- Poruka
- 6.981
Korektan rezon. Pohvaljujem.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Постоји обичај у Далмацији да деца преко лета обавезно радуцкају, макар себи да зараде за књиге за наредни разред.
Да се разумемо, не ради се овде о ''деци'' од 20+ година, већ о правој деци од 12, 13, 14.. година. И не ради се ни о пословима који су презахтевни. Рецимо, син наших пријатеља је свако лето радио у малом музеју на обали мора, као мали који поништава карте на улазу.
Шта мислите о овом обичају?
Лично, сматрам га врло корисним.
Дете се учи на лаган начин одговорностима, односу према раду и новцу.
Међутим, некако сам стекла утисак да смо ми у Србији робови своје деце. Поуздано знам родитеље који годинама себи неће купити нове ципеле или кошуљу само да би имали за дете. А дете тражи скупе патике, фармерке, изласке..па и те књиге за школу.
Сматрам да их тако правимо размаженим и себичним.
Да не причамо о оном мору екстрема од 25+ година који не раде ништа и седе кући чекајући да им мајке оперу прљаве тањире од доручка и ручка.
1. Како ми то правимо људе од наше деце?
2. Колика је одговорност човека као појединца у овој општој лењости која је захватила српску популацију?
3. Да ли Ваше дете ради преко лета? Ако не ради, зашто?
Ми Срби јесмо ленштине. Само је питање да ли желиш то да видиш али не.
Читава Србија је зарасла у травуљину и коров, а народ нема да једе.
И не, тема није конципирана тако како си је ти схватила. Понајвише постова имам управо на пдф Политика, тешко да би неко могао да ме окарактерише као неког ко пљује по својој земљи. Једно је бити реалан, а друго је бити аутошовиниста, а то је оно што ми спочитаваш, зар не?
Ovo APSOLUTNO nije istina! A a kako to da su Srbi najvredniji i najbolji radnici SVUDA po svetu, npr. u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Americi...? Kako to da imamo vrhunske naučnike svuda u svetu a naročito u Americi? U Švajcarskoj svi hvale Srbe da su najbolji radnici.
Prema tome, nije to do mentaliteta, to je do sistema!
Да, само заборављаш да тај систем у сопственој земљи сами кројимо.
Вредни смо до бола ми у Србији.
Прекодрински су мнооого вреднији.
Da, da... "Pravi" srbi, a ovi ovde su srbijanci. Samo si smetnula sa uma da dooosta rodbine tih "prekodrinskih srba" je ovde, pa onda crnogoraca i sl.
Да, само заборављаш да тај систем у сопственој земљи сами кројимо.
Вредни смо до бола ми у Србији.
Прекодрински су мнооого вреднији.
Прави Срби? Ко су ти?
Вучко, отишао си у кривом смеру.![]()
I ovde nisu problem samo radnici nego je mnogo veći problem organizacija posla. Srbi nisu loši radnici ali su generalno loši organizatori.
I što bi se radnik koji radi za privatnika za 15-20 000 dinara trudio da radi i da bude agilan kad može i da izgine od posla, privatnik će mu dati istu platu ako mu i to ne zakine i neće ga ni na koji način stimulisati i motivisati. Jednostavno, u Srbiji ne postoji motivacija! Onaj ko gine od posla i onaj ko ništa ne radi primaju istu platu i to demotiviše onog vfrednog. Kad bi se radilo na procenat ili kombinovano tu bi bila druga priča.
A drugo, taj isti radnik kad ode u Švajcarsku-Norvešku-Australiju-Kanadu i kad počne da radi za 2-3-5 000 evra/dolara mesečno, e onda je on motivisan i nagrađen za svoj rad i naravno da će raditi i da će se truditi i zalagati mnogo više nego u Srbiji.
E sad druga je priča to što taj isti radnik koji radi u butiku u Srbiji za 200 evra mesečno ne preduzima ništa da bi sutra radio za 3000 evra mesečno i ne diže dupe sa stolice da bi mu bilo bolje. Ali ne možemo generalizovati-u tome je poenta!
I ovde nisu problem samo radnici nego je mnogo veći problem organizacija posla. Srbi nisu loši radnici ali su generalno loši organizatori.
I što bi se radnik koji radi za privatnika za 15-20 000 dinara trudio da radi i da bude agilan kad može i da izgine od posla, privatnik će mu dati istu platu ako mu i to ne zakine i neće ga ni na koji način stimulisati i motivisati. Jednostavno, u Srbiji ne postoji motivacija! Onaj ko gine od posla i onaj ko ništa ne radi primaju istu platu i to demotiviše onog vfrednog. Kad bi se radilo na procenat ili kombinovano tu bi bila druga priča.
A drugo, taj isti radnik kad ode u Švajcarsku-Norvešku-Australiju-Kanadu i kad počne da radi za 2-3-5 000 evra/dolara mesečno, e onda je on motivisan i nagrađen za svoj rad i naravno da će raditi i da će se truditi i zalagati mnogo više nego u Srbiji.
E sad druga je priča to što taj isti radnik koji radi u butiku u Srbiji za 200 evra mesečno ne preduzima ništa da bi sutra radio za 3000 evra mesečno i ne diže dupe sa stolice da bi mu bilo bolje. Ali ne možemo generalizovati-u tome je poenta!
Хтедох рећи, лоша ти је поента.![]()
Хтедох рећи, лоша ти је поента.![]()
Добро ајде, вредни смо!
Толико смо вредни да успевамо да седимо цео дан у кафићима и да завршавамо посао.
Ево, баш се сад колега Лоши_Вук жалио на нерадника ког, како ми се чини, гледа на послу.![]()
Добро ајде, вредни смо!
Толико смо вредни да успевамо да седимо цео дан у кафићима и да завршавамо посао.
Ево, баш се сад колега Лоши_Вук жалио на нерадника ког, како ми се чини, гледа на послу.![]()
Za tebe je ova tema: http://forum.krstarica.com/showthread.php/653118-Brzina-puta-krivina-jednako-ladovina
Kao što rekoh, nemoj da generalizuješ, nisu svi Srbi isti, neki su lenji, neki vredni...
Pa ti vidiš one što sede po kafićima ali ne vidiš one što rade u rudniku, ili rade od jutra do sutra 25 sati dnevno i u nenormalnim uslovima kod privatnika. Treba i to da gledaš. Situacija nije crno-bela nego šarena.
Вуче, Дрина дели Србе на два менталитета. А не на праве и неправе.
Међутим, људи кад се преселе, за пар деценија итекако поприме менталитет средине у којој живе.
Тако и наши који раде на западу.
Не постоји ни у РС боља организација од овдашње али је народ другачији, једноставно, вреднији су.
Прођи колима кроз РС, нећеш нигде, али буквално нигде затећи непокошену траву, чак и на пашњацима који су ко зна чији.
Али зато овде, код нас, моје комшије нису у стању да покосе траву испред двоје капије. И ово није карикирање, ово је реалност.
Како год, то је мој утисак.
Мада, није то тема ал' што да је не обрадимо.
- - - - - - - - - -
Ја гледам резултат и он је поразан.
И нећу да те додам на скајпУ.![]()
Вуче, Дрина дели Србе на два менталитета. А не на праве и неправе.
Међутим, људи кад се преселе, за пар деценија итекако поприме менталитет средине у којој живе.
Тако и наши који раде на западу па и прекодринци повратници.
Не постоји ни у РС боља организација од овдашње али је народ другачији, једноставно, вреднији су.
Прођи колима кроз РС, нећеш нигде, али буквално нигде затећи непокошену траву, чак и на пашњацима који су ко зна чији.
Али зато овде, код нас, моје комшије нису у стању да покосе траву испред двоје капије. И ово није карикирање, ово је реалност.
Како год, то је мој утисак.
Мада, није то тема ал' што да је не обрадимо.
- - - - - - - - - -
Ја гледам резултат и он је поразан.
И нећу да те додам на скајпУ.![]()
A jel 'oćeš da me sačekaš kod kolima?
I nisi mi odgovorila jel su Srbi koji žive na Zapadu Srbi ili Srbijanci?Kao što vidiš, Srbi se razlikuju čak i na različitim stranama Drine a kamoli po svetu. Srba ima U CELOM SVETU i naravno da nisu svi Srbi podjednako vredni ili lenji. Ne možemo da generalizujemo!
U suštini, mi, Srbi i Kinezi smo mnogo brojni narodi. Zajedno nas ima više od milijardu i 308 miliona.![]()