Kako starimo sve izrazitije pokazujemo naš stvarni karaker.

само се будале не мењају.
људи примењују научено.
мудри живе свој живот.

Hoćeš reći da oni koji se, npr, promene na lošije, nisu budale?:think:

Da, da, ljudi primenjuju naučeno, čovek se promeni preko noći zato što je, npr, pročitao priručnik iz psihologije pa rešio da se koriguje. Ljudi su i inače vrlo svesni svojih mana, lišeni sujete i spremni da se prevaspitaju. :roll:

Ljudi se uglavnom menjaju samo naoko - kako bi se uklopili u sredinu, i suštinski teško mogu promeniti svoju prirodu ... osim ako se ne razbole ili ne dožive neki drugi udarac .... ili amneziju. Ili ih podvrgnu lobotomiji. Mejbi hipnozi. Ništa tu ne pomaže ni učenje na iskustvima. Svi mi spoznamo gde smo pogrešili tek kada pogrešimo, a ni sva prošla iskustva nisu ista kao ono koje će se tek dogoditi, tako da teško da bismo mogli da uočimo sličnost i iz prošlosti izvučemo pouku. Taj što se suštinski promeni, nadrljao je, jer je najverovatnije skrenuo s uma, ili je šizoidan pa je nastala faza dominacije njegovog alter ega.
Protiv sopstvene prirode teško da možeš. Recimo, kao klinac voliš da mrcvariš životinje, a onda doživiš prosvetljenje i postaneš borac za prava životinja. To, jednostavno, nije moguće, osim u filmu "Paklena pomorandža 2".

Inače, promena na bolje narodski se zove "sazrevanje", i obično podrazumeva tipa koji je u mladosti obijao trafike a potom rešio da ipak završi neku školu, kako se u zrelosti više ne bi bavio sitnicama kao što su trafike.
"Uozbiljiti" je narodski izraz koji ima istu konotaciju.
"Promeniti" je glagol koji se najčešće upotrebljava u slučaju naglog propadanja, npr: "Uuu, al se ovaj promenioooo .. Nekad bio tako fin čovek a vidi ga sad na šta liči ... " Ili: "Ala si se ti promenila! Je l te nešto muči?"

Sve čovekove promene su mizerne, i svaka promena je zapravo samo razotkrivanje već postojećeg potencijala.

Da, da, ljudi primenjuju naučeno, čovek se promeni preko noći zato što je, npr, pročitao priručnik iz psihologije pa rešio da se koriguje. Ljudi su i inače vrlo svesni svojih mana, lišeni sujete i spremni da se prevaspitaju. :roll:

Ljudi se uglavnom menjaju samo naoko - kako bi se uklopili u sredinu, i suštinski teško mogu promeniti svoju prirodu ... osim ako se ne razbole ili ne dožive neki drugi udarac .... ili amneziju. Ili ih podvrgnu lobotomiji. Mejbi hipnozi. Ništa tu ne pomaže ni učenje na iskustvima. Svi mi spoznamo gde smo pogrešili tek kada pogrešimo, a ni sva prošla iskustva nisu ista kao ono koje će se tek dogoditi, tako da teško da bismo mogli da uočimo sličnost i iz prošlosti izvučemo pouku. Taj što se suštinski promeni, nadrljao je, jer je najverovatnije skrenuo s uma, ili je šizoidan pa je nastala faza dominacije njegovog alter ega.
Protiv sopstvene prirode teško da možeš. Recimo, kao klinac voliš da mrcvariš životinje, a onda doživiš prosvetljenje i postaneš borac za prava životinja. To, jednostavno, nije moguće, osim u filmu "Paklena pomorandža 2".

Inače, promena na bolje narodski se zove "sazrevanje", i obično podrazumeva tipa koji je u mladosti obijao trafike a potom rešio da ipak završi neku školu, kako se u zrelosti više ne bi bavio sitnicama kao što su trafike.
"Promeniti" je glagol koji se najčešće upotrebljava u slučaju naglog propadanja, npr: "Uuu, al se ovaj promenioooo .. Nekad bio tako fin čovek a vidi ga sad na šta liči ... " Ili: "Ala si se ti promenila! Je l te nešto muči?"

Sve čovekove promene su mizerne, i svaka promena je zapravo samo razotkrivanje već postojećeg potencijala.
Eto, baš sam to i ja rekao a ti samo elaborirala i to još kroz prizmu dobro- loše.
Ne bih se ja vezivao za te moralne kategorije "dobro-loše" jer je to potpuno relativno i u vremenu i u prostoru. To ti je kao kad tražiš lokaciju gde je Bog?. Pa on je u nama i na drugom mestu i ne treba da ga tražimo, samo ga različiti ljudi različito zovu :).

природа и карактер нису једно исто.
природа и морал нису једно исто.
будала и мудрац нису једно исто.

Postoje animalci i njima je karakter svetinja, jer su nagoni i alfa i omega...
Postoje intelekt ljudi, koji shvate da im je karakter polazna osnova, a ono sto ce biti je siroko polje i samo je rad i njihov izbor granica gde ce stici.

Pozeri intelektualci su pozeri, a intelektualci su radnici koji rade neproizvodne procese, ali nemaju veze sa intelektom.....slicnost je tu,koren reci, ali od luka se place a strelac mora imati ostro oko.

Vecina pozera u starosti postanu proseri, neki meni bliske osobe su takve...
Sa druge strane animalci ce svakog intelekt coveka svoditi na svoju meru, pa nema sanse da cujete ista lepo o intelektu, a o intelektualcu jos mozete cuti ponesto lepo jer ide laksi zivot i lepsa parica uz tu etiketu...
Intelekt je za animalca rad protiv svoje prirode, ali im je to neprirodan nacin zivota.A za osobu koja ga razume intelekt je zivot koji je odabrao bez ogranicenja i uz muku da obuce pantalone iako mu se hoda nag po stanu, ali to donosi i neke pogodnosti...
Isto kao sto bi vi mene sad ubedjivali da je bolje nemati puno gostiju , nego njih par a ostalo vreme biti razbaskaren i odmarati se u svojoj gajbi i eventualno pozvati neku iz spota Gru Gru kad vas zasvrbe jaja...

Isto se moze reci i za prijatelje, trebaju nam uticajni i mocni, ebes one boranija bez kola, bez ijednog slobodnog dana, ne mogu nam ista pomoci...
Ali to je vas stav, a postoji i drugi stav, i taj stav nije stav tate iz detinjstva niti prica da smo brzi na delu a ustvari nas je majka trovala nikotinom dok smo bili u stomaku....

Postoje animalci i njima je karakter svetinja, jer su nagoni i alfa i omega...
Postoje intelekt ljudi, koji shvate da im je karakter polazna osnova, a ono sto ce biti je siroko polje i samo je rad i njihov izbor granica gde ce stici.

Pozeri intelektualci su pozeri, a intelektualci su radnici koji rade neproizvodne procese, ali nemaju veze sa intelektom.....slicnost je tu,koren reci, ali od luka se place a strelac mora imati ostro oko.

Vecina pozera u starosti postanu proseri, neki meni bliske osobe su takve...
Sa druge strane animalci ce svakog intelekt coveka svoditi na svoju meru, pa nema sanse da cujete ista lepo o intelektu, a o intelektualcu jos mozete cuti ponesto lepo jer ide laksi zivot i lepsa parica uz tu etiketu...
Intelekt je za animalca rad protiv svoje prirode, ali im je to neprirodan nacin zivota.A za osobu koja ga razume intelekt je zivot koji je odabrao bez ogranicenja i uz muku da obuce pantalone iako mu se hoda nag po stanu, ali to donosi i neke pogodnosti...
Isto kao sto bi vi mene sad ubedjivali da je bolje nemati puno gostiju , nego njih par a ostalo vreme biti razbaskaren i odmarati se u svojoj gajbi i eventualno pozvati neku iz spota Gru Gru kad vas zasvrbe jaja...

Isto se moze reci i za prijatelje, trebaju nam uticajni i mocni, ebes one boranija bez kola, bez ijednog slobodnog dana, ne mogu nam ista pomoci...
Ali to je vas stav, a postoji i drugi stav, i taj stav nije stav tate iz detinjstva niti prica da smo brzi na delu a ustvari nas je majka trovala nikotinom dok smo bili u stomaku....

Dam ja svakom šansu koji mi se pojavi s takvom spikom,ali ga i naučim da čuti ,gleda i uči!;)
Ybg -i sam to radim...:lol:

Sinoć se setih priče o Timotiju Tredvelu, Čoveku Grizliju, mom omiljenom desperadosu iz sveta priča o odnosu ljudi i životinja.
Timoti je bio naočit američki bogataški sin, od rane mladosti narkoman, alkos, kockar.
Jednog dana je, nakon brojnih neuspešnih pokušaja lečenja, rešio da ode u najdalju zabit, tj. na Aljasku, kako bi se u izolaciji očistio od poroka. Tamo je otkrio čudesni svet grizlija, koji ga je toliko fascinirao da je rešio da se ozbiljno pozabavi proučavanjem njihovog života. Do tada se malo znalo o životu grizlija, i zahvaljujući Tredvelovim fotografijama i zapisima, zoologija je postala bogatija za brojne informacije. ( U svetu nauke, laik Tredvel je za grizlije isto što i Dajan Fosi za gorile.)
Naravno, pročistio se ... i provodio narednih trinaest godina na Aljasci. Uspeo je da se toliko približi teritorijalnim grizlijima, da je mogao da ih fotografiše sa razdaljine od 1m.
Kada su ga pitali plaši li se za svoj život, odgovorio je: "Ako treba da biram između smrti od heroina i smrti od grizlija, biram ovo drugo." Njegove reči bile su proročke: stradao je, zajedno sa verenicom, tokom napada grizlija koji je bio izopšten iz svoje grizlijevske zajednice. Zanimljivo: medvedi nisu prihvatili pripadnika svoje vrste, ali jesu čoveka.
Da ne ulazim mnogo u detalje, jer je Tredvel još uvek kontraverzna ličnost, ali ta velika Timotijeva promena - od ovisnika do proučavaoca grizlija, zapravo i u jednom i u drugom slučaju krije sklonost ka nekoj zavisnosti, i to ekstremnoj. Takođe, i jedna i druga su težnja za smrću, odnosno samoubilački poduhvati. On je bio svestan toga i zato i srljao u najrizičnije poduhvate spram divljine na Aljasci, oslobođen straha. Jedina razlika je što, u drugom slučaju, od te sklonosti ima koristi za nauku.
Dakle, čovek se promenio ... stekao nova saznanja i iskustva, oplemenio se ... ali šta se NIJE promenilo?

Narod tumaci skoro sve pogresno, a posebno su mi ogavne postapalice iz verskog dela.Jedna od vecih proser postapalica pravoslavlja je da je veci vernik onaj koji je pao pa se pridigao od onog koji je ceo zivot smeran.Samo po sebi besmislica ako se pazljivo promisli.
Postapalica je nastala iz necije potrebe da kaze bolje pripitomljen vuk nego ceo zivot ovca koja bleji i fata sigurnost u toru.

Medjutim, ako se pazljivo pogleda covek, videce se da vernik sa smernoscu koji nije ovce pogresi , biva naveden i zaveden pricama starijih, naroda, milion gluposti i nepoznavanja ga uvuce u gresku, ali pristup koji ga cini smernim ga polako izvlaci iz toga i on napreduje.U duhovnom smislu.Za njega naravno svet nema lepe reci, bio ovo , uradio ono, a ustvari ako se bolje pogleda nece se videti ostrascenost vec neki drugi motiv.
Kad je ostrascenost u pitanju, tu imate naizgled slican covek, slicne afere, price, ponasanje, ali mu je pristup, sustina drugacija...I on postaje vernik, jos cistiji i revnosniji od ovog prvog, jaci na jeziku u pljuvanju u svemu...Ali promenio je samo oblik zadovoljavanja svoje strasti, on i dalje razmislja samo o strasti ne o smirenosti dushe ili igri duha u sirokom svetu.

Naravno licemernom narodu je simpaticniji ovaj strastveni jer razume njihovo svalerisanje, njihove prikrivene "ljudske" nemoralnosti i trikove.
Stvori se lakse odnos ja tebi kroz prste ti meni kros prste...
To ja zovem kompenzacijski potencijal, a on je pored ovoga razlog i za cuvenu posledicu da ce baraba bolje i lepse zene imati i vise ce ga zene voleti....zakrpljenost karaktera se lakse upari.

I dalje kazem, animalci ne primecuju nista van animalne logike, a ono malo sto im se cini da primecuju, tipa izgredi koji su im kao moralni a nisu normalni , to su vise ezoterija koju postuju kao neko Indonezansko voce cudnog ukusa, a tako ga i uvazavaju.
Dete je animalno kad se rodi, ali uci.Ko ce ga uciti i nauciti ne zavisi samo od vremena provedenog sa njim vec i od tacaka svesti koje ce izgraditi.
Razlika izmedju deteta i odraslog formiranog animalca je u dushi, izboru opredeljenja, vidljivosti inteligencije.
Ogrezlost u ponasanje, cak i ogrezlost u neku retoriku oblikuje coveka i usidri coveka...

Zato ja ne verujem u price o visokim dometima pojedinih clanova foruma iaku su nacitani.To sto su citali je zbog necega, ne znam zbog cega, ali nista osim tumacenja od toga nema...
Neke kulture orjentisu svoje pripadnike vise ka intelektu, tj ka prerastanju karaktera.
A neki su imali budu i neke svoje careve pa su usmereni na pametan put za izuzetno slab intelektualni potencijal, znaci tamo i gluperda zivi posvecen zivot.
Kod nas gluperda i ako veruje , opet osim malo samopouzdanja ne zivi neki posvecen zivot, vec zivot gde me zivot sutne...

Apropo prilike da budete neko drugi....
Postoji pored potrebe za socijalizacijom koja je izvikana i poznata, i potreba za upoznavanjem novih ljudi....
Nije socijalizacija, nego upravo potreba da izmodelujete neko novo ja koje ce koliko toliko da se uklapa u biografiju ali ce biti promenjeno za ono sto bi ste zeleli da promenite.
Naravno ljudi mrze lazljivce, a lazljivci su ponekad ne zbog koristi, nego zato sto pokusavaju da krenu drugim putem, a znaju za stereotipsko tumacenje svih prema trenutnom putu.
Cak vise oprastaju onima koji lazu zbog koristi nego onima koji lazu zato sto zele da budu nesto drugo , da se promene.

Ali provereno sam uvideo (ne desilo mi se pa ne razmisljam da li sam mozda ja razlog) da postoji potreba upoznavanja novih ljudi.
Zakljucak nije kao sto vecina pomisli, doci cu u veliki grad i biti neko sasvim nov...ti se i ne promene , osim sto poprime lukavost velikog grada.
Ali ima jedan drugi zakljucak, koji je naoko slican.Promena sredine moze dovesti osobu u sredinu drugacijeg nivoa inteligencije, te ce mu to otvoriti vrata i talentu i sposobnostima i uopste komunikaciji , jer razlika i od 3 IQ je ihahaj velika kad je u pitanju javno ponasanje i komunikacija.

Sinoć se setih priče o Timotiju Tredvelu, Čoveku Grizliju, mom omiljenom desperadosu iz sveta priča o odnosu ljudi i životinja.
Timoti je bio naočit američki bogataški sin, od rane mladosti narkoman, alkos, kockar.
Jednog dana je, nakon brojnih neuspešnih pokušaja lečenja, rešio da ode u najdalju zabit, tj. na Aljasku, kako bi se u izolaciji očistio od poroka. Tamo je otkrio čudesni svet grizlija, koji ga je toliko fascinirao da je rešio da se ozbiljno pozabavi proučavanjem njihovog života. Do tada se malo znalo o životu grizlija, i zahvaljujući Tredvelovim fotografijama i zapisima, zoologija je postala bogatija za brojne informacije. ( U svetu nauke, laik Tredvel je za grizlije isto što i Dajan Fosi za gorile.)
Naravno, pročistio se ... i provodio narednih trinaest godina na Aljasci. Uspeo je da se toliko približi teritorijalnim grizlijima, da je mogao da ih fotografiše sa razdaljine od 1m.
Kada su ga pitali plaši li se za svoj život, odgovorio je: "Ako treba da biram između smrti od heroina i smrti od grizlija, biram ovo drugo." Njegove reči bile su proročke: stradao je, zajedno sa verenicom, tokom napada grizlija koji je bio izopšten iz svoje grizlijevske zajednice. Zanimljivo: medvedi nisu prihvatili pripadnika svoje vrste, ali jesu čoveka.
Da ne ulazim mnogo u detalje, jer je Tredvel još uvek kontraverzna ličnost, ali ta velika Timotijeva promena - od ovisnika do proučavaoca grizlija, zapravo i u jednom i u drugom slučaju krije sklonost ka nekoj zavisnosti, i to ekstremnoj. Takođe, i jedna i druga su težnja za smrću, odnosno samoubilački poduhvati. On je bio svestan toga i zato i srljao u najrizičnije poduhvate spram divljine na Aljasci, oslobođen straha. Jedina razlika je što, u drugom slučaju, od te sklonosti ima koristi za nauku.
Dakle, čovek se promenio ... stekao nova saznanja i iskustva, oplemenio se ... ali šta se NIJE promenilo?

A može li ovako?

Nema tu težnje za smrću.
Timoti je hteo da spase svoj život.
Znao je da je život koji vodi gori od smrti i da neće dugo poživeti ako nastavi.
Izabrao je dobro - divljinu i medvede, jer medvedi su manja opasnost
od ljudi i gradskog života.
Uložio je volju, napor i istrajavao je godinama.
To nije lako i može samo onaj ko voli život i bori se za njega.

Uspeo je.
Da li se promenio?
Možda je promenio samo ugao gledanja.
To je bilo dovoljno da donese odluku, promeni sredinu i izabere zdrav način života.
Postao je "nov čovek".

A smrt?
Smrt je samo lutrija u kojoj je svako od nas nesrećni dobitnik,
pitanje je samo kada?
.

Plašim se da je Borka u pravu...Kad se Eros iscrpi,umori,dojadi,potroši-ostaje da dominira
Tanatos...
Timoti je začikavao mesje Tanatosa...:mrgreen:
(Narkosima Eros ništa ne znači...)

Ali opasno je insistirati na tome da je promena samo formalna, te da postoji nekakva suština (sa velikim S), jer takvo razmišljanje vodi rasizmu. Dugo vremena se smatralo da žena treba da radja i ne napušta kuhinju, da je grešna, umno inferiorna, pa gle čuda, ispade da smo živeli u zabludi. Frenologija je smatrana legitimnom naukom, nacisti su izmedju nas i ostalih ubijali hendikepirane, homoseksualce... Mogu da zamislim šta bi tek radili ekolozima koji se trude da zaštite zle floru i faunu.

Znam da ni Borac ni ti niste bukvalisti, da su Eros i Tanatos samo metafora, ali dovoljno je da pametni ljudi posumnjaju u to da je moguće rehabilitovati osudjenika, na primer, ili narkomana, pa da nerazumni u pitanje dovedu rad institucija: kazneno-popravnih, duševnih bolnica, pa čak i škola ako smo pretpostavili da se mrcine i nadljudi radjaju. Uloga (izbegavam termin demokratija jer je isuviše kompromitovan) slobodarskog društva je da zaštiti ugrožene grupe. Svako ima pravo na život, a kakva krv teče čijim venama je sasvim nebitno, dok god se ne proliva. To je jedina suština u koju bi trebalo verovati.

Konačno, prevedemo li pomenutu metaforu, ljudi suočeni sa problemom se - ili sklanjaju u zonu komforta, ili prihvataju realnost i usaglašavaju sa njenim tokom. Onima zavučenim u jazbinu u kojoj vreme ne postoji treba pružiti ruku, ukazati na svetlost... Čemu nam služi razum ako jedan njegov deo ne konvertujemo u temeljnog Sokrata koji će nam sedeti na ramenima i klepiti nas kad god nas zahvati talas proročanstva, koji će reći: "Evakuiši zgradu (zabludu), spali je i ne osvrći se." Jer ako to ne uradimo ne treba se čuditi odakle dolaze svi ti fašisti koji postavljaju Suštine na glave koje bi trebalo odstreliti. A možda grešim...

Ali opasno je insistirati na tome da je promena samo formalna, te da postoji nekakva suština (sa velikim S), jer takvo razmišljanje vodi rasizmu. Dugo vremena se smatralo da žena treba da radja i ne napušta kuhinju, da je grešna, umno inferiorna, pa gle čuda, ispade da smo živeli u zabludi. Frenologija je smatrana legitimnom naukom, nacisti su izmedju nas i ostalih ubijali hendikepirane, homoseksualce... Mogu da zamislim šta bi tek radili ekolozima koji se trude da zaštite zle floru i faunu.

Znam da ni Borac ni ti niste bukvalisti, da su Eros i Tanatos samo metafora, ali dovoljno je da pametni ljudi posumnjaju u to da je moguće rehabilitovati osudjenika, na primer, ili narkomana, pa da nerazumni u pitanje dovedu rad institucija: kazneno-popravnih, duševnih bolnica, pa čak i škola ako smo pretpostavili da se mrcine i nadljudi radjaju. Uloga (izbegavam termin demokratija jer je isuviše kompromitovan) slobodarskog društva je da zaštiti ugrožene grupe. Svako ima pravo na život, a kakva krv teče čijim venama je sasvim nebitno, dok god se ne proliva. To je jedina suština u koju bi trebalo verovati.

Konačno, prevedemo li pomenutu metaforu, ljudi suočeni sa problemom se - ili sklanjaju u zonu komforta, ili prihvataju realnost i usaglašavaju sa njenim tokom. Onima zavučenim u jazbinu u kojoj vreme ne postoji treba pružiti ruku, ukazati na svetlost... Čemu nam služi razum ako jedan njegov deo ne konvertujemo u temeljnog Sokrata koji će nam sedeti na ramenima i klepiti nas kad god nas zahvati talas proročanstva, koji će reći: "Evakuiši zgradu (zabludu), spali je i ne osvrći se." Jer ako to ne uradimo ne treba se čuditi odakle dolaze svi ti fašisti koji postavljaju Suštine na glave koje bi trebalo odstreliti. A možda grešim...
Govorimo o ličnom karakteru kao svjevrsnom reproduktu genetskog sklopa, pa samim tim o njegovoj neizmenjivosti. Ne misli se ovde na nepromenjivost u ponašanju i u ostvarenim dostignućima materijalne ili nematerijalne prirode.
Postoje izrazite intelektualne veličine koje su napravile stravične stvari gledajući sa aspekta uspostavljenih moralnih normi. Isto tako ima slučajeva da neko bude izuzetan umetnik u nekoj oblasti ali isto tako totalno kontraproduktivan i destruktivan u drugoj.
Pored genotipa još jedna kategorija koja determiniše jedno biće jeste i fenotip, i moj stav je da je on krivac za stepen prilagodljivosti nekog bića, to jest za njegovu sklonost da promeni sebe, da radi na sebi. I mnogi imaju uspeha da se promene do neke granice, može to i da traje sve dok se ne osete ugroženim ili se ne nadju u za njih neprirodnoj situaciji, kad opet izbije iz njih ono iskonsko, to jest njihov karakter.
Šta je znanje- pa to je iskustvo i čovek što više znanja i iskustava usvaja, prefinjenije diriguje svojim ponašanjem i usmerenjima, to jest više je sklon planiranju i oprezu.

Poslednja izmena:

Back