Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

 1. #1
  Iskusan Ordinary Player (avatar)
  Učlanjen
  22.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  WhiteCity
  Poruke
  6.034
  Reputaciona moć
  2371

  Thumbs up Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje  Evo ovako,dosta tema je bilo sa pitanjem kako formirati i odrzavati bateriju laptopa/mobilnog ili nekog drugog uredjaja,ja sam odavno naleteo na ovaj clanak i mnoge druge koji su objasnjavali da se Li-Ion baterija NE formira i da je to zabluda,vodio sam se time i primenjujem postupak odrzavanja baterije koji se ovde navodi i mogu reci da daje dobre rezultate. Ako nekoga mrzi da ovo cita neka predje na post #2 i neka procita zakljucak

  Jedna od najvećih dilema korisnika laptopova jeste kako pravilno formirati i održavati bateriju da bi izvukli maksimum iz nje. O ovome se mogu čuti vrlo kontradiktorna mišljenja, pa evo na šta sve treba obratiti pažnju i kako pravilno formirati i održavati bateriju na laptopu. Pre nego što pređemo na konkretne metode održavanja, objasnićemo vam način rada baterije. Napomenimo da ovo objašnjenje važi i za baterije na najvećem broju novijih mobilnih telefona.

  Istorijat
  Laptop je po definiciji prenosni računar, što opet podrazumeva da poseduje autonomni izvor napajanja, tj. bateriju. Prvi pravi laptopovi davnih 80-ih, dolazili su sa Ni-Cd (nikl- kadmijum) baterijama, koje su kasnije zamenjene nešto savršenijim NiMH (nikl-metal-hidrid) baterijama. Sve se promenilo 1991, kada je Sony na tržište izbacio prvu komercijalno upotrebljivu li-ion bateriju. Od toga momenta ovaj tip baterija se ubrzano razvijao, da bi danas skoro potpuno istisnuo ostale tipove baterija. Ovde ćemo napraviti terminološku razliku između baterije i baterijske ćelije. Ćelija je osnovni gradivni element baterije i u jednoj bateriji može postojati jedna ili više ćelija. Takođe jedan ciklus ćelije definišemo kao jedno pražnjenje ćelije od stanja njene maksimalne napunjenosti sve do minimalnog napona, nakon čega sledi obrnut proces, dakle punjenje ponovo do stanja maksimalne napunjenosti. Ciklusom se može smatrati i obrnut redosled, punjenje pa pražnjenje.

  Osobine i način rada
  Li-ion ćelija je dobila svoje ime po tome što pri radu unutar ćelije dolazi do kretanja jona litijuma, i to sa anode na katodu tokom pražnjenja, a obrnuto tokom punjenja. Ovde treba napomenuti da osim li-ion baterija postoje i litijumske baterije, koje su slične li-ion baterijama, ali generalno nisu punjive. Između ostalog, nalazimo ih i u laptopovima (i računarima uopšte) i to kao poznatu „CMOS bateriju“ koja čuva postavke BIOS-a.
  Li-ion ćelija ima nekoliko tipova, u zavisnosti od hemijskog sastava katode. Ovi tipovi se međusobno razlikuju po nominalnom naponu. Najčešći tip u komercijalnoj upotrebi je li-ion ćelija sa katodom od litijum kobalt oksida (LiCoO­2) i njen nominalni napon je 3,6V. Ovo „nominalni“ znači da ćelija u toku jednog ciklusa pražnjenja/punjenja ima jedan širi raspon vrednosti napona. Kao što ćemo kasnije videti, upravo ovaj promenjivi napon se upotrebljava za merenje stepena napunjenosti/ispražnjenosti ćelije. Donja granica napona, do koje se li-ion ćelija sme prazniti, najčešće se kreće u rasponu od 2,8-3,2V. Kada bi se ćelija ispraznila ispod ove vrednosti napona, došlo bi do njenog nepovratnog oštećenja. Na svu sreću, korisnik o ovome ne treba da vodi računa, iz razloga što je u svaku li-ion bateriju ugrađena elektronika koja se brine, ne samo o tome da se baterija ne isprazni ispod pomenute granice, nego i o dosta drugih parametara. Prisustvo elektronike u samoj bateriji otvorilo je sasvim nove mogućnosti i dovelo do pojave tzv. „SMART“ odnosno pametnih baterija. Ove baterije se same brinu o obezbeđivanju korektne struje punjenja, minimalnoj i maksimalnoj vrednosti napona na svakoj ćeliji, indikaciji stanja napunjenosti prema trenutnoj vrednosti napona na priključcima ćelije, temperaturi baterije, stepenu starosti baterije i drugim parametrima.
  Već smo pomenuli da je nominalni napon li-ion ćelije oko 3,6V, a znamo da neke komponente laptopa traže napon od 5V pa i više. Ovo znači da jedna li-ion ćelija nije u stanju da napaja laptop. Ćelije se istovremeno vežu u seriju i paralelu, najčešće na način prikazan na slici i time formiraju li-ion bateriju.

  Blok dijagram jedne Li-ion baterije  Vezivanje u seriju podiže napon baterije na sasvim adekvatnih 10,8V (3x3,6V) ili 14,4V (4x3,6V). Sa druge strane, vezivanjem u paralelu, postiže se dvostruko veći kapacitet baterije, ali i dvostruko veća struja koju takva baterija može dati pri pražnjenju. Otuda i poznati pojmovi: 4-ćelijska baterija, 6-ćelijska baterija i sl.


  Li-ion ćelija ima karakterističan tok punjenja, prikazan na slici:

  Vidimo da se u prvom delu ciklusa punjenja ćelija napaja konstantnom strujom, a kasnije, kad se dostigne maksimalni napon ćelije, konstantnim naponom uz postepeno opadanje struje. Sve potrebne radnje u toku punjenja obavlja elektronika u bateriji tako da se „punjač“ u slučaju modernog laptopa svodi na izvor jednosmerne struje, nešto višeg napona nego što je maksimalni napon baterije.


  Održavanje

  Li-ion baterija je generalno dizajnirana da bude „maintenance free“, drugim rečima nije joj potrebno skoro nikakvo održavanje od strane korisnika.
  Prvo da razbijemo jedan čuveni mit:Li-ion baterija ne zahteva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati). Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%, ali o tome nešto kasnije), i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimane vrednosti, pa nema potrebe posle toga držali laptop na punjaču.
  Hemijski procesi u li-ion ćelijama, se odvijaju (doduše sa smanjenim intenzitetom) i kada se ona ne koristi. Drugim rečima baterija počinje sa „trošenjem“ onog momenta kada izađe iz fabrike. Ovo trebaju imati na umu svi oni koji kupuju drugu bateriju, misleći da će tako obe baterije zajedno trajati dvostruko duže. Takođe ovo znači i da obavezno treba pogledati i datum proizvodnje pri eventualnoj kupovini nove baterije.

  Li-ion ćelije imaju nekoliko ograničenja o kojima treba voditi računa pri njihovoj eksploataciji:
  Toplota je veliki neprijatelj li-ion ćelije. Ovo znači da laptop ako ni zbog čega drugog, onda zbog baterije, nije mudro duže vreme ostavljati na direktnom suncu ili bilo kom mestu na kom će on biti izložen značajno povišenoj temperaturi. Nažalost većina laptopa (pogotovo kućni modeli) često nema posebno kvalitetno rešeno hlađenje, tako da će sama toplota komponenti zagrevati bateriju.
  Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje između 95 i 100%), smanjuje životni vek baterije.

  Uticaj temperature i stepena napunjenosti na gubitak ukupnog kapaciteta baterije,tj. procenat degradacije:  Kao sto se vidi najmanja degradacija baterije je kada se napuni na 40% ,izvadi iz laptopa i odlozi na temperaturi od 0 stepeni,za godinu dana izgubice samo 2% svog kapaciteta,a najvise se ostecuje kada se drzi napunjena na 100% i visokim temperaturama

  Iskustvo je pokazalo da li-ion ćelija najsporije gubi svoj kapacitet kada je napunjena na oko 40%, pa se ona u tom stanju i skladišti. Ovo znači da bi baterija teoretski imala maksimalni radni vek kada bi se pri svakom priključenju laptopa na punjač, napunila na 40%, izvadila iz laptopa i ostavila na hladno mesto. Jedina mana ovog postupka je što u slučaju nestanka struje gubite svojevrsni „UPS“, koji baterija predstavlja kada se laptop napaja iz adaptera. Nažalost mnogi korisnici nisu u mogućnosti da se striktno pridržavaju pomenutog pravila iz razloga što npr. nisu sigurni kada će im zatrebati napajanje iz baterije, a tada najčešće nemaju previše vremena da bateriju napune do kraja.
  Li-ion ćelija ima na raspolaganju ograničen broj ciklusa punjenja/pražnjenja (obično oko 300-500), pri čemu se delimično pražnjenje, kao što je već rečeno, ne smatra jednim ciklusom. Li-ion ćelijama više gode delimična pražnjenja nego „duboka“, što znači da bez preke potrebe nije uputno često prazniti bateriju do kraja. Izuzetak od ovog pravila je kalibracija baterije. Naime, kada smo nabrojali sve dobre osobine „SMART“ baterija, nismo pomenuli i jednu lošu osobinu. Upravo zbog osobine da se bateriji vremenom smanjuje ukupni kapacitet, merač kapaciteta u bateriji će vremenom gubiti tačnost i prikazivati da je bateriji ostalo nešto više vremena rada nego što je to u stvarnosti. Kada ovo primetite potrebno je obaviti kalibraciju baterije, koja se obično svodi na jedno punjenje do maksimuma, praćeno potpunim pražnjenjem. Detaljnije o kalibraciji ćete naći u uputstvu za svoj laptop.
  Bitno je napomenuti još i da ni u kom slučaju nije uputno ostavljati praznu li-ion bateriju duži vremenski period (nekoliko sedmica ili meseci), iz razloga što će elektronika u bateriji nakon pada napona neke od ćelija ispod minimalne deklarisane vrednosti (zbog samopražnjenja) sprečiti svako dalje punjenje baterije.
  Poslednji put ažurirao/la Ordinary Player : 14.06.2012. u 18:26
  connect, respect, protect 2. #2
  Iskusan Ordinary Player (avatar)
  Učlanjen
  22.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  WhiteCity
  Poruke
  6.034
  Reputaciona moć
  2371

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Originalna, zamenska ili reparirana baterija
  Bez obzira na sav trud oko ispravnog korišćenja i održavanja, svaka li-ion baterija će pre ili kasnije doći do kraja svog radnog veka, koji u zavisnosti od načina njene upotrebe iznosi između 2 i 3 godine (mereno od datuma njene proizvodnje). Tada se postavlja pitanje njene zamene novom. U poslednje vreme se javilo dosta proizvođača koji sa većim ili manjim uspehom prave zamenske baterije za laptope. Kupovina ovakve baterije može biti određena novčana ušteda, uz jedan problem: Upotrebom zamenske baterije najčešće ćete poništiti proizvođačku garanciju na laptop.
  Ukoliko posedujete nešto stariji laptop ili je on „izašao“ iz garancije, nešto bolja varijanta može biti i kvalitetna reparacija. Naime, prilikom „otkaza“ baterije najčešće se dešava samo to da elektronika u bateriji smatra da jedna ili eventualno dve ćelije u bateriji više ne ispunjavaju kriterijume za ispravan rad. Šansa da su sve ćelije u takvoj bateriji neispravne, skoro je ravna nuli. Reparacija se, kao što naslućujete, sastoji u zameni neispravne (ili neispravnih) ćelija novim. Jedini problem, osim teškoća pri nabavci novih ćelija, može biti potreba reseta elektronike kod nekih laptopova, što kod pojedinih modela zna da bude izuzetno teško.
  Detaljnije o postupku reparacije baterije na: http://www.electronics-lab.com/articles/Li_Ion_reconstruct/index_1.html

  Izvor:http://www.laptoptestovi.com
  Autor:
  Nenad Bošnjak


  Zakljucak:

  1. Li-Ion baterija se ne formira u smislu tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati
  2. Po kupovini je prvo treba isprazniti pa tek onda napuniti i koristiti
  3. Bateriju "ostecuju" 3 stvari: broj ciklusa (punjenje/praznjenje) ,visoka temperatura, vreme
  4. Baterija ne trpi duboka praznjenja,ne treba je przniti do kraja osim u slucaju kalibracije
  5. Kalibraciju odraditi na 30 ciklusa,znaci isprazniti je dok se laptop ne ugasi (najsigurnije je da automatski ode u hibernaciju) i zatim je napuniti do kraja,ovim se sprecava da merac napunjenosti i preostalog vremena rada pocne da laze i pokazuje vise od realnog stanja
  6. Ne drzite bateriju u laptopu ako ga pretezno koristite na punjacu ,time se stalno puni/prazni,greje i skracuje joj se vek trajanja veoma brzo
  7. Ne kupujte bateriju unapred ako nemate nameru da je koristite,od stajannja ce gubiti svoj kapacitet
  8. Gledajte datum proizvodnje kada kupujete novu bateriju kao da je uskislo mleko,ne kupujte baterije stare po nekoliko godina ,jer ko zna kako su skladistene i koliko su izgubile na kapacitetu

  Rezime,baterija ima broj ciklusa od 300-500 posle kog ce prestati da drzi i vreme je da se zameni. Tih 500 ciklusa neko moze da obrne za godinu dana a neko ni za 5 ,tako da je besmisleno govoriti koliko godina baterija moze da traje. Ako laptop koristite na punjacu veci deo vremena, bateriju izvadite,ovo je u slucaju ako nemate ceste nestanke struje,jer u protivnom laptop gubi napajanje i mozete izgubiti projekat na kome ste trenutno radili ako ga niste sacuvali. Ta baterija predstavlja u jednu ruku UPS uredjaj,jer ce u sled nestanka mreznog napajanja laptop nastaviti rad na bateriji,vi vidite sta vam je prakticnije ,kupiti novu bateriju koja moze da kosta i 100e ili cesce koristiti Save.
  Baterija kada se vadi i skladisti (recimo ako je minimum 15 dana necete koristiti,za manje se i ne isplati ovo primenjivati) , ispraznite je na 40% i ostavite na hladno mesto,slobodno i u frizider na 0 ili do 20 stepeni ,ne preporucije se ispod -40c. Po vracanju je pustite da dodje na sobnu temperaturu i ubacite u laptop,napunite ili odmah koristite .

  Nesto vise o baterijama,sa strucnijim objasnjenjima na http://batteryuniversity.com/
  Poslednji put ažurirao/la Ordinary Player : 20.06.2012. u 01:34 Razlog: dodata tacka 8.
  connect, respect, protect

 3. #3
  Buduća legenda Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  26.437
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2200

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  ________________________________________
  Svako moje mišljenje uzimati sa dozom rezerve.

 4. #4
  Iskusan Ordinary Player (avatar)
  Učlanjen
  22.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  WhiteCity
  Poruke
  6.034
  Reputaciona moć
  2371

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Citat Original postavio Sizif Pogledaj poruku

  vec je stavljeno,zajedno sa autorom,moj stil pisanja je lako prepoznatljiv,obicno me mrzi da kucam šđččćž
  inace preporucujem citanje i ovog posta kolege dule1970, ima i o drugim tipovima baterija
  Poslednji put ažurirao/la Ordinary Player : 14.06.2012. u 20:32
  connect, respect, protect

 5. #5
  Buduća legenda Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  26.437
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2200

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Odlični su textovi. Ovo treba štampati i turiti pod nos prodavcima po našim radnjama u kojima se prodaju laptopi i mobilni telefoni, kad krenu da tupe o formiranju Li-ION baterija.
  ________________________________________
  Svako moje mišljenje uzimati sa dozom rezerve.

 6. #6
  Primećen član nissan (avatar)
  Učlanjen
  06.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  890
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Procitao sam mnogo tekstova o sto duzem trajanju baterije na laptopu i zakljucih da bi najbolje bilo ostaviti napunjenu na nekih 40% i izvaditi iz laptopa e sad mene zanima dal se sta moze ostetit laptop ako iznenada nestane struje a baterija je van.Skoro uvek koristim laptop kuci i baterija mi i nije potrebna te stalno je na 100% i misljenja sam da joj bez potrebe skracujem vek(mozda),takodje ono sto me cudi je to da joj niska temperatura bas godi mislim sve obicne baterije pa i akumulatori gube nesto napona pri nizim temperaturama a ovde vidim obrnuto

 7. #7
  Buduća legenda Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  26.437
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2200

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Citat Original postavio nissan Pogledaj poruku
  .... mene zanima dal se sta moze ostetit laptop ako iznenada nestane struje....
  Ne može se oštetiti, osim što možeš izgubiti fajl na kome radiš kad se ugasi ako nisi snimio... inače nema šta da se ošteti.

  Možeš napunuti bateriju na 40% i izvaditi, i opet ti može crći posle tri godine stajanja u fijoci (tj. značajno se smanjiti kapacitet)... opet, može trajati godinama sa blagim smanjenjem kapaciteta ako je puniš svaki bogovetni dan, isključuješ, uključuješ, a baterija ti je non stop u laptopu... znaj da je bitan i kvalitet baterije, neko ne voli da bude vezan za kabl i voli da nosi laptop okolo... stoga sve zavisi, možda to držanje baterije u fijoci i nije toliko svrsishodno ako redovno koristiš laptop.
  ________________________________________
  Svako moje mišljenje uzimati sa dozom rezerve.

 8. #8
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  14.067
  Reputaciona moć
  493

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Znači da napunim bateriju 40%, izvadim je iz laptopa i turim u zamrzivač?
  Treba li povremeno da je češkam?

 9. #9
  Buduća legenda Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  26.437
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2200

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Citat Original postavio Watchman Pogledaj poruku
  Znači da napunim bateriju 40%, izvadim je iz laptopa i turim u zamrzivač?
  Treba li povremeno da je češkam?
  Šta god te čini srećnim....
  ________________________________________
  Svako moje mišljenje uzimati sa dozom rezerve.

 10. #10
  Primećen član nissan (avatar)
  Učlanjen
  06.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  890
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Tim sto stavljaju u zamrzivac stvarno treba posmatranje nego ako postoji nesto sto se moze preduprediti dok je na samom laptopu ili eventualno i odvojit bateriju od laptopa ali koliko vidim sve zavisi od kvaliteta same baterije,kod mene je skoro uvek na punjacu i na 100% pa cemo vidjet koliko ce izdrzat

 11. #11
  Iskusan Ordinary Player (avatar)
  Učlanjen
  22.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  WhiteCity
  Poruke
  6.034
  Reputaciona moć
  2371

  Podrazumevano Re: Odrzavanje Li-Ion Baterije Laptopa / [NE] Formiranje

  Citat Original postavio nissan Pogledaj poruku
  Tim sto stavljaju u zamrzivac stvarno treba posmatranje nego ako postoji nesto sto se moze preduprediti dok je na samom laptopu ili eventualno i odvojit bateriju od laptopa ali koliko vidim sve zavisi od kvaliteta same baterije,kod mene je skoro uvek na punjacu i na 100% pa cemo vidjet koliko ce izdrzat
  nece dugo izdrzati
  ono za zamrzivac, kao sto je receno, nula stepeni, u zamrzivacu je malo veci minus. jedinu zamerku za ovakvo odlaganje bi mozda imao na kodenzaciju, verovatno postoji mogucnost da oksidira kontakte a mozda i ne ako se pravilno baterija zastiti
  na 40% napunjenosti razlika izmedju 0c i 25c je samo 2% u gubitku kapaciteta,sto je zanemarljivo da bi se cimali oko trazenja hladnijeg mesta za odlaganje
  dok je za napunjanost od 100% razlika izmedju 0c i 25c drasticnih 16% sto nije zanemarljivo

  zato je osnovno drzati je na 40% napunjanosti
  connect, respect, protect

Slične teme

 1. Formiranje baterije
  Autor despot stefan u forumu Hardver
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 20.09.2016., 21:45
 2. pravilno formiranje baterije
  Autor ignis u forumu Mobilni telefoni i navigacija
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 08.02.2005., 22:49
 3. Nokia 2100-formiranje nove baterije
  Autor Core u forumu Mobilni telefoni i navigacija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 11.03.2004., 15:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •