- Poruka
- 13.583
A mene ja podsećam na sebe iz mlađih dana...Malkice stariji doduše...
Ako te podsećaju na te nekadašnje filozofe-to baš i nije kompliment...
Ako te podsećaju na te nekadašnje filozofe-to baš i nije kompliment...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da su obojica u pravu jer logicki ispravno razvijaju pocetnu tezu, koju je svaki od njih prilagodio sebi.
Logika je qrva. Dyonis je dekadent i nelogican, dok unfriendly ispravno sledi Niceta.
Math me podsetio na trenutak na Sartra s ovim gladnim detetom.![]()
Zamisli čoveka koji rinta u rudniku ceo život i recimo uštedi neku pristojnu sumu. I onda dođe neki lik koji dobije na lutriji i bude u fazonu "ha, ha, ti si nula, ja sam gospodar".
Prica da robovi "svojim nekreativnim rutinskim i dosadnim poslovima STAGNIRAJU ljudski razvitak" nije logicna.
-Rudar ili kakav drugi rob svojim radom otima vrednost od zemlje i tako stvorenu vrednost nudi celom drustvu, koje postaje bogatije.
-Lopov i secikesa svojim radom otima od rudara, roba i drugih clanova drustva. On cini stetu ljudskom drustvu, a dugorocno i sebi.
I car ga poduva na kraju i to ko od majke rođen-ne ponese sobom -ni sebe...Nije niti malo logicna jer su nizi ljudi (robovi) neophodni za opstanak visih ljudi (gospodara.) Medjutim, to ne znaci da su nizi ljudi na istom (ili cak, ne daj boze, na visem) nivou od visih ljudi. Isto kao sto su i ishrana i mala i velika nuzda neophodni za opstanak ljudi a pritom znamo da je ishrana daleko kvalitetnija aktivnost od nuzde, je l da?
Medjutim, to sto si ti citirao nije ni bila moja tvrdnja lol. Moja tvrdnja je da VELICANJE rutine stagnira razvitak a ne sama rutina, a to je itekako logicna tvrdnja!
Tvoj problem je to sto ti ne mozes da zamislis da jedan lopov moze da ima visi cilj. Drugim recima, brkas dekadentnog lopova sa lopovom koji ima jasan cilj. Poenta je da je bolje da ukrades novac kako bi sto pre dosao do linije fronta nego da rintas ko kreten 10-20-30 godina. Jedina osoba koja misli suprotno je osoba koja nije u mogucnosti da krade (i koja pati od resantimana, posto postoje i skromni ljudi koji nemaju potrebu da velicaju rutinske poslove i koji shvataju da je kontriranje stetna stvar.)
Ti svakako ne kapiraš da je napredak glupost i da tako nešto ne postoji
postoji samo prilagođavanje okolnostima koje nisu jednake za sve pa stoga ti stičeš pogrešan utisak da tu neko negde napreduje
šta sad onaj crnac u nigeru što nije jeo 10 dana i što pati od 3 različite bolesti tehnički može biti na sto nivoa bolje ljudsko biće od tebe al ga zeznula okolnost
a ti što drndaš komp 20 godina i što si naučio da zarađuješ pare od toga misliš da si uhvatio boga za mudda
u stvari je sve to isti qujac jer tu niko ne napreduje nigde
opet i ta sposobnost koju meriš je skroz proizvoljna stvar
:
.
. Naprimer, da ste svi vi misevi i da sam ja jedini covek na svetu, ja bih bio je beni kralj univerzuma!
.
pa to jes napredovo sam od onda kad sam bio mali jer sam tada razmišljo ko ti
ovaj argument za crnca je besmislen, on sebi ne može da priušti sebi te okolnosti jer za svakog od nas postoje okolnosti u kojima bi briljirali, jel čitaš ti to što pišeš ili to izleće iz tebe ko neka reka nekontrolisana, tu nit uzroka nit posledice
Vrlo je zamislivo da neki crnac tamo ima bolji genetski sklop od tebe, da je inteligentiji, fizički ispred tebe, da može bolje da drnda komp i brani svoje tvrdnje na forumu, ali je rođen u pustari, bolestan, bez kučeta i mačeta itd. čak je i vrlo verovatno jer govorimo o velikim ciframa + svi oni što su umrli a nisu imali uslove da se ostvare na nivou na kom je tebi a priori pružena mogućnost
Tvoj problem je to sto ti ne mozes da zamislis da jedan lopov moze da ima visi cilj. Drugim recima, brkas dekadentnog lopova sa lopovom koji ima jasan cilj. Poenta je da je bolje da ukrades novac kako bi sto pre dosao do linije fronta nego da rintas ko kreten 10-20-30 godina. Jedina osoba koja misli suprotno je osoba koja nije u mogucnosti da krade (i koja pati od resantimana, posto postoje i skromni ljudi koji nemaju potrebu da velicaju rutinske poslove i koji shvataju da je kontriranje stetna stvar.)
I dzelat moze da ima visi cilj, i masovni ubica moze imati visi cilj, i onaj sto daje deci aflatoksicno mleko moze imati visi cilj...
ali oni su stetocine.
Oni kvare i unazadjuju drustvo i covecanstvo.
Ako provedes zivot sklanjajuci se od urodjene savesti i krivice, nigde neces stici.
Lopov provodi vek izbegavajuci susret sa savescu. Krivudava je to linija, isprekidana i tanka.
Sa takvom linijom mu nikakav novac, ukraden ili ne, nece doneti dobro. Jer ce novcem kad tad pokusati da kupi sebe, a to se ne kupuje nego se izgradjuje.
Rudarski.
Covek se postaje.
Drustvo se gradi.
nista sto mozes (ukradenim) novcem kupiti ti nece doneti napredak.