Kako je funkcionisala Jugoslavija???

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Vidimo sada da Srbija ima skoro milion u javnom sektoru zaposlenih i na pragu je bankrota jer država njih plaća u proseku 500 evra po zaposlenom, a deficit i dug samo skače.

Kako je Jugoslavija funkcionisala sa bar 70% nacije koja je bila pod državnim jaslama ceo život?
Koji je prihod država tu uopšte imala, ako su svi bili u državnim firmama?

I dug joj je bio manji no sad samo od Srbije, o Hr. da ne govorim, dug sadašnje "Juge" je preko 100 milijardi dolara, a tada u najgorem periodu je bio 25 milijardi, a BDP 150 milijardi.

Kako je funkcionisala bivsa Jugoslavija.Odgovor je veoma lak.Tito je vladao diktatorski,u vremenu,kada su dve najvece svetske sile,SAD i SSSR bile u veoma
zaostrenom hladnom ratu.Godine 1948 Neprikoslovljeni Vodja komunistickog dela sveta (kojem je pripadala i Jugoslavija) postavlja Titu Ultimativ:ili ces slusati mene
ili te odbacujem,kao dela naseg komunistickog sveta.Tito,bolesni autokrata,odbija da se pokori Staljinu (ne zato,sto je bio bolji od njega),jer je zeleo da vlada
samostalno,kao suverenu diktator.Kako nije imao drugog izbora,on okrece krmu Jugo-broda,prema zapadnim silama.Drzavama zapadnog bloka,Titov "salto mortale"
doso je kao kec na jedanaest.Odmah su poceli,da mu daju nepovratne dolarske zajmove (u pocetku) a kasnije,ogromne zajmove,sa grejs periodom od trideset
godina.Tito,koji je tada vec imao 67 godina zivota,mudro je zakljucio:uzimacu kredite,koliko god mi budu odobravali,i onako,otplta ce poceti tek nakon moje smrti.
Tako je zaista i bilo.E sada neuki narod kaze:bas smo dobro ziveli pod Titom.A neznaju,da su nam posle njegove smrti,oprostili 8O% dobijenih kredita.Da toga
nije bilo,mi danas ne bi imali ni suvog hleba da jedemo.Tito je bio veliki manipulator.Njemu je bilo vazno,da vodi raskosan slatki zivot.Kao i nekada Francuski
kralj "sunce" Luj XIV i on je mislio;Posle mene -potop ! Sve ove jade,kojima smo sada izlozeni,koreni se nalaze u uzasno losoj vladavini J.Broza (ako mu je to,stvarno ime).On je unistio selo.On je doveo seljake (prinudno) u grad.Napravio od njih radnike --robove,koji se danas nlaze u bezizlaznoj situaciji.On je stvorio
ogroman oficirski kadar (kako bi ga cuvali) dao im enormno visoke plate i penzije.Sadasnja vlast,nezna sta sa njima da radi,jer pritiskaju budzet,svojim primanjima
Mi imamo vise aktivnih i penzionisanih pukovnika,nego sto neka zemlja,slicna po broju stanovnika,ima vojnika.

Potraznja je bila znatno manja. Usluzna industrija nije bila primarna, nego jos uvjek sel, radnici, i drzavna proizvodnja. Uvoz je bio znatno manji tako da nije postajo veliki uvoz/izvoz deficit. Izvozili zmo na istok i u nesvrstane po boljim uslovima., Tako da se novac bolje prikupljao i zadrzavao, a nije se trosio kao danas. To je bilo do 79. kad je buknula svjetska kriza u gorivu. Da bi nastavili sa dobrom domacinskom ekonomijom, pocele su restrikcije, Tito je umro, i u 4-5 godina, uzdrmana je stabilnost i geo politicka slika je pocela da se mjenja. Onda su pocele vece privatizacije, potraznja je pocela rasti, uvoz je poceo rasti i pali smo i mi pod zavisnost od zapada. Pocele su se stampati pare da se nadomiri polovinom i krajem 80tih. Onda je dosao Markovic, zaustavio stampanje, i postigao ugovor stabilizacije sa MMFom i plan sa Evropom. I tu je puklo.

Potraznja je bila znatno manja. Usluzna industrija nije bila primarna, nego jos uvjek sel, radnici, i drzavna proizvodnja. Uvoz je bio znatno manji tako da nije postajo veliki uvoz/izvoz deficit. Izvozili zmo na istok i u nesvrstane po boljim uslovima., Tako da se novac bolje prikupljao i zadrzavao, a nije se trosio kao danas. To je bilo do 79. kad je buknula svjetska kriza u gorivu. Da bi nastavili sa dobrom domacinskom ekonomijom, pocele su restrikcije, Tito je umro, i u 4-5 godina, uzdrmana je stabilnost i geo politicka slika je pocela da se mjenja. Onda su pocele vece privatizacije, potraznja je pocela rasti, uvoz je poceo rasti i pali smo i mi pod zavisnost od zapada. Pocele su se stampati pare da se nadomiri polovinom i krajem 80tih. Onda je dosao Markovic, zaustavio stampanje, i postigao ugovor stabilizacije sa MMFom i plan sa Evropom. I tu je puklo.

Ekonomski sistem je bio napravljen tako da su Jugosloveni trosili samo ono sto proizvedu. Nismo imali uvozne stvari, osim kada poneki gastoz doveze mecku.

Trosili smo samo ono sto smo proizveli.

Danas trosimo vise a proizvodimo nista. Kad trosis tudje postajes duzan.

Hvala.

...

Kako je Jugoslavija funkcionisala sa bar 70% nacije koja je bila pod državnim jaslama ceo život?

....

Nije ti jasno ... eeeeeeee ...

- Svako selo u Jugi je imalo neku fabriku,
neku proizvodnju !

- Veliki izvoz !
Afrika, Istok, dosta toga i na Zapad.

- Pa veliki priliv od turizma.

- Pa ogromni radnici u inostranstvu.

- Pa ogromni poslovi domaćih firmi po svetu.

- Pa ogromna pomoć Zapadnog kapitala

- I možda najvažnije, tada smo bili mnogo skromniji,
a tek sišli sa planine, pa radni, žilavi, izdržljivi ..!

Gledam skoro neke epizode nekadašnje hit serije "Karavan"
pa voditelj, čuveni Milan Kovačević priča o Novom Beogradu i Fabrici odlivaka ...

Kad je nabrojao kome sve izvozi ( u ono vreme ) ta fabrika
glava me zabolela.
Pre svega, svim najvećim fabrikama automobila po Evropi !

A tada je u Jugoslaviji bilo na stotine takvih fabrika !

yu fabrike.jpg

Kako je funkcionisala bivsa Jugoslavija.Odgovor je veoma lak.Tito je vladao diktatorski,u vremenu,kada su dve najvece svetske sile,SAD i SSSR bile u veoma
zaostrenom hladnom ratu.Godine 1948 Neprikoslovljeni Vodja komunistickog dela sveta (kojem je pripadala i Jugoslavija) postavlja Titu Ultimativ:ili ces slusati mene
ili te odbacujem,kao dela naseg komunistickog sveta.Tito,bolesni autokrata,odbija da se pokori Staljinu (ne zato,sto je bio bolji od njega),jer je zeleo da vlada
samostalno,kao suverenu diktator.Kako nije imao drugog izbora,on okrece krmu Jugo-broda,prema zapadnim silama.Drzavama zapadnog bloka,Titov "salto mortale"
doso je kao kec na jedanaest.Odmah su poceli,da mu daju nepovratne dolarske zajmove (u pocetku) a kasnije,ogromne zajmove,sa grejs periodom od trideset
godina.Tito,koji je tada vec imao 67 godina zivota,mudro je zakljucio:uzimacu kredite,koliko god mi budu odobravali,i onako,otplta ce poceti tek nakon moje smrti.
Tako je zaista i bilo.E sada neuki narod kaze:bas smo dobro ziveli pod Titom.A neznaju,da su nam posle njegove smrti,oprostili 8O% dobijenih kredita.Da toga
nije bilo,mi danas ne bi imali ni suvog hleba da jedemo.Tito je bio veliki manipulator.Njemu je bilo vazno,da vodi raskosan slatki zivot.Kao i nekada Francuski
kralj "sunce" Luj XIV i on je mislio;Posle mene -potop ! Sve ove jade,kojima smo sada izlozeni,koreni se nalaze u uzasno losoj vladavini J.Broza (ako mu je to,stvarno ime).On je unistio selo.On je doveo seljake (prinudno) u grad.Napravio od njih radnike --robove,koji se danas nlaze u bezizlaznoj situaciji.On je stvorio
ogroman oficirski kadar (kako bi ga cuvali) dao im enormno visoke plate i penzije.Sadasnja vlast,nezna sta sa njima da radi,jer pritiskaju budzet,svojim primanjima
Mi imamo vise aktivnih i penzionisanih pukovnika,nego sto neka zemlja,slicna po broju stanovnika,ima vojnika.

"Poslije mene potop" je misao izasla iz glave Luja XV a ne kralja sunca.

Ima još jedna stvar ...

SFRJ je imala odličan tajming,
tj. povlačila je poteze u pravom trenutku !

Po mom dubokom uverenju to je najviše stvar sreće,
biti u pravom trenutku na pravom mestu !

Na takvo razmišljanje me navela naša srpska situacija u zadnjih 25 godina.
Čega god da se uhvatimo - propada !

Demokratiju nam iseče svetska ekonomska kriza,
"Južni tok" borba Istoka i Zapada,
a ekonomske reforme - poplave kojima nema kraja !

Kao što vidimo
nizašta od gore pobrojanog mi nismo krivi !

Jako dobro sa dobrim preduslovima za dalji razvoj...Tranzicija koja je dosla posle raspada je bila pogresna i destruktivna za sve nas..Sfrj je bila u rangu srednje razvijenih zemalja sa velikim potencijalom za dalji razvoj ..Ne previše zavisna od uvoza ali na nasu nesrecu dovoljno da su mogli da nas ugroze .Domace trziste od 22mil je bilo dovoljno da je moglo obezbediti opstanak firmi a politička pozicija je donosila ugovore van granica i storeni su giganti u gradjevini npr koji su počeli da smetaju velikima..Rusenje je pocelo sredinom 80tih "tihim" sankcija na izvoz celik/zeljezo uvoz na hemijsku industriju i sl stvarajuci vestacke nestasice i nezadovoljstvo u narodu sto se kasnije pretvorilo u medjusobna optuzivanja i rat

Jugu je uništio socijalizam. Ljudi su je srušili iz objesti, jer većina je bila zaposlena a da nije ništa konkretno radila.

Zbog ovog sranja u Iraku naletim na Haditha branu. Pravili su je naši ljudi pored tuceta ostalih projekata.

The Haditha Dam project was conceived in the late 1960s; construction began in 1977. The dam embankment was designed by the Soviet Union's Ministry of Energy, with its power station and equipment being designed and constructed by various Yugoslavian firms; these included Hidrogradnja of Sarajevo, as the prime contractor; Energoprojekt of Belgrade for design; Metalna of Maribor[1] for intake gates, bottom outlet gate, radial gates; Litostroj of Ljubljana for turbines and generators; and Rade Končar of Zagreb for transformers. It was conceived of as a multi-purpose project that would generate hydroelectric power, regulate the flow of the Euphrates, and provide water for irrigation. Construction lasted between 1977 and 1987 and was a joint undertaking by the Soviet Union and Iraqi governments. The cost of the initial construction of the Haditha Dam is estimated at US$830 million

Jugu je uništio socijalizam ...
...

Nije !
I nije tema, ali ..

Da bi znao šta je Jugu "srušilo",
moraš znati šta je "držalo" !

Jugoslavija je osnovana 1919. na masonskim principima bratstva i jedinstva.

Međutim,
u 2. sv. ratu brat je bratu vadio oči,
bacao mu decu u jame,
trpao ga u koncetracione logore.

Tako i tada je bratstvo i jedinstvo ubijeno.
( samo to nismo shvatali - ali ima ko jeste !)

Kako ponovo ujediniti te zakrvljene narode ?
E to je Tito pronašao !

Objasnio nam je da pripadnost naciji vodi u nacionalizam, šovinizam, fašizam ...
Rekao nam je da je bolja ideološka od krvne povezanosti !
Koja ideologija ?
Socijalizam !
Poverovasmo mu.

Dokle god smo verovali u to - bili smo zajedno.
Kad ukinusmo socijalizam - pokidasmo veze.

Ostalo znaš, to je današnjica ...

Vidimo sada da Srbija ima skoro milion u javnom sektoru zaposlenih i na pragu je bankrota jer država njih plaća u proseku 500 evra po zaposlenom, a deficit i dug samo skače.

I dug joj je bio manji no sad samo od Srbije, o Hr. da ne govorim, dug sadašnje "Juge" je preko 100 milijardi dolara, a tada u najgorem periodu je bio 25 milijardi, a BDP 150 milijardi.

Kako je funkcionisala to se vidi po posledicama. Jednostavno rečeno sve je bilo nakaradno i veštački održavano tako da se raspuklo kao mehur od sapunice.

I nije spoljni dug najvažnija stvar koja opterećuje i sputava privredu neke zemlje.Čaušeskuova Rumunija skoro da nije imala dugova,ali to joj nije dalo mesto napredne ekonomije. Ako se krediti pravilno troše oni pomažu razvoju zemlje,ali pre svega mora da postoji sistem koji će omogućiti normalno poslovanje. A u zatvorenom sistemu gde nije bilo realne konkurencije,gde nisi mogao da kupiš strane cipele ili bilo šta drugo,gde nije bilo moguće da neka firma propadne i mrtvaca su reanimirali svežim novcem iz kredita ili od firmi koje su dobro poslovale, na toj izolaciji se održavala jugoslovenska privreda. Mali zamajac je dobila 70ih godina posle dogovora Tito-Brant kad se otvorila prema zapadu i kad su naši radnici masovno otišli tamo da rade. To je bilo dvostruko korisno-armija nezaposlenih je našla uhlebljenje, a pri tom su uredno slali novac u državu i to je bio najveći devizni priliv .Tih 10ak godina (70-80e) je ono o čemu se ispredaju bajke o divnom životu u blagostanju,a realnost je bila nešto sasvim drugo što su godine koje su usledile i pokazale

...
sve je bilo nakaradno ...
...

Ništa nije bilo nakaradno,
ali je bilo dato budalama ...

Imam komšinicu koja je nasledstvo od 55.000 evra
spiskala za 2 godine,
a da tanjir u kuću nije unela !

Letovala po hotelima,
na posao išla taksijem,
pozajmljivala prijateljima ...

Veruj mi,
eno je jede u narodnoj kuhinji !
( ostala bez posla i nasledstva, a mislila uvek će biti puna ..)

Ništa nije bilo nakaradno,
ali je bilo dato budalama ...

Imam komšinicu koja je nasledstvo od 55.000 evra
spiskala za 2 godine,
a da tanjir u kuću nije unela !

Letovala po hotelima,
na posao išla taksijem,
pozajmljivala prijateljima ...

Veruj mi,
eno je jede u narodnoj kuhinji !
( ostala bez posla i nasledstva, a mislila uvek će biti puna ..)

Vidiš,ovo boldovano je temeljna greška-nije sistem loš, ali narod mu nije dorastao. :) Na toj floskuli se godinama gradilo opravdanje za samoupravne eksperimente i otkrivanja rupe na saksiji priučenih stručnjaka tipa Edvarda Kardelja . Sistem se pravi po meri naroda, a ne narod po meri sistema. Ako malo bolje pogledaš to nam se i sad dešava, malo-malo pa ide priča kako narod treba da se menja da bi sustigao zakone i standarde koji figuriraju u drugim uslovima, drugim kulturama, na drugom stepenu razvoja. Obično prepisivanje zakona ne donosi ništa dobro ako nije prilagođeno našim uslovima.Nećemo postati Švajcarska ako jednostavno prepišemo neki zakon, a ne vodimo računa o specifičnostima vezanim za naše uslove. Evo nam najskorijeg primera- Zakon o radu produžava radni vek do 65 god za punu penziju i to se pravda da je tako u mnogim zapadnoevropskim zemljama. Koliko je to neprimereno našim uslovima govori činjenica da će kod nas radni vek biti skoro izjednačen sa životnim vekom što u drugim zemljama nije slučaj,a taj faktor je potpuno zanemaren i potpuno obesmišljava penziju.

Što se tiče tvoje komšinice to je tipičan primer socijalističkog proizvoda neupotrebljive osobe, vaspitavane da večito ostane dete, da ne razmišlja i ne postavlja pitanja, a sve uz obećanje - samo uči da sutra ništa ne radiš . Sistem nije favorizovao rad i napredovanje u struci, a pošto nije bilo privatne svojine nije bilo mogućnosti za napredak osim po partijskoj liniji i svi su tako obamrli od nerada i lažnih bolovanja plivali u toj žabokrečini dok se nije sve raspalo.

Ovo sa komšinicom nije izmišljeno !
Svaki dan gledam tu neverovatnu priču ...
Ne mogu da se načudim, kako neko može od gotovog da napravi veresiju, što se kaže !

Da li bi ti tako ?
Da li bi mogla tako da se upropastiš ?

Evo ti još jedna takva priča :

Imao sam u mladosti drugara, ministarski sin ...
Imao je fakultet i Vojsku odsluženu u dvadesettrećoj godini !
U dvadesetčetvrtoj je dobio nasledstvo od više desetina hiljada maraka !

U dvadesetpetoj je overio ...
Heroin !

Da li narod treba graditi po zakonima,
ili zakone po narodu ?

Uopšte nije naivno pitanje
i mogu ti reći da mislim
da treba i jedno i drugo !

Lepo je što se ja i ti ne bi zaebali kao moja komšinica,
niti kao onaj moj drug.
Ali poreklo takve naše "pameti" je dobro vaspitanje !

Dakle,
neko nas je gradio po nekim zakonima,
pričao nam neke poučne priče,
kažnjavao nas
i terao da se prilagodimo ...

E sad,
taj neko nas nije terao na nešto što ne možemo,
niti na nešto što nije normalno.

Tako isto i narodu,
zakone treba dati koji su sprovodivi
i pomalo napredni.
Da se izgrađuje narod, kao decu.

Radzume ?!

Da bi znao šta je Jugu "srušilo",
moraš znati šta je "držalo" !

Jugoslavija je osnovana 1919. na masonskim principima bratstva i jedinstva.

Međutim,
u 2. sv. ratu brat je bratu vadio oči,
bacao mu decu u jame,
trpao ga u koncetracione logore.

Tako i tada je bratstvo i jedinstvo ubijeno.
( samo to nismo shvatali - ali ima ko jeste !)

Kako ponovo preveslati Srbe ?
E to je Tito pronašao !

Objasnio nam je da pripadnost naciji vodi u nacionalizam, šovinizam, fašizam ...
Rekao nam je da je bolja ideološka od krvne povezanosti !
Koja ideologija ?
"Socijalizam" !
Poverovasmo mu.

Dokle god smo verovali u to i pustali da nam cepaju naciju i teritorije sto je počelo avnojevskim, a privedeno kraju 1974 - bili smo zajedno.
Kad propade "socijalizam " - pokidase se vestačke, masonskim kreditima napravljene veze, a "braća" pokazase pravo lice .

Ostalo znaš, to je današnjica ..

Back