Takmičenje u književnom stvaralaštvu članova foruma

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

quentin

Iskusan
Poruka
6.062
Poštovani korisnici,

Na nekim podforumima u okviru sekcije umjetnost i kultura već izvjesno vrijeme sa uspjehom se organizuju takmičenja u umjetničkom stvaralaštvu članova. Dogovore se o temi, odrede rokove, pošalju moderatoru radove koje on potom postavlja, kako bi autor ostao anoniman do proglašenja pobjednika.

Možda bismo mogli tako nešto organizovati i na Književnosti? Recimo, odredimo temu na koju članovi koji žele da učestvuju pišu pjesme, ili kratke priče. Do nekog roka pošalju je meni, ja je postavim na forum pod nekim rednim brojem i svi posjetioci mogu da glasaju dodjeljivanjem određenog broja bodova. Pobjednik bi, simbolično, mogao birati temu za naredno takmičenje.

Kakva su vaša razmišljanja o ovome? Da li mislite da je predloženi format konkursa prihvatljiv? Predlažete li neku dopunu pravila? Da li bismo mogli zajedno u konkurenciji imati i poetske i prozne radove, ili da se ograničimo samo na jednu književnu vrstu?

Posebno me interesuje na koliko takmičara bismo mogli računati, pa molim svakoga ko se smatra potencijalnim učesnikom da se izjasni o tome.

Naravno, možete početi predlagati teme. Kakva god tema bila, moja namjera je da imamo liberalan odnos prema individualnom umjetničkom pristupu, pa će i svaka implicitna veza sa temom garantovati ulazak u konkurenciju.

Čekam vaša mišljenja!

Што се мене тиче, ја бих пре ''играње''. Овде има јако добрих аутора, процењивање који је бољи је јако незахвално. Али бисмо могли да се договоримо да сви напишемо по нешто на задату тему, можда једни друге и преправљамо и исправљамо. Ако је неком до гласања, па и нек гласа :)

Drugi :p Na nekom forumu je bilo ovako.Raspises konkurs na temu ''XY'' i kazes da se radovi mogu slati do DD/MM/2014 i to na PP moderatora.Odaberes da li ce biti poezija ili proza.Nakon zakljucenja konkursa, objavis pesme bez imena autora i u anketu svaki naslov. Posteno bi bilo da autori i ti nemate prava glasa. Anketa traje 3-5 dana. Anonimna je. Nakon toga se zakljucava konkurs i proglasava pobednik.
Opet moguce su zloupotrebe, ali ljudi sa knjizevnosti nadam se da su posteniji

Poslednja izmena:
Najbolje su slobodne teme. Retko ko može da piše na zadatu temu, nisu svi stvaraoci po narudžini.
Forma stvaralaštva nije bitna, važno je da bude kratka jer ljudi ne vole da čitaju ništa obimno sa ekrana.
Normalno, ovo je samo sugestija.

Moze onda i tako.Slobodna tema, ali sa ogranicenjem ili ce biti poezija ili proza i cela procedura ko za izbore za parlament...

Опет ја. Мени је писање на задату тему релативно лако, бар за нас којима је техника јача од инспирације. Ако хоћете нешто зезнуто, то је заједничко писање песме по принципу ''стих на стих''. Али дајте било шта да оживимо ''Књижевност''.

Slobodna tema je previše... slobodna za nešto ovakvo :mrgreen:
Ja sam svakako za, ako nađem vremena i nadahnuća, ali čak i mala vežba znači, svakako.
Mislim da je važno naći temu jer na taj način može da se vidi koliko se stvaralaštvo razdvaja i razlikuje, a usmereno je ka istoj temi. Takođe, opet postoji barem ta jedna stavka koja spaja sve radove. Ovako se ne mogu uporediti ni na koji način.

Može. Saglasna sam. Moderator treba da ima što manje mogućnosti koje ga obavezuju, upravo zato da bi ostao moderator.
Tema mora da se zada, inače je neuporediv uložen trud. Dovoljno je što svako od nas piše različito, a svako, vala, različito i čita :lol: pa zamislite kako že to izgledati na slobodnoj temi. :lol:

Raznovrsnost tema u okviru i proze i poezije je neophodna, upravo zato da bi svako ko ima smisla za pisanje, talenta i volje, a ovde ih ima dosta dobrih, taj smisao i razrađivao. Samo tako se napreduje. Ne treba bežati od pisanja na raznorazne teme. Pokušaj je ono što unapređuje talenat. To znam iz ličnog iskustva. Ovde sam naučila da pišem na zadate teme, i iskreno, posle ovolikog pisanja svega i svačega na Blogu, jako sam zahvalna ljudima koji su mi tad zadacima pomogli, ne zato što smatram svoje pisanje dobrim, već zato što je pisanje lek.

Eto, samo napred. Učestvovaću i ja, koliko mi obaveze dozvole.

Može. Saglasna sam. Moderator treba da ima što manje mogućnosti koje ga obavezuju, upravo zato da bi ostao moderator.
Tema mora da se zada, inače je neuporediv uložen trud. Dovoljno je što svako od nas piše različito, a svako, vala, različito i čita :lol: pa zamislite kako že to izgledati na slobodnoj temi. :lol:

Raznovrsnost tema u okviru i proze i poezije je neophodna, upravo zato da bi svako ko ima smisla za pisanje, talenta i volje, a ovde ih ima dosta dobrih, taj smisao i razrađivao. Samo tako se napreduje. Ne treba bežati od pisanja na raznorazne teme. Pokušaj je ono što unapređuje talenat. To znam iz ličnog iskustva. Ovde sam naučila da pišem na zadate teme, i iskreno, posle ovolikog pisanja svega i svačega na Blogu, jako sam zahvalna ljudima koji su mi tad zadacima pomogli, ne zato što smatram svoje pisanje dobrim, već zato što je pisanje lek.

Eto, samo napred. Učestvovaću i ja, koliko mi obaveze dozvole.

Ok, ali predlozi format? Ti si napisala kako ovaj PDF treba da izgleda

- - - - - - - - - -

Опет ја. Мени је писање на задату тему релативно лако, бар за нас којима је техника јача од инспирације. Ако хоћете нешто зезнуто, то је заједничко писање песме по принципу ''стих на стих''. Али дајте било шта да оживимо ''Књижевност''.

Mislim da postoji tema, mozda samo sastavi pricu, pa recenica na recenicu. Covek je pitao da predlozite format konkursa a ne nacin funkcionisanja i ozivljavanja PDFa.Budite konkretni

Ok, ali predlozi format? Ti si napisala kako ovaj PDF treba da izgleda

- - - - - - - - - -

Mislim da postoji tema, mozda samo sastavi pricu, pa recenica na recenicu. Covek je pitao da predlozite format konkursa a ne nacin funkcionisanja i ozivljavanja PDFa.Budite konkretni

Tačno, to sam napisala kolegama, a i ostalim pisačima, kao neko ko ima iskustva u pisanju i radu sa ljudima koji pišu na forumu. To su moj predlozi.
Kakav drugi predlog očekuješ?

Mislim, ali nisam sigurna da postoji takva tema ovde.
Na Blogu mi to radimo s vremena na vreme, na nečijem blogu, a ima i jedan zajednički na mom imenu. Pišemo stihove na prethodne, nastavljamo, šalimo se, razgovaramo i prepucavamo stihom.To je odličan način za rad, koji ja zovem "pisanjem van sebe" :lol:

Naravno da ja kao moderator ne bih glasao. Ja sam u takmičenju samo tehničko lice.

Kad je tema u pitanju, mislio sam da se uzme nešto sasvim uopšteno - ljubav, smrt, priroda, tuga, sreća... Nešto o čemu bi svako imao šta da kaže. Nije problem ni slobodna tema, ali dobro bi bilo da postoji neki širi tematski okvir koji povezuje sve radove koji ulaze u konkurenciju.

Ја рачунам да су сви овде креативни, и да ће на сваки конкурс одговорити. Боље је питање, како привући негог са стране да чита.

Ne mozes nikog naterati da pise. Ko do sada od postojecih clanova foruma do sada nije dosao da nesto piskara, ocigledno da nema interesovanja za to. Jedino sto bi mogao predlog biti je da se kada se otvori konkurs, postavi obavestenje koje ce visiti na vrhu svakog PDFa sto obicno admini stavljaju kad otvaraju neke nove PDFe.To je najvise sto moze da se uradi u nekoj popularizaciji...Narod ne cita,to je cinjenica...

Teško.
Ono što se može, je da moderatori pošalju pp sa obaveštenjem ljudima, naravno ne svima, a i mi ostali možemo pustiti glas o postojanju takmičenja

Da. Ja sam nekima (mislim svima koji ste se do sada javili) poslao pp. Obavijestite i ostale koji bi bili zainteresovani. Idealno bi bilo da imamo bar desetak učesnika za početak.
Namjera je da se ostavi dovoljno vremena i za predaju radova i za glasanje. Ako nemate inspiraciju čim se odredi tema, neka se ideja krčka deset ili petnaest dana.

Da. Ja sam nekima (mislim svima koji ste se do sada javili) poslao pp. Obavijestite i ostale koji bi bili zainteresovani. Idealno bi bilo da imamo bar desetak učesnika za početak.
Namjera je da se ostavi dovoljno vremena i za predaju radova i za glasanje. Ako nemate inspiraciju čim se odredi tema, neka se ideja krčka deset ili petnaest dana.
Много је куме!
2 дана доста. Али да се оцењујење опус- значи бар 5 тема да буде.

Nisam razumela, za šta je 10-15 dana, za ideju kako da privučete ljude, ili za samo pisanje teksta na zadatu temu?

Мени се свиђа предлог, чини ми се да би било занимљиво и читати и писати. Мора да буде одређена тема ако гласање следи и мора да буде одређена дужина текста. Моислим да је довољно 15 дана да се осмисли и пошаље (можда може и краћи рок); нека пдф са задатом темом буде закључана дотле, онда модератор постави све под редним бројевима и опет 15ак дана да се одвоји за гласање.Ако ништа друго, бар ћњ средњошколци имати одакле да преписују ;)

Много је куме!
2 дана доста. Али да се оцењујење опус- значи бар 5 тема да буде.

Kako misliš opus? Da svako od, recimo, deset takmičara šalje po jednu pjesmu na svaku od pet tema? To bi bilo preobimno za čitanje. Možda da ipak imamo malo niže ambicije u početku: svako po jednu pjesmu na dogovorenu temu.

- - - - - - - - - -

Nisam razumela, za šta je 10-15 dana, za ideju kako da privučete ljude, ili za samo pisanje teksta na zadatu temu?

Mislio sam kad se odredi tema, da se ljudima ostavi dovoljno vremena da napišu nešto za konkurs.

15 dana je mnogo. Prosto, ljudska pažnja i pamćenje, usled jako brzog načina života, ne traje toliko. Pa još vreme za glasanje......predugo i presporo.

Mislim da je 5 dana za slanje teksta i 5 dana za glasanje dovoljno, tj. da je to neka optimalna brzina kada se može naći vreme i za pisanje i za čitanje.
Pored toga, neće svi učesnici pisati pod obavezno na sve teme...evo, meni naučna fantastika ne leži :lol:

Poslednja izmena:
Kako misliš opus? Da svako od, recimo, deset takmičara šalje po jednu pjesmu na svaku od pet tema? To bi bilo preobimno za čitanje. Možda da ipak imamo malo niže ambicije u početku: svako po jednu pjesmu na dogovorenu temu.

- - - - - - - - - -

Mislio sam kad se odredi tema, da se ljudima ostavi dovoljno vremena da napišu nešto za konkurs.
Мислио сам на серију од 5 такмичења- 5 тема, 5 радова, 5 гласања. Победи ко је најјачи укупно. Динамике ради ако ништа друго.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back