``КАБУЛИЗАЦИЈА`` ЛЕСКОВЦА - Споменик Томи Здравковићу

gost 198384

Iskusan
Poruka
5.443
Да не буде забуне, немам ја ништа против Томе Здравковића и одавања му почасти у виду споменика. Коначно, општи је тренд у Србији да у недостатку идеје које треба подићи споменика а коме пак не, ничу свакојака спомен обележја, потпуно неселективно и без јасног дефинисаног критеријума.

И није важно само КОМЕ се споменик подиже већ и КАКАВ је односно на шта личи.

toma-zdravkovic-bista.jpg

Ово што је у центру Лесковца подигнуто може се назвати и естетским загађењем.

Сама скулптура је урађена крајње аматерски, у новокомпонованом гробљанском маниру а тај утисак појачава и постоље које ни у материјалу нити на било који други начин не прати карактер скулптуре.

Дакле, призор тог споменика подсећа на неку ваневропску дестинацију попут Узбекистана или Казахстана.

Лесковац је од једне оронуле касабе која је имала известан шарм седамдесетих или осамдесетих година прошлог века на почетку XXI претворен у нешто што је неко лепо описао као предграђе Кабула.

Потпуно одсуство било каквог естетског или урабанистичког критеријума дало је катастрофалан резултат па је полунасумичном индивидуалном изградњом читав град претворен у неописиво ругло нарочито у последњих 10 година.

Споменик Томи Здравковићу, такав како сам га описао, представља неку врсту круне на процес потпуне деурбанизације Лесковца.

Poslednja izmena:
Да не буде забуне, немам ја ништа против Томе Здравковића и одавања му почасти у виду споменика. Коначно, општи је тренд у Србији да у недостатку идеје које треба подићи споменика а коме пак не, ничу свакојака спомен обележја, потпуно неселективно и без јасног дефинисаног критеријума.

И није важно само КОМЕ се споменик подиже већ и КАКАВ је односно на шта личи.

toma-zdravkovic-bista.jpg

Ово што је у центру Лесковца подигнуто може се назвати и естетским загађењем.

Сама скулптура је урађена крајње аматерски, у новокомпонованом гробљанском маниру а тај утисак појачава и постоље које ни у материјалу нити на било који други начин не прати карактер скулптуре.

Дакле, призор тог споменика подсећа на неку ваневропску дестинацију попут Узбекистана или Казахстана.
Лесковац је од једне оронуле касабе која је имала известан шарм седамдесетих или осамдесетих година прошлог века на почетку XXI претворен у нешто што је неко лепо описао као предграђе Кабула.

Потпуно одсуство било каквог естетског или урабанистичког критеријума дало је катастрофалан резултат па је полунасумичном индивидуалном изградњом читав град претворен у неописиво ругло нарочито у последњих 10 година.

Споменик Томи Здравковићу, такав како сам га описао, представља неку врсту круне на процес потпуне деурбанизације Лесковца.

Stvarno kao na groblju hvali jos samo humka.:D
Samo me jos zanima koji je ''umetnik'' ugradio svoj raskosni talenat u ovaj ''objekat za nezaborav''.
Mislim da se pod hitno treba organizovati uklanjanje ovog objekta a ovo se moze izvesti vrlo elegantno:
Svi znamo da pokojni Toma (Bog da ga prosti) u svojim pesmama cesto spominje cigane. Posto je to zabranjeno onda se moze organizovati kampanja i rastrubiti kako Leskovcani kao proevropski i demokratski orjentisani gradjani proevropske Srbije ne zele njegov spomenik u centru grada jer on ugrozava gradjanska prava i dostojanstvo cigana tj. Roma.
Sto se tice ovog boldovanog tu se ne slazem jer je Kazahstan jedna kulturna bogata i perspektivna drzava clanica EAU i ne treba je nikako uporedjivati sa Srbijom a narocito ne sa LE.

Poslednja izmena:
Stvarno kao na groblju hvali jos samo humka.:D
Samo me jos zanima koji je ''umetnik'' ugradio svoj raskosni talenat u ovaj ''objekat za nezaborav''.
Mislim da se pod hitno treba organizovati uklanjanje ovog objekta a ovo se moze izvesti vrlo elegantno:
Svi znamo da pokojni Toma (Bog da ga prosti) u svojim pesmama cesto spominje cigane. Posto je to zabranjeno onda se moze organizovati kampanja i rastrubiti kako Leskovcani kao proevropski i demokratski orjentisani gradjani proevropske Srbije ne zele njegov spomenik u centru grada jer on ugrozava gradjanska prava i dostojanstvo cigana tj. Roma.
Sto se tice ovog boldovanog tu se ne slazem jer je Kazahstan jedna kulturna bogata i perspektivna drzava clanica EAU i ne treba je nikako uporedjivati sa Srbijom a narocito ne sa LE.

Pod kojim god izgovorom ali svakako se slažem da ovaj nazovi spomenik treba ukoliniti.

Stvarno mi nije jasno šta se dogodilo sa gradom? Kao da nikom apsolutno nije stalo na šta liči.

Toliko urbanističko bezumlje se retko sreće na ovom kontinentu.

Auuu! :eek:
Stvarno izgleda žalosno. Degradirajuće. A tek pantalone...:(

Katastrofalno. Umetnik nema elementarnu predstavu o skulpturi a još su veći diletentni oni koji su dozvolili da se ovako nešto postavi na javnu površinu.

Kada si ti ...kao LESKOVČANIN...NEZADOVOLJAN...kako da te...UTEŠIM...;)

Kako god...ipak imate spomenik...Tomi Zdravkoviću...a...IMATE I VREMENA...;)

Pa kada dođu...BOLJA VREMENA....postavite...BOLJI SPOMENIK...:D

Dragi prijatelju, stvari na žalost ne idu tako. Nije važno jesam li ja ili bilo ko drugi nezadovoljan. Važno je da da je svako dobio po udicu u dupe i cevčicu u džep, sistem proizvoljno sisa i zadovoljan je sobom, spa, skijanje, fitnes, wellness, botoks i slične fine stvari. Šta da ti kažem, zasralo ih.

I bole njih dupe kome šta smeta, mož da se izvrneš na postavu, oni će da ti pošalju Nadu Kolundžiju da ti objasni kako nije dobro biti negativan i kako bi bilo mnogo bolje da se ujedinimo oko ostarivanja viših ciljeva...

Kako da ti kažem, cinična vlast ne uvažava žalbe. Nadu Kolundžiju ne zanima previše kako je moguće angažovati 800 000 nezaposlenih na projektu ostvarivanja viših ciljeva kad oni nemaju ni radno mesto sa kog bi eventualno doprineli boljitku. A na ostale nebulozе kojima nas vlast zasipa i da ne trošim reči.

Eнивеј ili kako bilo. Da ja lokalizujem odgovor. Nema od tog posla odnosno čekanja boljih vremena ništa. Sva vremena koja dolaze nepogrešivo su gora od minulih a naročito za one koji nisu do XXI veka shvatili da su bolja vremena samo ona koja sami stvorimo.

Ili još preciznje rečeno dobra vremena su ona u kojima smo dočekali spremno dolazeća.

No Leskovac tu sreću nikada nije imao.

Što zahvaljujući lokalnom mentalitetu što zahvaljujući činjenici da je tokom 90ih satanizovan od strane B92 kao Miloševićevo uporište a ista 90dvojka je pritom u potpunosti ignorisala činjenicu da je za istog u Beogradu redovno glasalo 50 puta ljudi više, što zahvaljujući potpunom rušenju tokom i pljački nakon WW2 odnosno decenijskom razornom komunističkom uticaju, Leskovac je ostao marginalizovan.

Čak i jedinu firmu koja je u gradu funkcionisala nakon 5. oktobra prodali su za četvrt realne cene strancima, farmakomafiji ili ebem li ga kome već. Nije ni bitno.

U svakom slučaju, združenim snagama Leskovac se gura u potpunu propast.

Sve je tamo ostalo onako kako je i pre 50 godina bilo samo su lokalni mučenici od raznih otpremnina koje su dobili kada su ih pre 10 godina najurili sa posla (100E po godini radnog staža) brže bolje dozidali po neko odeljenje na ili pored kućica u kojima žive i za tren oka od celog grada napravili favelu.

A šta je epilog: nemaju skoro ništa jer ne rade skoro ništa a ne rade jer njihov rad nikom nije potreban ili bar ne namerava da ga plati a za čitav radni vek stekli su ono dozidano odljenje, da ima sin kad se oženi gde da se skući.

Ovaj spomenik takav kakav je, po meni je pre metafora jednog beznadežnog vremena a Toma Z. je u celoj priči u trećem planu. Pomalo nezasluženo na njemu su kola pukla. Zaboli su ga ko uvelu cvećku u gowno.

Ali nije sav problem u materijalnoj bedi. Mnogo je gore što je ubedljivo nadvladala ona duhovna.

Poslednja izmena:
Čak i jedinu firmu koja je u gradu funkcionisala nakon 5. oktobra prodali su za četvrt realne cene strancima, farmakomafiji ili ebem li ga kome već. Nije ni bitno.

U svakom slučaju, združenim snagama Leskovac se gura u potpunu propast.

Ma kakva cetvrt realne cene, poklonili su je. Samo u magacinima gotove robe bilo je 20 miliona evra a oni ''prodali'' sve za 3,5 miliona evra.
Sada je nasa farmaceutska kompanija spala na farmaceutiku (cvrste forme i pakovanje).
Od 2100 radnika na 400 sa tendencijom daljeg otpustanja.
Za to vreme rukovodioci primaju plate koje se izrazavaju u hiljadama evra i otpustaju svoje sunarodnike, sugradjane i komsije na ulicu.
Postoje ljudi kojima je bas drago sto otpustaju radnike iz Zdravlja, Nevene i dr. jer su eto ljubomorni na njihove plate a ne shvataju da oni te pare opet trose tu u gradu i doprinose njegovom razvoju.
Bas mi onomad prica komsija koji je drzao kafanu kako mu zarada skoci kad Zdravlje i Nevena prime platu. Kako je tek bilo dok je funkcionisala tekstilna industrija sa 20000-30000 radnika mogu da zamislim to je bio grad u pravom smislu.
Interesantno je da je Galenika jos uvek u drzavnom vlasnistvu sa oko 3000 uposljenika.
Dobro, to je ipak Beograd tamo se vlast rusi i postavlja za ''juznjake'' cemo lako. Posalju jednu jedinicu zandarmerije da razbuca sirotinju kao ono sa veteranima iz 1999.

Da, čuo sam te priče o Zdravlju, nisam se previše udubljivao ali poklapa se u mnogo čemu sa onim što pišeš.

I stoji da Beograd nije preterano zainteresovan za sudbine manjih sredina ali da ipak drži centralnu ulogu čvrsto i ne ispušta mu se.

No drugi deo odgovora sadržan je i u priči o ovom spomeniku nesrećnom Tomi Zdravkoviću odnosno da postoji i veliki deo odgovornosti za opšte stanje u lokalu.

I pored toga što je loše da gore ne može biti narod i dalje ćuti. A mislim da ćuti jer na bolje nije navikao niti je imao prilku da ga okusi.

Osim toga, u previranjima koja su počela još 90ih talog je isplivao na površinu a kvalitetni ljudi su oterani i marginalizovani kako bi šljam zauzeo ključne pozicije i zarad očuvanja istih predao sve ono što su generacije Leskovčana stvarale stranim investitorima za bud-zašto.

Ljudi o kojima govoriš, oni koji otpuštaju ljude danas po Leskovcu, znam mnoge od njih. To su likovi koji nemaju nikakav odnos prema tom gradu, došli su ili su ih roditelji doveli pitaj Boga odakle, izuzetno slabog obrazovanja i niskih ličnih kriterijuma, sa izrazito naglašenim ruralnim mentalitetom, skloni svim vrstama primitivizma i destruktivnog koristoljublja.

Bog nek je u pomoć Leskovcu sa njima na grbači.

Ali šta da ti kažem, ništa nije nepromeljivo i nedodirljivo.

Letargijom se ništa ne može promeniti. Grad mora da prepozna ljude koji su dovoljno kvalitetni da ga povuku iz gliba u koji tone i da im pomogne u tom procesu.

Kao što sam rekao, skoro ceo Leskovac se decenijama ulagao u nešto da bi na kraju grupica primitivnih morona potpomognuta višom silom iz Beograda sve to urnisala i oterala čitav grad u beznađe.

Rešenje postoji a ima li odlučnosti i pameti, to stvarno ne znam.

Poslednja izmena:

Back