Arogancija

@Arianna

Ne mogu se saglasiti sa tvojom percepcijom i opservacijom.

Eto, ukratko.

Pa ok ne moras, razgovaramo...

Mislim da samo pogresno shvatas neke termine...

Daj neki konkretan primer a ne ovako uopsteno...
Mozda se i slozimo...

Kako postupas sa arogantnom osobom?
jel ti ne smeta kada neko se postavlja iznad tebe?

Termin je jedno u leksikonu al ne manifestuje se uvek jednako u svakodnevnom zivotu.Ljudi razlicito tumace. Pa meni su vise puta rekli da sam kao 'egocentrican' ili cak 'arogantan', a nisam nasao neku vezu sa definicijom. Kao sto ima ljudi koji ne misle da sam 'arogantan'. I sad, zamisli kada bih razbijao glavu za sve sto neko misli o meni. I kada bih se stalno upodobljavao prema onom sto neko misli da bi trebalo. Mislim sta znaci to 'biti bolji', to je relativnno, ne postoji apsolutno dobro, jer u tom slucaju bi to bila stalna askeza. To nije u skladu sa ljudskom prirodom. A ona nije jednoslojna, vec viseslojna. Samim tim, teza o apsolutu je bespredmetna, nedokaziva. Apsolut ne egzistira. Zato sto zivot, zivotni uslovi, okolnosti, to nije konstanta. Menja se, relativno je.

Ne mozemo se sloziti, jer ne verujem, ne podrzavam i ne zelim sagledavanje zivota, zivotnih pojmova, i medjuljudskih odnosa 'dobra' i 'zla', sa religijskog aspekta. Nebitno o kojoj religiji je rec. Vise manje sve religije uce trpnom stanju, poniznosti. Kapiram da je to tvoja percepcija(pored psiholoske), postujem, ali ne mogu se sloziti.

Ako je neko ko mi je jako blizak, sa kim se slazem, i razumem(cak i ako se ne radi o bliskoj osobi), i pritom je dokazivo uspesniji-ja od mene, ako mogu nesto od te osobe nauciti kvalitetno, i meni prihvatljivo, tada ni ne dozivljavam kao neciju aroganciju. Ne u onom negativnom kontekstu.

A ako je neko sa kim se ne slazem, neko ko me iritira, neko sa kim sam nespojiv, a pri tom jos nema nikakvo dokazivo pokrice, validnost, za pokusaj dominiranja, tada to ne trpim i ne dozvoljavam. Tada se ili suprotstavim ili se jednostavno okrenem i odem. Kazem jasno i glasno da to tako ne dozvoljavam i odem. Ovo zadnje ne mislim na nekog ovde konkretno da me ne shvatis pogresno, vec uopsteno govorim.

Ne mogu vise da kuckam, laku noc.

Poslednja izmena:
arogancija (l. arrogantia)
nadmenost, nadutost, oholot, drskost, bezobzirnost.

Dakle, u svakom slucaju mana

Moze doci od razlicitih poriva ali najcesci su neverica,strah, inferiornost, sujeta...

Ljudima koji su sigurni i samosvesni nije potrebno da se uzdizu (sepure) pred drugima. Njihova dela ih verno predstavljaju onakvima kakvi jesu. To rade oni kojima toga manjka. Najcesce iskompleksirani aparatcici iza saltera kada imaju priliku da je zloupotrebe,zahvaljujuci drzavi koja stoji iza njih.No i oni koji su na visokim pozicijama ako sumnjaju u svoju dostojnost tog polozaja. Uglavnom podsvesna reakcija.
To je dokaz da zele da osete zrno moci jer su u sustini kukavice kad su sami.
To se moze videti i u tome sto su pred nadredjenima mizerno snishodljivi i teske kukavice. Mnogi to dozivljavaju kao da njihovi sefovi imaju prava na to da ih maltretiraju, kao sto i sebe dozivljavaju tako da imaju prava da maltretiraju podredjene. U osnovi sujetni sadisti i kukavice.
Dakle u principu arogantni ljudi su dvolicni: pred podredjenima nadmeni, pred nadredjenima snishodljivi.

Logicno, sto je ova razlika veca u njihovom ponasanju, tim su vise dvolicni.

Moze se ispoljavati otvoreno ili (podsvesno) zamaskirana...kroz sepurenje i podcenjivanje.

Ne treba se cuditi ako se neko nadje pogodjenim. Nazalost, nije retka osobina.Vrlo je rasprostranjena .

Leci se skromnoscu.
Uostalom ,skromnost je univerzalni lek za verovatno sve bolesti nastale iz pohlepe.

Da tako je...

arogancija
nadmenost, nadutost, oholot, drskost, bezobzirnost.

Ljudima koji su sigurni i samosvesni nije potrebno da se uzdizu (sepure) pred drugima.

Njihova dela ih verno predstavljaju onakvima kakvi jesu.

To rade oni kojima toga manjka. Najcesce iskompleksirani...

:hvala:

Poslednja izmena:
Termin je jedno u leksikonu al ne manifestuje se uvek jednako u svakodnevnom zivotu.Ljudi razlicito tumace. Pa meni su vise puta rekli da sam kao 'egocentrican' ili cak 'arogantan', a nisam nasao neku vezu sa definicijom. Kao sto ima ljudi koji ne misle da sam 'arogantan'. I sad, zamisli kada bih razbijao glavu za sve sto neko misli o meni. I kada bih se stalno upodobljavao prema onom sto neko misli da bi trebalo. Mislim sta znaci to 'biti bolji', to je relativnno, ne postoji apsolutno dobro, jer u tom slucaju bi to bila stalna askeza. To nije u skladu sa ljudskom prirodom. A ona nije jednoslojna, vec viseslojna. Samim tim, teza o apsolutu je bespredmetna, nedokaziva. Apsolut ne egzistira. Zato sto zivot, zivotni uslovi, okolnosti, to nije konstanta. Menja se, relativno je.

Ne mozemo se sloziti, jer ne verujem, ne podrzavam i ne zelim sagledavanje zivota, zivotnih pojmova, i medjuljudskih odnosa 'dobra' i 'zla', sa religijskog aspekta. Nebitno o kojoj religiji je rec. Vise manje sve religije uce trpnom stanju, poniznosti. Kapiram da je to tvoja percepcija(pored psiholoske), postujem, ali ne mogu se sloziti.

Ako je neko ko mi je jako blizak, sa kim se slazem, i razumem(cak i ako se ne radi o bliskoj osobi), i pritom je dokazivo uspesniji-ja od mene, ako mogu nesto od te osobe nauciti kvalitetno, i meni prihvatljivo, tada ni ne dozivljavam kao neciju aroganciju. Ne u onom negativnom kontekstu.

A ako je neko sa kim se ne slazem, neko ko me iritira, neko sa kim sam nespojiv, a pri tom jos nema nikakvo dokazivo pokrice, validnost, za pokusaj dominiranja, tada to ne trpim i ne dozvoljavam. Tada se ili suprotstavim ili se jednostavno okrenem i odem. Kazem jasno i glasno da to tako ne dozvoljavam i odem. Ovo zadnje ne mislim na nekog ovde konkretno da me ne shvatis pogresno, vec uopsteno govorim.

Ne mogu vise da kuckam, laku noc.

Nebitno je sta drugi misle vec kako je...

A vecina ljudi pribegava plitkoj psihologiji tipa " tako mi deluje."..

Dobro nije akeza vec aktivna osobina...
Dobro je osobina kada iz ljubavi smo pokrenuti da drugima cinimo dobro...

Dobro i zlo se moraju tako posmatrati religiozno jer ih Bog postavlja.....

A sad da li ti verujes je drugo...

Neverovanje ne ukida Boga..

Ne uce religije samo poniznosti poniznost je osobina kao suprotnost arogantnom ponosu...
Ponizna osoba je lisena arogancije.. nesebicna i dobra...
POniznost je VRLINA.

Arogancija nije.
Da razumem... i Treba se usprotiviti tudjoj aroganciji...
Milim licno da ne treba dozvoliti arogantnim ljudima da vladaju nad nama...
Treba se povuci i onda njihova maska propada...

Vazi laku noc :)

bye

Kako se nosite sa arogantnim ljudima...
Da li mislite za sebe da ste arogantni...
Sta se arogancijom prikriva...
Sta stoji iza duha arogancije...
Kako znate da je neko arogantan...
Kako bi definisali aroganciju

:hvala:

Kako se nosim? Pa zavisi od vida arogancije, ali ako je usmere na mene, ti si nula, glup, ja sam naj-naj, to jako zamara.
Ne mislim da sam arogantan, ali drugi su mi skrenuli paznju na to, tako da preispitujem sebe.

Znam za primer gde se neko koga poznajem uzdize sebe i svoje uspehe, a tudje sputava, omalovazava i stalno istice svoje uspehe, zato jer je debelo nezadovoljan sobom, pa tako pokusava da vrati sebi neku vrednost time sto ce ga drustvo vrednovati na osnovu tih uspeha.

I na svom primeru arogancije, znam da neke ljude gledam kao inferiorne, naravno to nikom ne iznosim u lice ili se uzdizem u njihovom prisustvu, ali to je zbog toga sto se osecam nezadovoljno i u nekim sferama zivota inferiorno u odnosu na te ljude.

Nije sve relativno.. to je glupost...Dobro i zlo ne mogu biti relativni...
Njih je postavio i definisao Apsolut... i time ne mogu biti relativno nego apsolutni...
Problem jesto ljudi ne znaju tacnu liniju izmedju dobra i zla pa im je ono relativno...
relativno im je zbog vlastite sebicnosti da ga definisu kako njima odgovara...
Mozda je tesk onaci primerak covecji kao apsolutnog dobra ili zlka ali kada prevagne zlo.. mozemo reci da je neko zao...
Ili ako kod nekoga vlada dobro da je on dobar...
Covek ima slobodnu volju i moze birati kako ce se formirati kao osoba
dal kao dobra il izla...
Takodje motivi koji poticu iz srca odredjuju kakva je neko osoba...
Samo je Bog sposoban proniknuti u srce coveka a takodje ako smo iskreni prema sebi
Mozemo sebe ispitati i videti kakvi smo...
Mi imamo razum savest i slobodnu volju...
i na osnovu toga merimo svet...
Bajke i price o borbi dobra i zla su nastale prema stvarnosti
koja je zapisana u Bozjoj reci Bibliji...
U stvarnom zivotu imamo stalnu borbu dobra i zla...
Na malim stvarima mi se stavljamo na stranu dobra ili zla...
Svaka nasa odluka je borba...
Svaki nas potez...
Takav je zivot...
Dok Bog ne unisti zlo i zavlada dobro...
Covek zbog nesavrsenosti ne moze biti potpuno dobar ali moze imati dobro srce...

Sebicnost je mana i na strani zla... mraka...
Iz sebicnosti idu druge lose osobine...
A VRLINe su na strani svetla...
Samopostovanje i dostojanstvo su bitni da bi osoba bila psihicki i duhono zdrava.
Sve osobine se prozimaju...
i Uzrokuju jedna drugu...
I sazlom treba mudro... ali podcenjujes moc blagosti...
Ona je celicno snazna...
Takodje blagost je temelj mudrosti.. a mudroscu pobedjujemo...

Ako tezimo za vrlinama manje ce biti mesta za sebicnost ponosi pohlepu...
Arogancija je isto na strani mraka...
Zli deo dushe...

Moras znati kakav si i nije to deo slucaja trudi se da bvudes ono sto zelis...

eto ukratko... :hvala:

- - - - - - - - - -

Lepo si ovo napisala.
Bas mi je drago sto ovako razmisljas.

Kako se nosim? Pa zavisi od vida arogancije, ali ako je usmere na mene, ti si nula, glup, ja sam naj-naj, to jako zamara.
Ne mislim da sam arogantan, ali drugi su mi skrenuli paznju na to, tako da preispitujem sebe.

Znam za primer gde se neko koga poznajem uzdize sebe i svoje uspehe, a tudje sputava, omalovazava i stalno istice svoje uspehe, zato jer je debelo nezadovoljan sobom, pa tako pokusava da vrati sebi neku vrednost time sto ce ga drustvo vrednovati na osnovu tih uspeha.

I na svom primeru arogancije, znam da neke ljude gledam kao inferiorne, naravno to nikom ne iznosim u lice ili se uzdizem u njihovom prisustvu, ali to je zbog toga sto se osecam nezadovoljno i u nekim sferama zivota inferiorno u odnosu na te ljude.

Ljudima je korisno vrednovanje i od strane drustva, jer to daje dodatnu satifakciju i motivaciju. Ne mislim da je uvek u pitanju nezadovoljstvo sobom ako neko spomene svoje uspehe. Nekad zaista i jeste, ali to je najcesce tamo kod onih koji se hvalisu u prazno, bez stvarnih uspeha. Zasto bi neko bio nezadovoljan sobom ako ima stvarne uspehe, to je naprosto kontradikcija. Ako imas stvarne uspehe, onda nisi nezadovoljan, niti 'skriveno inferioran', vec naprotiv zadovoljan zbog svojih uspeha. I ako se njima pohvalis, prosto to je ljudski. Ko ima cime i treba da se ponekad pohvali. Ne stalno i ne uvek, ali ponekad je ok. Onaj ko ne ume i ne zna da vrednuje svoje uspehe nece umeti ni tudje. Onaj ko nikad ne pozeli da mu uspesi budu vrednovani od strane drugih, znaci da mu nije stalo do onog sto radi. Po mom mislenju. A ljudi kojima smeta cak i kada se neko povremeno pohvali svojim uspesima, pa i za njih bi se moglo reci da se mozda osecaju infeiorno. U suprotnom, ne bi im smetalo. Jer, kada bi imali sopstvene uspehe na tom polju ili tim poljima, kada bi ponekad umeli da se pohvale svojim uspesima, onda bi trebalo da im bude drago to sto neko ume da se pohvali svojim uspesima. Ovako, posto najverovatnije svoje uspehe ni nemaju na tim poljima ili ih cak nemaju uopste, onda im smeta cak i to kada se neko svojim stvarnim uspesima pohvali. A smeta im zato sto ih to podseca na njihove neostvarene zelje i nepostignute uspehe. Dakle, zavist. Koju zavijaju u pokrivac 'smernosti i skromnosti'.

Ne znam, ne dozivjavam sebe kao inferiornog zbog tudjih uspeha, i niti se osecam inferiorno zbog toga sto se neko svojim uspesima pohvali. Ne rezonujem kroz takvu prizmu. Meni je to cak i podsticaj da pokusam da i sam ostvarim uspehe na tom nekom polju, ako mogu. Da mi uspesi tih nekih ljudi koji su stvarno bolji na nekim poljima od mene, budu primer. Isto tako, u situacijama u kojima sam se pohvalio mojim uspesima, to sam cinio jer sam zaista bio Zadovoljan postignutim. Ako znam da je neko slabiji od mene na nekom polju, ja ne smatram da je to moja inferiornost. Niti je to zelja za dominacijom nad nekim, vec prosto zadovoljstvo zbog postignutog. Kao sto ni moja slabost na nekom drugom polju, a neciji uspeh i zadovolsjtvo, nije necija inferironost(nekog ko je u tome bolji od mene), niti moja.

Ok je preispitati se, ali ni u tome ne treba preterati. Zivis svoj zivot, i svoj nacin zivota, a ne po stalnom preispitivanju i po tudjim merilima. Kao sto i drugi treba da zive prvestveno svoj zivot na svoj nacin, a ne po tvojim merilima.

Poslednja izmena:
nadjoh ovaj zanimljiv tekst

Arogancija kao način prikrivanja stida

Arogantno ponašanje je nešto što većinu ljudi iritira kada su u pitanju međuljudski odnosi. Ali, arogancija može biti u suštini prikriveni stid odnosno mehanizam odbrane od stida. Postoje dva načina manifestovanja arogancije: grandioznost i prezir. Grandioznost predstavlja veličanje sebe i verovanje da ste bolji od drugih. Prezir predstavlja omalovažavanje drugih u funkciji izdizanja sebe.

Na primer, zamislite da su dvoje ljudi dva napumpana balona. Sada zamislite da se jedan pumpa do te mere da svakog časa može pući. To je grandioznost. Grandiozne osobe kriju svoj stid od sebe, imaju previsoko mišljnje o sebi i puni su lažnog ponosa. Njima je potrebno da budu superiorni kako bi prekrili bazično osećanje stida.

Sada zamislite da se drugi balon ispumpava. To je prezir. Osobe koje preziru druge će naći načina da ih ,,ispumpaju“, učine ih da se osećaju slabim, nekompetentnim, i posramljenim. Ove osobe se brane od stida prebacujući ga u druge. Oni se osećaju bolje sa samim sobom samo ako druge umanje do granica ništavnosti.

Neke preterano stidljive osobe upražnjavaju grandioznost a neke prezir. Mnogi koriste oba tipa manifestovanja arogancije kako bi se odbranili od bazičnog osećanja stida. Cena koju ove osobe plaćaju je da nikada ne mogu u potpunosti da budu u iskrenom kontaktu sa drugima. Lepota intimnosti ne može dodirnuti nekog ko je na pijadestalu. Arogantni ljudi odbacuju od sebe sve one koji bi mogli ili hteli da ih zavole. Oni se sa osećanjima bore na najgori način; smenjivanjem osećanja inferiornosti osećanjem superiornosti. Ipak, ono što im je slaba tačka i centar njihovog najvećeg bola je njihov stid.

Kao što sam pomenula na početku, arogantni ljudi predstavljaju pravu ,,nesreću“ za interpersonalne odnose. Oni nam često unose osećanje neprijatnosti i stida, sada smo videli zbog čega to rade. Setite se ovoga kada sledeći put budete komunicirali sa arogantnom osobom i shvatite da je prednost na vašoj strani.
Sanja Marjanović

dipl.psiholog

http://www.vaspsiholog.com/2011/05/arogancija-kao-nacin-prikrivanja-stida/

Da, i ja mislim da je arogancija neko prikrivanje stida od samog sebe, ili neznanja, ili zelje za prevarom, pa da se to ne vidi.

Nikad mi nisu bile jasne arogantne osobe, samo jedno znam - da ko je zaista pun znanja i samopouzdanja u tom smislu, nikad nije arogantan. Naprotiv, vrlo je skroman i/ili predusretljiv.

Da, i ja mislim da je arogancija neko prikrivanje stida od samog sebe, ili neznanja, ili zelje za prevarom, pa da se to ne vidi.

Nikad mi nisu bile jasne arogantne osobe, samo jedno znam - da ko je zaista pun znanja i samopouzdanja u tom smislu, nikad nije arogantan. Naprotiv, vrlo je skroman i/ili predusretljiv.

e ma nemoj..prvo misliš da arogantni prikrivaju stid, a onda kažeš kako ti te osobe zapravo nisu jasne?

Što lepo odma ne kažeš da nemaš pojma ?

Saću vam ja kaem..

Dakle:

arogantna osoba je HUMANA osoba.

Zato jer ZNA da bi ovaj svet bio mnogo bolje mesto za život kada ne bi bilo glupaka okolo.

I onda, njihov je stav da provociraju gluperde. Da im pokazuju gde je njihovo mesto, svuda i uvek.

Da budu svetionik u mraku njihovih mozgova. Da ih provociraju.

Arogantan čovek nije nužno i loš.

Osim toga ima i samopouzdanih koji su jednostavno - normalni

Za razliku od stisnutih, stegnutih, zgrčenih i u mozak siebanih od strane vaspitača.

Za razliku od arogantnih postoji čitav okean tunjavih, smušenih, blagotelećih, skromnih - a glupih ljudi. Zbunjenih, zabačenih u vremenu u prostoru koji ne znaju ni zašto žive i ni kako da žive.

Ako treba da birate između arogantnog i pametnog, ili između skromnog a glupog, izabraćete često ovog drugog, zašto?

Zato što vam je lakše da njim manipulišete.

A to je tek prava projekcija, doktorice Sanjice..

- - - - - - - - - -

e nek sam joj reko..

e ma nemoj..prvo misliš da arogantni prikrivaju stid, a onda kažeš kako ti te osobe zapravo nisu jasne?

Što lepo odma ne kažeš da nemaš pojma ?

Saću vam ja kaem..

Dakle:

arogantna osoba je HUMANA osoba.

Zato jer ZNA da bi ovaj svet bio mnogo bolje mesto za život kada ne bi bilo glupaka okolo.

I onda, njihov je stav da provociraju gluperde. Da im pokazuju gde je njihovo mesto, svuda i uvek.

Da budu svetionik u mraku njihovih mozgova. Da ih provociraju.

Arogantan čovek nije nužno i loš.

Osim toga ima i samopouzdanih koji su jednostavno - normalni

Za razliku od stisnutih, stegnutih, zgrčenih i u mozak siebanih od strane vaspitača.

Za razliku od arogantnih postoji čitav okean tunjavih, smušenih, blagotelećih, skromnih - a glupih ljudi. Zbunjenih, zabačenih u vremenu u prostoru koji ne znaju ni zašto žive i ni kako da žive.

Ako treba da birate između arogantnog i pametnog, ili između skromnog a glupog, izabraćete često ovog drugog, zašto?

Zato što vam je lakše da njim manipulišete.

A to je tek prava projekcija, doktorice Sanjice..

- - - - - - - - - -

e nek sam joj reko..

Ja nisam nikakva "doktorica Sanjica" pa nemas potrebe da se nadovezujes na moj post, vec na njen.

To je prvo.

Drugo, nemam potrebu da ti se pravdam sta znam, sta mislim, a sta ne znam.

Back