Bio sam prošlog leta nekoliko dana u Ksamilu, seoceta na nekoliko km od Sarande i baš sa suprotne strane Kasiopija na Krfu.
Jonsko more je takvo kako je, najlepše i to je glavni adut tog dela Albanske obale, koji kao važi za najboljeg. To i relativno jeftine cene hrane, pića i smeštaja su jedini plus po meni.
Sve ostalo je hmm...najjednostavnije rečeno - nesređeno. Puno je prljavštine, đubra, otpada itd. U Ksamilu su plaže sa "uvoznim" istovarenim belim peskom koji je super sve dok se ne zamuti kada grgne raja na kupanje. Ima nekoliko ostrvca na kojih se stiže za par minuta sa čamcem i na kojima ima kafić i restoran sa "grčkim" cenama.
Struje nije bilo nekoliko puta u teku dana, standard za Albaniju. Možda se pa tako meni potrefilo, ali znam da je to problem u Albaniji.
Lokalci su pravoslavci i katolici na jugu Albanije, ljubazni su i gostoprimljivi kako je rekla i Iva. Smeštaj sam plaćao 20 eur dnevno-studio za 4.
Jedini stranci su moji sunarodnici Makedonci.
To je bio moj drugi boravak u Albaniji(prvi je bio u Tirani i Draču pre nekoliko godina) i kako zasad stvari stoje poslednji.
Ipak, Grčka Jonska obala je neuporedljiva.