Ukinimo hijerarhiju

fabian

Ističe se
Poruka
2.252
Vrlo rasireno misljenje je da su ljudi nesposobni da zive i rade kako treba pa im je zato potreban neki vodja koji ce njima upravljati, naravno- u njihovom interesu.

Prvo treba razumeti da je ideja o potrebi ljudskog autoriteta logicki podrazumeva zalaganje za cistu tiraniju. Kako to? Pa jednostavno, ako su ljudi nesposobni da funkcionisu bez vodja nelogicno je pretpostaviti da su sposobni da prepoznaju dobrog vodju i da ga izaberu.

Na osnovu pomenute ideje zalagati se izbornu monarhiju (gde se bira jedan vladar) ili izbornu oligarhiju (gde se bira grupa vladara) je besmisleno. Takav sistem pretpostavlja da su ljudi sposobni da prepoznaju kako treba urediti stvari na pravi nacin i da ce shodno time da izaberu pojedinca ili grupu ljudi koja ce to onda dobro i da uradi. Ali takva pretpostavka podrazumeva da su ljudi onda sposobni i da sami urede stvari, te su samim tim pojedinci ili grupe koje bi bili izabrani na vlast potpuno nepotrebni.

Neki kazu da pojedinac ili grupa ljudi treba da budu autoritet bez da pitaju one iznad kojih su autoritet. Takvo stanoviste je u politici dosta nepopularno- da se neko zalaze za tiraniju, ali u ekonomiji ga svi prihvataju zdravo za gotovo- kapitalisti i menadzment nisu birani od strane radnika, vec su jednostavno apsolutni autoriteti nad radnicima i radnici se tu nista ne pitaju.

Ali ideja da treba da postoji tiranija je takodje besmilena. Ako treba da postoji ljudski autoritet iznad drugi koji je sposoban da optimalno koordinira postupcima ljudi jer oni za to nisu, ko ce da ga postavi na mesto autoriteta? Ako se sam postavlja, to samo znaci da je sposoban u dolasku na vlast, tj. da je dobar u fizickom osvajanju vlasti ili u manipulaciji ljudima da bi dosao na vlast, ali ne i da je sposoban da uredjuje postupke ljudi ispod sebe kako treba. Ako ga postave neki drugi koji su na vlasti, to opet ne znaci da je on sposoban da uredjuje stvari, vec da je sposoban da se ulaguje siledzijama/ manipulatorima koji su na vlasti.

Uspostavljanje porodice ili klase ljudi koja ce po rodjenju nasledjivati vlast je toliko ocigledno nepovezana sa idejom o sposobnosti vladara da je nepotrebno dodatno objasnjavati njenu besmislenost.

Dakle, sama ideja da neko treba da ima autoritet nad ljudima jer su ljudi nesposobni da urede svoj zivot i rad kako treba je besmilena jer je nemoguca. Jednostavno ne postoji mogucnost da se uspostavi mehanizam koji ce osigurati da na mestima autoriteta budu ljudi koji su strucni, vec ce takva mesta po pravilu zauzimati siledzije i manipulatori, ili oni koji su im bliski, a takve osobine nemaju nikakve veze sa stucnoscu u koordiniranju ljudima u interesu svih, stavise, njihova su suprotnost- predstavljaju osobine ljudi koji su strucni u tome da rade u svom interesu na stetu drugih.

Iste ove probleme ima i misljenje da hijerarhija mora da postoji jer su ljudi losi.

Tako da je nebitno da li neko smatra da su ljudi glupi ili pametni, da su dobri ili losi, jedino ispravno resenje u svakom slucaju je uspostavljanje sistema gde nema nikakve podele na gospodare i sluge, na nadredjene i podredjene- ni u politici, ni u ekonomiji, ni uopste u drustvu.

Tako da je nebitno da li neko smatra da su ljudi glupi ili pametni, da su dobri ili losi, jedino ispravno resenje u svakom slucaju je uspostavljanje sistema gde nema nikakve podele na gospodare i sluge, na nadredjene i podredjene- ni u politici, ni u ekonomiji, ni uopste u drustvu.

Ja i ti nismo isto i ja to ne želim da prihvatim. Ti, naravno, imaš puno pravo da misliš suprotno.

Дељење тако што мужјак гориле убије старог мужјака, убије све младунце које затекне како би женке одмах довео у еструс, и држи их као свој приватни харем.

Све друге мужјаке који се појаве убија.

На пример :D

Дељење тако што мужјак гориле убије старог мужјака, убије све младунце које затекне како би женке одмах довео у еструс, и држи их као свој приватни харем.

Све друге мужјаке који се појаве убија.

На пример :D

A sta rade drugi muzjaci? Rade za njega za bananu dnevno?:lol:

Други мужјаци? Буду изгнани из групе као адолесценти и живе сами у џунгли. Без игде икога, као партизан честити у гори зеленој.

Једног дана, ако икад довољно ојачају, изазову неког доминантног мужјака. Ако га победе, убију све његове младунце и преузимају харем. Ако изгубе, беже... или умиру.

To je floskula koja bi trebalo opravdati gramzivost i nezajazljivost kapitalistickih bitangi i kolonijalista.
Zanimljivo je kako pod uticajem odrastanja, obrazovanja i propagande u danasnjem drustvu preko 80 odsto ljudi smatra kako su ostali ljudi stoka i kako su im potrebni neki gospodari da ih dovedu u red. I nekako uvek ispada da su likovi iz one manjine, koji stvarno jesu stoka, po pravilu na tim gospodarskim pozicijama, i u politici, i u ekonomiji, i uopste u drustvu.

Хијерархијско уређење је урођено већини примата.
Odlican komentar na nasu teznju prema pravednom (nehijerarhijskom) uredjenju- tezimo tome da se ne ponasamo kao primati, dok ostalima to ne smeta.

Ja i ti nismo isto i ja to ne želim da prihvatim. Ti, naravno, imaš puno pravo da misliš suprotno.
Velika je razlika izmedju biti isti i biti jednak. Mozemo ja i ti da budemo razliciti koliko hoces, ali to mi ne daje pravo da budem tvoj gospodar, niti obratno.

Poslednja izmena:
Mi tezimo da zivimo u skladu sa ljudskim razumom, a vi u skladu sa majmunskim instinktima. To govori dovoljno.

Као резултат твоја жељена друштва се редовно претворе у пакао на земљи и распадну.
Jedina dva puta gde je pravedno drustvo pokusano- oba puta je dozivelo blistavi uspeh, automatski je ukinuto siromastvo, uvedena pravda, slobodoba i blagostanje za sve: http://forum.krstarica.com/showthre...bolji-svet?p=23744309&viewfull=1#post23744309

Mi tezimo da zivimo u skladu sa ljudskim razumom

То би био неопростив хибрис и за људе који нису хендикепирани чудним идеологијама и вођени од одбеглих опанчарских калфи. Није ни чудо што се дешавало све што се дешавало са тим вашим галиматијасима од држава.

Но, пошто се хвалите вајном рационалношћу и научним приступом, ред би био да се померите из прве половине 19. века по питању научних сазнања.

Back