to kao razlog.E pa onda na jugu grije najjace za vrijeme vladavine Vodolije,onda Vodilija ima osobine Lava dole.

Tipologija kojom se bavi astrologija,ne mora da nam daje jasan i precizan uvid onoga sto astrologija tvrdi da jeste,mozes li to da shvatis.SAmim tim sto je astrologija pseudonauka,to znaci da njene hipoteze nisu naucno dokazane,dok sama tipologija neovisno moze da se poroucava ne vezano za astrologiju,zapravo postiji vise nacina odredjeivanja tipoloskih velicina.Mogu znaci astrolozi da se bave tipologijom,ali to ne znaci da su njihove analize tacne i precizne.
Imaš tešku mentalnu blokadu: svejedno dali je astrologija pseudonauka ili nije, ona je tipoogija za sebe! Astrologija ne “izučava tipologije” i ne “pokušava da se bavi tipologijom” nego je već gotovi model sortiranja ljudi, potpuno nevažno dali je promašaj ili nije. Tipologije nisu nauke i ne legitimiraju se dokazima, posebno ne ”praktičnim dokazima”. Tipologije su samo modeli idealizirane stvarnosti koji pokušavaju ukazati na određena grupisanja karakteristika. One nemaju veze sa empirijskim naukama i obično apeliraju na intuiciju. Ljudi spontano tipiziraju ljude i prave privatne, potpuno legitimne, tipologije.
Jarac je znak karme, donosi iskustva iz proslih inkarnacija na ovaj svijet,zato je mudar,pun iskustva,i logicno da mladjeg Jarca vrsnjaci ne mogu shvatiti,jer ozbiljnoscu osdskace daleko od njih(zato sto zna vise od njih).Saturnov simbol o tome govori,pa vidis na njemu da je simbol duhovnosti polukrug ispod krsta,kao simbola materije,sto znaci da se kod Jarceva duh podrazumijeva,radjaju se sa njim,ali im je potrebna materija,da bi bili kompletni.Zapravo preko duha dolaze do materije,za razliku od Strijelca,koji preko materije dolazi do duha,kroz simboliku 9 kuce,putivanja,edukacija,obrazovanje.
Paz' sad, takav ezoterični talog koji se navatao na astrologiji je gori za image astrologije od dnevnih horoskopa iz gaga časopisa. Ja sam taj somnabulizam prevazišao kad sam imao 19 godina a tebi je 33 i još uvjek preživaš tu sinkretističku trulež.
Jarac je, skroz jednostavno, znak kako okoštalog svjeta i tako i okoštalog sopstva, i velike pukotine među njima. To je znak forme i formalizma, mrtve statike i trajanja, zatim znak intenzivne budnosti, apstrakcije, surovog, diktatorskog racia, i naravno građanske egzistencije i opsesije korisnosti, isto tako znak otuđenosti, bezličnog univerzalizma, i vrhunca nečulnosti, sve u svemu, ekstremno bezdušan znak zodijaka.
Ja ne prihvatam,da jednim horoskopskim znakom moze da vlada zvijezda,Sunce,cija energija i uticaj na zivot na zemlji je dominatnan,nemjerljiv u odnopsu na uticaj sicisnih planeta,kao hladnih nebeskih tijela,pa bi vodeci se tom logiokom Lavovi trebali da budu supermeni u odnosu na ostale hor znakove,ali analogija nam govori da ne odskacu ni po cemu,ni na jedan jedini nacin,sto znaci da je astrologija zasnovana na klimavim nogama,Sunce je zvijezda,koju astrolozi nazivaju planetom,(sto je smijesno),koja ima jednak uticaj na sve znakove,i ne treba da vlada iskljucivo jednim znakom.
I kada astriolozima to kazes,oni se vode cinjenicom da na sjeveru ono grije najjace za vrijeme vladavine Lava,i da je to kao razlog.E pa onda na jugu grije najjace za vrijeme vladavine Vodolije,onda Vodilija ima osobine Lava dole.
Prvo, postoji bitna razlika između određenja planeta kao vladara znakova i planeta kao dinamičkog sadržaja horoskopa. Odnos Lava i Sunca nema nikakve veze sa silinom sunca.
I drugo, postoji bitna razlika između astrofizikalnog i predracionalnog garda astrologa. Sunce i planete su nebeska tjela i među njima sasvim opravdano ne postoji razlika u viđenju zvjezdoznanca. Diference između zvjezda i planeta, kao i heliocentrični sistem i sl. su racionalna objektiviranja, i potpuno su irelevantna za “infantilnu” percepciju astrologa. Astrologe ni ne treba da interesuju fakti, objektivnosti i kauzalni konstrukti nauke, uključujući i trans-saturnske planete. Nema ništa grotesknije u astrologiji nego kad se ova povede za astrofizikom. Astrolog u suštini ne treba ni čula ni razum nego jednu prostranu, vančulnu receptivnost. Zato je sasvim legitimno da Sunce vlada Lavom, utoliko prije što lav u izvjesnom smislu jeste poseban znak, u najmanju ruku zato što svugdje gdje dođe postane star.

``Vodolijin aspekt Vazduha je niveliranje (ili decentriranje ako stvar uzmemo kao centralni model)! To je njegova srž. Vodoliji je sve ravno - ne u smislu da je flegma, što on stvarno jest, nego u jednom apstraktnijem smislu, naime da sve instinktivno izravnava i vidi postmodernistički ravno. Vodolija je dakle čovjek koji uopšte nema čula za vertikalnosti i vrijednosne fenomene, suprotno njegovom opozitu Lavu koji je hipersenzibilan na sva vrijednosna akcentuiranja, na sve što nekom daje simboličnu težinu. Lav zrači tu vertikalu izbačenim prsima, dignutom bradom i ostalim imponirajućim ospoljenjima visine koje imamo i u životinjskom carstvu, dok je drug Vodolija ružan, opušten, nonšalantan, neupadljiv.`` @Physiognomic@

Apsolutno se i u potpunosi slazem s ovim citatom ,Vodenjaci su stvarno teske flegme , ebe im se za sve pa i za sebe same.^^

Imaš tešku mentalnu blokadu: svejedno dali je astrologija pseudonauka ili nije, ona je tipoogija za sebe! Astrologija ne “izučava tipologije” i ne “pokušava da se bavi tipologijom” nego je već gotovi model sortiranja ljudi, potpuno nevažno dali je promašaj ili nije. Tipologije nisu nauke i ne legitimiraju se dokazima, posebno ne ”praktičnim dokazima”. Tipologije su samo modeli idealizirane stvarnosti koji pokušavaju ukazati na određena grupisanja karakteristika. One nemaju veze sa empirijskim naukama i obično apeliraju na intuiciju. Ljudi spontano tipiziraju ljude i prave privatne, potpuno legitimne, tipologije.

Paz' sad, takav ezoterični talog koji se navatao na astrologiji je gori za image astrologije od dnevnih horoskopa iz gaga časopisa. Ja sam taj somnabulizam prevazišao kad sam imao 19 godina a tebi je 33 i još uvjek preživaš tu sinkretističku trulež.
Jarac je, skroz jednostavno, znak kako okoštalog svjeta i tako i okoštalog sopstva, i velike pukotine među njima. To je znak forme i formalizma, mrtve statike i trajanja, zatim znak intenzivne budnosti, apstrakcije, surovog, diktatorskog racia, i naravno građanske egzistencije i opsesije korisnosti, isto tako znak otuđenosti, bezličnog univerzalizma, i vrhunca nečulnosti, sve u svemu, ekstremno bezdušan znak zodijaka.

Prvo, postoji bitna razlika između određenja planeta kao vladara znakova i planeta kao dinamičkog sadržaja horoskopa. Odnos Lava i Sunca nema nikakve veze sa silinom sunca.
I drugo, postoji bitna razlika između astrofizikalnog i predracionalnog garda astrologa. Sunce i planete su nebeska tjela i među njima sasvim opravdano ne postoji razlika u viđenju zvjezdoznanca. Diference između zvjezda i planeta, kao i heliocentrični sistem i sl. su racionalna objektiviranja, i potpuno su irelevantna za “infantilnu” percepciju astrologa. Astrologe ni ne treba da interesuju fakti, objektivnosti i kauzalni konstrukti nauke, uključujući i trans-saturnske planete. Nema ništa grotesknije u astrologiji nego kad se ova povede za astrofizikom. Astrolog u suštini ne treba ni čula ni razum nego jednu prostranu, vančulnu receptivnost. Zato je sasvim legitimno da Sunce vlada Lavom, utoliko prije što lav u izvjesnom smislu jeste poseban znak, u najmanju ruku zato što svugdje gdje dođe postane star.

Auu,kako si u zabludi,i kako u svojim razmisljanjima zapravo odmazes astrologiji,u njenom pokusaju da postane priznata nauka,ali i na jedan nesvjesan nacin zapravo i govoreci i neke tacne stvari ides na ruku astro skepticima,kojima bi sve ovo sto si naveo jako dobro doslo,da se astrologiji smiju u brk.

Pa o cemu ti ja svo vrijeme pricam nego da je tipologija kao nauka neovisna,bez obzira na to dali sama astrologija u sebi sadrzi zelju da sortira ljude,na ovaj ili onaj nacin,i samim tim sto astrologija pokusava da napravi tu selekciju ljudi( Tipologija je znanost o gl. tipovima na koje se mogu razvrstati jedinke iste vrste; proučavanje i klasifikacija različitih tipova nekoga roda)ne znaci da astrolozi to rade na valjan nacin.

Sve ovo sto si naveo za znak Jarca,je mehanicki nabubano i nauceno,bez ikakve zelje da se na jedan aspstraktan duhovan nacin,vodeci se prakticnim primjerima,i dokaze ono sta se tvrdi.
Zapravo se postavlja pitanje,dali zelimo da astrologiju kao vjerodostoju npriblizimo onima koji se zanimaju za nju,ili da pricamo bajke i nebuloze koji nemaju veze sa istinom.
Pa mozes ti,ali i drugi da pricate sta hocete,problem je u tome ,sto ta proca nema nikakve veze sa realnoscu.

Pa bas zato sto astrologe ne zanima fizicko svojstvo nebeskih tijela,njihova velicina,oblik,sastav,kretanja,udaljenost jedne od druge,daljina u odnosu na nas,kao objekata zbog kojih se astrologija i izucava,govori da je astrologija uveliko na klimavim nogama,ne zato sto je ona sama po sebi pogresna,i sto ne moze da pokaze odnost nebeskih tijela naspram coivjeka,nego zato sto joj 99% astrologa prilazi pogresno i povrsno.

Kakav je zvjezdoznanac onaj koji negura kretanje Sunca,i njegov istovremeni razliciti odnos u odnosu na sjevernu ili juznu hemosferu.Pa taj nema veze sa zivotom,a moze on da tvrdi da je astrolog,i da sve zna,kao sto ja mogu da tvrdim da sam Supermen.

Ovo ti sve pricam ne tek tako,nego zasto sto sam na osnovu analize mnogih natalnih karti,i vodeci se prakticnim iskustvima,medju kojima se ubraja licnma,ali i tudja biografija,poznavanje psihologije,istorije,utvrdio da covjek mora jos mnogo da uci da bi astrologija postala vjerodostojnija i bliza racionalnom ljudskom umu.Budale koje vjeruju u bajke,i nedokazane stvari,ce vjerovati i tome da nije bitno sto je Sunce zvijezda,a sto su planete hladna nebeska tijela itd.
Jarac je znak prepoznavanja sustine i problema,Saturn je planeta zaduzena za kristalizaciju,i za "ciscenje" Uranovskih ideja,tj njihovom priblizavanju svjesnosti i umu,covjeka kao fizickog bica.Jer sta neko ima od ideje,ili razmisljanja,koja se ne moze dokazati u realnosti.Zato su fizika,i sve ostale egzaltne prirodne nauke,bez Saturna nistavne.Tj bez simbolike koju oznacava Saturn.
Ovo sto si ti naveo za Jarca jeste tako,kada se posmatra samo 10% njegove osobenosti,ali kada pogledas simbol znaka Jarca,vidis da se radi zapravo o tijelu Ribe(duhovnost,okean),i glavi Jarca (materijalizam),sto simbolicki pokazuje njegov sudbinski put (Saturn),da se vodeci iskustvima,mudrosti,duhovnosti,koje kao znak karmne donosui iz proslih inkarnacija(zato se za Saturna kaze da je mudar,zato je autoritet,otac,starac,djed,znaci da je morao za sobom donijeti neko znanje,ali vremenom se zahvaljujuci poznatom "SAturnovom "obratu stvar mijenja,i kada drugi tokom godina spoznaju ono sto je Jarac donio sa sobom na ovaj svijet,sto se njemu podrazumijeva kao takvo),pa je sudbina Jarca da se mora popeti sa najnize (dno okeana,duhovnost) tacke,na onu najvisu,planinsku (Mc,materijalizam,uspjeh)

Po tebi je legitimno da Sunce vlada Lavom,i imas pravio na takvo razmisljajnje,po meni nije,i ne mozes me ubijediti u to,jer nemas ni jedan jeduni dokaz u validnost takve hipoteze,ja ih imam 100inu,koji negiraju jedno takvo razmisljanje.
Hajde vjeruj u sta hoces,imas pravo na to.

MOLIM TE da das ovako opsezan prikaz i drugog para ( Bik-Skorpion) u tom fixnom krizu.
fala :)
Ok. taj lešinar je moj znak. Danas, sutra, kad stignem.
Sve ovo sto si naveo za znak Jarca,je mehanicki nabubano i nauceno,bez ikakve zelje da se na jedan aspstraktan duhovan nacin,vodeci se prakticnim primjerima,i dokaze ono sta se tvrdi.
Kao što si ti dokazao na "praktičnim primjerima" da je Jarac "znak karme,donosi iskustva iz proslih inkarnacija na ovaj svijet,zato....blabla...."

Pa bas zato sto astrologe ne zanima fizicko svojstvo nebeskih tijela,njihova velicina, oblik, sastav, kretanja, udaljenost jedne od druge,daljina u odnosu na nas,kao objekata zbog kojih se astrologija i izucava,govori da je astrologija uveliko na klimavim nogama,ne zato sto je ona sama po sebi pogresna,i sto ne moze da pokaze odnost nebeskih tijela naspram coivjeka,nego zato sto joj 99% astrologa prilazi pogresno i povrsno.
To je astrologija tupastog nerda sa nosom uronjenim u enciklopediju. Astrolog se ne bavi fizičkim nego infantilno-simboličkim univerzumom, istim onim koji se ogleda u metaforama poeta - unutrašnjim, ne vanjskim svjetom. Astrolog je u osnovi artist a ne naučnik, ne bavi se kauzalitetima nego hermeneutikom - koja je izuzetno zahtjevna.

Kakav je zvjezdoznanac onaj koji negura kretanje Sunca,i njegov istovremeni razliciti odnos u odnosu na sjevernu ili juznu hemosferu.
Uzmi udžbenik astronomije za osnovnu školu i počni od strane 0. Za zvjezdoznanca se sunce kreće za naučnika ne, ako si pod ovim prvim mislio na astrologa. Recipročni odnos godišnjih doba sjeverne i južne hemisfere ovisi samo o nagnutosti zemljine ose i periodičnoj promjeni udaljenosti zemlje od sunca.

Ok. taj lešinar je moj znak. Danas, sutra, kad stignem.

Kao što si ti dokazao na "praktičnim primjerima" da je Jarac "znak karme,donosi iskustva iz proslih inkarnacija na ovaj svijet,zato....blabla...."

To je astrologija tupastog nerda sa nosom uronjenim u enciklopediju. Astrolog se ne bavi fizičkim nego infantilno-simboličkim univerzumom, istim onim koji se ogleda u metaforama poeta - unutrašnjim, ne vanjskim svjetom. Astrolog je u osnovi artist a ne naučnik, ne bavi se kauzalitetima nego hermeneutikom - koja je izuzetno zahtjevna.

Uzmi udžbenik astronomije za osnovnu školu i počni od strane 0. Za zvjezdoznanca se sunce kreće za naučnika ne, ako si pod ovim prvim mislio na astrologa. Recipročni odnos godišnjih doba sjeverne i južne hemisfere ovisi samo o nagnutosti zemljine ose i periodičnoj promjeni udaljenosti zemlje od sunca.

Ja nista ne dokazujem,samo logicki kazem da Jarac(vrijeme) ako vec simbolizira vise znanje(22 stepen Jarca),mudrost,iskustva,onda je logicno da taj Jarac(SAturn) ima samim rodjenjem vec neko steceno znanje,i za razliku od Marsa,koji je vladar tog prirodnog ascedenta,jer pririodno vlada 1 kucom horoskopa (Ovan je 1 znak),koji oznacava mladost,naivnost,zivotne pocetke,Saturn (Jarac) za sobom donosi neke vrijednosti (jer SAturn je nekada bio i Sunce i MArs,zato i jeste mudar,jer ima od ranije prozivljena iskustva),o kojima uci one koji manje znaju(Sturn je ucitelj,profesor),i onima koji imaju slabije naznacenog Saturna u svojim kartama,treba jako mnogo vremena,da spoznaju ono sto ih Saturn zeli nauciti.Zato Saturn i jeste "tazak",jer nam daje lekcije koje se treba potruditi da bi bile shvacene,treba uloziti neki trud,fizicki ili psihicki,intelektualni, svejedno.
Astrolozi se ne bave uzajamnim matematickim odnosom izmedju planeta,njihovim "prirodnim" medjusobnim odnosom,jer da to rade danas bi Jarcevi bili Strijelcevi,Vodolije JArcevi ,pa znamo da tropski horoskop odudara od sideralnog,tj od stvarnog polozaja planeta u Suncevom sistemu.

``Vodolijin aspekt Vazduha je niveliranje (ili decentriranje ako stvar uzmemo kao centralni model)! To je njegova srž. Vodoliji je sve ravno - ne u smislu da je flegma, što on stvarno jest, nego u jednom apstraktnijem smislu, naime da sve instinktivno izravnava i vidi postmodernistički ravno. Vodolija je dakle čovjek koji uopšte nema čula za vertikalnosti i vrijednosne fenomene, suprotno njegovom opozitu Lavu koji je hipersenzibilan na sva vrijednosna akcentuiranja, na sve što nekom daje simboličnu težinu. Lav zrači tu vertikalu izbačenim prsima, dignutom bradom i ostalim imponirajućim ospoljenjima visine koje imamo i u životinjskom carstvu, dok je drug Vodolija ružan, opušten, nonšalantan, neupadljiv.`` @Physiognomic@

Apsolutno se i u potpunosi slazem s ovim citatom ,Vodenjaci su stvarno teske flegme , ebe im se za sve pa i za sebe same.^^

Ja lično ne verujem u astrologiju, ali konkretno me je zainteresovala ova tema jer poznajem veliki broj ljudi koji po horoskopu spadaju baš pod znak Vodolije. Dakle, u pitanju je veliki broj ljudi, veći od nekog proseka, a primetio sam i da vrlo često oni sami idu u astrološke vode amaterski, vole to da izučavaju i slično. Ja o astrologiji ne znam puno, ali sam iz zanimanja pročitao ovu temu i naletevši na ovaj komentar, odlučio da odgovorim.

Ne bih se složio sa tim da su oni flegme na bilo koji način. Teške flegme tek nisu. Zapravo bih rekao da je apsolutno suprotno. Ovi koje poznajem i za koje znam su svi do jednog izrazito opterećeni nekim stvarima, jako osetljivi na tudja mišljenja, užasno zabrinuti za svoj vlastiti položaj u svetu, svoj izgled, užasno sujetni, ljubomorni, ali u isto vreme, i jako opterećeni time da dokažu kako su sve suprotno od toga. Svi oni izigravaju flegmatičnost, smirenost, čak u razgovorima uporno potenciraju kako su baš oni hladni kao špricer, kao led, nedodirljivi, kako ne brinu za tudja mišljenja i slično. Medjutim, u praksi su to individue koje sujetno reaguju i postanu uznemirene zbog toga kako su ispali na fotografiji, recimo, ili ako im kaže nešto uputi dobronamerno šaljiv komentar na račun njihove pameti, izgleda, ili bilo čega sličnog. U ovo spada apsolutno svaka vodolija za koju znam, dakle apsolutno svaka. Čak znam jednog koji je bio toliko sujetan i osetljiv na komentare da si doslovno morao da peglaš svoje rečenice i konstruišeš ih da on ne bi začkiljio očima i krenuo da se znoji i breca na tebe. Takodje sam stekao utisak da su jako nesigurni, a u isto vreme jako opterećeni time da sebe predstave kao sigurne, nesalomive, nepokolebljive. Što se tiče njihove inteligencije, jesu pametni, vrlo često, ali ima i primera gde recimo intelektualno prosečna vodolija neprekidno izbacuje nekakve citate poznatih književnika i pokušava da ispadne pametna. Takodje sam primetio da su vrlo pretenciozni, vole da sebe prikazuju kao neshvaćene intelektualce opterećene nekom umetnošću ili filozofijom, i uživaju u tome što ih drugi ljudi ne razumeju. I da - svaka od tih vodolija je na svoj način ekscentrična, ili ako ne ekscentrična - a ono bar ima nešto toliko karakteristično u sebi, u svom načinu ophodjenja, gradji, govoru, da ispada često čudna, a ponekad i odbojna i nakaradna u očima drugih. Vrlo često i iritantna. Takodje sam primetio da su užasno emotivni, a oni koji emocije sakrivaju pod maskom čvrstine ispadnu smešni. Mada su često dobro društvo za intelektualni razgovor, talentovani za umetnost, filozofiju, vole revolucionaran način razmišljanja, radikalna rešenja, mogu biti i zanimljivi. Ali flegme - to nipošto nisu. Bar ovi koje ja znam.

Poslednja izmena:
Kod svih znakova se treba posmatrati sta radi njihov vladar,i kakvu simboliku on u sebi nosi.PA znamo da Vodoilijama vlada planeta Uran,koja je zaduzena za razbinanje svih ustaljenih normi ponasanja,za razbijanje pravila,konvencija,koja vlada tim vanvremenskim prostorom,koji vrvi od "ideja",koje nemaju svoju jasnu formu,mjeru,definiciju,koje je potrebno prilagoditi ljudskom umu(za sta je zaduzen SAturn),i zato Vodolije znaju da budui genijalci,koji iz tog haosa informacija,ideja,znaju da izvuku ono najbolje,i zato "obicni" smrtnici ne mogu da ih "prate,ali isto tako,ta sirina Urana,i nemanje granica u spoznaji,cesto vode i do mentalnih poremecaja,pa je medju Vodolijama najvise osoba koje zavrsavaju na neuropsihijatrijama,kao sto ih je najvise i medju genijalcima.Kako se ono kaze "tanka je linija izmedju genijalnosti i ludila"

Sunce u tom znaku je slabo,i to je razlog zasto su Vodolije cesto jako sujetni kao osobe,ali ne u LAvovskom smislu sujetni,da sebe stavljaju u prvi plan,nego naprotiv,nece uzdizati sebe,ali ce Vodolije spustati druge.Pa cemo cesto cuti od njih "ma kakav on,ja da sam zelio ja bi to bolje od njega,ali eto nisam,meni nije stalo " i slicno.:D

Ja lično ne verujem u astrologiju, ali konkretno me je zainteresovala ova tema jer poznajem veliki broj ljudi koji po horoskopu spadaju baš pod znak Vodolije. Dakle, u pitanju je veliki broj ljudi, veći od nekog proseka, a primetio sam i da vrlo često oni sami idu u astrološke vode amaterski, vole to da izučavaju i slično. Ja o astrologiji ne znam puno, ali sam iz zanimanja pročitao ovu temu i naletevši na ovaj komentar, odlučio da odgovorim.

Ne bih se složio sa tim da su oni flegme na bilo koji način. Teške flegme tek nisu. Zapravo bih rekao da je apsolutno suprotno. Ovi koje poznajem i za koje znam su svi do jednog izrazito opterećeni nekim stvarima, jako osetljivi na tudja mišljenja, užasno zabrinuti za svoj vlastiti položaj u svetu, svoj izgled, užasno sujetni, ljubomorni, ali u isto vreme, i jako opterećeni time da dokažu kako su sve suprotno od toga. Svi oni izigravaju flegmatičnost, smirenost, čak u razgovorima uporno potenciraju kako su baš oni hladni kao špricer, kao led, nedodirljivi, kako ne brinu za tudja mišljenja i slično. Medjutim, u praksi su to individue koje sujetno reaguju i postanu uznemirene zbog toga kako su ispali na fotografiji, recimo, ili ako im kaže nešto uputi dobronamerno šaljiv komentar na račun njihove pameti, izgleda, ili bilo čega sličnog. U ovo spada apsolutno svaka vodolija za koju znam, dakle apsolutno svaka. Čak znam jednog koji je bio toliko sujetan i osetljiv na komentare da si doslovno morao da peglaš svoje rečenice i konstruišeš ih da on ne bi začkiljio očima i krenuo da se znoji i breca na tebe. Takodje sam stekao utisak da su jako nesigurni, a u isto vreme jako opterećeni time da sebe predstave kao sigurne, nesalomive, nepokolebljive. Što se tiče njihove inteligencije, jesu pametni, vrlo često, ali ima i primera gde recimo intelektualno prosečna vodolija neprekidno izbacuje nekakve citate poznatih književnika i pokušava da ispadne pametna. Takodje sam primetio da su vrlo pretenciozni, vole da sebe prikazuju kao neshvaćene intelektualce opterećene nekom umetnošću ili filozofijom, i uživaju u tome što ih drugi ljudi ne razumeju. I da - svaka od tih vodolija je na svoj način ekscentrična, ili ako ne ekscentrična - a ono bar ima nešto toliko karakteristično u sebi, u svom načinu ophodjenja, gradji, govoru, da ispada često čudna, a ponekad i odbojna i nakaradna u očima drugih. Vrlo često i iritantna. Takodje sam primetio da su užasno emotivni, a oni koji emocije sakrivaju pod maskom čvrstine ispadnu smešni. Mada su često dobro društvo za intelektualni razgovor, talentovani za umetnost, filozofiju, vole revolucionaran način razmišljanja, radikalna rešenja, mogu biti i zanimljivi. Ali flegme - to nipošto nisu. Bar ovi koje ja znam.

I meni je čudno da su Vodolije flegmani. Vodolije su vazdušni znak, što ih čini sangvinicima, jer se element vazduha vezuje za sangvinični karakter. A flegmatičnost se vezuje za element vode. Kao što su i vatreni znaci kolerici, a zemljani melanholici.
I na mene su ostavile sličan utisak. Možda nemam među vršnjacima puno poznanika među Vodolijama, ali puno kućnih prijatelja su nam Vodolije, i u nekim ih rečenicama baš pronalazim.

Kod svih znakova se treba posmatrati sta radi njihov vladar,i kakvu simboliku on u sebi nosi.PA znamo da Vodoilijama vlada planeta Uran,koja je zaduzena za razbinanje svih ustaljenih normi ponasanja,za razbijanje pravila,konvencija,koja vlada tim vanvremenskim prostorom,koji vrvi od "ideja",koje nemaju svoju jasnu formu,mjeru,definiciju,koje je potrebno prilagoditi ljudskom umu(za sta je zaduzen SAturn),i zato Vodolije znaju da budui genijalci,koji iz tog haosa informacija,ideja,znaju da izvuku ono najbolje,i zato "obicni" smrtnici ne mogu da ih "prate,ali isto tako,ta sirina Urana,i nemanje granica u spoznaji,cesto vode i do mentalnih poremecaja,pa je medju Vodolijama najvise osoba koje zavrsavaju na neuropsihijatrijama,kao sto ih je najvise i medju genijalcima.Kako se ono kaze "tanka je linija izmedju genijalnosti i ludila"

Sunce u tom znaku je slabo,i to je razlog zasto su Vodolije cesto jako sujetni kao osobe,ali ne u LAvovskom smislu sujetni,da sebe stavljaju u prvi plan,nego naprotiv,nece uzdizati sebe,ali ce Vodolije spustati druge.Pa cemo cesto cuti od njih "ma kakav on,ja da sam zelio ja bi to bolje od njega,ali eto nisam,meni nije stalo " i slicno.:D

Za ovo oko genijalnosti nisam znao. Mislim, nisam znao da vodolija ima tu simboliku takodje. Znao sam za pamet.

Od vodolija koje ja poznajem, nekoliko njih vole i sebe da uzdižu, ali ne otvoreno nego suptilno, kroz sujetu. Tačno se vidi da bi voleli sebe da prikažu kao nekog ko je iznad, medjutim to ne govore otvoreno nego više izmedju redova, ali ako ih malo bocneš ili pokreneš izadje to iz njih, obično sa nekom naivnom, neosnovanom gordošću. Pritom se uznemire, sujetni su, ali ako ih uputiš na sujetu - počnu ludački to da negiraju i onda se još više uznemire. A za drugi deo rečenice se apsolutno slažem. Čak bih rekao da sam od tih vodolija i najčešće slušao te argumente tipa: "ja da hoću, mogu sve, nego eto ne želim, briga me". Zato sam i rekao da su flegme u pokušaju.

Za ovo oko genijalnosti nisam znao. Mislim, nisam znao da vodolija ima tu simboliku takodje. Znao sam za pamet.

Od vodolija koje ja poznajem, nekoliko njih vole i sebe da uzdižu, ali ne otvoreno nego suptilno, kroz sujetu. Tačno se vidi da bi voleli sebe da prikažu kao nekog ko je iznad, medjutim to ne govore otvoreno nego više izmedju redova, ali ako ih malo bocneš ili pokreneš izadje to iz njih, obično sa nekom naivnom, neosnovanom gordošću. Pritom se uznemire, sujetni su, ali ako ih uputiš na sujetu - počnu ludački to da negiraju i onda se još više uznemire. A za drugi deo rečenice se apsolutno slažem. Čak bih rekao da sam od tih vodolija i najčešće slušao te argumente tipa: "ja da hoću, mogu sve, nego eto ne želim, briga me". Zato sam i rekao da su flegme u pokušaju.

Pa to sam i pokusao da objasnim.Vodolija nece nikada za sebe reci "ja sam najbolji"(to je vrsta sujete koja se veze za jako Sunce,Lav,Ovan),nego ce Vodolija reci "onaj tamo je gori" :D(slabo Sunce,smeta im kada neko uzdize sebe,njima su svi isti,jer kod Urana nema izmjerene vrijednosti,mjera,brojevi krecu od Saturna)

Oni su flegme u smislu,da razumiju svakoga,i da zaista ne zamjeraju cak i onim ljudima koji se lose ponesu prema njima,sto sa strane djeluje i malo nenormalno,ali oni ne poznaju rijec "vrijednost",po njima smo svi u stvari isti.

Flegmaticni znakovi su astroloski vodeni,mada je malo kontradiktorno,da emotivni,ranjivi znakovi(posebno Rakovi),mogu da budu flegmaticni,to su po meni vise zemljani.Melanholici ljudi su emotivni,odaju se alkoholu,a te osobine se vezu za vodene znakove.Malo je sve to izmjesano,ali sta se moze.

Poslednja izmena:
Pa to sam i pokusao da objasnim.Vodolija nece nikada za sebe reci "ja sam najbolji"(to je vrsta sujete koja se veze za jako Sunce,Lav,Ovan),nego ce Vodolija reci "onaj tamo je gori" :D(slabo Sunce,smeta im kada neko uzdize sebe,njima su svi isti,jer kod Urana nema izmjerene vrijednosti,mjera,brojevi krecu od Saturna)

Oni su flegme u smislu,da razumiju svakoga,i da zaista ne zamjeraju cak i onim ljudima koji se lose ponesu prema njima,sto sa strane djeluje i malo nenormalno,ali oni ne poznaju rijec "vrijednost",po njima smo svi u stvari isti.

Flegmaticni znakovi su astroloski vodeni,mada je malo kontradiktorno,da emotivni,ranjivi znakovi(posebno Rakovi),mogu da budu flegmaticni,to su po meni vise zemljani.Melanholici ljudi su emotivni,odaju se alkoholu,a te osobine se vezu za vodene znakove.Malo je sve to izmjesano,ali sta se moze.

Ovo za spuštanje drugih je tačno, teško oni podnose nečiju nadmoć u bilo kom smislu, mada sam ja primetio da često i kad probaju da spuste nekog, to rade tako da ispadne kako ga ustvari ne spuštaju zbog toga, nego su eto to neke objektivne činjenice, čisto da zamaskiraju da ih je povredilo što ih je taj kog probaju da unize u nečemu nadmašio. Baš takvim scenama sam često prisustvovao u slučaju vodolija. Znam jednog dečka koji se bavio muzikom, vodolija, i sećam se kad je izgubio od nekog svog dobrog druga na takmičenju nekom lokalnom. Pritom ništa bitno nije bilo u pitanju. I prodje par nedelja, a ovaj se i dalje puši od ljubomore, ali sve glumi flegmatičnost, i onda nadje tom dečku neku sasvim desetu manu i krene da udara po njemu i da ga unižava pred nama. Ja mu kažem da je ljubomoran, on napravi zbunjen izraz lica, a sav je crven pritom, i kao: "ne, otkud ti to da sam ja ljubomoran, mene baš boli uvo, ništa me to ne dotiče". A do malopre je pljuvao po toj osobi, i to tokom usputnog razgovora o takmičenju . Ali to je samo jedan od primera, od pre par godina. Takvih primera vezanih za razne situacije i razne druge vodolije znam bezbroj. Ali doslovno bezbroj.

A da ponovim, često pate i od želje da budu neshvaćeni u tudjim očima, da budu nešto posebno. Ekscentrični su dosta, čudni, mada im to i prija.

MOLIM TE da das ovako opsezan prikaz i drugog para (Bik-Skorpion) u tom fixnom krizu.
fala :)

U uvodnom postu ovog topica sam nešto osvjetlio element Vazduh i deducirao Vodoliju iz njega da bi se ovaj pokazao u svojoj srži. Isto tako ću ovdje objasniti elementarni kontekst osovine Bik vs Škorpion. Dakle, kao što napisah - i ovo je vrlo važno! - elementi nisu ništa drugo nego "metaforologija" agregatnih stanja, u dvostrukom polarnom odnosu, kao dvije osovine, Vazduh vs Vatra s jedne strane i Zemlja vs Voda s druge. Ovakav tretman elemenata se ne može naći nigdje u astrološkoj lektiri gdje samo jedni prepisuju od drugih i uporno konzerviraju dogme, ako izuzmemo skromna prozračja iz literature antropozofije. Ostalo je najvećim djelom deponij, kojem i ovaj Denis daje obilat doprinos.
Tko ubere smisao ove "banalne" prirode elemenata, sve analogije će se složiti kao akord i zodijak će se pokazati kao jedna raskošna simfonija.
Bik i Škorpion su znakovi koji se nalaze u dijametralnom opozitu i jedno su od tri reprezentanta osovine Zemlja vs Voda, dakle kruto vs tekuće agregatno stanje. Kakva je fenomenologija ovih stanja?
Ovako. Kruto agregatno stanje ima volumen i formu, tekuće ima volumen ali nema formu, plinovito nema ni formu ni volumen. Plinovito ću ostaviti po strani, ovdje je kao što rekoh relevantno samo kruto i tekuće agregatno stanje - u njihovom polarnom odnosu. Zato je ovdje forma odlučujući kriterij i težište će biti na njoj. Prirodna forma krutih tjela je kristal. Neprirodna forma su amorfna kruta tjela (bez reda), koja su najčešće samo ukrućena tekuća tjela, kojima je zamrznuta struktura tekućeg kaosa. Kristali su materija u najvišem stupnju reda. Mikrostruktura idealnih kristala je u jednom takvom strogom, periodičnom redu da se njihova molekularna struktura očituje i u vanjskoj makroformi (prmjer na slici dolje, kristali nacl i kromium).

BKristall.jpg

Za razliku od krutog tjela, u jednoj tekućini su čestice izgubile svoje jasno, fiksno mjesto u strukturi. One ne slijede red, imaju slobodu pozicioniranja, “kližu” jedna uz drugu.
Ako u pretinac za duboko zamrzavanje stavimo vodom napunjeni plastični raster za led, silom prirodnih zakona će nakon izvjesnog vremena voda u rasteru kristalizirati, tekuće agregatno stanje će preći u kruto. Uzmimo taj plastični raster, ospimo kocke leda po stolu i zamislimo se nad tom kockastom H2O u njenom odnosu na tekuću: Voda je kao kocka leda finalno dobila formu, jasnoću konture, jasnoću i red unutrašnje strukture. Prvobitno je u toj zdjelici voda bila jedna pokretljivo-pasivna supstanca koja je imala jednu, nazovimo je, formalnu neodređenost, latentnost ili jednu otvorenost prema svim formama koje joj se nametnu. Pseudoforma koju voda ima u tekućem stanju, kao npr. u jednoj čaši, se bitno razlikuje od forme koju kao kocka leda ima u krutom stanju. Prvoj se forma ne održava iz sebe sama, ona otpor ne pruža već prihvaća, u okviru svog volumena; druga ne treba podršku za svoju formu. U prvom slučaju postoji kaotična dinamika čestica i onda kad je tekućina stabilizirana u posudi; u drugom slučaju je sve red i mir.
Uz formu neminovno ide i trajnost. Ne može se za jednu stvar reći da ima formu ako se npr. iz kocke u kontinuitetu pretvara u kuglu, piramidu ili bilo što. Tekućina je upravo zato i tekućina što joj je forma “savršeno” nestabilna.
Trajnost i jasnoća forme smrznutoj vodi daje jednu izoliranost, zaokruženu zasebnost, individualnost, zato što pod najrazličitijim okolnostima ostaje stabilno, samom sebi dosljedno. Ta kocka leda leži tu na stolu izdvojena, sama za sebe, sa istrajnošću svog oblika. Ona je neumoljivo dosljedna, ne mješa se sa onim sa čim je u dodiru, sa stolom, sa zrakom, sa rukom koja je drži, leži tu jasno, beskompromisno sama za sebe. Ako bismo je silom pokušali ujediniti sa susjednom kockom moglo bi se dogoditi da ih smrvimo i dobijemo još više odvojenosti nego što je bilo. Dakle, one mogu egzistirat samo jedno-pored-drugog i nikad jedno-u-drugom, dok god su u krutom agregatnom stanju. Njihov je odnos uvjek “mehanički”. Biti-jedno-u-drugom ili prožimanje je domena tekućina. Bilo što da je u pitanju: kruto u tekućem kao npr. kocka šećera u vodi, tekuće u krutom kao npr. glina ili tekuće u tekućem kao npr. kemija mješanja supstanci, tendenca je uvjek ista - rastakanje forme, mješanje, difuzija, “organsko” jedinstvo, pokret. To nije “mehanički” odnos djelova, to mješanje je potpuno. Pjesak se optički ponaša slično tekućini, klizi kroz prste, ali u suštini to nije difuzija čestica, odnos je “suh”, čestice koegzistiraju samo jedno-uz-drugo. Glina je omiljeni medij skulptora zato što ima otvorenost prema formama. To funkcionira samo zato što je “nadahnuta” tekućim agregatnim stanjem. Kad joj ispari taj “duh”, ne služi više oblikovnoj svrsi.
I pokret. Sama činjenica nemogućnosti tekućine da se fiksira u formu ukazuje na karakter pokretljivosti. Tekućina nikad nije dovoljno stabilizirana. Na sile reagira hipersenzibilno, kao da je naštimana za pokret. “Nitko dva puta ne staje u istu rijeku” rekao bi Heraklit. Za razliku od statičnog krutog tjela, tekućina ima karakter tzv. procesualnosti.
Element zemlja korespondira sa diferencijacijom ili atomizmom. Ipak, kad sagledamo kakva nam je investicija energije potrebna da bi smo podjelili npr. jedan betonski blok, daleko smo od pomisli da u krutom tjelu postoji bilo kakva intencija djeljenja ili samousitnjavanja. Međutim, ako je jedno kruto tjelo i teško podjeliti, neuporedivo teže je jedno već podjeljeno kruto tjelo stopiti opet u jedno. Otpor krutih tjela prema međusobnom prožimanju je "apsolutan" i nameće se kao suština krutog. U tome je poanta atomizma: dva kruta tjela mogu imati samo goli, “mehanički” odnos. Njihova srž je volja za izoliranim bivstvom i otpor prema stapanju. Predočimo si to slijedećim prizorom: stavimo dvije kocke leda jednu na drugu i stavimo dvije kapljice vode jednu na drugu. Rezultat valja držati u imaginaciji tokom cjelog ovog poglavlja! Na jednoj strani dvije kapljice koje jedna drugoj strastveno skliznu u zagrljaj i ukinu svoje izolirane egzistencije u jednoj bezrezervnoj cjelini. I na drugoj strani dvije kocke leda koje ovo sa istom potpunošću odbijaju. Spoj ovog potonjeg može biti samo mehanička koegzistencija - nikad Ineinander, uvjek Nebeneinander.

- - - - - - - - - -

Dakle da rezimiram:
Zemljano je statično i trajno, stabilno, jasnoća, dinstinkcija, izolacija, biti-jedno-pored-drugog, red i struktura, atomizam, mehanizam.
Vodeno je dinamično, tekuće, difuzno, cjelinsko, organsko, kaotično, biti-jedno-u-drugom.
Zemljani svjet je parmenidski, promjena je iluzija, bitak je u statičnom, nepomičnom. Vodeni je heraklitski, “panta rhei”, sve teče, ništa ne op-staje, nitko ne staje dvaput u istu rjeku.

Zodijački znak Bik je onaj aspekt elementa Zemlje kojeg određuje iskonska volja za inkarnacijom, za održanjem i za rastom tjela, tjelesnosti ili uopšte bivstva kao trajnosti tjela, salivenog u formi otvorenoj samo na više i zatvorenoj na manje. Bik hoće postojanje a postojanje nije bljutava čorba, nego treba krompir i meso - jasnoću i opipljivost tjela. Ovdje je smiraj energetske bujice u materiji - kao ilustraciju uzet ću energiju vezanu u masnom tkivu. Dok je Bik afirmativan prema svjetu i životu; Škorpion je negativan, nihilist koji brizga otrov u sve što hoće da se održi, u sve statično, zaokruženo; u sva utemeljenja i ukorjenjenja, u dogme; on donosi buku i razor. Bik je genesis, Škorpion potop, sudnji dan. Bik je glad, volja za punjenjem, Škorpion tenzija “nužde”, volja za rasterećenjem.
Iz strepnje pred ničim i propašću Bik je specifičan u tome što traži "fundamentum inconcussum", arhimedovu tačku, čvrsti link, oazu stabilnosti. Stabilnošću bikov svijet postaje zemaljski, parmenidski svjet u kome je dosegnuta konstantnost, trajanje. Bik je znak gusto i čvrsto umreženih struktura, temeljitih konstrukcija; sistemi su njegov plod, sve solidno podbočeno, elementi neraskidivo vezani; sistemi statike, konstrukcije, inžinjerski, matematički, filozofski. Bik neumorno traži perfektnu statiku, mir ekvilibrijuma, mjesto smrti potencijalnog pokreta, i želi da gradi na tome.
U tjelesnoj masi i iz toga proishodećoj gravitaciji kao sili atrakcije, dakle volji za omasovljavanjem, akumulacijom, za "qantitas materiae" (I.Newton) se ocrtava bikova čeznja - materijalna ekspanzija. Fizikalna atraktivnost masivnog tjela je analogna fizičkoj atraktivnosti žene sa njenom putenošću i oblinama sa masnom presvlakom. Uz silu teže dolazi i tromost, inercija - volja za održavanjem postojećeg stanja. U organskom modusu je Bik rast, omasovljenje tkiva, bubrenje.

Back