Ljudi da Vam ispricam jednu anegdotu:
Vidim da je otvarac teme korisnik koji "hoce leba bez motike" !
Salu na stranu ovo sam hteo i ja kao student, ali ne da bih manje ucio, mozda bolesno zvuci ali ja sam opsesivno hteo da otkrijem sve tehnike koje postoje, pa cak i da ja izmislim neke nove, a to me je sve odvelo daleko u proucavanje i same neurologije a ne samo psihologije i pedagogije.
I tako jedno vreme sam se zezao sa Buzan knjigama i leti, kada sam bio student koji nema vise predavanja, vise sam ucio tehnike i proucavao nego sto sam ucio materiju za fakultet.....I stavim ja razne knjige na sto, flomastere, tabele, crteze drecave i proucavam i radim sve i svasta, i prolazi ulicom moj komsija, psiholog
U meni neki predivan osecaj, jer sad ce da me vidi kako se ja interesujem za njegovu struku,

, i jedva sam cekao sta ce da mi kaze, kako ce da me uputi, kako ce da otpocne dubokoumnu komunikaciju sa mnom i da se odusevi onim sto ja radim i nacin na koji to radim i koliko trosim energiju za to.
Kaze on - Zdravo komso, kako je ! A ja sav ponosan : Oooo dobar dan komso, evo nista, proucavam malo "kako se uci" , otkrivam neke nove metode, i gledam da to uradim nekonvencijalnim putem, da probam da nadjem "precicu, tehniku!
A on ce na to sa osmehom na licu - "Pa je l znas ti kako se uci komso" ?
A ja sav srecan,

rekoh sebi, uh sad ce da mi kaze ko zna sta, jer ko zna sa cime se on susretao u praksi i koje je sve seminare odslusao i ucestvovao na strucnim usavrsavanjima !
A on - Pa lepo komso - Uzmes knjigu i ucis!
Ja sam bio zapanjen! sokiran...... Ostao sam bez reci....
On je nastavio da ide ulicom sa smeskom na licu .
Taj nejgov pogled kao da je govorio - Hehe pazi ti malog pametnjakovica, hoce da izmisli perpetum mobile ucenja. Da ne ucis a da naucis
U tom trenutku veoma me je deprimirao i naveo da razmisljam kao da sam gubio vreme svo ovo vreme

a odmah sam pomislio - ma nemoguce, kako strucnjak moze tako nesto da mi kaze.....
Posto volim izazove , nastavio sam jos dublje i vise da proucavam tematiku.
Na kraju zamalo da zapostavim studije zbog toga.....Hehe, koja ironija - ucis kako da ucis , kako da bude sto produktivnije, trazis da otkrijes nesto sto mnogi nisu, a u isto vreme pogorsas svoj prosek i ispustas ispitne rokove.

I na kraju kada sam razmislio te godine, bolje bi i bilo u praksi da sam ga poslusao! Oni koji su ucili zaobilaznim putem postigli su bolje rezultate nego ja, a znam da sam bio sigurno iznad njih u tom nekom intelektualnom smislu. rekoh - NEVERUJEM DA CU OVO DA KAZEM - ALI MOJ KOMSIJA IZGLEDA DA JE BIO U PRAVU.
A posle sam dobio ideju da upisem jos jednu studijsku grupu na fakultetu, pa malo vise se posvetio i sportu i muziciranju i eto ta istrazivanja moja i otkrivanje novih stvari one u nepovrat
TAKO DA POENTA PRICE ZA POSTAVLJACA TEME JE - NE MISLI TI PREVISE O FOTOGRAFSKOM PAMCENJU! AKO GA IMAS IMAS GA, KORISTICES GA NESVESNO, AKO GA NEMAS, PRE CES TO NAUCITI ZA 10 NEGO STO CES UVEZBATI FOTOGRAFSKO PAMCENJE DA BI TI TO POMOGLO DA NA BRZINU DOBIJES 6 ! (ILI 2 AKO SI SREDNJOSKOLAC)
NE OPTERECUJ SE , NEGO NA VREME UCI, I UTROSI TRUD - BICE SLADJE.....NEGO STO POKUSAVAS DA NADJES NEKU FORU KOJA CE BITI DOBRODOSLA U 5 DO 12 !
Ista fora kao i one sve cirkusko-pedagosko-kognitivne stvarcice - ucenje i zapamcivanje spilova karata, brojeva telefona i slicno - nisu to zapamivanja i upamcivanja brojeva nego neke price koja je asocijacija za brojeve, isto tako i fotografsko pamcenje, ne treba da budes X men i kad zatvoris oci da ti na ocnom kapku sa unutrasnje strane izadje slika lekcije u pdf formatu, pa nismo kiborzi valjda, TREBAS DA REPRODUKUJES MATERIJU SA RAZUMEVANJEM, A NE DA IZVEDES REKOGNICIJU TJ PREPOZNAVANJE GRADIVA, UZ POMOC CITANJA SA SLIKE.
Znaci fora je da neko stvarno upamti niz borjeva prostim i jednostavnim pamcenjem a ne nekim tamo "kognitivno-pedagoskim puskicama i pomagalima" .
Jer fakultet nije samo memorisanje podataka - to se posle vidi u praksi ! Zato i neki studenti posle sa prosekom 10, 00 ne mogu da se snadju u poslu, u praksi zivoj koja se non stop menja i nadogradjuje, ne mogu da se uklope u socijalno-emotivni sistem i da opstanu, a to je npr birno za sva drustvena humana zanimanja, dzabe intelekt kada je emocionalni deo nula npr, losa relacija sa ljudima, kolegama, strankama, pa te taj emocionalni deo tako zakoci da intelektualno izgledas 2 puta inferiornije. Dzabe preveliko znanje ako neko ima preveliku tremu , malu sigurnost u sebe, los emotivni zivot, nista to znanje ne moze da dodje do izrazaja....
Ima tu mali milion faktora u "biti strucnjak" , mnogo toga se nauci i u praksi a i permanentnim obrazovanjem.Zato se i kaze da nije sve u oceni, sto i potvrdjuje praksa.
Znaci uzmi i uci i ne trazi zaobilazne puteve, a to radi i u svim sverama - suoci se sa problemom, resi ga bez obzira na posledice, nemoj da te neuspesi obeshrabruju.