Pojam morala

can I join the club?

Ma može... verujem da se čika Niče neće buniti...
Inače men' su više počeli da idu na onu stvar koju nemam... gde god se okreneš.. ova *****, ovaj alkoholičar, vidi kako sedi, vidi kako trepće.... svako neka svoja pravila.. a ako se još podudaraju sa pravilima rulje... nigde veselije..
Još kad kao argument stave onu čuvenu "normalan"...

Moral sluzi da bi neko znao sta od svega sto je uradio je njegovo djelo, a sta mu je nametnuto. Samo covjek koji cini dobro nepozvan, moze da zna da je to sto je ucinio iskljucivo akt njegove volje. Sto je djelo rjedje i otmjenije i silnije, i sto je covjek kojem je djelo ucinjeno mocniji, to je cin volje dobrocinitelja suvereniji i samostalniji.

Ostalo su robovi koji se podaju spoljnim uticajima. tzv. prljavci.

Ma može... verujem da se čika Niče neće buniti...
Inače men' su više počeli da idu na onu stvar koju nemam... gde god se okreneš.. ova *****, ovaj alkoholičar, vidi kako sedi, vidi kako trepće.... svako neka svoja pravila.. a ako se još podudaraju sa pravilima rulje... nigde veselije..
Još kad kao argument stave onu čuvenu "normalan"...

Ниче није заговарао идеју живота без морала. Мало си лоше скапирао то. Простудирај још мало Ничеову филозофију. ;)

Nije on zagovarao ni da svako ima svoj moral(sto je antiteza pojmu morala), nego je zagovarao moral gospodara. A sta je Zaratustra htio, to vi nemoralni besramnici nikad necete saznati.

Ne pridajem vaznost tome, jer je moral individualna kategorija. Imam svoja neka moralna nacela, koja nijesu nametnuta ni od strane drzave, ni religije.

Ne smatram sebe moralnom gromadom i smatram da svaciji moral ima cijenu, sto znaci da cemo svi za nesto ili nekoga prodati. Ljudi koji velicaju svoj moral...pa svaka cast onima koji su zaista takvi, ali veliki broj takvih se uvijek na kraju proda za tako malu vrijednost, da se vecina ljudi iznenadi. Tako da busanje u grudi ne shvatam ozbiljno.

E sad sto podrazumijevam pod moralom, pa za mene je moral je neka unutrasnja dilema da li to sto radimo je ispravno ili ne. Nista sa strane, sto znaci da me boli uvo ako me smatraju nemoralnim. Ranije me je to pomalo i brinulo, ali isti ti ljudi koji su me nazivali ovakvim ili onakvim, e za njih se na kraju ispostavi da bi majku rodjenu prodali za pare, a mene ovamo pokusavaju da uce nekim vrijednostima.

Ne verujem u moral nametnut od strane ustanova i odredjenih ljudi. Ja se vodim svojim kodeksom i ono sto je meni ok nekima nije, kao i ono sto je nekim ok, meni nije :)

Kao sto kaze Reck svi cemo se za nesto prodati (ja prvo sve bih ucinio da mi neko ostvari moj san xD)...

Moral je nuzno zlo-ne mozes bez njega (jer pisano pravo nije dovoljno da pokrije sve segmente ljudskog ponasanja/delovanja) a opet ni sa njim (spreceva ostvarivanje potpune nezavisnosti i slobode pojedinca, stvara prinudnu vezu sa drustvom)

E sad nemoralno je jesti burek napolju i ostaviti papir masan i onu casu od jogurta na klupi u parku... a ja sam bas juce to uradio jer sam bio pijan... sa druge strane ortakinja je bila jos pijanija ali ju je moral naterao da pokupi papir... da li sam ja nemoralan?

Moral je nuzno zlo-ne mozes bez njega (jer pisano pravo nije dovoljno da pokrije sve segmente ljudskog ponasanja/delovanja) a opet ni sa njim (spreceva ostvarivanje potpune nezavisnosti i slobode pojedinca, stvara prinudnu vezu sa drustvom)

E sad nemoralno je jesti burek napolju i ostaviti papir masan i onu casu od jogurta na klupi u parku... a ja sam bas juce to uradio jer sam bio pijan... sa druge strane ortakinja je bila jos pijanija ali ju je moral naterao da pokupi papir... da li sam ja nemoralan?

Svaka cast tvojoj ortakinji :D

Ali kako bre mozes da jedes burek pijan. Ja sam to uradio i ispovracao sam sve. Nikad vise burek posle alkohola :) To nema mnogo veze s moralom, vec sa opstom kulturom.

Pa šta ako ostaviš napolju smeće? Tu je gradska čistoća da čisti, da nije ljudi koji ostavljaju smeće oni ne bi imali posla, a bogami ajd' što imaju posla, neg' što im je i plata dobra.
Tako da, sve ima svoje... uvek možeš da serreš u komšijino cveće al ako to ne uradiš ništa ne govori da on tebi neće to odraditi.

Svaka cast tvojoj ortakinji :D

Ali kako bre mozes da jedes burek pijan. Ja sam to uradio i ispovracao sam sve. Nikad vise burek posle alkohola :) To nema mnogo veze s moralom, vec sa opstom kulturom.

Preraslo mi je u naviku da jedem masnu hranu nakon pijancenja

Kul je, a i vremenom steknes toleranciju na tu kombinaciju

E kapiram i ja da nije u pitanju moral tu mada sam diskutovao sa ortakom o tome i nekako smo dosli do zakljucka da je ipak moral u pitanju, nmg se setim kako :D

Preraslo mi je u naviku da jedem masnu hranu nakon pijancenja

Kul je, a i vremenom steknes toleranciju na tu kombinaciju

E kapiram i ja da nije u pitanju moral tu mada sam diskutovao sa ortakom o tome i nekako smo dosli do zakljucka da je ipak moral u pitanju, nmg se setim kako :D

Verovatno razmisljanjem da te neki moral tera da postujes opstu kulturu :lol:

Ili zamislis neki banalni primer gde se neko oklizne na masnu hartiju koju oduva vetar i pogine xD

Sto se tice bacanja smeca van mjesta predvidjenih za to, meni je to licno ruzno. Ajde dobro, u ovom slusaju, napio se Notrh se kao curan, pa da mu se tolerise, ali ja sam gledao poslanika u skupstini kako u sred bijela dana, trijezan u ulici gdje ima dosta onih korpi za smece, baca papir na sred trotoara. Muka mu bilo da proseta 20-30m. A da je vidio Northa, bilo bi "Eee, kakva je danasnja omladina..." i sl. E od toga se meni povrace,

Back