Sistem za navodnjavanje za 1,4 milion hektara

Predizborna priča. Vojvodina je puna napuštenih sistema za navodnjavanje koji su izgrađeni osamdesetih godina i nikada nisu upotrebljeni. Zašto? Pa zato što to pre svega nije za svakoga. Moraš imati i tržište za tu robu koju proizvedeš. Nema smisla proizvoditi više ako ćeš pola baciti ili ako ćeš imati duplo manju cenu. Država treba da pomogne u otvaranju novih tržišta a proizvođači će onda sami naći računicu u pravljenju ovakvih sistema.
 
da zazivi taj sistem, prakticno seljaci zadruge kombinati i ko je sve vlasnik obradivih povrsina, trebaju uloziti verovatno milijarde eura u masineriju na samim parcelama koje su uzgred jos uvek rastrkane na sve strane (sem u slucaju vrlo malog broja vlasnika), a vlast ce samo da delimicno uredi sistem vec postojecih kanala eventualno da doradi jos negde ponesto... a proizvodjaci te pare jednostavno nemaju niti ih mogu dobiti za toliki sistem pogotovo ne u roku od 2-3 god tj do 2014-te...zapadna evropa je na tom nivou rada a trebalo im je mnogo godina teskog rada, ulaganja i pameti da stignu na danasnji nivo...

za sam plasman proizvedenog viska ne treba se bojati, u principu to su dugorocno isplative investicije, a sa ocekivanim porastom svetskog stanovnistva sa sadasnjih 7 na nekih 9 milijardi u roku ne duzem od 20-30 godina, potraznja i cena poljoprivrednih proizvoda i primarnih i sekundarnih moze samo da raste...sama ideja masovnog navodnjavanja je odlicna i preko potrebna dodao bih ne samo u srbiji, medjutim koja ce cena toga biti i ko ce da je plati, preko cijih ledja, to je pravo pitanje...
 
Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović rekao je danas na Novosadskom sajmu da će Srbija za četiri godine pod zalivnim sistemima imati 1,4 miliona hektara obradivog zemljišta.

http://www.***************/ekonomija/sistem-za-navodnjavanje-za-1-4-milion-hektara-12

Imaće ali u nezavisnoj Vojvodini. Vlasnici tog zemljišta će biti mađari, nemci i hrvati. A Srbija će svakako dobiti go qurac...da li sa leva od Tadića ili sa desna od Niklića.
 

Back
Top