Kako je funkcionisala bivsa Jugoslavija.Odgovor je veoma lak.Tito je vladao diktatorski,u vremenu,kada su dve najvece svetske sile,SAD i SSSR bile u veoma
zaostrenom hladnom ratu.Godine 1948 Neprikoslovljeni Vodja komunistickog dela sveta (kojem je pripadala i Jugoslavija) postavlja Titu Ultimativ:ili ces slusati mene
ili te odbacujem,kao dela naseg komunistickog sveta.Tito,bolesni autokrata,odbija da se pokori Staljinu (ne zato,sto je bio bolji od njega),jer je zeleo da vlada
samostalno,kao suverenu diktator.Kako nije imao drugog izbora,on okrece krmu Jugo-broda,prema zapadnim silama.Drzavama zapadnog bloka,Titov "salto mortale"
doso je kao kec na jedanaest.Odmah su poceli,da mu daju nepovratne dolarske zajmove (u pocetku) a kasnije,ogromne zajmove,sa grejs periodom od trideset
godina.Tito,koji je tada vec imao 67 godina zivota,mudro je zakljucio:uzimacu kredite,koliko god mi budu odobravali,i onako,otplta ce poceti tek nakon moje smrti.
Tako je zaista i bilo.E sada neuki narod kaze:bas smo dobro ziveli pod Titom.A neznaju,da su nam posle njegove smrti,oprostili 8O% dobijenih kredita.Da toga
nije bilo,mi danas ne bi imali ni suvog hleba da jedemo.Tito je bio veliki manipulator.Njemu je bilo vazno,da vodi raskosan slatki zivot.Kao i nekada Francuski
kralj "sunce" Luj XIV i on je mislio;Posle mene -potop ! Sve ove jade,kojima smo sada izlozeni,koreni se nalaze u uzasno losoj vladavini J.Broza (ako mu je to,stvarno ime).On je unistio selo.On je doveo seljake (prinudno) u grad.Napravio od njih radnike --robove,koji se danas nlaze u bezizlaznoj situaciji.On je stvorio
ogroman oficirski kadar (kako bi ga cuvali) dao im enormno visoke plate i penzije.Sadasnja vlast,nezna sta sa njima da radi,jer pritiskaju budzet,svojim primanjima
Mi imamo vise aktivnih i penzionisanih pukovnika,nego sto neka zemlja,slicna po broju stanovnika,ima vojnika.