Weltschmerz

...ako te nesto
zaboli majko
reci bilo kome
ali
meni nikako
zaboljeće i mene
ostaćemo u kolu bolničkom
bez smjene
jer
koga imamo ja i ti majko
osim sami sebe
to svakako...
...još si ti nekome majka
a ja tata
no
to je samo fiktivno sudbina
kamenju
z a d a t a ...

Zamisli čoveka koji rinta u rudniku ceo život i recimo uštedi neku pristojnu sumu. I onda dođe neki lik koji dobije na lutriji i bude u fazonu "ha, ha, ti si nula, ja sam gospodar".

Obrati paznju na nacin na koji robovi velicaju svoja zanimanja, zanimanja koja nisu sami izabrali i koja, da su mogli, ne bi obavljali. Obrati paznju na nacin na koji robovi veliciju rutinska, dosadna, nekreativna zanimanja koja moze da obavlja apsolutno bilo ko i nacin na koji ovakvim velicanjem STAGNIRAJU ljudski razvitak. Dok je na jednu stranu zdravom, pravom i iskrenom coveku najbitnije da sto pre stigne do linije fronta razvitka, robu je na drugu stranu bitnije da ostane pozadi, zauvek obavljajuci jedan te isti smorni, rutinski posao; dok gospodari gledaju da uhvate svaku precicu do fronta ("genetsku precicu", obrazovanje, izbegavanje nepotrebnog rintanja, odbacivanje morala), robovi gledaju da sto vise omalovaze sve te precice samo zato sto oni sami ne mogu da ih iskoriste. Njihove vrednosti (dekadentne vrednosti kao sto su jednakost, bratstvo i jedinstvo) su kontra-vrednosti jer nastaju kao reakcija na originalne vrednosti gospodara (razvitak/moc), kao posledica toga sto su PRIMORANI od strane gospodara da obavljaju rutinske poslove a ne zato sto sami ZELE da ih obavljaju. Da bi uvideo koliko su dekadentne njihove vrednosti obrati paznju na to da nije fer prema majmunima to sto covek pocinje kao covek a majmun kao majmun. Da je zivot fer covek bi trebao da pocne kao majmun i da se sam razvija u coveka isto kao sto to cini majmun. I sad ti meni reci zasto se ti kao neko ko se "brine za svet" ne brines za te majmune? Evo ja cu da ti odgovorim: zato sto si mocniji od majmuna. I tu tvoje licemerje izlazi na videlo.

Kada potcenjujes roba a favorizujes namazane likove koji koriste precice, pominjes "razvitak".
Da li govoris o razvitku pojedinca ili razvitku drustva?

Jer ni ulog ni posledice nisu isti.

Upravo to je nejasno, postoji pojedinac koji kopa rudu, i postoji "sposoban snalazljiv i namazan" pojedinac koji od njega krade.

Koji od ta dva pojedinca treba da napreduje? onaj koji kopa, rob, ili onaj koji krade, lopov?

Nije bitno ko ce da napreduje vec je samo bitno da NEKO napreduje. A hendikepiranjem sposobnih samo usporavas napredak, ali svako usporavanje eventualno rezultuje u redji ali eksplozivniji napredak, sto ce reci, ako mu je sudjeno da napreduje savladace sve prepreke koje mu ti nametnes i napredovace.

A taj ljubomorni cika umesto sto trosi skoro svu svoju energiju na kukanje bi trebao da nauci kako da se ilozuje od onih koji su snazniji od njega s ciljem da svu tu energiju preusmeri tamo gde mu je od najvece koristi -- na rudnik.

Poslednja izmena:
Ti svakako ne kapiraš da je napredak glupost i da tako nešto ne postoji, postoji samo prilagođavanje okolnostima koje nisu jednake za sve pa stoga ti stičeš pogrešan utisak da tu neko negde napreduje
šta sad onaj crnac u nigeru što nije jeo 10 dana i što pati od 3 različite bolesti tehnički može biti na sto nivoa bolje ljudsko biće od tebe al ga zeznula okolnost, a ti što drndaš komp 20 godina i što si naučio da zarađuješ pare od toga misliš da si uhvatio boga za mudda, u stvari je sve to isti qujac jer tu niko ne napreduje nigde

opet i ta sposobnost koju meriš je skroz proizvoljna stvar, ako gledamo s utilitarističkog stanovišta najbolja sposobnost je ona koja donosi najviše materijalne koristi, međutim to bi na hijerarhijsku lestvicu prilično visoko prema ostalima postavilo zanimanja kao plejboj zečica ili šta već a to su prejadna ljudska bića koja nisu dobra ni za šta osim za guzičiti i glupe su ko ćuskije, i ne znam šta još
a tu imaš i problem cene određenog rada i sposobnosti što fluktuira
i šta je onda sposoban čovek

Postoji dva nacina na koji covek moze napredovati:
-Rudar ili kakav drugi rob svojim radom otima vrednost od zemlje i tako stvorenu vrednost nudi celom drustvu, koje postaje bogatije.
-Lopov i secikesa svojim radom otima od rudara, roba i drugih clanova drustva. On cini stetu ljudskom drustvu, a dugorocno i sebi.

Prica da robovi "svojim nekreativnim rutinskim i dosadnim poslovima STAGNIRAJU ljudski razvitak" nije logicna.

Veltsmerc je dovodjenje sebe u fazu pune svesti i potpune ravnodusnosti za probleme sveta.
Do takvog stava se dolazi posmatranjem svake, ali bas svake pojave dugorocno.
Da karikiram, ako posmatrate kao problem i nervirate se sto vodovodne cevi pucaju, posmatrajte iz ugla posle 300 godina... i shvaticete da je to samo jedna nevazna tacka, tek tren, koji ne zasluzuje ni paznju a kamoli nerviranje.
Veltsmerc nije izbegavanje stvarnosti - svest je sve vreme prisutna, nego je izbor da je u sve kosmickim razmerama nevazno ili malo vazno.
Posmatranjem sveta iz tog ugla, umetnici su tokom devedesetiih prvi postali svesni stravicnog propadanja drustva, i pokusali da tu svest obznane kroz svoja dela.
Znali su da se svet nece promeniti, ali su pozivali ljude da promene svoj pogled na sivilo, i da dugim vremenom razblaze tamu.
Veltsmerc je bio neotporan na lose uticaje, jer nicemu nije pridavao preveliku brigu. Tako je heroin lako usao i pobio intelektualnu elitu.
Jer, ko se seca, devedesetih je intelektualna elita drzave bila u SKC-u, a SANU je isto kao i danas obicna pepeljara vlasnika drzave.
Veltsmerc je, tada su govorili, uobicajeni nacin shvatanja sveta americkih Indijanaca. Veltsmerc je izvor unutrasnjeg mira, licnog spokoja.

Poslednja izmena:
Prica da robovi "svojim nekreativnim rutinskim i dosadnim poslovima STAGNIRAJU ljudski razvitak" nije logicna.

Nije niti malo logicna jer su nizi ljudi (robovi) neophodni za opstanak visih ljudi (gospodara.) Medjutim, to ne znaci da su nizi ljudi na istom (ili cak, ne daj boze, na visem) nivou od visih ljudi. Isto kao sto su i ishrana i mala i velika nuzda neophodni za opstanak ljudi a pritom znamo da je ishrana daleko kvalitetnija aktivnost od nuzde, je l da?

Medjutim, to sto si ti citirao nije ni bila moja tvrdnja lol. Moja tvrdnja je da VELICANJE rutine stagnira razvitak a ne sama rutina, a to je itekako logicna tvrdnja!

-Rudar ili kakav drugi rob svojim radom otima vrednost od zemlje i tako stvorenu vrednost nudi celom drustvu, koje postaje bogatije.
-Lopov i secikesa svojim radom otima od rudara, roba i drugih clanova drustva. On cini stetu ljudskom drustvu, a dugorocno i sebi.

Tvoj problem je to sto ti ne mozes da zamislis da jedan lopov moze da ima visi cilj. Drugim recima, brkas dekadentnog lopova sa lopovom koji ima jasan cilj. Poenta je da je bolje da ukrades novac kako bi sto pre dosao do linije fronta nego da rintas ko kreten 10-20-30 godina. Jedina osoba koja misli suprotno je osoba koja nije u mogucnosti da krade (i koja pati od resantimana, posto postoje i skromni ljudi koji nemaju potrebu da velicaju rutinske poslove i koji shvataju da je kontriranje stetna stvar.)

Nije niti malo logicna jer su nizi ljudi (robovi) neophodni za opstanak visih ljudi (gospodara.) Medjutim, to ne znaci da su nizi ljudi na istom (ili cak, ne daj boze, na visem) nivou od visih ljudi. Isto kao sto su i ishrana i mala i velika nuzda neophodni za opstanak ljudi a pritom znamo da je ishrana daleko kvalitetnija aktivnost od nuzde, je l da?

Medjutim, to sto si ti citirao nije ni bila moja tvrdnja lol. Moja tvrdnja je da VELICANJE rutine stagnira razvitak a ne sama rutina, a to je itekako logicna tvrdnja!

Tvoj problem je to sto ti ne mozes da zamislis da jedan lopov moze da ima visi cilj. Drugim recima, brkas dekadentnog lopova sa lopovom koji ima jasan cilj. Poenta je da je bolje da ukrades novac kako bi sto pre dosao do linije fronta nego da rintas ko kreten 10-20-30 godina. Jedina osoba koja misli suprotno je osoba koja nije u mogucnosti da krade (i koja pati od resantimana, posto postoje i skromni ljudi koji nemaju potrebu da velicaju rutinske poslove i koji shvataju da je kontriranje stetna stvar.)
I car ga poduva na kraju i to ko od majke rođen-ne ponese sobom -ni sebe...:mrgreen::(:lol:Useru,ne budi dijete...:tease::zzzz:

Ti svakako ne kapiraš da je napredak glupost i da tako nešto ne postoji

Pa u tvom slucaju napredak sigurno ne postoji posto je ocigledno da razmisljas isto kao kad si bio mali :mrgreen: Sta drugi da ti kazem? :lol:

postoji samo prilagođavanje okolnostima koje nisu jednake za sve pa stoga ti stičeš pogrešan utisak da tu neko negde napreduje

Pojam "univerzum" ne poznaje napredak -- to je tacno. Ali pojam "univerzum" ne poznaje ni prilagodjavanje, ni podelu na okolnost i na individuu, ni podelu na zivot i na smrt (jer je u univerzumu ili sve zivo ili sve mrtvo, posto ta podela dobija smisao tek kad se uvede pojam individue u sadasnjosti), ni podelu na postojanje i na nepostojanje, ma nikakvu podelu ne poznaje jer je "univerzum" nista drugo nego FILM, ANIMACIJA, FLUKS. Pojam "individue u sadanjosti", medjutim, poznaje napredak i sve druge podele vrlo dobro. Naprimer, ja sam pametniji nego kad sam bio mali jer danas mogu da se nosim sa vecim brojem okolnosti. To je ocigledan napredak.

šta sad onaj crnac u nigeru što nije jeo 10 dana i što pati od 3 različite bolesti tehnički može biti na sto nivoa bolje ljudsko biće od tebe al ga zeznula okolnost

Opet ti ponavljam da podela na individuu i na okolnost ne postoji sa tackle gledista univerzuma. Sa tacke gledista univerzuma, covek je sam sebi svoja okolnost (geni su, naprimer, nasa okolnost.) A to sto ti mozes da ZAMISLIS okolnosti u kojima bi crnac briljirao i sto ga na osnovu toga uzdizes je retardacija prvog reda posto on nije mogao sebi da priusti te okolnosti JER! -- i ovo je VELIKO JER! -- ZA SVAKOG OD NAS POSTOJE OKOLNOSTI U KOJIMA BI BRILJIRALI. Naprimer, da ste svi vi misevi i da sam ja jedini covek na svetu, ja bih bio je beni kralj univerzuma!

a ti što drndaš komp 20 godina i što si naučio da zarađuješ pare od toga misliš da si uhvatio boga za mudda

To ti mislis.

u stvari je sve to isti qujac jer tu niko ne napreduje nigde

:lol:

opet i ta sposobnost koju meriš je skroz proizvoljna stvar

Nista nije proizvoljno.

"Svetski bol" polako prelazi iz bespomoćnog kukanja
u pobunu. Pobuna se širi i uzdrmava svet.Da nismo svedoci
neslavne sudbine mnogih revolucija, još bi se ponadali da
može da "Upali."
A možda bi hakeri mogli da smisle neki fini beskrvni plan, da
obore "Sistem?" I kako bi mogao da izgleda neki novi i bolji?
Mislim da nema toga koji već nije isproban.Možda je najbolji bio
onaj sa trampom. A šta bi onda bilo sa filozofima?

Ljudi vole sistem i branice sve sto ih amnestira od razmisljanja.
Pobuna ce promeniti ljude na vrhu ali ne i sistem, jer nikada u istoriji nije bilo pobuna protiv sistema.
Samo protiv ljudi.
Giljotina ce posle par godina zardjati i dospeti u muzej. Tada ce humanisti uz pretnju smrcu zabraniti oruzje i govor mrznje.
Bice nam receno da nam je mnogo bolje i bice nam naredjeno da u to verujemo.
Filozofi ce i dalje praviti svoje krugove.

A mi? Sta cemo mi?
Hocemo li se i tada uciti ljubavi?

Poslednja izmena:
user - pa to jes napredovo sam od onda kad sam bio mali jer sam tada razmišljo ko ti :)

ovaj argument za crnca je besmislen, on sebi ne može da priušti sebi te okolnosti jer za svakog od nas postoje okolnosti u kojima bi briljirali, jel čitaš ti to što pišeš ili to izleće iz tebe ko neka reka nekontrolisana, tu nit uzroka nit posledice
vid sad ovo, saću da pišem kao ti:
on ne može da pije jogurt jer pingvini umiru na 32 celzijusa.

ne znam šta je tu zanimljivo, udario ti taj c++ u glavu

vrlo je zamislivo da neki crnac tamo ima bolji genetski sklop od tebe, da je inteligentiji, fizički ispred tebe, da može bolje da drnda komp i brani svoje tvrdnje na forumu, ali je rođen u pustari, bolestan, bez kučeta i mačeta itd. čak je i vrlo verovatno jer govorimo o velikim ciframa + svi oni što su umrli a nisu imali uslove da se ostvare na nivou na kom je tebi a priori pružena mogućnost

Tehnički je moguće i da se rodi novi Tesla ili Ajnštajn negde u Šri Lanki ali da provede život prodajući paradajz na pijaci i ne znajući za bolje

pa to jes napredovo sam od onda kad sam bio mali jer sam tada razmišljo ko ti

Naravno da nisi, niti ces ikada. Kamo srece!

ovaj argument za crnca je besmislen, on sebi ne može da priušti sebi te okolnosti jer za svakog od nas postoje okolnosti u kojima bi briljirali, jel čitaš ti to što pišeš ili to izleće iz tebe ko neka reka nekontrolisana, tu nit uzroka nit posledice

Naravno, posto nisi nista skapirao od onoga sto sam rekao.

Vrlo je zamislivo da neki crnac tamo ima bolji genetski sklop od tebe, da je inteligentiji, fizički ispred tebe, da može bolje da drnda komp i brani svoje tvrdnje na forumu, ali je rođen u pustari, bolestan, bez kučeta i mačeta itd. čak je i vrlo verovatno jer govorimo o velikim ciframa + svi oni što su umrli a nisu imali uslove da se ostvare na nivou na kom je tebi a priori pružena mogućnost

To sam vec pobio. Nebitno je, razumes li? Jednostavno je NEBITNO. Covek u realnosti nije odvojen od svojih okolnosti. Jednostavno ne kapiras te stvari jer i ne mozes posto si sam bioloski krs i primoran si da se zavaravas. Najbolje bi bilo da zaobidjes temu.

Nemas pojma gde je moj problem i prestani da pogresno pretpostavljas.
Lopov je, po definiciji, covek koji uzima tudje.
Cilj? Visi cilj?
I dzelat moze da ima visi cilj, i masovni ubica moze imati visi cilj, i onaj sto daje deci aflatoksicno mleko moze imati visi cilj...
ali oni su stetocine.
Oni kvare i unazadjuju drustvo i covecanstvo.
Linija fronta ne postoji kao linija, nego kao zivot. Ako svoj zivot koracas pravo, rudarski pravo, mozda do nekakvog cilja dodjes.
Ako provedes zivot sklanjajuci se od urodjene savesti i krivice, nigde neces stici.
Lopov provodi vek izbegavajuci susret sa savescu. Krivudava je to linija, isprekidana i tanka.
Sa takvom linijom mu nikakav novac, ukraden ili ne, nece doneti dobro. Jer ce novcem kad tad pokusati da kupi sebe, a to se ne kupuje nego se izgradjuje.
Rudarski.
Covek se postaje.
Drustvo se gradi.
nista sto mozes (ukradenim) novcem kupiti ti nece doneti napredak.

Poslednja izmena:
e bre kakav napredak, o tome ne vredi pričati sa njim
ja koji ne verujem u ideju napretka ajde da je pretpostavim, userova percepcija iste je infantilna, ko razmaženo dete koje hoće samo po svome, on nije podložan promeni a sve oko njega jeste i on teži tome, da šatro menja okolinu
prvo što je nerealno do zla boga drugo što na taj način lični napredak ne može postojati, samo spuštanje standarda
a lepo je priroda zamislila stvari nego ovo moderno doba iznedrilo mentalno ludilo gde se sve negira i obrće pa tako i ovakvo mišljenje dolazi

I dzelat moze da ima visi cilj, i masovni ubica moze imati visi cilj, i onaj sto daje deci aflatoksicno mleko moze imati visi cilj...
ali oni su stetocine.
Oni kvare i unazadjuju drustvo i covecanstvo.

Ako ostvare svoj visi cilj onda ti ljudi i nisu stetocine jer je stetocina po definiciji neko ko rusi a nista ne gradi. Uostalom, da tvoji preci nisu bili "stetocine" ti sad ne bi ni postojao.

Sto dokazuje da imam pojma gde je tvoj problem.

Ako provedes zivot sklanjajuci se od urodjene savesti i krivice, nigde neces stici.
Lopov provodi vek izbegavajuci susret sa savescu. Krivudava je to linija, isprekidana i tanka.
Sa takvom linijom mu nikakav novac, ukraden ili ne, nece doneti dobro. Jer ce novcem kad tad pokusati da kupi sebe, a to se ne kupuje nego se izgradjuje.
Rudarski.
Covek se postaje.
Drustvo se gradi.
nista sto mozes (ukradenim) novcem kupiti ti nece doneti napredak.

Kakvo fantasticno samozavaravanje, hebote bog.

Back