Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje je kako onaj koji vezba te vestine, moze da se kontrolise, kada sazna koliko bola moze naneti nekome.:think:
Pitanje je isto tako sta ce da uradi onaj koji se brani od napadaca :think:

Onaj koji je dosao do tehnickog stepena ovladavanja nekim od tih vestina kod "normalnog trenera" u isto vreme vezba i "radi na sebi" i u onom psiholoskom , samokontrolonom nacinu nadogradnje , jer ako bi se samo vezbala tehnika , onda je to skoro pa kao "masina za mlacenje ili ne daj Boze - ubijanje" , sto ni jedan "normalan ili obican" trener sigurno ne zeli .
To bi bilo veoma slicno onom da se dozvoli nekom ko nema samokontrolu da seta ulicama sa vatrenim ili opasnim hladnim oruzjem ...
Upravo se vezbanjem dolazi do tog nivoa svesti i ovladavanja situacijom .
Kaze se i da oni koji imaju vec neka solidnija saznanja o tim vestinama mogu i samim svojim stavom prema toj situaciji da se nametnu i da je i na taj nacin izbegnu ili bar ublaze u sto kvalitetnijoj meri .
Naravno da ce ako i dodje u situaciju da primeni neku od defanzivnih vestina , to uraditi na nacin da ne nastavi sa primenom ako je ovladao napadacem i doveo ga u situaciju da je postao "bezopasan" , ali ziv i koliko toliko zdrav , osim povredjenog ponosa i ne zavrsenog napada na nacin kako je planirao .
Nase zakonodavstvo ima u sebi i termin "Nuzna odbrana i prekoracenje nuzne odbrane" koji su cesto na ivici noza udaljeni jedno od drugog i u vezi toga treba i te kako povesti racuna , ako ne daj Boze neko i dodje u tu situaciju , jer posledice mogu da budu pogubne i po jednu i po drugu stranu .

ovo znam
osudiše čoveka što je šrafcigerom napao lopova koji mu je upao u kuću dok su mu žena i deca spavali
budibogsnama i zakona

Nisu ga još osudili. Još uvek nije doneta ni prvostepena presuda. I nije on preciznije vlasnik stana Saško napao lopova koji mu je ušao u stan šrafcigerom. Saško je lopova Manića ubio kuhinjskim nožem. Lopov je imao šrafciger kojim je nasilno otvorio prozor pri čemu je Saško video da on hoće protivpravno ući u stan. Medjutim, Saško ga je čekao da provali kroz prozor sa kuhinjskim nožem. I tu nema ono...ubistva u samoodbrani. Saško je napao njega pri čemu je lopov hteo da pobegne. Medutim stigao ga je i...5 puta mu zario kuhinjski nož u ledja i jednom u butinu.

U krivično pravnom smislu takva radanja ne može da se okvalifikuje kao ubistvo u samoodbrani. Saško u svemu tome nije zadobio ni jednu jedinu ogrebotinu. A to tim više jer je on lopova sa povelikim kuhinjskim nožem čekao da udje da bi ga napao. Nema logike da je Manić napao njega jer biva nezamislivo da se neko može napasti tako da ga napadneš dok si mu okrenut ledjima.

E sada. Ima onaj drugi deo priče. Da li je moralno na taj način ubiti nekoga ko ti upapdne u stan...Ja da se pitam Saška ne bih osudio jer je Manić provalio u njegov stan. Medjutim, KZ Srbije ne poznaje institut ubistva u zaštiti privatnog poseda. I to je hebeni problem. E sada sva ona priča i sve one peticije a u smislu da je Saško ubio Manića zbog zaštite života svoje porodice teško da je logična ali biva prihvatljiva. Nije Manić provalio u stan da bi ugrozio bilo čiji život već da bi nešto ukrao. A jasno je da mora ići takva priča da bi se išlo na ubistvo u samoodbrani.

No neovisno od toga po mom mišljenju Manić je završio kako je završio i kako je trebao završiti jer...koji je krasni tražio provaljivanjem u tudji stan. I ima ono da bi oslobadjujuća presuda prouzrokovala da bi mnogi debelo razmislili pre nego što krenu da provale u neki stan.

Nase zakonodavstvo ima u sebi i termin "Nuzna odbrana i prekoracenje nuzne odbrane" koji su cesto na ivici noza udaljeni jedno od drugog i u vezi toga treba i te kako povesti racuna , ako ne daj Boze neko i dodje u tu situaciju , jer posledice mogu da budu pogubne i po jednu i po drugu stranu .

A kako je tanana linija koja razdvaja jedno od drugog. Shodno KZ Srbije nema instituta ubistva u nužnoj odbrani ako napadać odustane i počne da beži. To je već ubistvo. Shodno zakonu svako ima pravo da odbije protivpravni napad na sebe ili svoje bližnje ali samo dok taj napad traje.

I ima ono veoma bitno. U slučajevima kada se okrivljeni poziva na nužnu odbranu veoma često presudna biva reč psihijatra u smislu veštačenja da li je učinilac dela ubistva bio u jako razdraženom stanju, u stanju intezivne preplašenosti a iz čega proizilazi da mu je stepen uračunljivosti bio bitno umanjen.

A ima primer gde je pravosnažnom presudom okrivljeni oslobodjen jer je u samoodbrani ubio dva napadaća...

Inače mislim da će se u Srbiji veoma brzo izmeniti krivično-pravno kavalifikovanje nužne odbrane...A lepo je u svoje vreme kazao Njegoš...

''Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvoga.''

Kuku me lele da me lele kuku, izgleda da sam postao ...težak zavisnik...

tumblr_nw5b5tVwup1uj2syxo1_1280.gif

Nisu ga još osudili. Još uvek nije doneta ni prvostepena presuda. I nije on preciznije vlasnik stana Saško napao lopova koji mu je ušao u stan šrafcigerom. Saško je lopova Manića ubio kuhinjskim nožem. Lopov je imao šrafciger kojim je nasilno otvorio prozor pri čemu je Saško video da on hoće protivpravno ući u stan. Medjutim, Saško ga je čekao da provali kroz prozor sa kuhinjskim nožem. I tu nema ono...ubistva u samoodbrani. Saško je napao njega pri čemu je lopov hteo da pobegne. Medutim stigao ga je i...5 puta mu zario kuhinjski nož u ledja i jednom u butinu.

U krivično pravnom smislu takva radanja ne može da se okvalifikuje kao ubistvo u samoodbrani. Saško u svemu tome nije zadobio ni jednu jedinu ogrebotinu. A to tim više jer je on lopova sa povelikim kuhinjskim nožem čekao da udje da bi ga napao. Nema logike da je Manić napao njega jer biva nezamislivo da se neko može napasti tako da ga napadneš dok si mu okrenut ledjima.

E sada. Ima onaj drugi deo priče. Da li je moralno na taj način ubiti nekoga ko ti upapdne u stan...Ja da se pitam Saška ne bih osudio jer je Manić provalio u njegov stan. Medjutim, KZ Srbije ne poznaje institut ubistva u zaštiti privatnog poseda. I to je hebeni problem. E sada sva ona priča i sve one peticije a u smislu da je Saško ubio Manića zbog zaštite života svoje porodice teško da je logična ali biva prihvatljiva. Nije Manić provalio u stan da bi ugrozio bilo čiji život već da bi nešto ukrao. A jasno je da mora ići takva priča da bi se išlo na ubistvo u samoodbrani.

No neovisno od toga po mom mišljenju Manić je završio kako je završio i kako je trebao završiti jer...koji je krasni tražio provaljivanjem u tudji stan. I ima ono da bi oslobadjujuća presuda prouzrokovala da bi mnogi debelo razmislili pre nego što krenu da provale u neki stan.
kuku lele i lele kuku
dakle tako nastaju urbane legende
ko pokvareni telefoni
do mene je doprla priča o šrafcigeru i vlasniku
no svejedno to ne menja smisao apsurdnosti zakona
inače odavno znam na neprikosnovenost privatnog vlasništva i upada na isto u nekim zemljama, prvenstveno u SAD

Poslednja izmena:
kuku lele i lele kuku
dakle tako nastaju urbane legende
ko pokvareni telefoni
do mene je doprla priča o šrafcigeru i vlasniku
no svejedno to ne menja smisao apsurdnosti zakona
inače odavno znam na neprikosnovenost privatnog vlasništva i upada na isto u nekim zemljama, prvenstveno u SAD

Reci mi ovo. Onako primera radi. Onaj tvoj spava, ti sediš u polumraku za kompom a pored kompa imaš utoku. U stan ti si ušunja neki sitan lopov da bi nešto ukrao...Da li bi ga upucala na licu mesta...:whistling:

Au...zaboravih...Dobro veće Agata...

Reci mi ovo. Onako primera radi. Onaj tvoj spava, ti sediš u polumraku za kompom a pored kompa imaš utoku. U stan ti si ušunja neki sitan lopov da bi nešto ukrao...Da li bi ga upucala na licu mesta...:whistling:

Možda bi iz straha pucala. Možda bi se sledila pa ne bi. Možda bi ga hladnokrvno ubila i pucala više puta u njega.
Sve te opcije su ispred nje a možda i još neka koje se nisam setila.
Jedna stvar je ipak jasna.
Ako potegneš pištolj budi spreman i da ga upotrebiš.

Sad će Jeroh milion podpitanja :D

[QUOTE="Gogilli";32365938]Možda bi iz straha pucala. Možda bi se sledila pa ne bi. Možda bi ga hladnokrvno ubila i pucala više puta u njega.
Sve te opcije su ispred nje a možda i još neka koje se nisam setila.
Jedna stvar je ipak jasna.
Ako potegneš pištolj budi spreman i da ga upotrebiš.

Sad će Jeroh milion podpitanja :D[/QUOTE]

Dopada mi se ono bolldovano. Gogi bi mogla da bude prava...gansterica...

:whistling:

A evo za tebe ovo...meni se mnogo dopada iako nisam vernik jer je veoma moćno kazano...

mudrost_013.jpg

Kuku me lele da me lele kuku...zaboravih...Dobro veće Gogi...

Poslednja izmena:

pa evo ovako
nema potrebe da pucam - samo bih uperila utoku - i poslala mu vajb da bi mu bolje bilo da vrati stvari i ode
važno je da on misli da oću da pucam
a pucala bih samo ako bi on pucao na mene ili krenuo nožem
pošto dobro gađam - gađala bih u noge
no pre svega bih nešto drugo uradila da sve prođe bez povreda
nešto moje - tibetansko
jer upravo sam u toj situaciji bila
napao me manijak sa utokom - to sam u sebi uradila i pustio me je

Dopada mi se ono bolldovano. Gogi bi mogla da bude prava...gansterica...

:whistling:

A evo za tebe ovo...meni se mnogo dopada iako nisam vernik jer je veoma moćno kazano...

mudrost_013.jpg

Kuku me lele da me lele kuku...zaboravih...Dobro veće Gogi...

Baš sam danas čitala o tako nekim mudrim mislima i čitala sam i ovo i debelo se zamislila nad ovim rečima.
Dobro veče jeroh i ujedno laku noć, treba ujutru rano ustati.

:cao:

pa evo ovako
nema potrebe da pucam - samo bih uperila utoku - i poslala mu vajb da bi mu bolje bilo da vrati stvari i ode
važno je da on misli da oću da pucam
a pucala bih samo ako bi on pucao na mene ili krenuo nožem
pošto dobro gađam - gađala bih u noge
no pre svega bih nešto drugo uradila da sve prođe bez povreda
nešto moje - tibetansko
jer upravo sam u toj situaciji bila
napao me manijak sa utokom - to sam u sebi uradila i pustio me je

Vidi ti Agaticu...opasnicu...

- - - - - - - - - -

[QUOTE="Gogilli";32365990]Baš sam danas čitala o tako nekim mudrim mislima i čitala sam i ovo i debelo se zamislila nad ovim rečima.
Dobro veče jeroh i ujedno laku noć, treba ujutru rano ustati.

:cao:[/QUOTE]

Laku noć i tebi Gogi...Moram i ja spavnuti jer subotom moram i u jutarnjim satima biti...na radnom mestu...:cmok:

Naravno ako ne bude kišetine...

pa jesam:rumenko:
zato me i privukao budizam da pobedim tu agresivnost
ko mala sam mlatila dečake u školi- doduše u samoodbrani od mahnitog pubertetskog privatavanja
u srednjoj sam imala na gađanju iz puške jedina u generaciji - mislim u školskoj generaciji- svih pet metaka u centar
sad sam ćorava, al imam taj strelački ''osećaj za filing'' što bi rekla Ceca

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Laku noć i tebi Gogi...Moram i ja spavnuti jer subotom moram i u jutarnjim satima biti...na radnom mestu...:cmok:

Naravno ako ne bude kišetine...
e svi odoše a mene Nes baš razbudila
nema veze...vidimo se sutra

[QUOTE="Gogilli";32372123]Ja sam isprobala akupunkturu.
Izgleda šašavo ali ledja ne bole :D[/QUOTE]

Pa svi koji su probali su zadovoljni-naravno ako tretmane izvodi stručnjak
Al kad vidim iglu -oću da umrem od straKa
imam ja pravi kosmodisk-to odakle je taj slogan
I stvarno pomaže jer na poseban način greje - toplota prija bolnim kostima

Jer ja od rane mladosti imam sklonost da se ušinem

Pa svi koji su probali su zadovoljni-naravno ako tretmane izvodi stručnjak
Al kad vidim iglu -oću da umrem od straKa
imam ja pravi kosmodisk-to odakle je taj slogan
I stvarno pomaže jer na poseban način greje - toplota prija bolnim kostima

Jer ja od rane mladosti imam sklonost da se ušinem

Pa ne bih rekla da ljudi za takve stvari odlaze kod šarlatana.
Sećam se da mi je prvu iglu uvek zabadao u ruku kod palca a onda tek na bolno mesto.
Nije ništa strašno, možda meni jer nemam strah od igle.

[QUOTE="Gogilli";32372175]Pa ne bih rekla da ljudi za takve stvari odlaze kod šarlatana.
Sećam se da mi je prvu iglu uvek zabadao u ruku kod palca a onda tek na bolno mesto.
Nije ništa strašno, možda meni jer nemam strah od igle.[/QUOTE]

Pa ne mislim da su svi šarlatani ali nisu ni iskusni
Kažu ljudi da ne boli-al mene straK samo kad onu iglu vidim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back