Kokosov otok(Shark island)

Poruka
6.877
Kokosov otok se nalazi 600 km od obala Costa Rice. Otok je pretvoren u nacionalni park. Pod zaštitom je Unesca. Nije nastanjen. Poznat je po obilju morske flore i faune.
Bio sam dio ronilačkog tima iz cijelog svijeta. Cilj je bio proučavanje morskih pasa (hamersharks) čekićara. Oni su nažalost pred izumiranjem. Postoji još samo nekoliko lokacija na svijetu gdje možete vidjeti ove predivne životinje.
Pored morskih pasa(čekićari,tigrovi,galapagos,grebenski),tu se nalazi obitavalište velikih kornjača,ogromnih raža(manta),te riba svakakvih oblika i boja.
Put je dosta dug. Postoje dva načina. Preko Londona ili preko Madrida.Ja sam iz Zagreba letio do Londona. U London sam stigao navečer. Moj savjet.Uzmite lokalni bus koji će vas dovesti do centra. Ja sam uzeo taxi i pogriješio.London je najskuplji grad u Europi. Vožnja do hotela stajala me je 65 funti.Natrag 45. Vožnja taksijem je bila skuplja od noćenja u hotelu s 4 zvjezdice.:roll: Rano ujutro sam iz Londona letio do Madrida,a iz Madrida sam presjedao na avion za San Jose u Costa Rici.
Tu sam ostao par dana. Preporučam rafting,canopihttp:,http://www.interpatagonia.com/pucon/imagenes/pucon-canopi01-1537.html safari.
U San Joseu se nisam osjećao sigurno. Svaki hotel čuvaju naoružani stražari. To je utišalo moje gradske istraživačke ambicije.Ako mislite da vam je teško,trebali bi vidjeti kako taj narod živi. Lokalna valuta je colones,ali se može plaćati dolarima.Taxi je relativno jeftin,samo pripremite sitan novac. Taksisti ga nikad nemaju.
Iz San Josea smo autobusom došli u Puntarenas. To je mali gradić na obali. Tu smo se ukrcali na jahtu i isplovili.
Putem su nas pratili dupini.
Putovanje je trajalo deset dana . Ronili smo na više lokacija oko Kokosovog otoka na dubinama oko 30-40 m. Ronili smo na Nitrox(mješavina 26% kisika i 74% dušika).
Nitrox je bolji od zraka jer ne postoji mogućnost dekompresijske bolesti i mogli smo više puta roniti. Dnevno smo ronili 3-4 puta.
Otok je raj za ronioce.Svakako preporučam
Što se tiče morskih pasa,mogu reći da nisu opasni. Ako želiš da ti dođu blizu moraš prestati disati. Plahi su. Boje se mjehurića. Ne radi se o čudovištima koja napadaju nedužne plivače i ronioce.
Na žalost neke su vrste pred izumiranjem.

Poslednja izmena:
Cocos 3_02Jan2013_4396.jpg
Cocos 3_02Jan2013_4455 crop.jpg
Cocos 1 and 2_01Jan2013_3373.jpg
Cocos 1 and 2_01Jan2013_3395.jpg
2013_01_02_-Dani1.jpg

eeee ... da si ikada pokazao i ovu svoju stranu ... imao bi jos bolje utiske iz Costa Rice ;)
Znam da ronis ... ali nisam znala da te ovakve stvari zanimaju
Dali imas jos nekih slikica napravljenih na putu tamo ... lokacijske ... sve je interesantno

Dali je moguce da ih ovoliko ima na jednom mestu ?

Da. Lokacija na kojoj smo ronili zove se Alcyon. Dubina oko 35 m. Dosta su jake struje. Samo iskusni ronioci mogu roniti protiv struje. Kad smo zaranjali ,oko mene je bilo divno plavetnilo.Na dnu smo pogledali prema gore i vidjeli smo jato čekićara. Ovo je pogled sa dna. Ljudi obično misle da su morski psi samotnjaci. Ovo je dokaz da nije tako. Morski psi čekićari plivaju većinom u jatima.
Postoji samo nekoliko lokacija na svijetu gdje se još mogu vidjeti ove prekrasne životinje. Osim Kokosovog otoka,nalazimo ih i na otočju Galapagos. To će biti moja sljedeća roniilačka destinacija.

savrseno!!!!! :zaljubljena:

ovo mi je na spisku - sta jos moram videti u zivotu..
kako suma nije mala, za sada radije biram 3 - 4 lokacije koje rasporedim na godinu dana..
kokosova ostrva ce u ponudi da ima jedan nas klub ikad sam pricala sa organizatorom, cena je negde kao 4 egipatske ekskurzije - juzna tura..
baci neku fotku i van vode..steta je da se ne vidi..a vredi!

savrseno!!!!! :zaljubljena:

ovo mi je na spisku - sta jos moram videti u zivotu..
kako suma nije mala, za sada radije biram 3 - 4 lokacije koje rasporedim na godinu dana..
kokosova ostrva ce u ponudi da ima jedan nas klub ikad sam pricala sa organizatorom, cena je negde kao 4 egipatske ekskurzije - juzna tura..
baci neku fotku i van vode..steta je da se ne vidi..a vredi!
Imaš jednu sliku otoka. Stavit ću još koju. Druge godine ću ići vjerojatno na Galapagos. Tamo ima sve što i na Kokosovom otoku ,a ima još i morskih lavova i kitova. Cijena prava sitnica. Tjedan dana 5000$ :lol:

Sad ste me opasno zaintrigirali ( a tesko zabu u vodu naterati )
imam prijatelja Danca koji se godinama bavi sa underwater photography i ide po raznim lokacijama .
Kontaktiracu ga za informacije jer svuda ostaje preko 2 nedelje i sigurno da ima nacina da to bude i jeftinije.
A ti Nikolice , budi ljubazan onako komsijski ... pa nam daj jos malo slikica da se divimo :)

Back