Imala sam to iskustvo. Svojevremeno, moj muz i ja smo se rastali, cerka nam je tada imala pet godina. Nije bilo lako objasniti zasto i zbog cega nismo vise zajedno, ja sam joj prosto rekla da se ne volimo kao pre i da zato necemo ziveti zajedno , da nju njen otac voli i da ce doci kada god ona to pozeli.Isto joj je i on tako rekao. Tesko mi je bilo kada sam joj to rekla,a ona me je onako mala pitala : ''Jesi li ti tuzna?'' :-( A meni se tada srusio ceo svet, ali nisam smela pokazati to pred njom.
Bila sam jako pazljiva sto se tice njenog vaspitanja, trudila sam se da u svaki nas razgovor ili dogovor ukljucim i njega , iako sam u tom periodu na istog bila ljuta. Na neki nacin, ponasala sam se kao da je samo odsutan i ne zna se kada ce doci, ali ce doci. Mnogo puta kad bi odbijala nesto da me poslusa ili se neckala , ja bih joj rekla da bi se on rastuzio i ona bi me poslusala. Ona ga je spominjala cesto, a ima i jedna anegdota iz tog perioda. Kako je on posle naseg rastanka , neposredno otisao u inostranstvo (odakle je redovno zvao ) , ona se uplasila da se nikada vise nece vratiti i da ce zaboraviti srpski , jer je valjda bila pod utiskom samog naseg rastanka. Svaki put kad ju je zvao ubedjivao je da ce doci , sto se i desilo. Nas dvoje besni jedno na drugo, da nije bilo nje, verovatno bi smo se pojeli medjusobno, on dolazi, donosi joj poklone , ona sva srecna sto ce ga videti, pripremala se ceo dan za to :-) Kako smo nas dve zivele tada u mom stanu on je dosao tu. I kada je bilo vreme da krene, ona mu nije dala da ide :-) Dzabe smo probali da je ubedimo da mora, sanse nije bilo. I sta cemo, onako besni jedno na drugo, resili smo da ostane. On je spavao u dnevnoj sobi,a nas dve u nasoj. Ujutru je morao da je vodi u skolicu da ga svi vide :-) Nismo imali srca da postupimo drugacije. To su teske stvari, ali ako se ljudi dogovore sve je moguce. Meni je bilo najteze to sto ce gledati drugu decu koja imaju oba roditelja. Ali, taodje verujem da ako je brak los deca ne mogu biti srecna. Mislim da ako je dete bas osetljivo ili povredjeno zbog toga , mozda treba popricati sa vaspitacem ili uciteljicom na tu temu, prosto da vise obrati paznju na dete kada su neke stvari u pitanju, da ne dolazi do neprijatnih situacija. Verujem da bi uvek izasli u susret kad su te stvari u pitanju. Ja sam se trudila da sa njom provedem kvalitetno vreme, da je vodim svuda i ucim svemu, da nema one podele ''tata uci da se vozi bicikl, a mama nesto drugo..'' Trudila sam se da budem sve i da mogu sve, sto je jako tesko. Mada, i dalje verujem da je veci sok dozivela kada smo se pomirili. Promenila je skolu, mesto stanovanja, a i trebala je da se navikne da zivi sa njim. Oni nisu bili otudjeni, ali dok smo bili razdvojeni retko je mogla da ga vidi nervoznog ili zabrinutog, kao mene naprimer. Ali, sve je doslo na svoje, navikla se, mada je vise vezana za mene , svakako.Bez obzira na moju pricu, tesko jeste u svakom smisli (emotivnom, psihickom i fizickom) ali je moguce i moze biti jako dobro izedeno uz volju i trud. Bitno je da dete u svakom trenutku zna da nije odbaceno i da ga roditelji vole.