МУЧЕНИЧКО УТЕШИТЕЉЕВО

illija

Zainteresovan član
Poruka
261
http://2.***************/-hiZMGX6TEN4/UQGxJO3K0II/AAAAAAAAEJo/Nu5CnpLX26w/s640/DSC_0461.JPG
Трагови подметнутог пожара на дрвеном храму Утешитељева

Оно што се већ месецима најављивало, нажалост, у среду, 23. јануара 2013., у 20:30 сати десило се. Тројица маскираних нападача, са фантомкама на глави, упали су на имање Српске ИПЦ Утешитељево код Раље, и у монашкој колиби на смрт претукли јеромонаха Максима, чије је послушање било да се брине о овом, тек установљеном молитвеном месту. Потом су дрвени храм полили бензином и покушали да га упале.

Нападачи су јеромонаху Максиму нанели тешке повреде: прелом једне ноге, повреду друге ноге, бројне контузије по телу уз подметање пожара. Нестали су под ориљем ноћи, нагло, као што су се у својој злокобној и богоборној намери појавили под окриљем таме. Чудом Божијим, Црква није изгорела, нагорео је само трем.

http://2.***************/-21T0CZLPxgU/UQGxpTAF31I/AAAAAAAAEJw/atVyrqgTvuw/s1600/230113-2329(001).jpg
Јеромонах Максим на прегледу у болници

http://1.***************/-MNg7czwAe2M/UQGxtBgXjbI/AAAAAAAAEJ4/4hvYzWLAJuE/s320/20130124_020625.jpg

http://3.***************/-MN9I1bkZHFw/UQGxtzQBGvI/AAAAAAAAEJ8/r9Egjn4IYh4/s320/20130124_020645.jpg

http://1.***************/-SLaJubJ4L4Q/UQGx_gGI4zI/AAAAAAAAEKI/pbk2_NaBmoU/s640/DSC_0429.JPG
Владика Акакије је одмах током ноћи из Деспотовца дошао на Утешитељево

Јеромонах Максим је са тешким телесним повредама ноћу пребачен у Дом здравља у Сопот, а одатле на ВМА, где му је указана стручна медицинска помоћ.

Увиђај о овом терористичкм акту извршили су инспектори Полицијске управе за Град Београд-испостава у Сопоту, снимљени су трагови нападача, а током увиђаја су пронађени и делови металне шипке којим су покушали да убију јеромонаха Максима, као и празан канистер бензина којим је подметнут пожар.

Владика Акакије је током ноћи из Деспотовца одмах дошао на Утешитељево, такође одмах се тамо нашла и мати игуманија Ефросинија новостјеничка, о. Стефан као и неколико верника. По благослову Владике Акакија ујутро је одмах одслужена благодарствена литургија као благодарност Богу који је сачувао о. Максима од тежих повреда и због чудесног неширења подметнутог пожара.

У години када Србија, са највиших државних и црквених места поручује да ће достојно обележити 1700 година Миланског едикта, у знак сећања на правни акт који је цар Константин даровао хришћанима слободу на веру, насрће се на живот једног монаха. Само зато што припада Цркви која не одступа од светоотачког предања и правосланог исповедења вере. Српски Истински православни хришћани, и у години јубилеја Миланског едикта, враћају се у време пре Константина. Синоћ су претукли монаха на Утешитељеву, покушали да запале храм. Шта следује сутра? Какви се то нови колосеуми и арене припремају истинским православним хришћанима? Пред које дивље звери ће их бацати и на какве муке стављати?

До нас долазе онеспокојавајуће вести. Не за нас, истинске православне хришћане, јер ми смо, као и многи наши славни преци, вољни за веру умрети и за Христа пострадати. Већ жалосне за Србију, која пред светом истиче да гради институције које ће сваком грађанину гарантовати и штитити људска и верска права. Казују нам те вести да локални свештеник из Сопота о. Љубиша, по налогу владике шумадијског Јована (Младеновића) и умировљеног епископа захумсмо-херцеговачког Атанасија (Јефтића) хушка народ против истинских православних хришћана који се молитвено сабирају, или попут јеромонаха Максима, свештенослуже на Утешитељеву, код Раље. Они који се Бога не боје, а закона не плаше, а још мање имају стида, планирају да силним лажима заведу наивне, поведу их на нас. Да изврше погром над Утешитељевом. Знала је то и локална полиција, те смо ваљда били једини православни храм у Србији, чије је радосно вече, уочи рођења Богомладенца, обезбеђивала полицијска патрола јер је постојала дојава да ће ту ноћ из Раљске цркве верници СПЦ на челу са својим свештеником о. Славишом кренути у напад на Утешитељево. Ипак, тада се, слава Богу није ништа десило. Бадње вече, и дан Рождества Господа Исуса Христа, на Утешитељеву, прослављени су торжествено, радосно, како и доликује дану који весели свако људско срце. Није било инцидената. Прескиноћ, јеромонах Максим, био је сам у манастиру, а то што је пред маскираним нападачима, избегао смрт, захваљујемо само милостивном Богу!

http://1.***************/-odOsHAI9yuA/UQGyoqZwnLI/AAAAAAAAEKQ/BOnLC736JP8/s640/DSC_0420.JPG

http://4.***************/-JPdI8WAjcXQ/UQGyrsnQ__I/AAAAAAAAEKg/uI3WbNc4Yrs/s640/DSC_0469.JPG

Богу се молимо да уразуми непријатеље наше, а институције Републике Србије позивамо да открију не само имена извршиоца терористичког чина који се десио у среду увече на Утешитељеву, већ и обзнане јавности ко су налогодавци да се под маскама насрне на живот јеромонаха Максима.

Богу се молимо да уразуми непријатеље наше, а институције Републике Србије позивамо да открију не само имена извршиоца терористичког чина који се десио у среду увече на Утешитељеву, већ и обзнане јавности ко су налогодавци да се под маскама насрне на живот јеромонаха Максима.

Боље је да се молите Богу да вам врати мудрост и да се манете тих глупости.

Čitao sam u novinama danas o ovom zločinu i nisam se osećao prijatno, ni malo. Kao vernik SPC osuđujem ovo nedelo i ne mogu a da se ne upitam, ko su ljudi koji mogu ovako da se ponašaju? U našoj zemlji Srbiji postoje i deluju mnoge sekte i "verske zajednice" a prema jednoj pravoslavnoj zajednici se pokazuje ovolika mržnja. Za mene nepojmljivo.
Nadam se da će se krivci uhapsiti i da će odgovarati pred sudom, a za onaj drugi, bitniji sam siguran da hoće.

Čitao sam u novinama danas o ovom zločinu i nisam se osećao prijatno, ni malo. Kao vernik SPC osuđujem ovo nedelo i ne mogu a da se ne upitam, ko su ljudi koji mogu ovako da se ponašaju? U našoj zemlji Srbiji postoje i deluju mnoge sekte i "verske zajednice" a prema jednoj pravoslavnoj zajednici se pokazuje ovolika mržnja. Za mene nepojmljivo.
Nadam se da će se krivci uhapsiti i da će odgovarati pred sudom, a za onaj drugi, bitniji sam siguran da hoće.

Мржња је отуда што те не боли када те издају странци и туђинци, али те много боли када те издају твоји.

Православна црква је довољно ослабљена у претходном периоду, да јој сада заиста нису потребни још и секташи који "не одступају од светоотачког предања".

А од чега одступају и зашто, ионако бројно мало православне вернике, одвлаче под свој кров?

Ја им не бих сада палила храм, не бих ни дозволила да буде изграђен, а свим јеретицима забранила рад.

И много ме изнервирао начин на који преносе вест.

Монах није "на смрт претучен", јер колико видим још је жив.

На смрт претући некога значи да је тај неко подлегао повредама и упокојио се.

Zašto bi me bolela bilo čija odluka da pristupi nekoj zajednici? Da li nas bilo kad neko istupi iz pravoclavlja i okrene se adventistima, subotarima ili svedocima? Mene ne, to je njiova odluka i njihov put. A svih njih zajedno ima toliko malo da nisu nikakva pretnja po nas koji smo SPC. Mogo veća opasnost su oni koji su od roditelja nasledili mržnju prema Bogu, naučenu u komunističkim školama. Takvih je previše, a ne vidim da neko na njih obraća preveliku pažnju. Uostalom i na ovom pdf se vidi njihovo delovanje usmereno najčešće ka provokacijama i uvredama.
Slažem se da je glupo napisano "na smrt" pretučen, i ne znam ko je autor ovog teksta, da li illija ili je preuzeto. Ako je illija, mogao bi to da ispravi.

"Prema važećem Zakonu o crkvama i verskim zajednicama Srbije, nijedna verska zajednica ne može biti registrovana ako u svom kultu i ritualu sadrži postupke opasne za društvo, ljudsku ličnost, prava i slobode drugih. Takođe su zabranjene one verske zajednice koje se pozivaju na versku netrpeljivost ili prihvataju načela koja su pretnja drugačijem."

Nisam nešto posvetio pažnju radu SIPC, ali ne verujem da su u sukobu sa zakonom.

"Prema važećem Zakonu o crkvama i verskim zajednicama Srbije, nijedna verska zajednica ne može biti registrovana ako u svom kultu i ritualu sadrži postupke opasne za društvo, ljudsku ličnost, prava i slobode drugih. Takođe su zabranjene one verske zajednice koje se pozivaju na versku netrpeljivost ili prihvataju načela koja su pretnja drugačijem."

Nisam nešto posvetio pažnju radu SIPC, ali ne verujem da su u sukobu sa zakonom.

Paaaa pujdaju vernike i mnipulišu tzv. verskim osećanjima naspram seksualnih
Nebitno da li se radi o SPC ili bilo kojoj drugoj religiji al dalje od gaća nisu otišli

Usput "na smrt pretući" znači da je neko podlegao batinama ali ajd ako je za pojačavanje situacije

Овај чин бруталног пребијања о.Максима је за сваку осуду!
Ово је страшно и надам се да ће полиција реаговати да ухвати и казни починиоце.
Мањи ће бити проблем ако су починиоци неки "солисти" који су на своју руку то одлучили или који имају неки ранији нерачишћени рачун са о.Максимом (док је био световњак), а много већи је проблем ако су директни наручиоци зверског пребијања овог монаха људи из врха СПЦ, конкретно Атанасије Јефтић и остали послушници јудео-масонерије који иза себе имају део тајне полиције и заштићени су као бели медведи. Атанасије Јефтић је познат по свом силеџијском понашању.
Ипак, неће их заобићи правда Божија, кад-тад. +Бог све види.

Што се тиче Акакијеваца: њих сам овде критиковао због погрешног исповедања вере, а и због тога што срљају главом кроз зид и не поштују законе државе (каква-таква банана-држава али све док "ћесар" не тражи што је Божије - власт се мора поштовати, по учењу Цркве Христове).
Прво: они нису регистровани као верска заједница.
Друго: имају безброј начина где могу неометано да угађају Богу а да притом не упадају у очи и не провоцирају реакцију власти или људи који су блиски власти. Имају манастире на неколико места, ово у Раљи је погрешан потез.
Треће: нису имали папире за легално грађење објекта (као цркве) и ту су требали да схвате поруку власти.
Нису схватили, вл.Акакије срља много (ревност без разума) а зна добро да му је стадо разбијено на делове, много мање их има након раскола са флоринским грчким Синодом када је скоро пола верника остало уз Грке.

Морате, браћо, схватити да таквим начином нећете придобити србски народ уз себе, очигледно да Срби још увек не заслужују напредак и благослов од Бога и да им екуменизам у СПЦ не смета. А по духовном закону знамо: ако нема покајања - следи страдање, тако и народ улази у најгору фазу страдања и тек након тога ће бити обраћење ка Христу.
Ако већ сматрате да сте Црква Христова (а нисте, али сада посматрам из вашег угла): онда је сасвим довољно да, у овој свеопштој политичко-друштвеној ситуацији, стојите ту мало са стране, да не упадате превише у очи а да притом исповедате јавно веру, разобличавајући екуменизам и проповедајући истинско Православље. Онај ко има очи да види - видеће, нема потребе да се срља главом кроз зид....

Наравно, ова моја критика је сасвим добронамерна а погрешна тактика Акакијеваца не амнестира силеџије (и њихове наручиоце) од њихових недела. Свако добро од Христа вам желим а о.Максиму што бржи опоравак!..

Zašto bi me bolela bilo čija odluka da pristupi nekoj zajednici? Da li nas bilo kad neko istupi iz pravoclavlja i okrene se adventistima, subotarima ili svedocima? Mene ne, to je njiova odluka i njihov put. A svih njih zajedno ima toliko malo da nisu nikakva pretnja po nas koji smo SPC. Mogo veća opasnost su oni koji su od roditelja nasledili mržnju prema Bogu, naučenu u komunističkim školama. Takvih je previše, a ne vidim da neko na njih obraća preveliku pažnju. Uostalom i na ovom pdf se vidi njihovo delovanje usmereno najčešće ka provokacijama i uvredama.
Slažem se da je glupo napisano "na smrt" pretučen, i ne znam ko je autor ovog teksta, da li illija ili je preuzeto. Ako je illija, mogao bi to da ispravi.
Neverovatan istup jednog zadrtog hriscanina, "svetosavskog" pravoslavca, pripadnika jedne od brojnih sekti u okviru Istocnog pravoslavlja i koja se u mnogome raslikuje od svih ostalih pravoslavnih crkava. Za njega, pripadniak sekte "svetosavskog prvoslavca", je vazno da li je neko podabrano i “na zivo” pretucen ili “na mrtvo”. On, kome je svejedno da li je nko istupio iz svetosavlja i prikljucio se adventistima, ali se zato pogano izrazio o onima, mnogo opasnijim, koji su od ”roditelja nasledili mrznju prema bogu.” Radi se o tipicnom i krivicnim zakonikom sankcionisanom govoru mrznje jednog zadrtog pravoslavnog talibana. Njemu ne pada na pamet da ovaj brutalan napad na svestenika drugacije verujuce pravoslalvne grupe osudi, vec trazi da se “prefolrmulise” kvaalifikacija napada.

Gde srlja Srbija, gde srljaju svetosavski Srbi?

Eto, njega, on veruje da su drugi neispravni, a njegova SPC jedino ispravna. Mrznja zamagljuje svest, a ti, Reefere, si potvrda tog stava. Kako jedna mala grupica, koja sebe naziva "izvornim pravoslavljem", moze biti drustveno opasna, ako ne zagovara rusenje postojeceg politickog i drustvenog sistema. Ne, njemu je, Reeferu vazno da se niko ne sme suprotstaviti SPC, jedinoj priviegovanoj crkvi u ovoj skvrcenoj i obogaljenoj Srbiji.

Neverovatan istup jednog zadrtog hriscanina, "svetosavskog" pravoslavca, pripadnika jedne od brojnih sekti u okviru Istocnog pravoslavlja i koja se u mnogome raslikuje od svih ostalih pravoslavnih crkava. Za njega, pripadniak sekte "svetosavskog prvoslavca", je vazno da li je neko podabrano i “na zivo” pretucen ili “na mrtvo”. On, kome je svejedno da li je nko istupio iz svetosavlja i prikljucio se adventistima, ali se zato pogano izrazio o onima, mnogo opasnijim, koji su od ”roditelja nasledili mrznju prema bogu.” Radi se o tipicnom i krivicnim zakonikom sankcionisanom govoru mrznje jednog zadrtog pravoslavnog talibana. Njemu ne pada na pamet da ovaj brutalan napad na svestenika drugacije verujuce pravoslalvne grupe osudi, vec trazi da se “prefolrmulise” kvaalifikacija napada.

Gde srlja Srbija, gde srljaju svetosavski Srbi?

Eto, njega, on veruje da su drugi neispravni, a njegova SPC jedino ispravna. Mrznja zamagljuje svest, a ti, Reefere, si potvrda tog stava. Kako jedna mala grupica, koja sebe naziva "izvornim pravoslavljem", moze biti drustveno opasna, ako ne zagovara rusenje postojeceg politickog i drustvenog sistema. Ne, njemu je, Reeferu vazno da se niko ne sme suprotstaviti SPC, jedinoj priviegovanoj crkvi u ovoj skvrcenoj i obogaljenoj Srbiji.

Tebi baš mnogo nije dobro?

Православна црква је довољно ослабљена у претходном периоду

Ја им не бих сада палила храм

Znas kako, pitanje je kako bi mucenici reagovali kada bi im mesto gde se muce do temelja zapalili.

Sigurno mislis da to doprinosi napretku mucenistva, jer ako bi crkva bila srusena morali bi da se muce napolju na snegu i minusu posto trenutna mesta gde se muce uglavnom imaju vece pogodnosti od obicnog sveta, podna grejanja i druge usluge komformizma.

Pored takvih kao sto si ti nikome ne moze biti dobro.

Opet pokupšaj uvrede?
Hajde sad napiši kakav sam to ja? Mlad, star, lep, ružan, pametan, glup, uspešan, nesposoban... kako ti preko monitora vidiš kakav sam ja, i to iz par postova?
Probaj svoj problem eklesiofobije negde drugo da rešiš, mislim da jedan forum to neće da reši. Kao ni evidentnu mržnju kojom zračiš.
Želim ti sve najbolje.

Нека је срамота оне, ако имају уопште способост стида, срама и страха Божијег, који су ово урадили...то не да нису Хришћани него су безбожници најгоре врсте...нека се не варају да су урадили ишта друго до зла које ће, као што ови безумници тога нису свесни, кад тад донети свој плод и испоручити га на њихову адресу.

Opet pokupšaj uvrede?
Hajde sad napiši kakav sam to ja? Mlad, star, lep, ružan, pametan, glup, uspešan, nesposoban... kako ti preko monitora vidiš kakav sam ja, i to iz par postova?
Probaj svoj problem eklesiofobije negde drugo da rešiš, mislim da jedan forum to neće da reši. Kao ni evidentnu mržnju kojom zračiš.
Želim ti sve najbolje.
Licemerna zelja, hvala, odbijam je sa gnusanjem. Umesto odgovora citiram stav jednog hriscanina upucen drugim hriscanma.

Нека је срамота оне, ако имају уопште способост стида, срама и страха Божијег, који су ово урадили...то не да нису Хришћани него су безбожници најгоре врсте...нека се не варају да су урадили ишта друго до зла које ће, као што ови безумници тога нису свесни, кад тад донети свој плод и испоручити га на њихову адресу.
No Comments, izuzev licnog ubedjenja da to zlo nisu pocinili neznabozci/bezboznici, vec hriscanski ziloti kojima je primena nasilja i zla prema "neprijateljima" njihovog trolicnog bozanstva jedna od osnovnih karakteristika.

Poslednja izmena:
Џабе да гледам кад немам звучнике. Морам да их купим ускоро.
Ви морате да покренете сва правна средства, да испоштујете државу и да захтевате проналажење силеџија и њихово извођење пред суд (световни).
Да се све испита, и ко је наручилац, итд.
Ако будете тек тако чекали помоћ са Неба, а ништа да не предузимате, нема ништа од тога....

Licemerna zelja, hvala, odbijam je sa gnusanjem. Umesto odgovora citiram stav jednog hriscanina upucen drugim hriscanma.

No Comments, izuzev licnog ubedjenja da to zlo nisu pocinili neznabozci/bezboznici, vec hriscanski ziloti kojima je primena nasilja i zla prema "neprijateljima" njihovog trolicnog bozanstva jedna od osnovnih karakteristika.

Ne gledaj sve na ovom svetu kroz svoju prizmu, otvoriće ti se neki novi vidici, nadam se širi i u vedrijim tonovima.

Џабе да гледам кад немам звучнике. Морам да их купим ускоро.
Ви морате да покренете сва правна средства, да испоштујете државу и да захтевате проналажење силеџија и њихово извођење пред суд (световни).
Да се све испита, и ко је наручилац, итд.
Ако будете тек тако чекали помоћ са Неба, а ништа да не предузимате, нема ништа од тога....

Oni prvo moraju da dokažu narodu izvore finansiranja i da prikažu donacije od EU i Vatikana...

Oni prvo moraju da dokažu narodu izvore finansiranja i da prikažu donacije od EU i Vatikana...
Па, ваљда је логично да ви прикажете народу те њихове донације од ЕУ и Ватикана, уз СПЦ је власт и део тајне полиције.
Ако постоје докази - покажите, ја немам никакав проблем са тим.

Back