Ajmo konkretno....

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Hocu, RECIMO, da u Srbiji otvorim malu radnju, nije vazno cega...gvozdjara, pekara, roba siroke potrosnje, voca i povrca...

Sta je to STO NAJVISE SMETA da ta radnja nema uspeha???

Samo od sviju slusam: "Nemoj, to ce propasti, to ovo to ono...."

Niko ne kaze KONKRETNO STA SMETA ! :rtfm:

Sve vise sam uveren da je najveca smetnja u NESPOSOBNOSTI LJUDI U SRBIJI DA VODE PRIVATAN POSAO!

Jedna moja prijateljica prodaje hamburgere u privatnoj radnji.

I kada ja njoj predlozim da ona otvori SVOJU radnju, odmah pocne da kuka da ce "to propasti", da nema sanse u Srbiji...

A kada je pitam kako ne propadne taj za koga ona radi = nema odgovora!

Hocu, RECIMO, da u Srbiji otvorim malu radnju, nije vazno cega...gvozdjara, pekara, roba siroke potrosnje, voca i povrca...

Sta je to STO NAJVISE SMETA da ta radnja nema uspeha???

Samo od sviju slusam: "Nemoj, to ce propasti, to ovo to ono...."

Niko ne kaze KONKRETNO STA SMETA ! :rtfm:

Sve vise sam uveren da je najveca smetnja u NESPOSOBNOSTI LJUDI U SRBIJI DA VODE PRIVATAN POSAO!

Mani se Blajbi,imao sam privatnu firmu i jedino u cemu se ogledala moja sposobnost je da sam je zatvorio u pravi cas:lol:

Ne strucnost u poslu onoga koji otvara ..Preveliki troskovi .. Prevelika konkurencija na trzistu..,Pogresna procena trzisne potraznje odnosno ciljne grupe kupaca,,,,Marketing .Razvoj prema konkurenciji.itd

Ne strucnost u poslu onoga koji otvara ..Preveliki troskovi .. Prevelika konkurencija na trzistu..,Pogresna procena trzisne potraznje odnosno ciljne grupe kupaca,,,,Marketing .Razvoj prema konkurenciji.itd

O tome zelim da govorimo: O NESTRUCNOSTI I NESPOSOBNOSTI onih koji otvaraju nove poslove.

I NE SLUSAJU SAVETE od strane onbih koji nesto vise znaju.

Zato Srbi nemaju mnogo uspeha u privatnom poslu ni van granica Srbije, iako su to uglavnom sposobniji ljudi.

NIKOG nece da slusaju, misle da sve znaju....

A takvih je MALI BROJ...

Arapi recimo, OBAVEZNO slusaju one koji su vec duze vremena napolju....

Italijani takodje...

O Kinezima i da ne pricamo...

zato oni svi IMAJU USPEHA...

A Srbi samo za svaki dobronameran savet kazu (ili misle) "Ma ko te yebe, znam ja to bolje!"

I propadaju......

Uopste ne mora da propadne, bitno je pravo mesto i prava roba.

I ja tako mislim, ali....

Oni kao da imaju neku fobiju, kao da su svi propali koji su nesto poceli...

A vidim da ipak svi ne propadaju.

I u kapitalizmu propada mnogo novih radnji....To je NORMALNO.

Ali, u Srbiji se to smatar za tragediju.

kao da svi moraju da uspeju.

Jedna moja druga prijateljica je otvorila radnju sijalica i el. opreme blizu novosadske autobuske stanice.

Kada sam je bio posetio islo joj je = super!

Nije joj nista smetalo, ni porez ni zakup ni nista!

Kako ona moze, a ogromna vecina kaze da se nista ne moze?

veliki centri imaju maloprodajne cijene na razini veleprodajne. u malom dućanu niti imaš količinu niti izbor pa ga kupci izbjegavaju a o cijeni da ne govorim. možeš uspjeti jedino ako nabavljaš robu za nekog privatnog poduzetnika i da si prva ruka.znači da imaš najmanju cijenu a za to su objektivno male šanse

Jedna moja prijateljica prodaje hamburgere u privatnoj radnji.

I kada ja njoj predlozim da ona otvori SVOJU radnju, odmah pocne da kuka da ce "to propasti", da nema sanse u Srbiji...

A kada je pitam kako ne propadne taj za koga ona radi = nema odgovora!

Usluzni sektor je razvijen do maksimuma u Srbiji i tu je velika konkurencija, ali i najveca sansa za uspeh.
Proizvodnja bilo kog tipa, a narocito industrijskog zahteva ugovor sa velikim firmama koje su u Srbiji propale.

Poslednja izmena:
Важно је, Блајби, ШТА, која делатност и - ГДЕ.

Пази кад се у Кнезу затварају трговине. Узми да то није отворио било ко, ко крпи паре да плати порез, да је и са везом и пословном простору, он мора да то плаћа у виду ектра зоне и закупа. Чак и да је отворено да се оперу паре, па добро, један затвори, други отвори, један је рекетиран, биће и други, али већ неко време нико у објекте и таквих је огроман број, не улази у посао...

И још једна ствар, поред шта и где је и та чињеница да се не улази у приватни посао без икаквог знања о истом и добрих пословних котаката од раније.

Poslednja izmena:
veliki centri imaju maloprodajne cijene na razini veleprodajne. u malom dućanu niti imaš količinu niti izbor pa ga kupci izbjegavaju a o cijeni da ne govorim. možeš uspjeti jedino ako nabavljaš robu za nekog privatnog poduzetnika i da si prva ruka.znači da imaš najmanju cijenu a za to su objektivno male šanse

Morski, ovo nije dobar primer.

Male radnje su MNOGO BRZE nego veliki trgovacki centri.

Pojedinac nece paliti auto da ide 3 km do prvog veceg centra ako mu zafali konzerva ribe ili litra mleka...Otici ce u komsiluk, pa ma bilo i malo skuplje.

Koliko ja znam, u manjim radnjama je roba uvek svezija, kvalitenija, specificnija, a usluga bolja ...A to muisterija placa.

Ja sam imao privatnu radnju i uvek sam imao NAJVISE CENE, NAJBOLJI KVALITET ROBE i dosta kupaca...

I sada da dodjem i otvorim tamo radnju ja bih prodavao i ono sto u velikim centrokomercijalima nema, a musterije uvek perfektno osete odnos CENA-KVALITET.

Morski, ovo nije dobar primer.

Male radnje su MNOGO BRZE nego veliki trgovacki centri.

Pojedinac nece paliti auto da ide 3 km do prvog veceg centra ako mu zafali konzerva ribe ili litra mleka...Otici ce u komsiluk, pa ma bilo i malo skuplje.

Koliko ja znam, u manjim radnjama je roba uvek svezija, kvalitenija, specificnija, a usluga bolja ...A to muisterija placa.

Ja sam imao privatnu radnju i uvek sam imao NAJVISE CENE, NAJBOLJI KVALITET ROBE i dosta kupaca...

I sada da dodjem i otvorim tamo radnju ja bih prodavao i ono sto u velikim centrokomercijalima nema, a musterije uvek perfektno osete odnos CENA-KVALITET.

sve male radnje(trgovačke) propadaju, ili se udružuju i uzimaju istog dobavljača. dosad se i to pokazalo nedovoljno. tako je u hrv, a i u srbiji. izuzimam radnje po selima.

Ej, Ljiljo duso, ja sam imao privatnu radnju i u socijalizmu i u kapitalizmu i NIKADA nisam propao!

I to ne samo jednu!

Ne bih propao ni danas u Srbiji...NIKAKO! ;)
Neprocenjiva je steta sto si otisao.Ja vidim da nesto fali,nesto nedostaje mozda golim okom na prvi tren nevidljivo,ali znacajno;kao kad sraf neki fali na programatoru i on ne okrece.To je dakle to bilo...tvoj odlazak u dzunglu.

Ako si pravi za posao, mozes prodavati go.vna zamotana u papir, imaces uspeha......
Ako nisi pravi, onda moras pazljivo da nbras, da pazis, da osluskujes sta ces da radis, i opet ces biti samo prosecan, u najbolju ruku......
A to se vidi i zna posle najvise mesec dva dana......

Back