Kako uprostiti poreski sistem, pa da knjigovođe postanu nepotrebne ?

Nema tih knjiga koje se nemogu
naštelovati, da uvek budu u redu.
Sa ne ulazim u detalje vrlo sam stručan.
Pravio programe za knjigovodstvo.
Radio u upravi prihoda.
Ne istovremeno

Jedino je rešenje:
Mali porezi i drastične kazne
za prekršioce, pa nek' sami
razmisle šta im se više isplati.

Da ne pominjem ona tužna vremena
inflacije kad su oni koji su redovno
plaćali platili desetostruko više
nego oni koji nisu ništa plaćali
pa kažnjeni dug i sve ostalo
maksimalno moguće.

Ovde trenutno moze a i ne mora...Jednostavo ko pasulj popises zaradu izracinas pdv izracunas ulazni pdv na utroseni materijal oduzmes od ukupnog pdv i uplatis u drzavnu kasu ...Radnici donesu porezne kartice upises bruto platu oduzmes poreze uplatis neto na konto radnika a drzavi razliku...porez se placa fiksno mesecno ili kvatralno na osnovu zarada u zadnjem kvartalu

Ovo je smesno.

Prvo savet ti daju isti oni koji bi da ga krse.
Niko ne zeli da poreski sistem bude tacan i dosledan za sve.NIKO.Bogat to ne zeli.Uspesan to ne zeli.Novi to ne zeli.
Vlast to ne zeli, naravno.

Najveci problem je sto su svi licemeri i nikad nece biti drugo.U bilo kojoj oblasti, pa i u ovoj.

Naravno da nije resenje imati drasticne kazne, to je prevaljivanje na racun naroda.
Niti je resenje smanjiti na simbolicnu vrednost poreze, mada ja licno jesam za adekvatno odredjivanje poreza+2%.
Ali kad bih sad ja ovde poceo da pisem sta bi trebalo da se radi, vecina bi me gledala kao ludaka.Jer na starom nacinu razmisljanja ne mozes zasnivati nova i dobra resenja.Novi um nova resenja, takvo je pravilo.I bez eksperimenata dok se ne odradi dobra analiza i studija.

Kod nas, ja se ne secam da je ikada u zadnjih 30 godina odradjena studija, a mozda i 35, Bukvalno studije su radjene samo dok je Tito bio ziv.
Sve ostalo su bili promoterski projekti, znaci odradi se zato sto nekome odgovara za naplatu, ne analiza i posledice.

Svi privrednici koje znam
knjigovođe koriste za "štelovanje" finansijskih izveštaja.
Belo - crno knjigovodstvo ...
Sa druge strane svoje poslodavce
knjigovođe uredno cinkare "tamo gde treba".
Kao rezultat imamo podmićivanje poreskih službenika
ili reket mafije.

Štelovanje knjiga postoji jer to država toleriše. To se pospešuje slabom kontrolom, nestručnom kontrolom, korupcijom, burazerskim poslovanjem itd...
Ništa od toga nema veze sa samim knjigovođama.
Inače, kad bi sistem bio uređen, tu bi bilo malo mesta za "štelovanje". Sve su to brojevi, matematika je jasna, ne možeš da napraviš da 2+2 bude 4, ko je stručan i ima vremena može da ti nađe i najstinije propuste.

Ovo za cinkarenje mi nije baš najjasnije? Kome se cinkare poslodavci?
Doduše, od skoro postoji Zakon protiv pranja novca i finansiranja terorizma koji knjigovođama (i drugim institucijama) nameće špijuniranje klijenata i javljanje državi ako se primeti neki sumnjivi indikator (postoji lista šta se sve smatra sumnjivim). Koliko znam, sve knjigovođe su protiv ove glupe stvari iz prostog razloga što to nije način kako se rešava problem koji se hteo rešiti. Nisam čuo da su knjigovođe do sad uopšte nekoga prijavile po tom osnovu.

Što se tiče samog knjigovodstva u firmi, ono nije obavezno niti ga neko nameće. Svako može za sebe da vodi knjige ako tako želi. Čak postoje i dobri programi koji veoma olakšavaju stvari. Međutim, knjigovođa nije samo "neko ko knjiži" već je tu i da prati propise, javlja klijentima za promene kao i da im daje savete kako šta da urade da to bude legalno i uz što manje plaćenih nameta.

Štelovanje knjiga postoji jer to država toleriše. ...
Ništa od toga nema veze sa samim knjigovođama.
... Međutim, knjigovođa nije samo "neko ko knjiži" već je tu i da prati propise,
javlja klijentima za promene kao i
da im daje savete kako šta da urade da to bude legalno i uz što manje plaćenih nameta
.

Lepo si sve objasnio,
e zato bih vas ja ukinuo !

Lepo si sve objasnio,
e zato bih vas ja ukinuo !

Deluje mi kao da imaš neka negativna iskustva pa bi sada "da ukidaš". Kada bi svako tako ukidao ono što mu se ne sviđa, mislim da bi na ovoj planeti bilo vrlo malo ljudi. A možda i manje.

Kako bilo, stvar je vrlo jasna:

1. Usluge knjigovodstva tebi niko ne nameće, sve možeš sam da radiš. Ne moraš čak ni da znaš.
2. Ako nisi zadovoljan knjigovođom, promeni ga. Kao i u svim oblastima, imaš sve vrste kvaliteta, od najlošijeg do vrhunskog. Dobar knjigovođa je od velikog značaja za svaku firmu koja se ozbiljno bavi nekim poslom.
3. Ako si jedan od onih koji bi da plaća knjigovođu 50e a da očekuje vrhunske rezultate onda poputno razumem tvoje nezadovoljstvo jer to ne može tako. Znanje i kvalitetan rad koštaju.
4. Što se tiče samih zakona, slažem se da ih treba uprostiti i uvek sam bio za to. Da li je baš moguće toliko ih pojednostaviti da svi stanu na 3 lista papira, teško. Previše je situacija i varijanti da bi se sve tako uredilo.

...
4. Što se tiče samih zakona, slažem se da ih treba uprostiti i uvek sam bio za to.
Da li je baš moguće toliko ih pojednostaviti da svi stanu na 3 lista papira, teško.
Previše je situacija i varijanti da bi se sve tako uredilo.

Ma kaki teško !

Ako ja tebi dođem neku lovu,
po bilo kom osnovu ( kupujem od tebe, ili ti dugujem, ili ti poklanjam ...)
ja u svoj elektronski novčanik ukucam taj iznos i broj tvoga novčanika.

Elektronska lova momentalno pređe u tvoj "džep" ali umanjena za iznos poreza.
Recimo da je porez na transakcije 2%.

Poreski sistem ne interesuje zašto sam ja to tebi uplatio.
Jok !

Kroz dva minuta istu tu lovu ti možeš da mi vratiš.
Samo opet ide onih 2 % ...

Prosto, zar ne ?

Prosto, zar ne ?

Prosto je ako si Perica koji tako zamišlja da funkcioniše svet.
Pa samo uputstvo za igru Monopol je složenije od toga što si ti osmislio da funkcioniše u realnom svetu.
Osnov plaćanje je bitan, ko plaća je bitno, kome se plaća je bitno, postoje olakčice za razne slučajeve itd... sve to postoji sa razlogom,
Uostalom, niko ti ne brani da se kandiduješ za vlast pa da pobediš i napraviš zakone kako mi misliš da treba.

Prosto je ako si Perica koji tako zamišlja da funkcioniše svet.
...

Počinješ da se nerviraš i zato vređaš.

...
Pa samo uputstvo za igru Monopol je složenije od toga što si ti osmislio da funkcioniše u realnom svetu.
...

Drago mi je da si pokazao osnov svoga obrazovanja.
Samo život nije igra, hmmm !

Ovako je Tvorac zamislio :

Ko trči,
60 udisaja u minuti
bez obzira dal' beži od opasnosti,
ili za autobusom,
ili radi sporta.

Ko sedi 15 udisaja.
Bez obzira zašto sedi !!!

...
Uostalom, niko ti ne brani da se kandiduješ za vlast pa da pobediš i napraviš zakone kako mi misliš da treba.

Ima nešto nepogrešivo.
To je naša podsvest.
Ti meni nudiš da pobedim i pravim zakone.
Hvala !

Najsimpatičnije mi je kad kažeš "kako mi misliš da treba".
Da, da !
Ja govorim kako vi mislite da treba.
Slažem se.
I ja tako mislim !

Za pravedan i ravnopravan porez !!!

Poslednja izmena:
Svi privrednici koje znam
knjigovođe koriste za "štelovanje" finansijskih izveštaja.

Belo - crno knjigovodstvo ...

Sa druge strane svoje poslodavce
knjigovođe uredno cinkare "tamo gde treba".

Kao rezultat imamo podmićivanje poreskih službenika
ili reket mafije.

Sve sto vam je potrebno da upropastite jednu drzavu je van zakona, naravno treba se potruditi da takav zakon ne sadrzi rupe, i ne sme da sadrzi rupe, ukoliko se desi da neko od ljudi primenjuje na korist i lopovluk, treba ga odma uhapsiti, i nastaviti da se krade nelegalno.

Za pravedan i ravnopravan porez

Ajde prvo da vidimo da li razgovor ide u filozofskom ili konkretnom smeru.
Ako je ovo drugo, reci konkretno o čemu se radi, šta ti smeta i na koji tačno porez/situaciju misliš.
Pravednost i ravnomernost poreza ne zavisi od zakona već od primene zakona, to su različite stvari.
Sami zakoni koji se tiču poreza su manje-više ok, u većini isti kao i u drugim zemljama, međutim verovatno ti smeta nešto vezano za primenu tih zakona, u smislu zašto Marko nešto plaća a Janko ne plaća.

Inače, imaš više vrste poreza: porez na imovinu, porez na plate, porez na potrošnju, porez na dobit, porez na dohodak, porez na dividende... itd. Svaki ima neke specifičnosti. Nije dovoljno samo oporezovati promet po nekom univerzalnom procentu bez da se zna ko šta kome plaća i zašto.

Zašto nije ?
Da bi knjigovođe imale šta da rade ?

Hm, da, provalio si nas.

Knjigovođe su zapravo jedno veliko tajno i masonsko udruženje koje je osmislilo pojam ZAKONA i u celom svetu nametnulo da primenjuju zakone kako bi oni sebi nabacili posao. I sad svojim snažnim uticajem u svim zemljama lobiraju da zakoni budu sve komplikovaniji i nejasniji kako bi oni imali što više posla. Kao rezultat tog velikog posla i uticaja koje imaju na svet, knjigovođe su često uživaju u veoma velikom bogatstvu. Nisu retki primeri knjigovođa sa vilama i jahtama i luksuznim životom kakavim mogu da im zavide i najpoznatiji svetski pevači i sportisti. Ja sam na primer, na svom laptopu stavio zlatne tastere umesto plastičnih, volim da osetim zlato pod prstima, znam da od toga nema nikakve praktične koristi ali eto, može mi se.

Nemam ništa protiv, samo ne od moje love !

Dragi moj Sajo, da li si shvatio ?
Ovo gore je stav miliona !

Pošto je naša država došla do prosjačkog štapa,
a sa njom i mi,
nešto se mora menjati !
Korenito !!!

Srbija ima 7 miliona i 200 hiljada stanovnika,
a samo milion i 700 hiljada zaposlenih !
Da li je to moguće ?

780 hiljada registrovano nezaposlenih !
Samo ?

I ćorav vidi da ima mnogo više onih koji rade
ali nisu evidentirani !
Kriju se !
Zašto ?

Zašto moj automehaničar nije prijavio svoju radnju ?
Zašto oni koji mi prodaju donji veš i sir na pijaci,
popravljaju mi veš mašinu i TV,
daju mom klincu časove,
i friziraju moju ženu kod kuće
ne plaćaju porez ?

Jel' njima ne treba socijalna zaštita ?
Jel' njima ne treba penzija jednog dana ?
Jel' njima ne treba uređena okolina i država u celini ?

Treba !

Pa šta ih onda u tolikom broju tera u ilegalu ?
I ne samo da su u finansijskom bezakonju,
već kad su već "s'one strane zakona" ispoljavaju i neke druge kriminalne osobine.
Normalno !

Vidiš Sajo,
birokratska aždaja je postala preglomazna,
prestrašna i prezamorna.
Ljudi radije postaju "pacovi"
nego odgovorni građani.

Pošto ljudi nateranih da budu pacovi ima oko dva miliona,
a knigovođa par hiljada,
koga ti predlažeš da ukinemo ?

Nemoj samo da mi kažeš
ima mesta i za jedne i za druge !

Ima, ali tamo gde je nacionalni dohodak 5 puta veći !

Pošto je naša država došla do prosjačkog štapa,
a sa njom i mi,
nešto se mora menjati !
Korenito !!!

Niko ne može da kaže da nisi u pravu, sve je potpuno tačno ali ja u tvom postu ne videh nikakva rešenja, samo kuknjavu.
Da se ne ponavljam ovde, u forumima Ekonomija i Politika imaju moje poruke gde može da se nađe _rešenje_ za svaku od ovih stavki koje si nabrojao.
Slobodno se pridruži ali ne kuknjavom, od toga nemamo ništa, nego predlozima rešenja. Svi znaju šta su problemi a malo njih kako sve to ispraviti.

... u tvom postu ne videh nikakva rešenja, ...

Konačno rešenje je elektronski novac.

Pošto to verovatno ne može samo naša država da uradi,
moraćemo da sačekamo ceo svet.

Ti ustvari tražiš prelazno rešenje, do ukidanja fizičkog novca !?

E pa to ti je ukidanje fiskalnih kasa,
paušalno oporezivanje
i sve ono što uprošćava ceo sistem,
a obogaćuje narodnu kasu.

Vrlo lako se to resava. Izbacis monetarni sistem . I nema ni poreza, nema placanja, neka shigavih banaka, stanovnistvno ne mora da zavrsava ekonomiju da bi otvorili racun u banci a da ih banka ne zavrne (svakako ce ih i zavrnuti). I otvoris jednu veliku fabriku robota. Ulozis sredstva u strucne ljude, i oni naprave robote da rade ono sto ljudi ne zele i tako stvaraju. I imas cistu privredu, bez novca, bez birokratije, niko ne mora da kopa kanale (roboti to rade) i svi lepo zive. Umetnost cveta, sport, filozofija, nuka, reklreacija, stvaralacki rad...Milina.

Gde ste ga vi otišli, u maštu... pa ko će da napravi te robote, ko će da ih programira, ko će da ih održava, ko će da distribuira proizvode koji oni naprave, ko će da pronalazi i donosi sirovine, ko će da održava ulice i infrastrukturu... dakle ne može da se izbegne rad. A kad postoji rad onda mora i da postoji naknada za rad. Neko radi više a neko radi manje, moraju ljudi da imaju nešto od toga. To ne mora da bude novac, može da se plaća u naturi. Ah da, to je čovečanstvo već isprobalo i nije išlo pa je izmišljen novac. Znači opet dolazimo do novca i ekonomije.

Back