Predsednik Srbije Boris Tadić poverio je mandat za sastav vlade Tomislavu Nikoliću!

Da li će SNS i DS formirati zajedničku vladu?

  • DA!

  • NE!


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Mandrake

Domaćin
Poruka
4.865
Ovako će početi sastav vlade nakon drugog kruga predsedničkih izbora...

I ja mislim da će to biti "beginning of beautiful friendship" DS i SNS, odnosno uvod u sastav zajedničke vlade!

pred-v.jpg
 
Прво бих хтео да поздравим све оне који су тврдили да же СНС имаот преко 5%. Као што сам рекао, ако буду имали 3% да буду срећни, немају, имаће око 2%, ако и толико.
Следеће, хтео бих да поздравим оне који су стављали многе на цензус, а скоро никога на 5%-6%. Лепо сам говорио о маметатичкој подели, и знао сам да ће ДСС бити на минимум овога данас. Да није било Ђиалсових Дверјана ишао би до 10%.
Да нема поптуне котнроле медија од стране дс, они а ни спс не би имали 25% заједно.
 
NEIZVESNI pregovori za formiranje nove Vlade Srbije koji bi formalno mogli da potraju čak do polovine septembra trebalo bi da počnu već u ponedeljak. Politička bitka, po svemu sudeći, biće žestoka, a Ivica Dačić već je u izbornoj noći "kaparisao" premijersku fotelju.

Ishod novog međupartijskog ukrštanja kopalja zavisiće značajno od drugog kruga predsedničkih izbora, a i demokrate i naprednjaci u prvim porukama ističu da će osvojiti republičku vlast.



Koalicija koju predvodi Boris Tadić optimizam zasnivaju na činjenici da većinu može da napravi zajedno sa najbližim partnerima - socijalistima, Preokretom i manjinama, a zajedno bi imali 138 mandata.

Druga opcija demokrata je da zaobiđu Preokret i pruže ponovo ruku Dinkiću, ali i u tom scenariju Dačić je nezaobilazan. Taj pakt imao bi podršku 134 poslanika.

Adut naprednjaka je to što su dobili najviše mandata u parlamentu, pa iz te pozicije mogu da diktiraju pregovarački tempo. Nikolićevi do magične brojke od 126 poslanika morali bi da prigrle socijaliste i DSS, što nimalo nije laka politička akrobacija. Ovaj savez u parlamentu bi imao 138 mandata.



MOGUĆA TRGOVINA ZBOG PRELETAČA
I zakonski propis po kome su vlasnici mandata poslanici, a ne liste na kojima su izabrani, dodatno može da zamrsi predstojeći politički lavirint. Jer, u matematičko-političkoj borbi za većinu, meta partijskih vrhuški mogu da budu pojedinci iz koalicija koji sada ne moraju čvrsto da slušaju centrale.



Ako se raziđe sa Koštunicom po pitanju EU, Nikolić bi opet mogao da napabirči parlamentarnu većinu, ali bi morao da privuče sve poslanike manjina i sklopi savez sa Dačićem, Krkobabićem i Palmom. Ipak, ta vlada balansirala bi na tankoj žici od minimalnih 126 poslanika.

Treća, najmanje verovatna, varijanta da se naprednjaci domognu vlade je da u nekom spektakularnom političkom obrtu posle žestkg duela Nikolića i Tadića, dođe do iznenadnog pomirenja SNS i DS i formiranja velike koalicije. Oni bi zajedno imali 141 mandata u Skupštini.

Ipak, oči su i posle ovih izbora uperene u Ivicu Dačića, koji ima ključni politički adut u svom rukavu. To je bez dlake na jeziku pokazao već u prvom obraćanju posle zatvaranja biračkih mesta. Otvorio je karte do kraja. Poručio je sasvim jasno svim ostalim akterima da želi ni manje ni miše nego - premijersku funkciju.

Da zakomplikuje sve buduće pregovore za formiranje vlade, odmah se pobrinuo i Mlađan Dinkić koji je skoro lakonski izjavio da može da bude i u opoziciji, ali da se neće odreći svog predizbornog programa.

Demokrate nisu direktno ispostavile "spisak" budućih partnera. Boris Tadić je posle prvih rezultata rekao da će njegova pobeda u drugom krugu uticati na to kakva će biti nova vlada.

Samo slepac ne vidi šta je sad najlakše....
 
nikolic-2.jpg


Томислав Николић је ову намеру, да седне у фотељу председника Републике Србије, наговестио и основном поруком свога интервјуа у „Времену“. Жестоко критикује др Бориса Тадића, али не напада Тадићеву Демократску странку, него јој, на више места, упућује похвале. Само овај детаљ открива – да је Томислав Николић спреман да понови маневар др Војислава Коштунице из 2000. Да стане на чело коaлиције партија, против којих је, привидно, наступао током руковођења Српском радикалном странком.
 
Мандат је слободан, они увек могу да изађу из Преокрета. Али ипак мислим да ће Тома радије са ДСС и СПС.

Aaaa, hoce bas se vole Toma i Vuk, dva bivsa kuma Seselja, ma daj ne pricaj svasta, da si rekao preokret pa da te shvatim za ozbiljno, kakav SPO pa koliko on sam ima %?
 

Back
Top