Mi se onda nismo razumeli bas najbolje, ja govorim s pozicije socijalne ekonomoje a ne s pozicije liberalnog kapitalizma.
Pa i ja upravo sve ovo sto sam naucio,slusao,video,pricao sa ljudima i napisao po forumima jeste moja urodjena zelja za socijalnom pravdom i zeljom da ljudi ne umiru od posledica siromastva te da svet krene na bolje,a ne da se nalazi kao zadnjih decenija kod nas da majke ne vidjaju po ceo dan decu,jer jure zaradu kako bi platitli racune ili da rade ,a nemaju deci sutradan ujutro da daju za uzinu ili plate im ekskurziju.Rad i odricanje mojih roditelja,odrastanje u socijalizmu gde realno ipak nismo bili svi isti,ustaska mrznja i proterivanje kroz rat iz Krajine,tezak izbeglicki zivot u Srbiji,samoodricanje od osnovnih nekih potreba da bi namirio ostale clanove moje porodice,hiljade dana rada za mizernu platu,podstanarstvo i hiljade sati razmisljanja,,sta i kako dalje"naprosto su me odvele u svet cisdte ekonomije.Ovo sto ja pisem zasnovano je ne samo na teoriji,nego i na sopstvenom zivotnom iskustvu;znaci oprobanom u praksi kroz vlastiti rad.Zasto nam je danas u Srbiji i bivsoj SFRY ovako,zasto smo proterani,zasto svi ti zlocini i pljacka,zasto su ovi uradili posle 5.oktobra to sto su uradili,zasto bivse imperijalne sile i dalje rade istu stvar samo drugim metodama.......sve su to pitanja koja daju jedan jedini i ispravan odgovor:zbog materijalnog interesa.Onda,covek se zapita kako to funkcionise ekonomija kada sistem i ovde i kod njih postavlja ucenje koje nas vuce na dno,da li je to onda ispravna ekonomija,da li bi suprotno moglo biti bolje i kroz nekih desetak godina trazenja dodje se do ovog sto ja sada pisem.Problem je sto nas je malo koji poznajemo bolje ili losije,,austrijsku skolu ekonomije"te je problem needukovanosti velikog broja stanovnistva.Ovo sto ja ovde pisem je gola istina,a ne neka teorija koju tek treba dokazati.Problem je sto premalo ljudi zeli istini pogledati u oci,promeniti svoje znanje,poceti misliti i raditi drugacije.Mogu ovde pisati dokle sam god ziv,slabog ce efekta imati,ali daj makar da mi ovde pisemo i javno raspravljamo-tek ce se tako moci doci do istine.Pre neki dan npr.covek koji je zavrsio borski fakultet za menadzment tvrdi mi i kladi se u svoj zivot da se kredit uzima za pocinjanje posla.To je npr.elementarno neznanje koje vodi u propast.Objasnio sam mu da to ne radi i zasto se ne radi sa kreditima na taj nacin i shvatio je.Tako i mi ovde kroz nas razgovor trebamo pricati sa argumentima i sa tim znanjem lakse cemo ziveti.Da bi covecanstvo doslo na stepen kada je velika vecina socijalno zbrinuta,treba primeniti slobodnu ekonomiju i njene principe.To znanje ce dati nova radna mesta i sigurne plate.Te sigurne plate ce obezbediti socijalnu zastitu za onog ko ih zaradjuje,ali ce se od te zarade puniti budzet i pomagati bolesni i socijalno najugrozeniji.Kad se ima odakle,onda je i lako puniti budzet,ali kad se nema.....????????To je znaci razlog mog pisanja i moje zelje da dokazem da Labus,Dinkic i danasnje nastavno gradivo sluzi niima,a ne sirokim narodnim masam.Dokaz da sam ja u pravu jeste ova ocajna slika u kojoj se nalazi srpska i svetska ekonomija.
Trgovci i proizvodjaci nece podici cene zato sto im to drzava nece dozvoliti, oni se nece ni pitati da li da podignu cene. Taj sistem koji opisujes je trzisna ekonomija gde je profit cilj, ja ovde govorim sa stanovista brige o coveku.
Ne moze da drzava dozvoli ili ne dozvoli podizanje cena.To je Milosevic radio pa si imao prilke uzivo videti kako se roba sa rafova povlaci iz prodavnica,a ona iz magacina firmi koje ih proizvode ne zele ni u ludilu da ih izvezu iz dvorista firmi. Profit nije cilj,nego je prvi i osnovni cilj ljudskog delovanja da buduce stanje poboljsa sadasnjim svojim ekonomskim aktivnostima.Ako meni sada drzava brani da prodajem robu po cenama koje meni i mojoj porodici osiguravaju golu egzistenciju,kako da ja onda iznesem tu robu u prodaju i ocekujem da cu sutra biti likvidan.To dalje znaci da profit mora postojati i on je taj delic cele price koja nama osigurava zivot,postojanje,bitisanje.Profit znaci nije razlog naseg mentalnog i fizickog napora kada radimo neki posao.On je logicna posledica.Sa tim Vladinim cenama roba( koje ja placam),ja i moja porodica koliko sutra vec postajemo kandidati za Narodnu Kuhinju.Mislim da jasno predocavam problem.
A sto se tice monetarne inflacije, ona postoji samo u teoriji (koju vidim sjajno znas), u praksi je to sasvim drugacije. Nas dvojica se nikad necemo sloziti, pa ti ja vise necu replicirati. samo da znas, taj sistem vrednosti koji zastupas neminovno vodi u propast celu ljudsku civilizaciju, pre ili kasnije. Ja ti dao link za nekreditni novac, a ti si mi samo odgovorio da to nije bas tako, ali nisi rekao zasto, pa sad ja tvrdim jedno a ti drugo. Bez ljutnje, ali mislim da govorimo o potpuno suprotnim civilizacijskim vrednostima. Sa stanovista tvog sistema vrednosti ti si sigurno u pravu, ali ako se kapital vrednost cak i materija drugacije shvataju, onda je to sve onaj dim. Jedini moj problem je sto je tvoj sistem vrednosti zastupljen u celom (skoro) svetu, a moj nigde, zato je ljudska civilizacija tu gde jeste. Ja se povlacim iz rasprave i zelim ti sve najbolje.
Monetarna inflacija ne postoji u teoriji nego itekako postoji u praksi.Ovo cija skola vodi u propast celu civilizaciju objasnio sam u prvoj replici.
I samo da dodam apropo Jugoslavije, tacno je delimicno da se ona raspala zbog ekonomije, samo treba da znas da je cilj stvaranja Jugoslavije bio bas taj da se ona u nekom trenutku raspadne. Ona je stvorena da bi se raspala, to je bio njen smisao postojanja i ona je taj cilj ispunila, cak dva puta! Puno te pozdravljam!
Jugoslavija je nastala i raspala se iz ekonomskih razloga,a sve nacionalne,verske,istorijske,kulturne i socijalne razlike su bile alat za njeno raspadanje u rukama onih koji su je kidali po tim verskim i nacionalnim granicama.Razlog zasto je nastala Kraljevina SHS jeste taj sto su se Britanci plasili da ce se Austro-Ugarska spojiti sa Nemackom te ce dve manje imperijalne sile postati jedna,ogromna,preteca i nesavladiva sila.Kako su znali da Austro-Ugari treba da plate ratnu odstetu,normalno je da su znali da Bec i Pesta to nece moci sami odraditi nego ce se za pomoc obratiti Nemackoj.Da bi ucinili da jedna sila imperijalnih pobuda nestane zauvek,odliucili su Widrou Wilson i Lojd Dzordz da nema vise obnovljene Austro-Ugarske i da clanice te imperije dobiju svoje nacionalne drzave.Kako smo mi Srbi juznoslavensko pleme,spojili su nas sa Hrvatima i Slovencima racunajuci da to nije lose(zbog tih Strosmayerovih ceznji i Ilirskog pokreta te srpskih simpatija prema jugoslovenskoj ideji)a ako bi i bilo lose jednog dana,to neka resavaju buduce generacije kako bude kome po interesu(znaci,opet materijalistricka pohlepa za koju oni znaju da nece biti ni tada iskorenjena).Kao dokaz za to postoji ta zapisana prepiska(sada se nalazi u Nisu kod direktnih potomaka Dragise Cvetkovica) u kojoj Pasic pita,,da li mi mozemo unapred podvuci sta je nase-kao pobednici-a Wilson ostro odbacuje takvo unutrasnje razgranicenje.Na dan Titove smrti,uvecer u Trstu su se dogovorili ministri Nemacke,Italije i Francuske da treba rasturiti Jugoslaviju i njena sva dobra prepustiti njihovim bankama i vlasnicima krupnog kapitala.Znaci,opet imperijalna politika,koja nije nista drugo nego najprljaviji materijalizam.Sta znaci najprljaviji materijalizam i gde su njegovi koreni?Njegovi koreni su upravo u toj ekonomskoj doktrini koja se danas uveliko upraznjava svuda u svetu i koja ima svoje pulene koji je predstavljaju u obliku politicara,sveucilisnih profesora,ekonomskih analiticara-koji peru mozak normalnim ljudima sa pricom koja kaze,,da je rat jedno zlo,ali isto tako jos vece dobro za covecanstvo jer posle razaranja dolaze obnavljanja razorenog,a to obnavljanje donosi progres ekonomije i citavog drustva."Moje pisanje i ono sto poznajem iz teorije i prakse ekonomije ide u tom pravcu da kazem javno koliko to vise mogu,da nisu u pravu i da ta njihova ekonomija cine ovaj svet losim mestom za zivot.Toliko od mene i mislim da se sada malo bolje razumemo.