Kako ce Srbija izaci iz teske ekonomske i politicke krize?

Kao sto sam vec napisao, resenje je vrlo lako i zove se nekreditni novac, ali za tako nesto treba imati mooda. Evo i link
http://dzonson.wordpress.com/2008/06/15/nekreditni-novac/
Nije to bas samo tako!Procitao sam text,ima tu mnogo toga sto nije tako,ali to bi vec zahtevalo otvaranje novih tema za diskusiju.Raspad SFRY,uzimanje kredita,socijalizam i ekonomija,kapitalizam i ekonomija,krediti,novac..ima tu za raspravu koliko hoces toga.Sve u svemu,nas problem ne lezi samo u kreditnom ili nekreditnom novcu,mi imamo nagomilane visedecenijske probleme i oni se ne mogu resiti jednim kljucem.To ne resavaju likovi koji ceo zivot stoje za katedrom i pricaju teorije iz ekonomske nauke,nicim dokazane u praksi,a samo na osnovu statistickih podataka iz proslosti.To nije ekonomija.

Poslednja izmena:
Priča za budale.
Uvek se pridružujem onima koji osuđuju EPS samo ako isti kriterijum primenjuju i na sve ostale u ovoj zemlji!
Zanimljivo da su svi stručni i bučni kada je u pitanju EPS a struja je jeftinija nego bilo gde u svetu. Isti se ne oglašavaju se kada je u pitanju hrana koja je najskuplja u svetu, lečenje, školovanje, stanovi, ... skoro sve - osim hleba i struje.

Poslednja izmena od moderatora:
Nije to bas samo tako!Procitao sam text,ima tu mnogo toga sto nije tako,ali to bi vec zahtevalo otvaranje novih tema za diskusiju.Raspad SFRY,uzimanje kredita,socijalizam i ekonomija,kapitalizam i ekonomija,krediti,novac..ima tu za raspravu koliko hoces toga.Sve u svemu,nas problem ne lezi samo u kreditnom ili nekreditnom novcu,mi imamo nagomilane visedecenijske probleme i oni se ne mogu resiti jednim kljucem.To ne resavaju likovi koji ceo zivot stoje za katedrom i pricaju teorije iz ekonomske nauke,nicim dokazane u praksi,a samo na osnovu statistickih podataka iz proslosti.To nije ekonomija.

Ne znam dal je ekonomija ili nije, i kako se zove al fakat je da mozes da odstampas novaca koliko hoces ako se tim novcima kupuje ono sto se proizvodi u zemlji, tako imas pokrice za emisiju novca (mislim u proizvodnji), nema inflacije, al ko sto napisah, treba imati mooda za tako nesto!

Како би се понашала предузећа,грађани и сви остали када би држава одједном престала да се задужује?Како би у том случају изгледала Србија после 6 месеци?

Mislim da je pravo pitanje ipak... zasto drzava favorizuje uvoznike, u odnosu na izvoznike koji su i proizvodjaci.
Koji je motici drzave da uništava porizvodjace koji izvoze.
Strahovita šteta koje je toom prošle godine neneta srpskim izvoznicima i ostavila pustoš u izvoznom sektoru. Drzava je imala uredbu da se izvoiz stimuliše sa odredjenim pprocentom, na napalacenu fakturu od ino kupca... Domaci proizvadjaci su izveli racunicu, i ukalkulisali taj procenat u svoje cene, te postali konkurentni Poljacima, Cesima, Bugarima i ostalima... Medjutim drzava nije isplatila te stimulacije, uz obrazlozenje da novca nema.

Ne znam dal je ekonomija ili nije, i kako se zove al fakat je da mozes da odstampas novaca koliko hoces ako se tim novcima kupuje ono sto se proizvodi u zemlji, tako imas pokrice za emisiju novca (mislim u proizvodnji)
Situacija kada vlada jedne drzave trosi novac iz budzeta zove se javna potrosnja.Pitanje je opravdanog(dobrog,pametnog) ili loseg (neracionalnog)trosenja novca iz budzeta.Budzet se puni taksama(porezima)od svih gradjana i privatnika koji su likvidni tj.mogu placati nametnute poreze.Politicari koji cine Vladu uvek tvrde da imaju projekte koji iniciraju proizvodnju i tako pokrecu ekonomiju svoje zemlje.Potvrdjeno je medjutim da je to daleko od istine i rezultati gotovo svugde u svetu kazuju da ne govore istinu.U tu javnu potrosnju spadaju i njihove plate,troskovi koje prave od ispijanja kafa,ruckova,beneficija koje nicim ne zasluzuju pa sve do losih projekata koji mogu(dugorocno gledajuci,sire i dublje analizirajuci)odvesti drzavu i njene gradjane u katastrofu.Kada Vlada za vreme trajanja svog madata prekoraci sumu iz budzeta,kazemo da je budzet u deficitu,a kad joj ostane visak para u budzetu kazemo da imamo suficit budzeta.Suficit nismo imali prilke videti zadnjih decenija.Kad se javi spomenuti deficit,Vlada nastoji pokriti taj manjak koji je napravila troseci vise nego sto ima, na sledece nacine:
1.prodaje drzavnih obveznica
2.podize postojece poreske stope
3.izmislja nove poreze
4.stampa novac,tj.stvara ga iz nicega.
Ovo cetvrto je najvece zlo i ima samo vrlo kratko vreme poziitivne efekte.Objasnjavam dalje ...
nema inflacije,
Nastavljam......kada Vlada nastampa novac nastaje situacija koju zovemo monetarna inflacija.To znaci da imamo nov priliv novog novca koji nema realno pokrice,tj.roba koja postoji na trzistu,kao i usluge,kostace u istoj meri vise za onoliko koliko je Vlada odstampala para.Primer:ako je u monetarni sistem ubaceno 20%novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%tkdj.Ta se pojava podizanja cena zove cenovna inflacija;znaci:monetarna izaziva cenovnu.Narod ovo jednostavno zove inflacijom.Ako Vlada pusti u opticaj taj novac u npr.ponedeljak,ptrivatni proizvodjaci i trgovci podici ce cene svojih roba najkasnije u petak.Razlika u tih nekoliko dana ne moze ,,zakrpati" budzet,ali moze dovesti do nekih sitnijih koristi za aktualnu vlast(kupe npr.devize tim novcem pa ga zamene kasnije za ispletu npr.penzija).Kako se sa ubacenim novcem podizu cene roba i usluga,za toliko u istoj meri pada kupovna moc potrosaca,a kad pada kupovna moc tada pada i proizvodnja,pa sa njom plate,nema potrebe za novim zaposljavanjima,nema novih tehnologija,proces progresa krece u retrogradan proces-pocinnu otpustanja,jos manja kupovna moc drustva.....mislim da sam bio sasvim jasan.
al ko sto napisah, treba imati mooda za tako nesto!
Tu nije rec o moodima ili kobasicama,nego je to jednostavno sistem koji postoji da bi ga politicari koristili.To je sistem koji oni brane populistickim govorima,a ekonomsku doktrinu brane im ekonomski demagozi,koji imaju po pravilu univerzitetske titule,bave se javnim komentarisanjem ekonomije,daju strucna objasnjenja,a sve u cilju podrske politicarima za jos vecom upotrebom javne potrosnje.Ta doktrina ne moze opstati,ali njeni rezultati se vide tek posle nekoliko decenija i obicno zavrsavaju ratom,manjeg ili veceg razmera.Desava se i bankrot,kao u slucaju Argentine,ali sistem se posle nekoliko godina opet uspostavlja starim metodama.Pravo pitanje je zasto ne reaguju pravi poznavaoci ekonomije,oni ljudi koji su kroz rad prakticno potvrdili zakonitosti slobodnog ekonomskog trzista?Odgovor je u tome sto se njima nikako ne dozvoljava da istupe cesto i javno,jer bi tada sistem bio srusen.Ovako,politicari,bankari i spomenuti demagozi imaju basnoslovnu korist,a ceo racun placaju gradjani svojim placanjem poreza(punjenjem budzeta)i svojim losim zivotnim standardom.

Poslednja izmena:
Situacija kada vlada jedne drzave trosi novac iz budzeta zove se javna potrosnja.Pitanje je opravdanog(dobrog,pametnog) ili loseg (neracionalnog)trosenja novca iz budzeta.Budzet se puni taksama(porezima)od svih gradjana i privatnika koji su likvidni tj.mogu placati nametnute poreze.Politicari koji cine Vladu uvek tvrde da imaju projekte koji iniciraju proizvodnju i tako pokrecu ekonomiju svoje zemlje.Potvrdjeno je medjutim da je to daleko od istine i rezultati gotovo svugde u svetu kazuju da ne govore istinu.U tu javnu potrosnju spadaju i njihove plate,troskovi koje prave od ispijanja kafa,ruckova,beneficija koje nicim ne zasluzuju pa sve do losih projekata koji mogu(dugorocno gledajuci,sire i dublje analizirajuci)odvesti drzavu i njene gradjane u katastrofu.Kada Vlada za vreme trajanja svog madata prekoraci sumu iz budzeta,kazemo da je budzet u deficitu,a kad joj ostane visak para u budzetu kazemo da imamo suficit budzeta.Suficit nismo imali prilke videti zadnjih decenija.Kad se javi spomenuti deficit,Vlada nastoji pokriti taj manjak koji je napravila troseci vise nego sto ima, na sledece nacine:
3.izmislja nove poreze
Ovo cetvrto je najvece zlo i ima samo vrlo kratko vreme poziitivne efekte.Objasnjavam dalje ... Nastavljam......kada Vlada nastampa novac nastaje situacija koju zovemo monetarna inflacija.To znaci da imamo nov priliv novog novca koji nema realno pokrice,tj.roba koja postoji na trzistu,kao i usluge,kostace u istoj meri vise za onoliko koliko je Vlada odstampala para.Primer:ako je u monetarni sistem ubaceno 20%novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%tkdj.Ta se pojava podizanja cena zove cenovna inflacija;znaci:monetarna izaziva cenovnu.Narod ovo jednostavno zove inflacijom.Ako Vlada pusti u opticaj taj novac u npr.ponedeljak,ptrivatni proizvodjaci i trgovci podici ce cene svojih roba najkasnije u petak.Razlika u tih nekoliko dana ne moze ,,zakrpati" budzet,ali moze dovesti do nekih sitnijih koristi za aktualnu vlast(kupe npr.devize tim novcem pa ga zamene kasnije za ispletu npr.penzija).Kako se sa ubacenim novcem podizu cene roba i usluga,za toliko u istoj meri pada kupovna moc potrosaca,a kad pada kupovna moc tada pada i proizvodnja,pa sa njom plate,nema potrebe za novim zaposljavanjima,nema novih tehnologija,proces progresa krece u retrogradan proces-pocinnu otpustanja,jos manja kupovna moc drustva.....mislim da sam bio sasvim jasan. Tu nije rec o moodima ili kobasicama,nego je to jednostavno sistem koji postoji da bi ga politicari koristili.To je sistem koji oni brane populistickim govorima,a ekonomsku doktrinu brane im ekonomski demagozi,koji imaju po pravilu univerzitetske titule,bave se javnim komentarisanjem ekonomije,daju strucna objasnjenja,a sve u cilju podrske politicarima za jos vecom upotrebom javne potrosnje.Ta doktrina ne moze opstati,ali njeni rezultati se vide tek posle nekoliko decenija i obicno zavrsavaju ratom,manjeg ili veceg razmera.Desava se i bankrot,kao u slucaju Argentine,ali sistem se posle nekoliko godina opet uspostavlja starim metodama.Pravo pitanje je zasto ne reaguju pravi poznavaoci ekonomije,oni ljudi koji su kroz rad prakticno potvrdili zakonitosti slobodnog ekonomskog trzista?Odgovor je u tome sto se njima nikako ne dozvoljava da istupe cesto i javno,jer bi tada sistem bio srusen.Ovako,politicari,bankari i spomenuti demagozi imaju basnoslovnu korist,a ceo racun placaju gradjani svojim placanjem poreza(punjenjem budzeta)i svojim losim zivotnim standardom.
3.izmislja nove poreze
Ovo cetvrto je najvece zlo i ima samo vrlo kratko vreme poziitivne efekte.Objasnjavam dalje ... Nastavljam......kada Vlada nastampa novac nastaje situacija koju zovemo monetarna inflacija.To znaci da imamo nov priliv novog novca koji nema realno pokrice,tj.roba koja postoji na trzistu,kao i usluge,kostace u istoj meri vise za onoliko koliko je Vlada odstampala para.Primer:ako je u monetarni sistem ubaceno 20%novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%tkdj.Ta se pojava podizanja cena zove cenovna inflacija;znaci:monetarna izaziva cenovnu.Narod ovo jednostavno zove inflacijom.Ako Vlada pusti u opticaj taj novac u npr.ponedeljak,ptrivatni proizvodjaci i trgovci podici ce cene svojih roba najkasnije u petak.Razlika u tih nekoliko dana ne moze ,,zakrpati" budzet,ali moze dovesti do nekih sitnijih koristi za aktualnu vlast(kupe npr.devize tim novcem pa ga zamene kasnije za ispletu npr.penzija).Kako se sa ubacenim novcem podizu cene roba i usluga,za toliko u istoj meri pada kupovna moc potrosaca,a kad pada kupovna moc tada pada i proizvodnja,pa sa njom plate,nema potrebe za novim zaposljavanjima,nema novih tehnologija,proces progresa krece u retrogradan proces-pocinnu otpustanja,jos manja kupovna moc drustva.....mislim da sam bio sasvim jasan. Tu nije rec o moodima ili kobasicama,nego je to jednostavno sistem koji postoji da bi ga politicari koristili.To je sistem koji oni brane populistickim govorima,a ekonomsku doktrinu brane im ekonomski demagozi,koji imaju po pravilu univerzitetske titule,bave se javnim komentarisanjem ekonomije,daju strucna objasnjenja,a sve u cilju podrske politicarima za jos vecom upotrebom javne potrosnje.Ta doktrina ne moze opstati,ali njeni rezultati se vide tek posle nekoliko decenija i obicno zavrsavaju ratom,manjeg ili veceg razmera.Desava se i bankrot,kao u slucaju Argentine,ali sistem se posle nekoliko godina opet uspostavlja starim metodama.Pravo pitanje je zasto ne reaguju pravi poznavaoci ekonomije,oni ljudi koji su kroz rad prakticno potvrdili zakonitosti slobodnog ekonomskog trzista?Odgovor je u tome sto se njima nikako ne dozvoljava da istupe cesto i javno,jer bi tada sistem bio srusen.Ovako,politicari,bankari i spomenuti demagozi imaju basnoslovnu korist,a ceo racun placaju gradjani svojim placanjem poreza(punjenjem budzeta)i svojim losim zivotnim standardom.

Dakle ponovicu, stampas koliko proizvodis, ili proizvodis koliko je odstampano, rezultat je na kraju uvek isti. a to je da nema inflacije, mnogo si zakomlikovao bez razloga stvar je prosta ko pasulj. Problem je jedino sto svetski mocnici to ne bi dozvolili, jer bi tako izgubili moc koju sad poseduju u sistemu dobrovoljnog ropstva kakav je danas na snazi.

Dakle ponovicu, stampas koliko proizvodis, ili proizvodis koliko je odstampano, rezultat je na kraju uvek isti. a to je da nema inflacije, mnogo si zakomlikovao bez razloga stvar je prosta ko pasulj. Problem je jedino sto svetski mocnici to ne bi dozvolili, jer bi tako izgubili moc koju sad poseduju u sistemu dobrovoljnog ropstva kakav je danas na snazi.
Vidis li ti da ti nemas blage veze sa vezom????????Znaci,po ovom tvom napisanom,prvog u mesecu Guverner Centralne Banke u toj zemlji bez problema,donese procenu koliko ce ovaj mesec trebati para i onda ta kolicina bude u opticaju,ni dinar manje ni dinar vise.Slucajno,ako neko proizvede vise neke robe ili pruzi neke usluge vise od predvidjenog,snosi teske sankcije od strane drzave,jer remeti ekonomsku disciplinu te zemlje?Jel tako ispada tacno po onome sto si napisao,a ja podvukao.Meni je jasno da si ti video da postoji problem i jasno mi je da si nesto pokusao da procitas kako bi to trebalo da izgleda,ali je sasvim tkdj.jasno da ti to procitano uopste nije leglo i da si pobrkao pojmove.Dacu ti jedan savet,kao stariji mladjem i ne ljuti se zbog toga,to je za tvoje dobro,a i za mladje na ovom forumu koji ovo citaju jer ih zanima:kada vidis da neko zna sta prica,poznaje materiju,ne ulazi u raspravu sa njim nego slusaj i uci.Tako ces nauciti.Ako si pak ovde dosao da bi se svadjao,prepucavao i tome sl.onda ja nisam za tako nesto.U slucaju da pisemo o ekonomiji,pisimo ali sa argumentima,a ne hipoteticki.

A ko ce da odluci koliko ce biti proizvedeno i sta ako se ne proizvede koliko je odstampano? Mislim da smo taj model imali u praksi u opticaju 92-ge i oni koji su stariji znaju kako se zavrsilo.

Малопре је на Студију Б завршена задивљујућа емисија са одличним саговорницима.Њихов основни став је да је Србију захватила трулеж по дубини друштва и да ће због тога неизоставно доћи до политичког слома система,али да исти неће гарантовати успешан излаз из опште кризе.Ко год се интересује за проблеме нашег друштва требало би да погледа цитирану емисију.

Vidis li ti da ti nemas blage veze sa vezom????????Znaci,po ovom tvom napisanom,prvog u mesecu Guverner Centralne Banke u toj zemlji bez problema,donese procenu koliko ce ovaj mesec trebati para i onda ta kolicina bude u opticaju,ni dinar manje ni dinar vise.Slucajno,ako neko proizvede vise neke robe ili pruzi neke usluge vise od predvidjenog,snosi teske sankcije od strane drzave,jer remeti ekonomsku disciplinu te zemlje?Jel tako ispada tacno po onome sto si napisao,a ja podvukao.Meni je jasno da si ti video da postoji problem i jasno mi je da si nesto pokusao da procitas kako bi to trebalo da izgleda,ali je sasvim tkdj.jasno da ti to procitano uopste nije leglo i da si pobrkao pojmove.Dacu ti jedan savet,kao stariji mladjem i ne ljuti se zbog toga,to je za tvoje dobro,a i za mladje na ovom forumu koji ovo citaju jer ih zanima:kada vidis da neko zna sta prica,poznaje materiju,ne ulazi u raspravu sa njim nego slusaj i uci.Tako ces nauciti.Ako si pak ovde dosao da bi se svadjao,prepucavao i tome sl.onda ja nisam za tako nesto.U slucaju da pisemo o ekonomiji,pisimo ali sa argumentima,a ne hipoteticki.

Ne znam sto se ljutis, ja se uopste ne svadjam s tobom. I ne znam kako si zakljucio da sam ja mlad. A sto se tice problema o kome vodimo diskusiju, odgovoricu ti. Da mislim bas to sto si napisao i to nije neka mudrust. Na primer, guverner pusti u opticaj preko penzija neku odredjenu svotu novca koju ce penzioneri iskoristiti za kupovinu osnovnih zivotnih namirnica, pod uslovom da se one proizvode u zemlji. Na taj nacin povecace se proizvodnja tih artikala za tacno onoliko puta koliko si pustio novca u opticaj. Na primer, ako su penzioneri do tada mesecno trosili milion pasti za zube domace proizvodnje jer nisu imali para da kupe vise, sad mogu da kupe npr tri miliona pasti za zube. Fabrika ce povecati proizvodnju za dva miliona pasti za zube i na taj nacin imaces pokrice za odsampane pare, a sto se viska tice, za njega me bas zabole, ako su sposobni nek ga plasiraju u inostranstvo, ja ovde govorim o socijalnoj ekonomiji a ne o kapitalizmu. Stvarno ne znam sto si se toliko iznervirao. Evo ja ti se izvinjavam ako sam te necim uvredio. Pozdrav.

Ne znam sto se ljutis, ja se uopste ne svadjam s tobom. I ne znam kako si zakljucio da sam ja mlad. A sto se tice problema o kome vodimo diskusiju, odgovoricu ti. Da mislim bas to sto si napisao i to nije neka mudrust. Na primer, guverner pusti u opticaj preko penzija neku odredjenu svotu novca koju ce penzioneri iskoristiti za kupovinu osnovnih zivotnih namirnica, pod uslovom da se one proizvode u zemlji. Na taj nacin povecace se proizvodnja tih artikala za tacno onoliko puta koliko si pustio novca u opticaj. Na primer, ako su penzioneri do tada mesecno trosili milion pasti za zube domace proizvodnje jer nisu imali para da kupe vise, sad mogu da kupe npr tri miliona pasti za zube. Fabrika ce povecati proizvodnju za dva miliona pasti za zube i na taj nacin imaces pokrice za odsampane pare, a sto se viska tice, za njega me bas zabole, ako su sposobni nek ga plasiraju u inostranstvo, ja ovde govorim o socijalnoj ekonomiji a ne o kapitalizmu. Stvarno ne znam sto si se toliko iznervirao. Evo ja ti se izvinjavam ako sam te necim uvredio. Pozdrav.

a kako ces ti biti siguran da ce penzioneri da kupe vise pasti ili da nece da odu da kupe stranu pastu koja je skuplja a verovatno i kvalitetnija ili da nece te pare da stave u stek?
teoretski lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi - sto bi rekao pesnik :)

Ne znam sto se ljutis, ja se uopste ne svadjam s tobom.
Ne ljutim se ja na tebe,nego uporno iz posta u post pises ekonomske neistine i zablude.To je ono sto me nervira,jer sam duboko ubedjen da su svi problemi na ovim prostorima dosli iz pravca ekonomije,tj.znanja ili neznanja kojim raspolazu zitelji ovih prostora.Kako je forum javni medij i dostupan je mnogima za citanje,daj da pisemo cistu,realnu ekonomiju,a ne ovu Labusovu i Dinkicevu,po kojoj je potrosnja vaznija od proizvodnje.Ti uporno spajas nespojivo i to uradis u jednoj recenici.
Da mislim bas to sto si napisao i to nije neka mudrust.
To i nije mudrost,to je istina.
Na primer, guverner pusti u opticaj preko penzija neku odredjenu svotu novca koju ce penzioneri iskoristiti za kupovinu osnovnih zivotnih namirnica, pod uslovom da se one proizvode u zemlji. Na taj nacin povecace se proizvodnja tih artikala za tacno onoliko puta koliko si pustio novca u opticaj. Na primer, ako su penzioneri do tada mesecno trosili milion pasti za zube domace proizvodnje jer nisu imali para da kupe vise, sad mogu da kupe npr tri miliona pasti za zube. Fabrika ce povecati proizvodnju za dva miliona pasti za zube i na taj nacin imaces pokrice za odsampane pare, a sto se viska tice, za njega me bas zabole, ako su sposobni nek ga plasiraju u inostranstvo, ja ovde govorim o socijalnoj ekonomiji a ne o kapitalizmu. Stvarno ne znam sto si se toliko iznervirao. Evo ja ti se izvinjavam ako sam te necim uvredio. Pozdrav.
Ne moze guverner da pusti ni jedan jedini dinar,jer tako odmah stvara monetarnu inflaciju.To je ono sto tebi nikako ne ide u glavu.Ti mislis da on ima legitimno pravo pustati novac u opticaj kad misli da je to potrebno.To je ekonomska filozofija ovih zadnjih decenija i zbog te inflacije,raspala se Yuga,a Srbiji preti bankrot do koske.Znaci,on ne moze povecati novcanu masu.Idemo dalje...cim trgovci i proizvodjaci primete,a odmah ce da primete,povecanje novcane mase,odmah ce dignuti cene pa ovaj penzioner moze opet kupiti istu kolicinu pasti kao i pre ubacivanja novog novca(kreiranog bukvalno iz nicega).Nece doci do povecane potrosnje,pa automatski to znaci da nema ama bas nikakve potrebe za povecanom proizvodnjom.Sve ostaje u istim pozicijama kao i pre intervencije guvernera,samo sad imamo poljuljano trziste i vise cene istaknute na artiklima.Stvarno se trudim da ovde sto jasnije i na primerima objasnim tu cistu,slobodnu,trzisnu ekonomiju koja kod nas nije cista niti slobodna,jer je non-stop izlozena intervencijama Vlade Rep.Srbije.

Ne ljutim se ja na tebe,nego uporno iz posta u post pises ekonomske neistine i zablude.To je ono sto me nervira,jer sam duboko ubedjen da su svi problemi na ovim prostorima dosli iz pravca ekonomije,tj.znanja ili neznanja kojim raspolazu zitelji ovih prostora.Kako je forum javni medij i dostupan je mnogima za citanje,daj da pisemo cistu,realnu ekonomiju,a ne ovu Labusovu i Dinkicevu,po kojoj je potrosnja vaznija od proizvodnje.Ti uporno spajas nespojivo i to uradis u jednoj recenici. To i nije mudrost,to je istina.Ne moze guverner da pusti ni jedan jedini dinar,jer tako odmah stvara monetarnu inflaciju.To je ono sto tebi nikako ne ide u glavu.Ti mislis da on ima legitimno pravo pustati novac u opticaj kad misli da je to potrebno.To je ekonomska filozofija ovih zadnjih decenija i zbog te inflacije,raspala se Yuga,a Srbiji preti bankrot do koske.Znaci,on ne moze povecati novcanu masu.Idemo dalje...cim trgovci i proizvodjaci primete,a odmah ce da primete,povecanje novcane mase,odmah ce dignuti cene pa ovaj penzioner moze opet kupiti istu kolicinu pasti kao i pre ubacivanja novog novca(kreiranog bukvalno iz nicega).Nece doci do povecane potrosnje,pa automatski to znaci da nema ama bas nikakve potrebe za povecanom proizvodnjom.Sve ostaje u istim pozicijama kao i pre intervencije guvernera,samo sad imamo poljuljano trziste i vise cene istaknute na artiklima.Stvarno se trudim da ovde sto jasnije i na primerima objasnim tu cistu,slobodnu,trzisnu ekonomiju koja kod nas nije cista niti slobodna,jer je non-stop izlozena intervencijama Vlade Rep.Srbije.

Mi se onda nismo razumeli bas najbolje, ja govorim s pozicije socijalne ekonomoje a ne s pozicije liberalnog kapitalizma. Trgovci i proizvodjaci nece podici cene zato sto im to drzava nece dozvoliti, oni se nece ni pitati da li da podignu cene. Taj sistem koji opisujes je trzisna ekonomija gde je profit cilj, ja ovde govorim sa stanovista brige o coveku. A sto se tice monetarne inflacije, ona postoji samo u teoriji (koju vidim sjajno znas), u praksi je to sasvim drugacije. Nas dvojica se nikad necemo sloziti, pa ti ja vise necu replicirati. samo da znas, taj sistem vrednosti koji zastupas neminovno vodi u propast celu ljudsku civilizaciju, pre ili kasnije. Ja ti dao link za nekreditni novac, a ti si mi samo odgovorio da to nije bas tako, ali nisi rekao zasto, pa sad ja tvrdim jedno a ti drugo. Bez ljutnje, ali mislim da govorimo o potpuno suprotnim civilizacijskim vrednostima. Sa stanovista tvog sistema vrednosti ti si sigurno u pravu, ali ako se kapital vrednost cak i materija drugacije shvataju, onda je to sve onaj dim. Jedini moj problem je sto je tvoj sistem vrednosti zastupljen u celom (skoro) svetu, a moj nigde, zato je ljudska civilizacija tu gde jeste. Ja se povlacim iz rasprave i zelim ti sve najbolje. I samo da dodam apropo Jugoslavije, tacno je delimicno da se ona raspala zbog ekonomije, samo treba da znas da je cilj stvaranja Jugoslavije bio bas taj da se ona u nekom trenutku raspadne. Ona je stvorena da bi se raspala, to je bio njen smisao postojanja i ona je taj cilj ispunila, cak dva puta! Puno te pozdravljam!

Mi se onda nismo razumeli bas najbolje, ja govorim s pozicije socijalne ekonomoje a ne s pozicije liberalnog kapitalizma.
Pa i ja upravo sve ovo sto sam naucio,slusao,video,pricao sa ljudima i napisao po forumima jeste moja urodjena zelja za socijalnom pravdom i zeljom da ljudi ne umiru od posledica siromastva te da svet krene na bolje,a ne da se nalazi kao zadnjih decenija kod nas da majke ne vidjaju po ceo dan decu,jer jure zaradu kako bi platitli racune ili da rade ,a nemaju deci sutradan ujutro da daju za uzinu ili plate im ekskurziju.Rad i odricanje mojih roditelja,odrastanje u socijalizmu gde realno ipak nismo bili svi isti,ustaska mrznja i proterivanje kroz rat iz Krajine,tezak izbeglicki zivot u Srbiji,samoodricanje od osnovnih nekih potreba da bi namirio ostale clanove moje porodice,hiljade dana rada za mizernu platu,podstanarstvo i hiljade sati razmisljanja,,sta i kako dalje"naprosto su me odvele u svet cisdte ekonomije.Ovo sto ja pisem zasnovano je ne samo na teoriji,nego i na sopstvenom zivotnom iskustvu;znaci oprobanom u praksi kroz vlastiti rad.Zasto nam je danas u Srbiji i bivsoj SFRY ovako,zasto smo proterani,zasto svi ti zlocini i pljacka,zasto su ovi uradili posle 5.oktobra to sto su uradili,zasto bivse imperijalne sile i dalje rade istu stvar samo drugim metodama.......sve su to pitanja koja daju jedan jedini i ispravan odgovor:zbog materijalnog interesa.Onda,covek se zapita kako to funkcionise ekonomija kada sistem i ovde i kod njih postavlja ucenje koje nas vuce na dno,da li je to onda ispravna ekonomija,da li bi suprotno moglo biti bolje i kroz nekih desetak godina trazenja dodje se do ovog sto ja sada pisem.Problem je sto nas je malo koji poznajemo bolje ili losije,,austrijsku skolu ekonomije"te je problem needukovanosti velikog broja stanovnistva.Ovo sto ja ovde pisem je gola istina,a ne neka teorija koju tek treba dokazati.Problem je sto premalo ljudi zeli istini pogledati u oci,promeniti svoje znanje,poceti misliti i raditi drugacije.Mogu ovde pisati dokle sam god ziv,slabog ce efekta imati,ali daj makar da mi ovde pisemo i javno raspravljamo-tek ce se tako moci doci do istine.Pre neki dan npr.covek koji je zavrsio borski fakultet za menadzment tvrdi mi i kladi se u svoj zivot da se kredit uzima za pocinjanje posla.To je npr.elementarno neznanje koje vodi u propast.Objasnio sam mu da to ne radi i zasto se ne radi sa kreditima na taj nacin i shvatio je.Tako i mi ovde kroz nas razgovor trebamo pricati sa argumentima i sa tim znanjem lakse cemo ziveti.Da bi covecanstvo doslo na stepen kada je velika vecina socijalno zbrinuta,treba primeniti slobodnu ekonomiju i njene principe.To znanje ce dati nova radna mesta i sigurne plate.Te sigurne plate ce obezbediti socijalnu zastitu za onog ko ih zaradjuje,ali ce se od te zarade puniti budzet i pomagati bolesni i socijalno najugrozeniji.Kad se ima odakle,onda je i lako puniti budzet,ali kad se nema.....????????To je znaci razlog mog pisanja i moje zelje da dokazem da Labus,Dinkic i danasnje nastavno gradivo sluzi niima,a ne sirokim narodnim masam.Dokaz da sam ja u pravu jeste ova ocajna slika u kojoj se nalazi srpska i svetska ekonomija.
Trgovci i proizvodjaci nece podici cene zato sto im to drzava nece dozvoliti, oni se nece ni pitati da li da podignu cene. Taj sistem koji opisujes je trzisna ekonomija gde je profit cilj, ja ovde govorim sa stanovista brige o coveku.
Ne moze da drzava dozvoli ili ne dozvoli podizanje cena.To je Milosevic radio pa si imao prilke uzivo videti kako se roba sa rafova povlaci iz prodavnica,a ona iz magacina firmi koje ih proizvode ne zele ni u ludilu da ih izvezu iz dvorista firmi. Profit nije cilj,nego je prvi i osnovni cilj ljudskog delovanja da buduce stanje poboljsa sadasnjim svojim ekonomskim aktivnostima.Ako meni sada drzava brani da prodajem robu po cenama koje meni i mojoj porodici osiguravaju golu egzistenciju,kako da ja onda iznesem tu robu u prodaju i ocekujem da cu sutra biti likvidan.To dalje znaci da profit mora postojati i on je taj delic cele price koja nama osigurava zivot,postojanje,bitisanje.Profit znaci nije razlog naseg mentalnog i fizickog napora kada radimo neki posao.On je logicna posledica.Sa tim Vladinim cenama roba( koje ja placam),ja i moja porodica koliko sutra vec postajemo kandidati za Narodnu Kuhinju.Mislim da jasno predocavam problem.
A sto se tice monetarne inflacije, ona postoji samo u teoriji (koju vidim sjajno znas), u praksi je to sasvim drugacije. Nas dvojica se nikad necemo sloziti, pa ti ja vise necu replicirati. samo da znas, taj sistem vrednosti koji zastupas neminovno vodi u propast celu ljudsku civilizaciju, pre ili kasnije. Ja ti dao link za nekreditni novac, a ti si mi samo odgovorio da to nije bas tako, ali nisi rekao zasto, pa sad ja tvrdim jedno a ti drugo. Bez ljutnje, ali mislim da govorimo o potpuno suprotnim civilizacijskim vrednostima. Sa stanovista tvog sistema vrednosti ti si sigurno u pravu, ali ako se kapital vrednost cak i materija drugacije shvataju, onda je to sve onaj dim. Jedini moj problem je sto je tvoj sistem vrednosti zastupljen u celom (skoro) svetu, a moj nigde, zato je ljudska civilizacija tu gde jeste. Ja se povlacim iz rasprave i zelim ti sve najbolje.
Monetarna inflacija ne postoji u teoriji nego itekako postoji u praksi.Ovo cija skola vodi u propast celu civilizaciju objasnio sam u prvoj replici.
I samo da dodam apropo Jugoslavije, tacno je delimicno da se ona raspala zbog ekonomije, samo treba da znas da je cilj stvaranja Jugoslavije bio bas taj da se ona u nekom trenutku raspadne. Ona je stvorena da bi se raspala, to je bio njen smisao postojanja i ona je taj cilj ispunila, cak dva puta! Puno te pozdravljam!
Jugoslavija je nastala i raspala se iz ekonomskih razloga,a sve nacionalne,verske,istorijske,kulturne i socijalne razlike su bile alat za njeno raspadanje u rukama onih koji su je kidali po tim verskim i nacionalnim granicama.Razlog zasto je nastala Kraljevina SHS jeste taj sto su se Britanci plasili da ce se Austro-Ugarska spojiti sa Nemackom te ce dve manje imperijalne sile postati jedna,ogromna,preteca i nesavladiva sila.Kako su znali da Austro-Ugari treba da plate ratnu odstetu,normalno je da su znali da Bec i Pesta to nece moci sami odraditi nego ce se za pomoc obratiti Nemackoj.Da bi ucinili da jedna sila imperijalnih pobuda nestane zauvek,odliucili su Widrou Wilson i Lojd Dzordz da nema vise obnovljene Austro-Ugarske i da clanice te imperije dobiju svoje nacionalne drzave.Kako smo mi Srbi juznoslavensko pleme,spojili su nas sa Hrvatima i Slovencima racunajuci da to nije lose(zbog tih Strosmayerovih ceznji i Ilirskog pokreta te srpskih simpatija prema jugoslovenskoj ideji)a ako bi i bilo lose jednog dana,to neka resavaju buduce generacije kako bude kome po interesu(znaci,opet materijalistricka pohlepa za koju oni znaju da nece biti ni tada iskorenjena).Kao dokaz za to postoji ta zapisana prepiska(sada se nalazi u Nisu kod direktnih potomaka Dragise Cvetkovica) u kojoj Pasic pita,,da li mi mozemo unapred podvuci sta je nase-kao pobednici-a Wilson ostro odbacuje takvo unutrasnje razgranicenje.Na dan Titove smrti,uvecer u Trstu su se dogovorili ministri Nemacke,Italije i Francuske da treba rasturiti Jugoslaviju i njena sva dobra prepustiti njihovim bankama i vlasnicima krupnog kapitala.Znaci,opet imperijalna politika,koja nije nista drugo nego najprljaviji materijalizam.Sta znaci najprljaviji materijalizam i gde su njegovi koreni?Njegovi koreni su upravo u toj ekonomskoj doktrini koja se danas uveliko upraznjava svuda u svetu i koja ima svoje pulene koji je predstavljaju u obliku politicara,sveucilisnih profesora,ekonomskih analiticara-koji peru mozak normalnim ljudima sa pricom koja kaze,,da je rat jedno zlo,ali isto tako jos vece dobro za covecanstvo jer posle razaranja dolaze obnavljanja razorenog,a to obnavljanje donosi progres ekonomije i citavog drustva."Moje pisanje i ono sto poznajem iz teorije i prakse ekonomije ide u tom pravcu da kazem javno koliko to vise mogu,da nisu u pravu i da ta njihova ekonomija cine ovaj svet losim mestom za zivot.Toliko od mene i mislim da se sada malo bolje razumemo.

Poslednja izmena:
3.izmislja nove poreze
Ovo cetvrto je najvece zlo i ima samo vrlo kratko vreme poziitivne efekte.Objasnjavam dalje ... Nastavljam......kada Vlada nastampa novac nastaje situacija koju zovemo monetarna inflacija.To znaci da imamo nov priliv novog novca koji nema realno pokrice,tj.roba koja postoji na trzistu,kao i usluge,kostace u istoj meri vise za onoliko koliko je Vlada odstampala para.Primer:ako je u monetarni sistem ubaceno 20%novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%tkdj.Ta se pojava podizanja cena zove cenovna inflacija;znaci:monetarna izaziva cenovnu.Narod ovo jednostavno zove inflacijom.Ako Vlada pusti u opticaj taj novac u npr.ponedeljak,ptrivatni proizvodjaci i trgovci podici ce cene svojih roba najkasnije u petak.
@Kiany, продаја државних обвезница је исто што и штампање новца, јер се паре за њихову куповину креирају ex nihilo, тј. ниизчега од стране банака. Е сад, ако је четврти начин финансирања дефицита "највеће зло", онда би по тој логици морао бити и онај први начин, зар не?

Даље кажеш: "Vlada nastoji pokriti taj manjak koji je napravila troseci vise nego sto ima".
Ово се односи само на приход по основу пореза. Али влада располаже неограниченим количинама новца по основу емисионе добити, само тога излгеда није свесна. Порези су ту да смање куповну моћ грађана да не би дошло до инфлације, а не да се њима финансира буџет. То је њихова допунска функција. Ево и доказа за ову тврдњу.

Да би влада могла да опорезује грађане и привреду, она мора да створи, креира, односно пусти новац у промет или неће имати шта да опорезује :) Јасно као дан. Дакле емитовање новца је старије од опорезивања. Па кад је тако, онда не можеш рећи да је штампање новца "највеће зло", кад је реалност управо супротна: без емитовања новца нема ни (експанзије) привредних активности. Само што је овај процес (о томе сам писао безброј пута) узурпиран од стране банака (модерних робовласника), па је новац уместо слуге постао наш господар.

И за крај, кажеш: "ako je u monetarni sistem ubaceno 20% novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%"
Како си извео тај закључак, озбиром да ниси узео у обзир временски период, односно динамику упумпавања новца. Па није исто ако до тих 20% раста дође за недељу дана или рецимо за 3 године. Огромна разлика.
Поента је да се свеж новац убацује у систем по мало, дакле дозирано и за тачно одређене сврхе. Један део кредитно (и уз много ниже камате), а други некредитно, зависно од сврхе. О томе сам већ писао, па да се не понављам.

Уколико би држава престала да се задужује у иностранству ,или када би бар осетно смањила задуживање, пензионерима и свима онима који примају плате од државе и од њених предузећа би се знатно смањила висина примања.Увоз стране робе би опао,јер би доста поскупела,али би се зато наши производи продавали лакше и у много већој мери него сада.Вредност динара би ишла наниже,али би временом било све више посла за наше фирме и наше грађане.
Поред наведених мера било би потребно да се смањи и висина дажбина привреди,а да се више оптерети потрошња и поседовање непокретне имовине и луксузних ствари.
Осим за основно трошкове образовања и неке друге издатке пребацити на терет грађана,јер би се тако много смањили државни расходи.
Напред побројане мере уз још додатних би допринеле да поступно као друштво изађемо из кризе и да тако кренемо ка дугорочном напретку.Све би то у почетку било јако болно,али без тога ћемо све више тонути у општи глиб.

@Kiany, продаја државних обвезница је исто што и штампање новца, јер се паре за њихову куповину креирају ex nihilo, тј. ниизчега од стране банака. Е сад, ако је четврти начин финансирања дефицита "највеће зло", онда би по тој логици морао бити и онај први начин, зар не?

Даље кажеш: "Vlada nastoji pokriti taj manjak koji je napravila troseci vise nego sto ima".
Ово се односи само на приход по основу пореза. Али влада располаже неограниченим количинама новца по основу емисионе добити, само тога излгеда није свесна. Порези су ту да смање куповну моћ грађана да не би дошло до инфлације, а не да се њима финансира буџет. То је њихова допунска функција. Ево и доказа за ову тврдњу.

Да би влада могла да опорезује грађане и привреду, она мора да створи, креира, односно пусти новац у промет или неће имати шта да опорезује :) Јасно као дан.
Pozdravljam te M.B.Nismo se dugo culi ni,,ukrstili pera"zahvaljujuci pre svega nekulturi nekih ljudi koji ovde dodju pisati gluposti i vredjati,a ja mislim da se nisi pojavljivao upravo zbog toga.Nisam se u dosta stvari slagao sa tobom,ali mi nikada nije palo na pamet da te vredjam ili omalovazavam.No,tu bi trebali biti moderatori da malo uljude ovaj forum.Da predjemo na stvar,iako smo vec imali neke rasprave pre jedno dve godine,pa nam se ni onda stavovi nisu priblizili.
Mislim da je prodaja drzavnioh obveznica sporiji proces i skuplji od stampanja para.Kod prodaje drz.obv. Vlada,,dodje"kupcu obveznica u nekom vrem.roku odredjenu sumu novca,jer taj nije ih kupio zarad zabave ili patriotizma,nego da bi ostvario neki profit.Sa stampanjem je stvar mnogo bezbolnija.Manje kosta i posle pustanja novih novcanica nikome ne placas kamatu.Sto se tice pitanja poreza,ne slazem se sa tobom da Vlada mora kreirati novac kako bi se mogli platiti porezi.Pre drzave i poreza nastao je novac kao sresdstvo placanja roba i usluga.Da li ce gradjani koristiti novac u svojoj razmeni ili ce trgiovati trampom,to je tehnicko pitanje,jer drzava jeste ta koja obezbedjuje novac,ali nije ta koja sme tu duznost uzurpirati,tj.pustati novac u opticaj kako mjoj se svisi,a najvise zarad pokrica svojih troskova,tj.deficita u budzetu.Ona to radi planski i namerno,znaci svesno podriva samu svoju ekonomiju.Ti kao dipl.ekonomista znas sta znaci inflacija i koja su njena (nezeljena )dejstva.U vezi svega ovoga,nikada mi nije bilo jasno da javno kritikujes hohstapleraj banaka,a sa druge strane zalazes se za drzavni intervencionizam.Pises kao M.Freedman,,,inflacija i nije tako losa-cak stovise,ona podstice proizvodnju i celu ekonomiju".To su za mene gluposti.

Дакле емитовање новца је старије од опорезивања
. Па кад је тако, онда не можеш рећи да је штампање новца "највеће зло", кад је реалност управо супротна: без емитовања новца нема ни (експанзије) привредних активности. Само што је овај процес (о томе сам писао безброј пута) узурпиран од стране банака (модерних робовласника), па је новац уместо слуге постао наш господар.
Do ekspanzije privrednih aktivnosti dolazi usled inicijative samostalnih preduzetnika koji se bave proizvodnjom roba.Oni prate traznju za robama koje proizvode.Kada kupci potraze neku robu.cilj proizvodjaca je da pruzi zainteresovanima taj artikal.Cena kostanja te robe i njen kvalitet odluciti ce u kojoj ce meri ta roba biti trazena.Ako bude malo te robe na trzistu,a potraznja bude velika,tada cena te trazene robe ide gore.Kad se to desi,onda sa cenom ide i povecanje profita.Poovecanje profita donece zainteresovanost kod jos nekih proizvodjaca za proizvodnju tog artikla,pa ce ta roba uskoro preplaviti trziste.Sa uvecanom ponudom,opasce potraznja.Sa padom potraznje,pasce i cena,a sa cenom pasce i profit.Neki ce se tada morati vratiti proizvodnji drugih roba od ranije,a na trzistu ce se preostali proizvodjaci naci u situaciji da smanje proizvodnju u toj meri da mogu imati neki profit...sve dok ne dodju nove potraznje roba i usluga i pojave onih proizvodjaca koji mogu zadovoljiti potraznju na trzistu.Znaci,kolicina novca stampana od strane Vlade,nema sa ovim nikakve veze.Kolicina novca uvek mora ostati nepromenjena.Novac je uvek tu,on nema noge kuda da bezi;on prelazi iz dzepa u dzep,samo ga neko ima u jednom trenu vise,a u drugom trenu manje.Vladino mesanje samo remeti to trziste i bilo koja Vladina intervencija jeste jedno veliko zlo.kao za proizvodjaca tako i za kupca.Inace,redosled kojima sam nabrajao razloge za stampanje novog novca od strane drzave je bio slucajan,a ne po vaznosti.Novac ne sme tako biti pustan.

И за крај, кажеш: "ako je u monetarni sistem ubaceno 20% novca vise nego sto ga je bilo,cena roba skocice za 20%"
Како си извео тај закључак, озбиром да ниси узео у обзир временски период, односно динамику упумпавања новца. Па није исто ако до тих 20% раста дође за недељу дана или рецимо за 3 године. Огромна разлика.
Поента је да се свеж новац убацује у систем по мало, дакле дозирано и за тачно одређене сврхе. Један део кредитно (и уз много ниже камате), а други некредитно, зависно од сврхе. О томе сам већ писао, па да се не понављам.
Ovaj zakljucak sam izveo iz prakse,a imas ga i u kolumnama nekih nasih ekonomista.U vreme Milosevica,pred penzije i plate po fabrikama,na ulicama su se kod dilera deviza nasle citrave hrpe novih novcanica.O tome sam dosta pisao i na temi,, izjednacavanje valuta u tzv novoj jugoslaviji ?"(to ti je ovde odmah na prvoj strani do ove teme).Ne sme se nova ubacivati,,у систем по мало, дакле дозирано и за тачно одређене сврхе. "On ne sluzi za to nego da se postojece usluge i robe placaju njime kako se ne bi vratili u vreme direktne razmene,tj.trampe.

Уколико би држава престала да се задужује у иностранству ,или када би бар осетно смањила задуживање, пензионерима и свима онима који примају плате од државе и од њених предузећа би се знатно смањила висина примања.
Nikada i u nijednom tenutku drava Srbija,kao ni bilo koja drzava pre i posle nje nema nikakvog razloga da se zaduzuje kod MMF-a ili Svetske Banke.To je unapred smisljena bankarska smicalica u dogovoru sa politicarima bivsih imperijalnih sila,kako bi se jednog dana te zaduzene drzave stavile u nepovpljnan polozaj te se sa njima moglo manipulisati na najgori moguci nacin.Objasnicu ovo primerom:Ako se na teritoriji jedne drzave obavlja proizvodnja nekih roba i ako se te robe proizvode po sistemu najtrazenijih,nema opasnosti da nema profita i da se ubuduce taj profit ne trosi kao ulaganje u nove proizvodnje novih trazenih roba.Ako se usluge tkdj.traze i ako postoje spicijalisticke radnje ili ordinacije koje pruzaju te usluge,te ih naplacuju tkdj.imaju profit i ne postoji razlog da ne budu mnelikvidne.Sve te likvidne firme,te oni koji pruzaju usluge,placaju drzavi porez,a tim porezom drzava placa vatrogasce,policiju,vojsku,profesore,naucnike,lekare...da mogu sasvim normalno obavljati svoje poslove koji kad se normalno obavljaju svoj od drzave placen posao,cine jedan povoljan ambijent za rad spomenutih malih,srednjih i velikih proizvodjaca roba i onih koji pruzaju gradjanima nekakve usluge.Njihov rad ima neku vrednost,a ta vrednost izrazena je u cenama.Cena je dakle mera vrednosti,a novac koji oni uzimaju zauzvrat jeste mera te cene.Dakle,nikada nikakvog razloga za zaduzivanje nije bilo.Cisto se moze znaci objasniti ekonomijom.

Увоз стране робе би опао,јер би доста поскупела,али би се зато наши производи продавали лакше и у много већој мери него сада.Вредност динара би ишла наниже,али би временом било све више посла за наше фирме и наше грађане.
Поред наведених мера било би потребно да се смањи и висина дажбина привреди,а да се више оптерети потрошња и поседовање непокретне имовине и луксузних ствари.
Осим за основно трошкове образовања и неке друге издатке пребацити на терет грађана,јер би се тако много смањили државни расходи.
Напред побројане мере уз још додатних би допринеле да поступно као друштво изађемо из кризе и да тако кренемо ка дугорочном напретку.Све би то у почетку било јако болно,али без тога ћемо све више тонути у општи глиб.
Nasa roba na nasem trzistu nije konkurentna stranoj robi ni u ceni,a jos manje u kvalitetu.To je zato jer smo mi decenijama u teholoskom smislu u zaostatku.Kupac ce uvek kupiti jeftiniju i kvalitetniju robu,ako ovde tako i svugde na svetu.Nema tu patriotizma i slicnih budalstina,novac se tesko zaradjuje i zato treba kupovati sto kvalitetnije po sto nizoj ceni.Sto se tice snage naseg dinara,on ce porasti kada nam poraste i izvoz,a smanji se automatski uvoz straniih roba.Drzava i treba da se ne mesa u ekonomiju i treba spustiti poreze.Kad ona spusti poreske obaveze,manje ce dobiti para u drzavnu kasu pa ce i drz.funkcioneri manje trositi.Manje novca za poreze,vise ostaje u dzepovima proizvodjaca i kupaca.Proizvodjaci ce imati vise novca za moguca ulaganja,a potrosaci vise novca na neke neove kupovine.Taj nacin vodjenja ekonomije dovesce do povecane poptraznje na trizistu,do novih povecanih proizvodnih ciklusa,do novog zaposljavanja,a to znaci i do novih poreskih obveznika.Sa smanjenjem poreza pod ruku odmah ide i povecanje ekonomnske snage kako pojedinca,tako i drzave.Svi cinimo jedno trziste,tj.jednu celinu.

Back