Kako u Srbiji naci posao

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Za pare ne brinite, para nema.
Posao se sigurno moze nekako naci, kad pogledam ko sve radi i prima platu siguran sam da moze.
Ali kako?
:) Podignes nenamenski potrosacki (onaj sa nehumanom kamatom) kredit i munes sve te pare teci da te uvali u svoju firmu, koja je od osamdesetdruge u stecaju;
:) Kupujes oglase i redovno zoves? Ovo je minimum osmocasovno neplaceno radno vreme, svako ko se ovim bavi treba da od zavoda trazi staz, jer ce pored oglasa i sa telefonom docekati penziju.
:) Registrujes firmu i zaposlis se u njoj, i budes gazda i budes srecan sve do sledeceg oktobra, kada ce ti drzava poslati resenje koliko si joj duzan, retroaktivno sa uracunatim kamatama; al nije greda, dan na mardelju je 700 dindzi, taman da redovno pokrivas bankarske kamate i da nikada ne izadjes. Tamo kazu ima posla za sve.
:) Zaposlis se kao kasirka u maksiju, radis 3 sata dnevno vise od ugovorenog, za svaki nevazeci slip ili cek placas iz svog dzepa, i na kraju svakog meseca ladno nisi duzan ni dinara, saldo nula;
:) Posto sam sebi popravljas kompjuter, izlepis sve bandere u kraju da popravljas kompjutere. Posle mesec dana shvatis da i svi ostali sami popravljaju kompjutere, i da su te zvali samo oni koji su bas zabrljali i neki deo nepovratno unistili.
:) Das oglas da cuvas decu? Deca su jos od devedesetih na splavovima, naoruzana.
:) Setis se uze i dalje familije i pokusas da im uvalis amway, gem, grawe, kirbi, ili bilo koju drugu piramidalnu kozmetiku. Ali oni su presusili jer im je neko slican tebi vec oteo pare prodajuci im nista.
:) Uclanis se na sajtove za pronalaznje posla i oni ti nadju sjajan posao, al da prva tri meseca volontiras. Cetvrti mesec platu dajes onome ko ti je nasao posao, petog meseca si ponovo na infostudu trazeci posao, jer su na tvoj posao dosli novi volonteri.
:) Prijavis se na zavod za zaposljavanje? Ej, ZAVOD ZA ZAPOSLJAVANJE !!! Jedino koga su oni zaposlili su sluzbenici tog zavoda.

185171_363595493715534_979079857_n.jpg

Poslednja izmena:
Za pare ne brinite, para nema.
Posao se sigurno moze nekako naci, kad pogledam ko sve radi i prima platu siguran sam da moze.
Ali kako?
:) Podignes nenamenski potrosacki (onaj sa nehumanom kamatom) kredit i munes sve te pare teci da te uvali u svoju firmu, koja je od osamdesetdruge u stecaju;
:) Kupujes oglase i redovno zoves? Ovo je minimum osmocasovno neplaceno radno vreme, svako ko se ovim bavi treba da od zavoda trazi staz, jer ce pored oglasa i sa telefonom docekati penziju.
:) Registrujes firmu i zaposlis se u njoj, i budes gazda i budes srecan sve do sledeceg oktobra, kada ce ti drzava poslati resenje koliko si joj duzan, retroaktivno sa uracunatim kamatama; al nije greda, dan na mardelju je 700 dindzi, taman da redovno pokrivas bankarske kamate i da nikada ne izadjes. Tamo kazu ima posla za sve.
:) Zaposlis se kao kasirka u maksiju, radis 3 sata dnevno vise od ugovorenog, za svaki nevazeci slip ili cek placas iz svog dzepa, i na kraju svakog meseca ladno nisi duzan ni dinara, saldo nula;
:) Posto sam sebi popravljas kompjuter, izlepis sve bandere u kraju da popravljas kompjutere. Posle mesec dana shvatis da i svi ostali sami popravljaju kompjutere, i da su te zvali samo oni koji su bas zabrljali i neki deo nepovratno unistili.
:) Das oglas da cuvas decu? Deca su jos od devedesetih na splavovima, naoruzana.
:) Setis se uze i dalje familije i pokusas da im uvalis amway, gem, grawe, kirbi, ili bilo koju drugu piramidalnu kozmetiku. Ali oni su presusili jer im je neko slican tebi vec oteo pare prodajuci im nista.
:) Uclanis se na sajtove za pronalaznje posla i oni ti nadju sjajan posao, al da prva tri meseca volontiras. Cetvrti mesec platu dajes onome ko ti je nasao posao, petog meseca si ponovo na infostudu trazeci posao, jer su na tvoj posao dosli novi volonteri.
:) Prijavis se na zavod za zaposljavanje? Ej, ZAVOD ZA ZAPOSLJAVANJE !!! Jedino koga su oni zaposlili su sluzbenici tog zavoda.

185171_363595493715534_979079857_n.jpg
Sjajno :klap:
Da nije tužno bilo bi smešno :lol:

Nezaposleni imaju obavezu da svaka tri meseca cekaju u redu u nacionalnoj (ej, Nacionalnoj?) sluzbi (ti salteri su "sluzba") za zaposljavanje (za sta??) da bi im neki ćata rukama masnim od bureka lupio pecat na kartoncic.
I sta sa kartoncicem? Nista. Postali ste Drug član!
Ako neko zakasni na pecatiranje makar jedan dan, automatski se brise iz evidencije nezaposlenih u narednih sest meseci.
Tih sest meseci se Drug član vise ne vodi kao nezaposlen i ne broji u proracunima i procenama nezaposlenosti u Srbiji.

Posao na procenat - odmah

Nudim svakome posao na procenat. *
Nadjite neki posao, vredno radite i od ostvarene zarade mozete zadrzati 70%.
Meni placate skromnih 30%, za manipulativne troskove.
Broj radnih mesta neogranicen.

*Procenat je dogovorljiv, zavisi od vasih afiniteta i talenata.

Nezaposleni imaju obavezu da svaka tri meseca cekaju u redu u nacionalnoj (ej, Nacionalnoj?) sluzbi (ti salteri su "sluzba") za zaposljavanje (za sta??) da bi im neki ćata rukama masnim od bureka lupio pecat na kartoncic.
I sta sa kartoncicem? Nista. Postali ste Drug član!
Ako neko zakasni na pecatiranje makar jedan dan, automatski se brise iz evidencije nezaposlenih u narednih sest meseci.
Tih sest meseci se Drug član vise ne vodi kao nezaposlen i ne broji u proracunima i procenama nezaposlenosti u Srbiji.

Taj tvoj Drug član nema šta drugo da radi nego na vreme da se prijavi u biro za zapošljavanje .Taj tvij Drug član ima za njega i njegovu familiju zdravstveno osiguranje ako se redovno prijavljuje.A za dnevnicu od 2000 dinara ima kod gradskog zelenila(gde rade samo romi) u svakom gradu da se radi ,ne mora baš u svojoj struci.Ovi stariji neka izvinu oni si nešto drugo.

A za dnevnicu od 2000 dinara ima kod gradskog zelenila(gde rade samo romi) u svakom gradu da se radi ,ne mora baš u svojoj struci.Ovi stariji neka izvinu oni si nešto drugo.
Jel ima?
Gradsko zelenilo i gradska cistoca su socijalne ustanove i primaju samo njih. Da li je to diskriminacija?
Jesam ruzan ko ogar, ali me ne primaju jer nisam dovoljno socijalni slucaj, ili imam previse diploma.

Moja uciteljica je govorila "lupis pa ostanes ziv". Daj proveri pre nego ostanes ziv.
2000 dinara dnevnica je vlazan san svakog Srbina.

I na tarabi pise, al ne znas dok ne probas. http://www.zelenilo.rs/sw4i/download/files/cms/attach?id=90

Poslednja izmena:
Taj tvoj Drug član nema šta drugo da radi nego na vreme da se prijavi u biro za zapošljavanje .Taj tvij Drug član ima za njega i njegovu familiju zdravstveno osiguranje ako se redovno prijavljuje.A za dnevnicu od 2000 dinara ima kod gradskog zelenila(gde rade samo romi) u svakom gradu da se radi ,ne mora baš u svojoj struci.Ovi stariji neka izvinu oni si nešto drugo.

Ova prva rečenica je tačna, a za ovu drugu ne znam jer mi je sin sa fakultetskom diplomom, posle obavljene žetve (vozio kombajn...muž ima svoj a sin svoj...to je porodična tradicija već 27 godina) stigao samo do gradilišta gde je vukao skele, montirao i demontirao, vukao i mutio glet, lepak, begao od inspekcije preko ograda .....sad radi preko omladinske na net porudžinama i ponudjen mu je posao za stalno. Nije struka, ne može da napreduje, ali je bolje nego ništa dok ne nadje nešto bolje....bar se ne kilavi napolju...i bar mi je skinuo sa kućnog budžeta kola i motor, gorivo, izlaske a i ne vata zjale kući.
Ćera radi sa mnom još malo, naravno jer mi je dete i ima pravo na to, ali je na Birou jer smo njenu agenciju morali zatvoriti. Dobijala je nadoknadu par meseci, spram staža. Ja sa mojom imam prihod da je prijavim ali samo na papiru....živih para nema jer se ne može naplatiti (nema laži, nema prevare jer izvodi klijenata su kod mene na knjiženju). Ima mnogo staža i iskustva za svoje godine jer je studirala i radila ....i ona je našla posao, prvi mesec probni rad uz prijavu na punu platu, još dva nakon toga isto probni i ako su svi zadovoljni onda posao za stalno. Nije im smetalo to što je pred udajom....čekaju da prodje svadba pa da počne da radi, mada je ona bila skeptična baš iz tog razloga, ali kad su videli CV i postavili par pitanja rekoše da im baš takav kalibar treba i da nema problema što se udaje samo da nije sad trudna.

Sve ovo je naravno mimo Zavoda za zapošljavanje, da se razumemo. I u svemu ovome država nema nikakvog udela jer sve, od rodjanja pa do sada mi smo sami izfinansirali, učeći ih da rade. Ali činjenica je da je i hakim u pravu i da je odlazak na Biro ponižavajući...užasno ponižavajući. Znam po ćeri...zalepila je na monitor ceduljče sa datumom kad treba da se javi i upisala u mobilni da je opomene...tako da mogu da zamislim kako se osećaju stariji ljudi primorani da idu na Biro....mnogo teško.

Poslednja izmena:
Nikako...:roll: debela,ali debela veza i evrici...:per: sad i za mesto cistacice u nekoj jacoj firmi treba veza i pare,a da ne pricam za neko bolje r.mesto...:eek: e tako ja pre neki dan odoh na razgovor za prodavca u butiku brendirane robe,i uzese podatke samo,i rekose da primaju mladje, a ja imam 30 godinica :eek: sta reci...devojka koja radi ima nekih 25,i sta sad?kad dodje do 30-e,dobice otkaz?! :rtfm::dontunderstand: jadna li si Srbijo!

Kao i svuda u svetu,
posao se ne traži već se za posao sprema.
Od malena.
I nemoj neko da te laže da tvoj posao nije tražen !

Znači, školuješ se za ono što voliš ( ide ti ),
odradio si praksu,
i - kreneš !

E sad tek dolazimo do specifičnosti područja gde krećeš sa svojim poslom.
( Srbija, Nemačka, Grenland .. )
Znači,
proveriš dal' ćeš svoj rad da udružiš sa nekim ili nećeš.
( u nekoj firmi, ortakluku ili ćeš sam - već kako je moguće na datom području )

Naša Srbija je specifična.
Ima posla za sve,
samo moraš da se otrgneš stereotipima stečenim usput.

Stereotip No.1
Obrazovao sam se, zaposlio u velikoj firmi i radio do kraja života.

Zaboravi !

Šta ako si usni harmonikaš ?
Stvarno to voliš, dobro sviraš, ali
u orkestar RTS na platu te neće primiti, ne zapošljavaju usne harmonikaše !

U školi da predaješ - nema taj predmet.

Ali zato možeš da :
- štampaš o svom trošku udžbenik
- daješ privatno časove
- sviraš na ulici
( ovo ti se ne sviđa ? pa ja pričam onima koji ZAISTA traže posao !)

Samo da dodam
oduvek su me nervirali oni koji kažu
"ako ništa, nosiću kofere na štajgi"
Pa jesi se ti za to spremao ?

To zašta si se spremao nađi način da unovčiš,
a ne traži drugo zanimanje !

Poslednja izmena:
Sta ce raditi onaj cije zanimanje se ne trazi na trzistu?U Srbiji trenutno ima nekoliko hiljada diplomiranih ekonomista,pravnika,lekara ... i za sve njih se jednostano ne moze naci posao u njihovim strukama.
Stereotip je da covek u zivotu mora raditi iskljucivo ono za sta se skolovao.

Poslednja izmena:
... Stereotip je da covek u zivotu mora raditi iskljucivo ono za sta se skolovao.

Ti si od onih što nabijaju broj postova ?!
Uostalom neka si, eto, našao si sebi posla !
Ali pusti i druge, i ne laži nam omladinu.

Deco, nemojte učiti za lekara a onda očekivati da ćete biti dobri kopači, prodavci, nosači ..
Ima ljudi koji su baš stvoreni za taj posao, a i od malena se spremaju za njega.

Eno gore, ova naša koleginica jelena-kv,
otišla da radi u butiku.

Zamišljam kako je tekao njen intervju sa gazdom :
- Dobadan - Dobadan !
- Izvolte ?
- Ja došla da radim kao prodavačica brendirane robe.
- Jeste li radili to nekada ?
- Bože sačuvaj, na šta vam ja ličim ?
- A jel' imate školu za prodaju brendirane robe ?
- Ne, ja sam Dr.Mr.Kr ..
- A jel' volite da radite sa garderobom, ili ..?
- Ma jok, nego samo dok se ne udam !
Sad gazda videvši o čemu se radi, prelazi na sikter pitanja:
- A koliki vam je obim guze ?
E tu se naša jeca izgubi i počinje da mrzi zemlju Srbiju.

Dešava se da neka druga jeca proguta knedlu i kaže obim,
ali onda ide drugo pitanje
- Jel' gutaš ili pljuješ ?
Koja i to prođe, ostaje na poslu.
Smatra se da se prekvalifikovala ( za opslužiteljku gazde )!

Ali zašto je onda imala svoju prvu kvalifikaciju, pitam se pitam :think:

Poslednja izmena od moderatora:

zdravstveno nema veze sa tim,samo povlastica za gradski prevoz i umanjenje troskova za komunalije

Prvo, post bi mogao malo urediti i izbaciti gluposti i uvrede bespotrebno nabacane a drugo hajde da zamislimo gospodina Miroslava koji je recimo Dr Mr i koji je nezaposlen i kojem je dete jutros po ovoj kisi otislo pesice u skolu i bilo gladno celi dan bez uzine a uz to su mu prokvasile i letnje patike pa je jedva cekala da dodje kuci i cuje kako je protekao razgovor oca u nekoj firmi...Ali kad se vratila Miroslav joj hladno rece da nema sanse da pristane da radi na salteru neke banke i da mu sefuje devojce sa jedva srednjom skolom jer on je Dr...

Dete bi da osusi carape ali ne moze, Miroslav nije paltio struju a za ogrev nema para.

Svako ima svoje price. Okolnosti bi trebalo da odrede da li ce neko priostati na posao ispod svojih ocekivanja i spreme a ne karakter ili prkos. Ko moze, ko ima uslove da ceka i traga i stvara posao koji mu odgovara neka ceka a ko nema treba da radi bilo sta. Nema teze stvari od neimastine.

Post se ne odnosi na ovaj iznad vec na ovaj napisan pre njega.

Evo ovako.
Znam iz prve ruke kako je tesko naci posao u Srbiji.
Znam iz razloga sto moja zena , i moja sestra godinama to bezuspesno pokusavaju.
Ali postoji i druga strana medalje.
Ja imam agenciju za pruzanja usluga, i u stalnom sam kontaktu sa mnogo poslodavaca.
I svi oni, ukljucujuci i mene apsolutno znaju da je najteze naci DOBROG radnika.
Nije problem ni plata, ni prijava, niti bilo sta drugo, ako je taj radnik pravi.
Ako nije, onda poslodavcima sve smeta, i prijava i plata, i pauza, i slobodan dan........

Takodje mislim da je vreme posla gde ces imati prijavu, penziono, zdravstveno, dobru platu, i sigurnost odavno proslo.
Svako vreme nosi svoje, te je po meni mnogo postenije " koliko vredis, toliko zaradis", tj. rad na procenat, uz naravno obostrano uvazavanje i normalne uslove.

:klap:
Prvo, post bi mogao malo urediti i izbaciti gluposti i uvrede bespotrebno nabacane a drugo hajde da zamislimo gospodina Miroslava koji je recimo Dr Mr i koji je nezaposlen i kojem je dete jutros po ovoj kisi otislo pesice u skolu i bilo gladno celi dan bez uzine a uz to su mu prokvasile i letnje patike pa je jedva cekala da dodje kuci i cuje kako je protekao razgovor oca u nekoj firmi...Ali kad se vratila Miroslav joj hladno rece da nema sanse da pristane da radi na salteru neke banke i da mu sefuje devojce sa jedva srednjom skolom jer on je Dr...

Dete bi da osusi carape ali ne moze, Miroslav nije paltio struju a za ogrev nema para.

Svako ima svoje price. Okolnosti bi trebalo da odrede da li ce neko priostati na posao ispod svojih ocekivanja i spreme a ne karakter ili prkos. Ko moze, ko ima uslove da ceka i traga i stvara posao koji mu odgovara neka ceka a ko nema treba da radi bilo sta. Nema teze stvari od neimastine.

Post se ne odnosi na ovaj iznad vec na ovaj napisan pre njega.
:klap: :ok:

Pa da, u Austriji je stopa nezaposlenosti 4,1% pri cemu priznaju da na crno radi blizu 5% radno sposobnih gradjana.
To znaci da imaju manjak radne snage, da imaju 0.9% vise radnih mesta nego zaposlenih.
*uslov je da zines na nemackom*

To da je stopa nezaposlenosti mnogo veca od nekih "zvanicnih" podataka, znaju najbolje oni koji zive u Austriji.
Svako ko je recimo na birou rada duze od 6 meseci u Austriji, salju ga na neke kurseve da uce, kako se trazi posao i izbacuju ih sa liste nezaposlenih i ako primaju i dalje novac od biroa rada...

Back