Vinski podrumi.

genzisug

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
173
Posto sam vatreni postovalac a i konzument bogovskog pica dao sam sebi zadatak da izgradim vinski podrum.
Posto obitavam u gradu lokacijski izbor je pao na dedinu kucu u Karlovcima.Deda nije bio konzument vina pa je kao jedan od retkih starih karlovcana bio bez istog.Ja kao dedin naslednik postarao sam se da tu anomaliju ispravim i za svoju dusu napravio sam isti.Za sada u licnoj kolekciji imam svega pedesetak boca mojih omiljenih sorti vina ali se kolekcija svakim danom dopunjuje ( ali i prazni):hahaha:.
Tek kada sam usao malo ozbiljnije u problematiku vinara podrumara video sam da su to posebni ljudi i da se od njih da mnogo toga nauciti.Nisam pri tom mislio na onu staru vinarsku tajnu koja se sa kolena na koleno prenosila sa oca na sina da se vino moze i od grozdja saciniti.:hahaha:Mislim na fantasticno druzenje i uzivanje u stilu vinske musice koje priredjujemo jedni drugima kad se medjusobno posecujemo i jedni drugima u goste dolazimo da se napijemo i ispricamo o svakodnevnim stvarima.Vinski podrum je odlicno mesto gde se leci dusa i telo dakle banjsko leciliste za sve muskarce.

Posto sam vatreni postovalac a i konzument bogovskog pica dao sam sebi zadatak da izgradim vinski podrum.
Posto obitavam u gradu lokacijski izbor je pao na dedinu kucu u Karlovcima.Deda nije bio konzument vina pa je kao jedan od retkih starih karlovcana bio bez istog.Ja kao dedin naslednik postarao sam se da tu anomaliju ispravim i za svoju dusu napravio sam isti.Za sada u licnoj kolekciji imam svega pedesetak boca mojih omiljenih sorti vina ali se kolekcija svakim danom dopunjuje ( ali i prazni):hahaha:.
Tek kada sam usao malo ozbiljnije u problematiku vinara podrumara video sam da su to posebni ljudi i da se od njih da mnogo toga nauciti.Nisam pri tom mislio na onu staru vinarsku tajnu koja se sa kolena na koleno prenosila sa oca na sina da se vino moze i od grozdja saciniti.:hahaha:Mislim na fantasticno druzenje i uzivanje u stilu vinske musice koje priredjujemo jedni drugima kad se medjusobno posecujemo i jedni drugima u goste dolazimo da se napijemo i ispricamo o svakodnevnim stvarima.Vinski podrum je odlicno mesto gde se leci dusa i telo dakle banjsko leciliste za sve muskarce.
:ok:

Prava stvar, Bogovska! :lol:

Mada ja obožavam vino, ali samo u malim količinama, po čašu, eventualno dve, i to večinom u ženskom društvu, neračunajući Slavu, Božić itd... :lol:

Lek za dušu, i stimulans za raspoloženje. :lol:

Poslednja izmena:
U podrumu kod mene redovno konzumirmo kulen i to onaj petrovacki ljuti sa kimom al to leze uz vince pa to je za pricu.Dobro ide i kackavalj sir i sremacka sunka a tek kad se pribavi one domace lepinje sa kajmakom ili sa mladim sirom onda se unistimo i nema izlaska sve do svanuca.Sad za ovaj nastupajuci vikend sam drustvu odabranom bezecovao tamburasku bandu , pecemo i jagnje a bice i sa nama dame lakoga morala tako da je festa zagarantovana.

e ovo je vec ozbiljna tematika...drushtveni ugodjaj koji vinski podrum pruza
lichno...nisam pristalica ukoliko sam ne proizvodish vino,shto ujedno unosi u razgovor josh jednu,novu,dimenziju...mada opet vinska kolekcija sama je po sebi opshirna
neshto kupio,neshto dobio na poklon...vishe se popilo...:lol:
nije da nisam razmishljao o istom.konfiguracija terena od presudnog je znachaja.kod mene je zemljishte suvishe mochvarno za tu egzibiciju
ali boze moj...mozda se,jednog dana,odluchim otkupiti ostatak brda...i obnoviti vinograd.i naravno,naci zenu koja bi to zdushno ispratila...
znachi...nikad :lol:

mkg9x5.jpg

Posao oko vinograda uopste nije naivan ali imam i tu soluciju u planu kad se ozenim da zenu angazujem oko obrade istog.:per:Zemljiste vec posedujem i to u neposrednoj blizini podruma dakle u sastavu placa imam 40 ari a u planu mi je da se posed prosiri posto sam u pregovorima sa komsijom koji je izrazio zelju da svoj plac proda.Tada bih se zaokruzio sa skoro dva hektara zemljista koje je za vinogradarstvo dusu dalo.Dakle bice vina u izobilju za moje drustvo i posetioce koji navrate da se okrepe sa bozanskim nektarom.Dok se ne obezbedim vinogradom kupovacu vina od ovdasnjih proverenih vinara .

i mi volimo vina..:super:
iako nemamo vinski podrum, cesto pravimo degustacije i volimo da podelimo sa prijateljima utisak o nekom vinu :)
mi vina pijemo zato sto uzivamo u njegovom nektaru, ne pijemo zbog onoga sto je sad kao trend da svi kao budu somalieri i sta ce selo da kaze ako ne napravim vinski podrum :)
1548-1.jpg

495-1.jpg

1544-1.jpg

933-1.jpg

015-3.jpg

018-2.jpg

Poslednja izmena:
i mi volimo vina..:super:

mi vina pijemo zato sto uzivamo u njegovom nektaru, ne pijemo zbog onoga sto je sad kao trend da svi kao budu somalieri i sta ce selo da kaze ako ne napravim vinski podrum :)
ne znam za podrume, ali primecujem da ljudi piju vina i govore da ih vole, samo zato sto je to u trendu, i sto se vino oduvek smatralo picem za gospodu,mada se u vine ne razumeju, cak im i ne prijaju

dive, onaj veliki beli kotur sira, jel to koziji (polu)kremasti? inace ne znam da li kod nas ima pekana da se kupi, ali oni su meni jos bolji uz sir nego orasi :)

jeste..kozari..unutra je mekan, a korica mu je formirana od hrastove piljevine u koju je uvaljan pa susen..odlican ukus ima! :ok:
e za te pekan moram da probam..nemam ih u kuci, posto nemam naviku da kupim
ovde treba i da naletis na prodavnicu gde je taj orah skladisten na pravi nacin, da bi osetio njegovu punu aromu
ja zato uglavnom kupujem domaci orah, kad naletim na tezgi na onako bas svez..da nije star i da nije stajao u nekom magacinu ili ostavi sa jos necim pa povukao miris..

Poslednja izmena od moderatora:
znam, licio mi je na taj zato i pitam, inace jedan od mojih omiljenih :lol: mada ja generalno vise volim kozije nego ostale sireve...
meni orasi nikad nisu bili nesto jer mi se ne svidja njihova blaga gorcina, ali zato pekani imaju slast a nemaju gorcinu...
mada ja sve to uz crno jedem, belo retko...:)

znam, licio mi je na taj zato i pitam, inace jedan od mojih omiljenih :lol: mada ja generalno vise volim kozije nego ostale sireve...
meni orasi nikad nisu bili nesto jer mi se ne svidja njihova blaga gorcina, ali zato pekani imaju slast a nemaju gorcinu...
mada ja sve to uz crno jedem, belo retko...:)

ja vise volim belo..notu sardonea ili muskata..onako laganiju..radije bela pijem
od crnih mi ne prijaju teska..volim onu notu koju ima peljesacki plavac na primer..to mi je odlicno
a za orah, ako stoji skladisten kako ne treba, postane gorak..a najlepsi su kad su mladi, i kad nisu dugo stajali..tad imaju neku slatkocu laganu i neku notu celera
moja baka i deda su imali prostoriju iznad podruma u kojoj su drzali orahe i zacine..
e na nju me asocira svaki put kad zagrizem ukusan svez orah..

ja vise volim belo..notu sardonea ili muskata..onako laganiju..radije bela pijem
od crnih mi ne prijaju teska..volim onu notu koju ima peljesacki plavac na primer..to mi je odlicno
a za orah, ako stoji skladisten kako ne treba, postane gorak..a najlepsi su kad su mladi, i kad nisu dugo stajali..tad imaju neku slatkocu laganu i neku notu celera
moja baka i deda su imali prostoriju iznad podruma u kojoj su drzali orahe i zacine..
e na nju me asocira svaki put kad zagrizem ukusan svez orah..
moja baba je isto gajila orahe i svasta nesto, zajedno smo skupljale i tako, al sam ja nekako uvek naginjala lesnicima, kad god bi imala priliku jurila sam njih i susene kostice kajsije...cak sam svojevremeno naterala i mamu da orahe zameni lesnikom u tortama, i eksperiment je bio vise nego uspesan...bilo kako bilo, danas u kuci imam tegle svog redon orasastog voca, pa svakome po ukusu :lol:
sto se vina tice, meni uvek izbor pada na teza suva crna, redom cabernet sauvignon , malbec, tempranillo...meso, riba, pasta, sir, nema veze, cabernet uvek prvi izbor :)))) kod vina mi najbitnije da ne bude kiselo i da lepo dise u dekanteru, ako za istim ima potrebe, i ako je lezalo u hrastu je isto lepo...samo mi fali da pijem nesto sto se jos malo pretvorilo u sirce :roll: belo mora da bude jako jako hladno i suvo da bih ga pila, nekad mi dodje dobro za zedj skoro...spricer ne pravim, nekako mi greota :sad2:

moja baba je isto gajila orahe i svasta nesto, zajedno smo skupljale i tako, al sam ja nekako uvek naginjala lesnicima, kad god bi imala priliku jurila sam njih i susene kostice kajsije...cak sam svojevremeno naterala i mamu da orahe zameni lesnikom u tortama, i eksperiment je bio vise nego uspesan...bilo kako bilo, danas u kuci imam tegle svog redon orasastog voca, pa svakome po ukusu :lol:
sto se vina tice, meni uvek izbor pada na teza suva crna, redom cabernet sauvignon , malbec, tempranillo...meso, riba, pasta, sir, nema veze, cabernet uvek prvi izbor :)))) kod vina mi najbitnije da ne bude kiselo i da lepo dise u dekanteru, ako za istim ima potrebe, i ako je lezalo u hrastu je isto lepo...samo mi fali da pijem nesto sto se jos malo pretvorilo u sirce :roll: belo mora da bude jako jako hladno i suvo da bih ga pila, nekad mi dodje dobro za zedj skoro...spricer ne pravim, nekako mi greota :sad2:

kako bre da ne bude greota :)
ja se isto ne drzim toga da se odredjena vina piju sa odredjenom hranom
pijem ono koje meni prija uz sve
jedino sto nikad vise necu da ponovim, a samo jednom sam napravila gresku to je da nikad vise necu da jedem nikakav desert uz vino
kako se posle od toga okrece sve oko mene kad lezim :lol:
znaci - seceri i alkohol nikad vise!

Back