...prvi put cujem za pitu od mleka...lepo izgleda, lici na koh, mogla bi da napises recept....
Ovu pitu su spremale i moja mama i baba ( a ja imam godina da mogu da budem baba

, hocu reci da je recept jaaaako star, u mom kraju se cesto spremao ) Da budem iskrena ja sufle nikad nisam spremala pa ne znam da li ova pita lici na to
Treba 2 jajeta, 8 kasika, ravnih, secera oko pola kasicice soli, 14 vrsnih kasika brasna i 7,5 dl mleka.
Jaja se penasto umute sa secerom, doda so, solja mleka i polovina brasna i kad se umuti mikserom bez grudvica doda ostatak brasna i mleko. Bitno da se umuti da nema grudvica.
Podmazem tepsiju mascu ulijem tecno testo i stavim u rernu na 200 stepeni . Oko pola sata joj treba da se ispece, proveriti cackalicom da li je peceno .Kad je skoro peceno sipati kasiku masti ( ravnu, stvrdnutu) preko i celu je premazati i posuti sa 2 kasike secera.
Pleh otprilike 35x25cm jer najlepsa je kad je tanka oko 1cm i res pecena
Ja imam obicaj da kazem da je to deeeebela palacinka

.
kako da spremim kelj? kupila sam danas malu glavicu na pijaci. do sada sam premala kao moja mama- kao kad sprema grasak ili boraijusa suvim rebrima na kasiku
Ja od kelja spremam sva jela koja spremam i od slatkog kupusa, ukljucujuci i sarmu tako da spustim glavicu kelja ( ili kupusa ) u kljucalu vodu, ostavim da lisce omeksa, izvadim, razdvojim listove pa vratim ostatak glavice dok svo lisce ne bude mekano .Lisne drske isecem ili izlupam drvenim tuckom pa uvijem sarme. Prelijem mesavinom vode i paradajza i kad je skuvano zaprzim.
A ponekad prelijem samo vodom, tek da ogrzne i kad je skuvano svako u tanjiru preliva sarme kiselom pavlakom ( ove su mi lepe i bez mesa). A ko sto smokva rece mozes skuvane sarme da stavis u tepsiju, zalijes besamelom, pavlakom, jajima, kako vec volis, i zapeces. I odgore narendas tvrdog sira
I jako mi je lepa corba, u hladnu vodu ubacim krompir na kocke isecen , sargarepu, zelen i paskanat na kolutove ,crni i beli luk i kelj ( kelja i krompira da ima podjednako) Od zacina dodam biber, kim, djumbira kolut-dva i kurkumu i tanku zaprsku kad je skuvano . Naravno mogu u corbu da idu i sveza rebarca ali onda njih do pola skuvam sa iseckanim lukom pa dodajem ostalo
E raspisala se, jako volim kelj