A kako misliš da se pokrene proizvodnja ako nema državnog intervencionizma? Koliko se meni čini, po slobodnom tržištu niko neće da se bavi proizvodnjom i izvozom jer je to neuporedivo teže nego zarada uvozom i kojekakvim drugim (legalnim) kombinacijama. Stvar je upravo suprotna od onoga što tvrdiš. Slabim zemljama upravo TREBA državni intervencionizam ali ne onaj koji radi u sopstvenom interesu nego u interesu ukupne privrede. Što budemo imali više "slobodno tržište" to ćemo brže propadati. Ne treba zaboraviti da interes pojedinca nije ujedno i interes društva i upravo državni intervencionizam to treba da koriguje praveći jasna i pravedna pravila igre. Naravno, državni intervencionizam važi kao negativna pojava zato što se koristi samo u svrhu ličnog bogaćenja vladajućih struktura ali to ne znači da je sam po sebi loš ako se pravilno upotrebi. Slobodno tržište je samo jedna utopistička ideja, iliti varvarski sistem gde važe zakoni jačeg koji kao krajnji rezultat ima brzu propast svega radi blagostanja nekolicine. Ne možeš imati igru ako pravila ne postoje.
prvi deo replike
Ekonomske aktivnosti coveka pocinju bukvalno od vremena kada on pocinje da se samostalno stara oko svoje hrane i sklonista u kojem ce da zivi i prezivi.Svako od nas,kako sada tako i pre 30 000 godina,misli sam za sebe i sam pravi svoje odluke.Svoje odluke donosi na osnovu svojih vrednosti,tj.svojih prioriteta.Niko od nas nije isti kao neko drugi,svako ima svoj mentalni sklop,svoje fizicke prednosti i nedostatke,svoju brzinu intelekta i svoje naklonosti prema necemu.Svako je znaci,prica za sebe i kao takav samostalni subjekt,covek se ,poteran nekom svojom zeljom ili nezadovoljstvom,krenuo da ostvaruje neke svoje ekonomske aktivnosti i da postize bolje ili losije rezultate tog svog delovanja.Posto je morao da prezivi i namiri svakodnevno svoje egzistencijalne potrebe,on je poceo da iskljucivo se bavi nekom ekonomskom delatnoscu i poceo je te svoje proizvode da trampi sa ostalim pojedincima koji su imali one potrepstine koje su njemu trebale,a nije ih sam-iz nekog razloga-mogao sebi pribaviti.Kako je trampa dosta,,trapav"oblik razmene roba i usluga,ljudi su samostalno,bez icije sugestije ili direktive,izmislili i napravili novac za trziste,tj.stvorili su ga da bude medij razmene u njihovoj trgovini.Na pocetku te indirektne razmene taj novac su bili: so,rogovi jelena,krzno,krljust ribe,krzno,a posle je doslo do kovanja bakrenjaka,srebrnjaka i zlatnika.Taj novac dakle nije izmislila drzava,tj.znamo da nije bilo drzavne intervencije.Mehanizam trgovanja bio je slobodan i niko nikoga nije prisiljavao da kupuje nesto sto ne zeli niti da proizvodi nesto sto ne zeli.Od starog Vavilona(procitaj knjigu napisanu na temelju zapisa sa glinenih plocica iz Vavilona=Najbogatiji covek Vavilona od Klejsona)pa do pojave nesrecnog i zlocudog FED-a,imali smo slobodno trziste.Ono danas ne postoji nigde,a politicari i potplaceni ekonomisti preko potplacenih medija od strane bankarskih kartela jos od vremena americkog predsednika Ruzvelta,prica pricu kako mi tezimo slobodnom trzistu,tj.situaciji da se proizvodnja odvija pod potrebama potrosnje.To nije istina i sami rezultati kazuju da nije istina.Mi koji se bavimo ekonomijom kao naukom,imamo zadatak,pre svega moralni,da javno kazujemo sta se u stvari dogadja i kako te dogadjaje u buduce spreciti.Svaki iole posten covek mora teziti zivotu u slobodi,kako za sebe tako i za svoje potomstvo,tako da se moramo svi zajedno izboriti da prestane drzavni intervencionizam,tj.Keynsova doktrina za koju se ti apsolutno zalazes u svojoj replici meni.Potraznja nekog pojednica-da se opet vratimo osnovama- jeste potraznja koja je nastala na osnovu njegove subjektivne vrednosti i tu ne moze nijedna vlada na svetu nista.Moze,ako imamo monopolsku prodaju nekog proizvoda,tada potrosac i nema izbor,jer postoji monopol koji to ne dozvoljava.Monopol.u vecini sluicajeva,nastaje kao posledica drzavnog intervencionizma.Da bi drzava vodila svoje gradjane u progres,moraju se najpre znati zadaci drzave.Drzava ima samo dva zadatka:da sacuva zivot svojih gradjana i da sacuva imovinu tih istih gradjana.Sve ostalo je mnogo manje vazno Dakle,drzava mora omoguciti gradjanima-koji su ujedno i potrosaci i proizvodjaci-da na osnovu svoji subjektivnioh procena kupuju i proizvode robe za koje su se sami odlucili.Kako je ekonomija nauka koja nije do kraja rekla svoje poslednje teze ,mi cemo uvek imati situacije koje nece biti objasnjene u knjigama.Zasto?Zato sto svaki pojedinac je akter za sebe i mi ne znamo koji su njegovi ekonomski potezi sledeci niti znamo kako ce se to sve odraziti na trziste i nasu ulogu na tom trzistu.Kao i pre toliko hiljada godina,mi danas tkdj.imamo pojedince koji su skloni nekom zanatu,nekom pruzanju usluga nego sto su to neki drugi clanovi drustva.Mi dakle odavno vec imamo specijalizaciju zanimanja i ta zanimanja smo uglavnom sami birali.Drzava svojom intervencijom ne moze nekom geaku narediti da postane hirurg ili stomatolog,zar ne?Svi problemi koje danas imamo dosli su iz pravca ekonomskih aktivnosti Vlada koje su birane demokratskim ili nedemokratskim poutem.Ta Vlada mora imati svoj budzet,a kako se moze videti nema Vlade koja nema problema sa likvidnoscu svojih budzeta.To se prvenstveno desava zbog loseg odabira clanova Vlade.Umesto da se biraju po znanju,ti se ljudi biraju po partijskom kljucu.Dakle,partokratija ima prednost nad meriokratijom.Kako ce drzavom i tolikim resursima i sa tolikim brojem gradjana rukovoditi neko cija je jedina,,vrednost"pripadnost nekoj pol.stranci?Da je vodi neko strucan,neko ko je teoriju,,provukao"kroz praxu-ne bi bilo ovakvih porazavajucih rezultata koje imamo danas.Mi idemo kod sustera kad nam se probuse cipele,a ne kod poslasticara.
- - - - - - - - - -
A kako misliš da se pokrene proizvodnja ako nema državnog intervencionizma? Koliko se meni čini, po slobodnom tržištu niko neće da se bavi proizvodnjom i izvozom jer je to neuporedivo teže nego zarada uvozom i kojekakvim drugim (legalnim) kombinacijama. Stvar je upravo suprotna od onoga što tvrdiš. Slabim zemljama upravo TREBA državni intervencionizam ali ne onaj koji radi u sopstvenom interesu nego u interesu ukupne privrede. Što budemo imali više "slobodno tržište" to ćemo brže propadati. Ne treba zaboraviti da interes pojedinca nije ujedno i interes društva i upravo državni intervencionizam to treba da koriguje praveći jasna i pravedna pravila igre. Naravno, državni intervencionizam važi kao negativna pojava zato što se koristi samo u svrhu ličnog bogaćenja vladajućih struktura ali to ne znači da je sam po sebi loš ako se pravilno upotrebi. Slobodno tržište je samo jedna utopistička ideja, iliti varvarski sistem gde važe zakoni jačeg koji kao krajnji rezultat ima brzu propast svega radi blagostanja nekolicine. Ne možeš imati igru ako pravila ne postoje.
drugi deo replike
Tako je i sa Vladinim sluzbenicima koji koriste uglavnom 4 mehanizma da bi pokusali od minusa u drzavnoj kasi,da dodju u situaciju plusa:
1.prodaje drzavnih obveznica
2.podize postojece poreske stope
3.izmislja nove poreze
4.stampa novac,tj.stvara ga iz nicega.
Ovo cetvrto je najvece zlo i ima samo vrlo kratko vreme poziitivne efekte.Objasnjavam dalje ...
Inflacija,deflacija,masovni projekti,infrastrukturni poslovi koji uopste nisu pod proritetom,programi sa davanjem novca za razvoj pojedinih malih ili srednjih preduzeca,fiksni kurs drzavne valute,pogresna obrazovna politika,pogresna spoljna politika,pogresna politika zaposljavanja,potcenjivacki odnos prema odnosu natalitet-mortalitet,pogresno zaduzivanje kod stranih bankarskih privatnih korporacija....ima toga koliko hoces.Znaci,drzavni intervencionizam jeste uzrok celom ovom zlu koje je konkretno zadesilo Srbiju.Nijedan primer ne postoji gde je nasa drzava nekom svojom ekonomskom intervencijom uspela da svoje gradjane odvede u neki bolji zivot,omoguci nekakav progres ili zadovoljstvo..jos od vremena monopola koji je davan pojedincima za vreme Kraljevine Yugoslavije(npr.Pasic stariji-njegov sin Rade),pa preko,,samoupravljanja"u socijalizmu ,preko Milosevica i njegovih Karica,Beka,Miskovica,Kostica,Arkana....pa do ovoh danas koji zaduzuju i privatizacijom preduzeca odveli Srbiju jos barem 30 godina unazad.Dakle,katstrofa jedna neizmerljiva!!!Tamo gde su vece zemlje i po povrsini,po broju stanovnika,po resursima sa kojima raspolaze,tamo se ekonomski cilkusi odvijaju sproje,ali su rezultati tragicnbiji po vise ucesnika medjunarodne trgovine,tako da se prisetiti treba kolapsa iz oktobra 29'te u NY kada su se bas nakon toga pojavili Ruzvelt,Keyns i ostali koji su kategoricki tvrdili,,da bez drzavne intervencije nema spasa nijednoj ekonomij na svetu".Takvo razmisljanje potkrepljeno svakodnevnim medijskim zatupljivanjem masa,dovelo je danas do toga da velika vecina ljudi bilo gde smatra za sasvim normalno da se drzava bavi ekonomijom svakog pojedinca,svakog grada,sela,regije.To nema veze sa zdravom logikom i upravo je Srbija primer syta se desava kada se pojedincima prepusti ekonomija sa financijama u ruke kompletno.To nije moje neko misljenje,to su jednostavno njihovi rezultati.Postoji grana koju zovemo statistika,pa ce nam ona reci kada se zivelo bolje.Pravila igre,koja spominjes,moraju se primenjivati od strane drzave samo do one granice gde se ukida monopol.Slobodno trziste nije varvarska igra,to je jasno i jednostavno postavljen mehanizam koji kaze da,,proizvodnju odredjuje potraznja".U detalje samog rada mehanizma mogu sledeci puta.Poznajem ga u prste tako da nije problem.