naši avioni u češkoj

znam ali izgleda da smo sto se tice avijacije zavrsili karijeru,sve zemlje u okruzenju su ispred nas ili ce vrlo brzo biti..mislio sam da ce barem modernizovati taj jedan avion j-22 digitalizovati ga,staviti displeje,mozda novi motor,pametne bombe,ofarbati ga sa bojom sa f-117 i ponuditi za izvoz kao jurisnika ili barem kao avion za obuku,mozda se i ja previse nadam ali modernizovati samo jedan avion za pocetak i nije toliko skupo mogli smo barem da probamo ali kad Davinic novac rasipa....mozda bi i imao neke sanse pogotovo kad vidim sta su Englezi uvalili Indijcima za trenazu.
 
Slanje aviona Orao J-22 u Češku je obično bacanje para, jer:
1) To je loš, potpuno promašen avion,
2) to niko nije hteo da kupi ni kad je bilo "novo",
3) nemamo mogućnosti ni takvog da ga proizvodimo.
Galeb G.4 je sasvim druga priča, jer je svuda pobrao dobre kritike, imamo mogućnosti da ga proizvodimo, a postoji i dalje značajno tržište za takav avion (samo treba promeniti motor i uvesti ograničenu modernizaciju).
:idea:
 
Kao što rekoh,to je ono što imamoi što možemo da prikažemo,za sada.
Priče o j-22 kao neuspešnom avionu,tj.promašenoj investiciji slušam još od 1990 kada je časopis "mladina" imala niz tekstova o j-22 i uporedjivala njegove osobine sa nekim sličnim avionima iz toga perioda.Verujte da sam tada bio zaprepašten činjenicama iz tih poredjenja.
Mnogi avioni sa kojima je usporedjivan j-22 su danas višestruko modernizovani i napredniji nego tada a već onda su imali bolje osobine u manevru,snazi motora, nosivosti,vrstama naoružanja(posebno laserski vodjenih bombi i raketa),navigaciji,avionici uopšteno itd.
Koliko znam u modernizaciju j-22 nije uloženo gotovo ništa novca još od 90-tih(ili su to bile "kozmetičke promene").
Da li je j-22 bio za staro gvoždje,još tada kad su počele prve kritike,ili je sada vreme za penziju odlučiće neki stručniji ljudi.
Ja se zadržavam na onom na početku,to je ono što imamo i što možemo da ppokažemo a potiče iz ovih krajeva,za sada.
 
pa kad je bio proizveden bio je OK. ipak smo mi mala zemlja a imali smo svoj nadzuchni avion...
nije bio najbolji na planeti, al je bio upotrebljiv...

al od tad je proshlo skoro 30 godina :(

o chemu mi uopshte prichamo
 
Treba priznati jednu činjenicu,j-22 kao i g-2 i g-4 nisu čisto srpski proizvod ,te letelice su pravljene za vreme sfrj i njihov uspeh ili neuspeh je zasluga tadašnjih stručnjaka i političara. U njihovoj proizvodnji su učestvovale firme iz svih tadašnjih repubilka u sfrj.
Ipak, većina tih letelica je u SR i CG i kad se predstavljamo u svetu sa njima moramo biti svesni da svet zna ono što sam gore napisao!!!
 
Pozdrav, drustvo !
Ne zameravajte, ja sam novi...ali samo da reknem...
Imao sam priliku i obreo sam se 06.08. na aero-mitingu u Keckemetu.
Sve u svemu bilo je fantasticno. Organizacija kao za Olimpijske Igre. Snimio sam dosta materijala, pricao sa nasim pilotima..
Jednom kad budem imao vise vremena i ako vas interesuje..
 
Grdoje:
Vi sto pisete da je J22 promasen avion NEMATE POJMA o zivotu, a kamoli o avijaciji. Toliko od mene.

OK, recimo da o zivotu mozda i nemam pojma...:)...ali o avijaciji ipak imam, barem malo. Sta te to KONKRETNO navodi da tvrdis da Orao nije promasen avion...."mali" broj udesa, problemi sa all-flying tailplane-om, frezovanje oplate, problemi sa lansiranjem inboard ordnance-a, izbor proizvodjaca (i kvaliteta) hidraulickih komponenti...
 
Ma, svaki vid grupnog organizovanja jepropao. Cak i u nasem somborskom aero-klubu ! A vidim i sire - sramota ! E, onda se nas dvojica lepo pokupimo u 21 god. stari auto, 120 Km i eto nas. na 5-6 Km, pre grada sve nas skrenu u sred njive na UREDJEN parking, sanitet, vatrogasci, toaleti, itd...Karta je kostala oko 15 EU ukljucujuci i gradski prevoz do same kapije aerodroma. program od 07.30-18.00h. Slikao sam mnogo i bas svasta i nisam imao nikakvih problema. Pre puta sve informacije, cak i auto kartu sam skinuo sa www.repulonap.hu
Sledeci A-miting je 2007 i nemojte ga propustiti. Ponesite bukvalno sve sto bi vam trebalo (vidjao sam i rucne air-band scanere) slobodno.
Eto, pa...
Veliki pozdrav !
 
I zaboravih, nek kaze ko sta hoce...nas Orao je imao jedan od najlepsih, najbrzih i najnizih preleta.
Od aviona i h.coptera: A-4, F-4, F-16, Tornado, Gripen 39, Mirage 2000, Mig 21, 29, SU 22,B-25, F4 U Corsair, AN-26, Mi-24, Linx...Akro grupe iz Italije i Turske. Vrlo bogat program....
 

Back
Top