Teška/nemoguća odluka?

Дади

Poznat
Poruka
8.502
Kada se nađete u situaciji da izaberete između dva zla, ili da izaberete između dve bitne stavke u vašem životu, ili da donesete neku odluku koja će bitno uticati na vaš život ili bilo koji vid odluke koji za vas lično, shodno vašim ličnim svojstvima teško pada na srce što bi se reklo :)
da li je u toj situaciji moguće doneti pravu odluku? ili da li je uopšte moguće ostati pribran prilikom odluke ili nepristrasan...kako doneti takvu odluku....slušati srce, mozak...kako odlučiti nešto što je za vas na prvi pogled nemoguće odlučiti a da se odluka, koja god bila ne odrazi loše po vas u psihičkom smislu?

pa eto bilo mi je teško pola minuta
ja bi dao oba

naravno da bi... i tvom životu bi došao kraj...ali problem je u tome što lekar to ne bi prihvatio..dakle tražimo realnu situaciju :)
a dao bi ti i ja u to ne sumnjam ali mnogi bi rekli da bi dali pa kad bi se snašli u situaciji mislim da bi se pre odlučili da se bore sa listama za donaciju ili da skupljaju pare ili šta već..ali ovo je samo primer...dakle bitna je suština pitanja...pitanja na koje je odgovor nemoguće dati jer je postavljena moguća situacija sa nemogućim zahtevom: kako da doneseš odluku a da se ne odrazi loše po tvoje psihičko stanje? :)

Kada se nađete u situaciji da izaberete između dva zla, ili da izaberete između dve bitne stavke u vašem životu, ili da donesete neku odluku koja će bitno uticati na vaš život ili bilo koji vid odluke koji za vas lično, shodno vašim ličnim svojstvima teško pada na srce što bi se reklo :)
da li je u toj situaciji moguće doneti pravu odluku? ili da li je uopšte moguće ostati pribran prilikom odluke ili nepristrasan...kako doneti takvu odluku....slušati srce, mozak...kako odlučiti nešto što je za vas na prvi pogled nemoguće odlučiti a da se odluka, koja god bila ne odrazi loše po vas u psihičkom smislu?

Uf... Ali ajde da probam:

Ako su sve odluke pogrešne, nemoj ih uopšte donosti. Ako postoji šansa da jedna od njih nije pogrešna (a ne znaš koja) donesi onu zbog koje ćeš se manje kajati što si pokušao, nego da nisi. Ne tako davno, bio sam u prilici da biram između dva zla: da ne učinim nešto, ili da pokušam pa kako mi bude. Pokušao sam, ali nisam uspeo, no ne kajem se. Sam činjenica da sam dao maksimum mi ne ostavlja prostora za kajanje. Da nisam, pojeo bih se od muke.

I konačno. Šta uopšte znači, birati između razuma i srca (emocija) kad na kraju krajeva emocije kontrolišu razum, a ne obrnuto? Ko tvrdi suprotno, taj ili laže sebe ili ima samo privid emocija u sebi. Jednostavno ne možeš slušati razum u tom trenutku.

Uf... Ali ajde da probam:

Ako su sve odluke pogrešne, nemoj ih uopšte donosti. Ako postoji šansa da jedna od njih nije pogrešna (a ne znaš koja) donesi onu zbog koje ćeš se manje kajati što si pokušao, nego da nisi. Ne tako davno, bio sam u prilici da biram između dva zla: da ne učinim nešto, ili da pokušam pa kako mi bude. Pokušao sam, ali nisam uspeo, no ne kajem se. Sam činjenica da sam dao maksimum mi ne ostavlja prostora za kajanje. Da nisam, pojeo bih se od muke.

I konačno. Šta uopšte znači, birati između razuma i srca (emocija) kad na kraju krajeva emocije kontrolišu razum, a ne obrnuto? Ko tvrdi suprotno, taj ili laže sebe ili ima samo privid emocija u sebi. Jednostavno ne možeš slušati razum u tom trenutku.

kako se ja tripujem ako ne poslušaš srce(emociju) to bi u suštini značilo da izabereš ono što ne želiš...

a ne ja sam mislio uopšteno :)
u ovoj situaciji nisi siguran ni šta želi jedno ni šta drugo...jer je nemogće razlučiti...pa je najbolji odgovor eci peci pec...

Nije mi poznat ni jedan takav primer. Bitne odluke niko ne donosi na eci peci pec,... mada verujem da podležu jednako jalovim načinima odlučivnja: konsultacije sa astrologom, molitve, itd... Razlika je u tome što se ovim pridaje na važnosti ZAŠTO A a ne B ili obrnuto.

Nije mi poznat ni jedan takav primer. Bitne odluke niko ne donosi na eci peci pec,... mada verujem da podležu jednako jalovim načinima odlučivnja: konsultacije sa astrologom, molitve, itd... Razlika je u tome što se ovim pridaje na važnosti ZAŠTO A a ne B ili obrnuto.

e molitve uspevaju ali obicno verovanto ne kad uzapnesh : ))))
a astrolozi su zabavni mada mozda skupljaju podatke a ti si dileja. ne ti kao ti nego neka osoba
molitve mozda slucajno ono ali mozemo da se igramo da napravimo snuzdenu facu

moze i na eci peci pec to mu dodje blisko intuitivnom odlucivanju... a racionalno je kad vagash... nekad je bolje tako nasumicno
meni je svejedno ne odlucujem vise nishta, samo odlucujem kad cu da spavam a sve teske odluke sam sklonila i dosadno je

da ali svako ko donese takvu odluku ima posledica u vidu psihičkog "bola" nakon odluke bilo koja da je a ovde je pitanje da li je moguće doneti odluku a da ne bude psihičkog bola...ako promisliš i doneseš odluku biće ti teško zbog druge strane za koju si mogao da se odlučiš a ako doneseš bez premišljanja na eci peci pec...nekako mislim da nećeš moći sebe da kriviš za tu drugu stranu jer si odluku doneo pukom slučajnošću sa minimalizovanjem tvog učešća prilikom odlučivanja... :)

Back