Zlato 1800. Za dva dana 100$ skuplje. Baj baj Amerika

koga interesuje:
BEOGRAD - Prema poslednjoj analizi Svetskog saveta za zlato, Srbija je plasirana na 59. mesto po zalihama zlata deponovanim u centralnoj banci sa 13,1 tonom, što čini 4,4 odsto ukupnih državnih rezervi, saopštio je Ilirika gold investicioni fond.

Od zemalja u regionu na listi je prisutna još i Slovenija na 79. mestu sa 3,2 tone i 14 odsto ukupnih državnih rezervi i Albanija na 92. mestu sa 1,6 tona. Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija se u tom izveštaju ne spominju.

Osnovni razlog zlatnih rezervi je da se u doba nestabilnih ekonomskih dešavanja očuva vrednost imovine, ali i dodatno zaradi, navedeno je u saopštenju.

Tu investicionu filozofija primenjuju sve centralne banke koje su 2004. godine u svojim trezorima deponovale čak 19 odsto ukupnog svetskog zlata.

Tu politiku prate i sve poznate investicione kuće koje oko 10 odsto novčanih sredstava i imovine svojih klijenata investiraju u zlato.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/srbija-na-59.-mestu-u-svetu-po-zlatnim-rezervama-111314.php

ono sto nije jasno je u kojoj se toni radi, metrickoj?
i u cijoj centralnoj banci se zlato drzi. nadam se da nije u engleskoj

LONDON - Cijena zlata i dalje nezaustavljivo raste zbog nesigurnosti na svjetskim tržištima.
Novi rekord je 1.877 dolara za uncu, što je porast od tri posto s obzirom na najvišu cijenu koja je postignuta prekjučer. Očekuje se da će ovomjesečni rast cijene zlata biti najveći u posljednjih dvanaest godina. Analitičari očekuju da bi cijena zlata do kraja godine mogla prijeći i razinu od 2.000 dolara za uncu.

Slusaj,...ja dosta toga imam u glavi sto sam procitao,pa neki puta i pobrkam likove,kad i gde sam tacno nesto procitao,ali poenta moje price je bila da se zlatni standard ne moze vratiti nazad kao sto je nekad bilo.Razgovor izmedju njih dvojice je samo pokazatelj da se npr.takvi razgovori ne mogu voditi izmedju Rusa i Bangladesa.Mozda nije najbolje navedeni primer,ali mislim da razumes sta hocu da kazem.Kao sto se moze videti iz svega sto se danas desavalo,berze se malo ljuljaju i zlato jos ne misli da pocne da pada.Merkelova i Sarkozi nisu postigli napredak u pregovorima i euro ce malo biti blizi svajcarcu tj. stare vrednosti od pre par merseci nece se povratiti.

P.S.Hvala na ispravci!!!

Нема на чему - нисам ни ја цитирао неки стварни разговор - само сам хтео да укажем да је суштина спора између Амера и Француза 1965-1971 била у томе што ни једни ни други нису хтели (папирне) доларе него злато, значи сматрали су да је за финансијску стабилност (па и националну безбедност) злато важније од долара, у тој мери да је Де Гол био спреман да се замери Американцима а Никсон се није устручавао да сруши Бретон-Вудски поредак.

Истина је да се од тада важност злата у међународној трговини скоро потпуно изгубила (у корист долара) али исто тако стоји и да од тада па до данас Американци нису (бар званично) продали ни грам злата из својих златних резерви, као ни Јапанци, Немци и Италијани, док су Французи и Швајцарци продали мању количину после 2000, а Кинези и Руси повећавају своје резерве. Очигледно нико од њих не мисли да је злато неважно, иначе би се одавно решили "варварске реликвије".

Што се златног стандарда тиче, нема никаквог практичног разлога зашто он не би био могућ и данас, осим ако ниси мислио на то да такво решење не би одговарало главним играчима - Американцима и ФЕД-у. Јасно је да им то не би било у интересу, а оно што њима није у интересу нема прођу у овом свету (осим кад би се неким чудом сви "мали играчи" удружили и рекли "не" долару, али мислим да тај филм нећемо тако скоро гледати).

Dao sam ja jos jedan predlog....na kraju krajeva ne moraju se kupovati placevi po centrima gradova ili oni od hektar velicine.Zavisno od mogucnosti,ali siguran sam da zemlja nece propasti.Ne moram ja danas da kupim,a sutra da prodam...ako te placeve ostavim svojim sinovima,pa i to je neko veliko zadovoljstvo za dusu,neki veliki plus u ekonomiji jedne porodice,nekakva dobit i dobar poslovni potez.Uostalom,naucio sam u zadnje dve-tri godine da nije zivot samo u neprekidnoj trci za poslom i parama...zivot ima jos mnogo toga da ponudi i da se bolje i kvalitetnije,dusevno ispunjenije,zivi nego sto je to zaradjivanje.Pare ionako na kraju odu.

Не ради се о трци за новцем него како оно што си поштено зарадио сачувати од расипне и неодговорне државе и похлепних банкара, обезбедити се за црне дане и по могућности оставити нешто потомству. Значи - очување вредности. Уобичајена српска тактика - штекај марке (евре, швајцарце) и трпај у сламарицу - пије воду само на кратке стазе. На дуже стазе некретнине (стан, кућа, земља) можда играју улогу али за некога ко жели да инвестира у злато не могу бити адекватна замена, из више разлога:
- ако занемаримо екстремне ситуације* и разлоге (рат, револуција, национализација - некретнине не можеш да ушијеш у поставу капута и превеслаш Дрину) остаје чињеница да злато и некретнине расту и падају из различитих разлога и у различито време. Тако је пре неколико година квадрат стана у Београди коштао ~3 унце злата а данас 1-1,5 унцу. Из данашње перспективе мислим да је јасно шта је тада била боља инвестиција. Не знам тачне бројке за земљиште, али претпостављам да је однос сличан.
- за улагање у злато довољно је да имаш 100-200 евра, некретнине бар неколико хиљада; исто важи и кад продајеш - ако ти затреба пар стотина евра не можеш да продаш квадрат плаца или стана;
- злато обично расте у кризним временима а некретнине у добрим;
- злато је неупоредиво лакше купити;
- злато је неупоредиво ликвидније, можеш да га продаш за сат-два - моји кумови продају кућу у унутрашњости већ три године;
- на некретнине се плаћа порез на имовину.

Наравно, некретнине имају и своје предности:
- главна је што доносе приход, ако их издајеш. Злато не доноси никакав приход - да би га искористио, мораш да га продаш.
- цене некретнине су обично стабилније, не скачу и не падају нагло као злато.

Има вероватно још, али није ми намера да расправљам шта је боља инвестиција, само да покажем да се сувише разликују да би једно било замена за другу, и да то што нам је власт милостиво дозволила да улажемо у некретнине није неки изговор што нас још увек онемогућава да улажемо у злато као сав нормалан свет (куповином у банци или код званичних дилера).

(*На жалост, знам превише људи којима су некретнине пропале само зато што су се нашле на погрешној страни фронта.)

malo vise moze da se kupi... ipak inflacija je malo manja u euro zoni.. od kamata.

Није битно колика је инфлација у еуро-зони (чак и ако верујемо у званичне бројке) него колика је стварна инфлација у Србији (рачуната у еврима).

AKo krenes da koristis srpsku privredu kao neki pokazatelj... nigde neces da zavrsis.

Не ради се о коришћењу српске привреде као било каквог показатеља него о томе да ти је много битнији податак колика је инфлација тамо где живиш него колика је тамо где не живиш.

Осим наравно ако не живиш у евро-зони а држиш паре у српским банкама.

Истина је да се од тада важност злата у међународној трговини скоро потпуно изгубила (у корист долара) али исто тако стоји и да од тада па до данас Американци нису (бар званично) продали ни грам злата из својих златних резерви, као ни Јапанци, Немци и Италијани, док су Французи и Швајцарци продали мању количину после 2000, а Кинези и Руси повећавају своје резерве. Очигледно нико од њих не мисли да је злато неважно, иначе би се одавно решили "варварске реликвије".

Што се златног стандарда тиче, нема никаквог практичног разлога зашто он не би био могућ и данас, осим ако ниси мислио на то да такво решење не би одговарало главним играчима - Американцима и ФЕД-у. Јасно је да им то не би било у интересу, а оно што њима није у интересу нема прођу у овом свету (осим кад би се неким чудом сви "мали играчи" удружили и рекли "не" долару, али мислим да тај филм нећемо тако скоро гледати).
Da bi se uspostavio,,zlatni standard" ili ,,srebreni" ili neki treci,taj standard mora da zadovolji sve ucesnike u toj svetskoj ekonomiji,jer svaka od zemalja ucesnika ne bi samo bila strana koja potrazuje,nego i nudi svoju proizvedenu robu.Znaci zlato bi pokrilo realno tu razmenu.Ono sto je problem danasnje svetske ekonomije jeste nejednakost ucesnika u toj ponudi i potraznji,ne samo znaci u rezervama zlata,nego u kupovnoj moci i proizvodnji roba.Kad bi se uveo zlatni standard,tada ona zemlja koja ima na rezervama zlata koliko hoces(stvarne zalihe niko nije i nece da prijavi javno,zar ne?)uvek ima mogucnost dana trziste,,poturi malozlata"i prikrije svoje poteskoce,sto bi jednog dana dovelo do inflacije i ekonomske destabilizacije.One zemlje koje nemaju svoje zlatne rezerve niti su u mogucnosti da ih kupuju,ne mogu biti nista drugo nego samo nemi posmatraci i na kraju totalni gubitnici.Jaki igraci su odavno shvatili za taj stos,pa se zlatni standard izbacio,jer je on nista drugo nego FED-ova igra samo na jedan malo drugaciji nacin.Lakse je znaci kontrolisati makroekonomiju lokalnim valutama nego samojednom.To sto sad dolar jeste to sto jeste,ne znaci da ce tako i ostati.Ekonomija je nauka u kojoj nema za sva vremena napisanih zakona,ona se menja kao voda kad se iz case prospe u reku i obrnuto.

Не ради се о трци за новцем него како оно што си поштено зарадио сачувати од расипне и неодговорне државе и похлепних банкара, обезбедити се за црне дане и по могућности оставити нешто потомству. Значи - очување вредности. Уобичајена српска тактика - штекај марке (евре, швајцарце) и трпај у сламарицу - пије воду само на кратке стазе. На дуже стазе некретнине (стан, кућа, земља) можда играју улогу али за некога ко жели да инвестира у злато не могу бити адекватна замена, из више разлога:
- ако занемаримо екстремне ситуације* и разлоге (рат, револуција, национализација - некретнине не можеш да ушијеш у поставу капута и превеслаш Дрину) остаје чињеница да злато и некретнине расту и падају из различитих разлога и у различито време. Тако је пре неколико година квадрат стана у Београди коштао ~3 унце злата а данас 1-1,5 унцу. Из данашње перспективе мислим да је јасно шта је тада била боља инвестиција. Не знам тачне бројке за земљиште, али претпостављам да је однос сличан.
- за улагање у злато довољно је да имаш 100-200 евра, некретнине бар неколико хиљада; исто важи и кад продајеш - ако ти затреба пар стотина евра не можеш да продаш квадрат плаца или стана;
- злато обично расте у кризним временима а некретнине у добрим;
- злато је неупоредиво лакше купити;
- злато је неупоредиво ликвидније, можеш да га продаш за сат-два - моји кумови продају кућу у унутрашњости већ три године;
- на некретнине се плаћа порез на имовину.

Наравно, некретнине имају и своје предности:
- главна је што доносе приход, ако их издајеш. Злато не доноси никакав приход - да би га искористио, мораш да га продаш.
- цене некретнине су обично стабилније, не скачу и не падају нагло као злато.

Има вероватно још, али није ми намера да расправљам шта је боља инвестиција, само да покажем да се сувише разликују да би једно било замена за другу, и да то што нам је власт милостиво дозволила да улажемо у некретнине није неки изговор што нас још увек онемогућава да улажемо у злато као сав нормалан свет (куповином у банци или код званичних дилера).

(*На жалост, знам превише људи којима су некретнине пропале само зато што су се нашле на погрешној страни фронта.)
Rat je pojava koju je izmislio covek i tu se tesko sta moze promeniti,ali kad bi se seljak vrapca bojao tada ne bi nikad ni sejao zito.Svako od nas zna najbolje svoje mogucnosti i niko od nas nije u istom polozaju.Neki u trku krecu iz visokog starta,neki iz niskog,neki nikada i ne pokusaju,sami sebe zagovaraju i lazu...znaci,sve je individualna odlika,pa i izbor cuvanja zaradjenog.Moramo da menjamo misljenja,jer se tako nekad i dodje do novih saznanja.To ne znaci da sve sto je ovde napisano jeste i nepovredivo tacno,nego jednostavno pisemo i menjamo iskustva.Zna se dobro vec ciji postovi imaju i ciji postovi nemaju nikakvu tezinu.Uglavnom,pise se vise lose i nekvalitetno,ali ima i dobrih zapazanja,pa zasto da se to i ne procita.Licno nisam za kupovinu zlata,radije bih kupovao nekretnine(placeve ,strogo receno),ali to su moje zelje i moji razlozi su za takvo moje misljenje poticu iz moje porodicne situacije i porodicnog(ratnog,izbeglickog)iskustva.Dakako to sto je za mene dobro,ne znaci da je zanimljivo i korisno za drugog.Moja preporuka da se kupuje zemlja nece sigurno nikome ovde doneti glavobolje i neprospavane noci tj.veliki financijski gubitak.Svako znaci po svom nahodjenju.

Novac sacinjen od vise skupocenih metala ne moze da se neograniceno "stampa" i vrlo lako bi se nekakvim skenerom moglo utvrditi ako je u pitanju falsifikat.Vrednost bi mu u principu bila stabilna,jer svi dragoceni metali ne menjaju lako svoju cenu na trzistu i to je bitan razlog sto bi u svom sastavu imao veci broj elemenata.Podrazumeva se da bi se tacno znao procenat ucesca svakog metala.Ovaj novac moze da uvede svaka jaka drzava ne trazeci za to dozvolu od nikog.
U praksi bi se placanja i dalje obavljala knjiskim novcem,tj. elektronskim putem,ali bi se obracuni vrsili na bazi novca koji sam po sebi predstavlja trajnu vrednost.

Nekad je novac morao da se stampa,to je kostalo,papir,boja,hologrami...nije jeftino ni stampanje.
Danas velike sile samo pritisnu dugme i "upumpaju" u sistem nekoliko hiljada milijardi dolara u sekundi.I kupuju sirotinju koja ce posle da rmbaci za njih,a to sto duguju nema veze,ko ce da im trazi dug kad pokupuiju sve.Moze novac i da nestane,ali je vlasnistvo nad zemljom i prirodnim bogatstvima upisano u knjige i to da propadne ne moze.Moze da novca nema,ali imovina ne moze da nestane.
Treci svetski rat je odavno poceo i narodi se porobljavaju novcem koga nema.

Najveći problem sa zlatnim standardom je što zlata jednostavno nema dovoljno za upotrebu u svim transakcijama koje se dešavaju u svetu. A svetska ekonomija raste i raste. Priča se o padu dolara i recesiji i tu ima istine, ali se zaboravlja na rast ekonomija država Brik-a.

Za nekih 20 godina kada globalizacija preuzme ceo svet i kada svet postane globalno selo u punom smislu, znači bez nekih realnih granica između država, tek tada će ekonomija da počne da raste. A u toj situaciji niko ne može da dozvoli zlatni standard, jer zlata nema toliko koliko treba. A i to štampanje love nije toliko loša stvar ako se ne pretera. Mislite da bi svet danas toliko napredovao u tehnološkom, informacionom i ekonomskom smislu, da nije štampanja dolara?

Back