Kako ce Srbija izaci iz teske ekonomske i politicke krize?

Kad se konacno uvede institucija odgovornosti za uradjena dela ili za neuradjena koja su trebala da budu uradjena pojavice se svetlo na kraju tunela. Nazalost mi nemamo dovoljo ljudi sposobnih da to izvedu. :zeek:
Odgovornost je kod nas prilično ograničenog značenja i manifestuje se kroz obavezu da se zadovolje lične ili grupne potrebe, želje, interesi.
Povezanost i posvećenost je u tim varijantama mnogo ozbiljnija, a eventualni pokušaji istupanja ili odstupanja, ne završe bez ozbiljnih posledica.

O opštem i zajedničkom, oni, koji bi trebali, često nemaju vremena da se misle.
Oni, koji bi mogli i hteli, ne uklapaju se u postojeći sistem, pa su skrajnuti, ili su se sami povukli.
Zato nam to "svetlo na kraju tunela" vrlo dugo izmiče.

Odgovornost je kod nas prilično ograničenog značenja i manifestuje se kroz obavezu da se zadovolje lične ili grupne potrebe, želje, interesi.
Povezanost i posvećenost je u tim varijantama mnogo ozbiljnija, a eventualni pokušaji istupanja ili odstupanja, ne završe bez ozbiljnih posledica.

O opštem i zajedničkom, oni, koji bi trebali, često nemaju vremena da se misle.
Oni, koji bi mogli i hteli, ne uklapaju se u postojeći sistem, pa su skrajnuti, ili su se sami povukli.
Zato nam to "svetlo na kraju tunela" vrlo dugo izmiče.

Al cemo zato imati tunel za ginisa :hahaha::dash:

За изградњу канала Београд-Солун треба образовати посебно акционарско предузеће,па ко верује да ће пословати са добити може бити његов акционар.Наши политичари нека престану да и даље задужују овај јадни народ и његову државу.Србија нека буде један само један од мањинских акционара,а Кина може бити и већински пошто верује у успешност пројекта.

За изградњу канала Београд-Солун треба образовати посебно акционарско предузеће,па ко верује да ће пословати са добити може бити његов акционар.Наши политичари нека престану да и даље задужују овај јадни народ и његову државу.Србија нека буде само један од мањинских акционара,а Кина може бити и већински пошто верује у успешност пројекта.

Mislim da ce Srbija morati raditi novi pokusaj, novi rez u ekonomiji.

Da pocne od pocetka.

Prvo da kaze da je bankrot i da 70 % nece vratiti duga, da ce onaj dug koji vrati vratice u Dinarima i za kamatom od 5 %. Smanjene plate u javnim sluzbana, firmama i.t.d za 20 %. Smanjene penzija i uvesti maksimalnu penziju od 7000 dinara. Poceti vec jednom za racionaliziranom drzavnih sluzba. Poceti ukidanjem subvencije za crkvu, NVO i nekih muzeja koji niko ne treba.

Onda probati skupiti 300 do 400 miliona evra i poceti napraviti zadruge za navodavanjem, zajenickim voznim prakom i subvenciom za poljoprivrednu proizvodnju. Otvaranje novih slobonih zona gde ako firma izvozi 90 % robe ne mora da placa poreze i.t.d.

Ali to nece se sigurno desiti.

Da pocne od pocetka.

Prvo da kaze da je bankrot i da 70 % nece vratiti duga, da ce onaj dug koji vrati vratice u Dinarima i za kamatom od 5 %. Smanjene plate u javnim sluzbana, firmama i.t.d za 20 %. Smanjene penzija i uvesti maksimalnu penziju od 7000 dinara. Poceti vec jednom za racionaliziranom drzavnih sluzba. Poceti ukidanjem subvencije za crkvu, NVO i nekih muzeja koji niko ne treba.

Onda probati skupiti 300 do 400 miliona evra i poceti napraviti zadruge za navodavanjem, zajenickim voznim prakom i subvenciom za poljoprivrednu proizvodnju. Otvaranje novih slobonih zona gde ako firma izvozi 90 % robe ne mora da placa poreze i.t.d.

Jel ti ovde fali nula ili stvarno mislis da je 7000 dinara ok za maksimalnu penziju?

Неки млади људи не раде ништа годинама,јер не могу да се запосле у струци и није их уопште срамота што их издржавају родитељи!?

sto da ih bude sramota sto ne prihvataju da rade 12 sati dnevno za 20000 dinara
sramota je sto se takve stvari uopste nude na trzistu rada

sto da ih bude sramota sto ne prihvataju da rade 12 sati dnevno za 20000 dinara
sramota je sto se takve stvari uopste nude na trzistu rada
Поштеније је радити и за 20.000 динара него бити паразит,а посебно ако се плаћају и сви доприноси на плату.То је почетно примање,јер би касније тај износ био сигурно већи.

Da pocne od pocetka.

Mi mozemo proglasiti bankrot,ali mi nismo Island.Njima je to olako pusteno zbog malog broja stanovnika i sve u svemu,mnogo su geo-politicki manje bitniji od npr.nas.Nama su Kosovo uzeli ne samo zbog zaliha uglja nego i zbog veoma vaznog vojno-strateskog polozaja.Dalje,kad bi mi sami doneli odluku kojom obavestavamo MMF da im necemo vratiti pare,najmanje sto bi nam se desilo jesu ponovo sankcije.Sankcije bi najvise pogodile i onako osiromasen narod.Osim pojedinih lokalnih svrcera i politicara te vrha drzavnog aparata,tu niko drugi ne bi imao vajde.Privreda bi bukvalno dozivela krah i cena bi bila nesaglediva.Mi ionako tehnoloski kasnimo da je to zabrinjavajuce i tragicno.Kolika ce biti penzija je manji problem u Srbiji.Smanjenjem penzija salje se poruka svima koji ce jednog dana biti potencijalni penzioneri da nikako ne odlaze u penziju jer ce tamo umreti od gladi.Sa 7000 dinara mogu kupiti konopac da se obese i naruce unapred vlastitu sahranu.Onaj ko bude isao na racionalizaciju drzavnih sluzbi,tj,otpustanje nepotrebne birokratije,taj unapred mora imati Fond iz kojeg ce davati tim ljudima sredstva za neko samozaposljavanje.Budu li im se davati otpremnine ,a posle i naknade preko Biroa i na kraju socijalna pomoc-onda ih je bolje i ne otpustati.To je sve novac koji se oduzima ionako vec ojadjenom priv.sektoru koji bi te pare vec bolje znao preusmeriti.Svi nasi problemi i dolaze iz cinjenice da ljudi koji vode ovu zemlju uopste ne razumeju mehanizme slobodnog trzista.
Poreze treba postepeno svoditi na minimum tako da sav novac bude u funkciji pokretanja novih proizvodnji koje ce doneti potrebu za novim radnicima,a povecana proizvodnja trazi nove tehnologije;sa tim novim tehnologijama vise i bolje ce se robe nuditi,povecati ce se traznja,sa traznjom i nova proizvodnja,vece plate,manja kreditna stopa,pa opet=novi poslovi,nova traznja,novi radnici..................cista slobodna ekonomija.

Fali hteo sam pisati 70000.

:ok: - ideja nije losa

jedino sto je za tako nesto potrebno da se na celu ove drzave konacno nadje neko kome je stalo do nje - cak verujem da bi u tom slucaju mogli i bankrot da izbegnemo i vratimo sve te dugove u narednih 10-15 godina. I postoji jos jedna stvar koja je protiv tvog plana a to je spoljni faktor koji sigurno ne bi dozvolio da se tako nesto sprovede. Imas primer iz komsiluka, Causesku koji je bio diktator decenijama nije smetao, ali par meseci posto je objavio da je Rumunija vratila sve dugove i da vise nikome nista ne duguje je skoncao u "narodnoj" revoluciji.

:ok: - ideja nije losa

jedino sto je za tako nesto potrebno da se na celu ove drzave konacno nadje neko kome je stalo do nje - cak verujem da bi u tom slucaju mogli i bankrot da izbegnemo i vratimo sve te dugove u narednih 10-15 godina. I postoji jos jedna stvar koja je protiv tvog plana a to je spoljni faktor koji sigurno ne bi dozvolio da se tako nesto sprovede. Imas primer iz komsiluka, Causesku koji je bio diktator decenijama nije smetao, ali par meseci posto je objavio da je Rumunija vratila sve dugove i da vise nikome nista ne duguje je skoncao u "narodnoj" revoluciji.

Pa sad neznam od cega Srbiji je potrebno kineski rast da bi se dug mogo vratiti za 10 godina i jos narod koji ne odmah posle uspeha u ekonomiji trazi nova socialna davanja.

Mi mozemo proglasiti bankrot,ali mi nismo Island.Njima je to olako pusteno zbog malog broja stanovnika i sve u svemu,mnogo su geo-politicki manje bitniji od npr.nas.Nama su Kosovo uzeli ne samo zbog zaliha uglja nego i zbog veoma vaznog vojno-strateskog polozaja.Dalje,kad bi mi sami doneli odluku kojom obavestavamo MMF da im necemo vratiti pare,najmanje sto bi nam se desilo jesu ponovo sankcije.Sankcije bi najvise pogodile i onako osiromasen narod.Osim pojedinih lokalnih svrcera i politicara te vrha drzavnog aparata,tu niko drugi ne bi imao vajde.Privreda bi bukvalno dozivela krah i cena bi bila nesaglediva.Mi ionako tehnoloski kasnimo da je to zabrinjavajuce i tragicno.Kolika ce biti penzija je manji problem u Srbiji.Smanjenjem penzija salje se poruka svima koji ce jednog dana biti potencijalni penzioneri da nikako ne odlaze u penziju jer ce tamo umreti od gladi.Sa 7000 dinara mogu kupiti konopac da se obese i naruce unapred vlastitu sahranu.Onaj ko bude isao na racionalizaciju drzavnih sluzbi,tj,otpustanje nepotrebne birokratije,taj unapred mora imati Fond iz kojeg ce davati tim ljudima sredstva za neko samozaposljavanje.Budu li im se davati otpremnine ,a posle i naknade preko Biroa i na kraju socijalna pomoc-onda ih je bolje i ne otpustati.To je sve novac koji se oduzima ionako vec ojadjenom priv.sektoru koji bi te pare vec bolje znao preusmeriti.Svi nasi problemi i dolaze iz cinjenice da ljudi koji vode ovu zemlju uopste ne razumeju mehanizme slobodnog trzista.
Poreze treba postepeno svoditi na minimum tako da sav novac bude u funkciji pokretanja novih proizvodnji koje ce doneti potrebu za novim radnicima,a povecana proizvodnja trazi nove tehnologije;sa tim novim tehnologijama vise i bolje ce se robe nuditi,povecati ce se traznja,sa traznjom i nova proizvodnja,vece plate,manja kreditna stopa,pa opet=novi poslovi,nova traznja,novi radnici..................cista slobodna ekonomija.

Saglasna

Pa sta da rade ako Srbija proglasi bankrot. Srbija sigurno nije vaznija od jedne Argentine koja je bas to radila.
U Argentini je bilo krvi tih dana koliko hoces,ali niko od odgovornih nije sudski procesuiran,nikome nije oduzeta imovina,nikome nisu oduzeta gradjanska prava i sve se ponovo,za nekoliko godina vraca na staro.Tamo se drzava,preko argentinskih politicara,pljackala na sve moguce nacine,pod plastom stranih investicija i za bolju Argentinu,pa su ljudi dosli u situaciju da nemaju pare detetu za sahranu-a deca su pocela umirati masovno(glad i bolesti) i to je bila kap koja je posle nekih takvih 2-3 godine prelila casu.Postoje situacije koje nisu iste,mada samo naizgled bi trebale da jesu.Jedna od takvih slucajeva jeste drzavni bankrot.Nigde u nijednoj knjizi iz ekonomije nije data definicija po kojoj bi svugde jednako trebao da izgleda bankrot.Island i Argentina su dve potpuno razlicite price.Srbija bi gore prosla od Argentine,jer mi nemamo ni 1% zaliha nafte ni prirodnog gasa koliko ima Argentina,tako da bi kolaps privrede kod nas bio neminovan.Pretposlednje sankcije koje smo trpeli su dozvoljavale ulazak naftnih derivata u zemlju preko sverca i to je neko sa Zapada namerno dozvolio tj.pokrio je jednom rukom oko da se ne vidi sta se sve radi.Taj ko je dozvolio takve labave sankcije nije to uradio sto nas voli ili sdazaljeva nego jer je on imao prvi korist od takve odluke.Ukoliko bi nam uveli sankcije kao disciplinsku meru(a uveli bi sigurno-posle sankcija oni opet ovamo dolaze da nas zaduze za oporavak od sankcija)postoji jos jedno vece zlo,a to je sto bi ionako slaba srpska privreda jos vise usporila svoje aktivnosti.Ne bi nam dozvoljavali izvoz niti uvoz resursa koje mi nemamo.Oslabili bi jos vise ekonomski,a to znaci i vojno(odbrambeno)pa bi mogucnost da nam neko vojnim putem oduzme komad zemlje bila jos izrazenija.Kad vec spominjes Argentinu,da te podsetim na nesto sto se nijednom Srbinu ovde ne bi dopalo:banke bi smesta povukle svu stednju gradjana i raskinule bi sve postojece ugovore,sa tim da bi sigurno drzavi nametnuli obavezu da im jednog dana vrate pare za prodate drzavne obveznice-koje bi mi u stvari platili preko poreza.Znaci,bolje da razmisljamo kako da uspostavimo slobodno ekonomske trziste sa sigurnom monetom nego da se bavimo islandskim scenariom.Mi nismo iz te price.

Pa sad neznam od cega Srbiji je potrebno kineski rast da bi se dug mogo vratiti za 10 godina i jos narod koji ne odmah posle uspeha u ekonomiji trazi nova socialna davanja.

Pa to sto imamo krpelje koji nas jos uvek kradu, a stanje je ovakvo kakvo jeste navodi me na pomisao da smo mi zaista bogata zemlja, jos zamisli kad bi ljudi zaista poceli da rade i proizvode nesto korisno, gde bi nam kraj bio.

ЕПС-у прети банкрот(Политика данас).

Priča za budale.U EPS -u plate od 50,ooo čistačice ,radnici 70,000 pa na gore .Radnik na komandi u elektrani 100,000 dinara a da ne govorim o platama komercijalista,direktora i menađera.To su priče za malu decu da ljudi poveruju pa kažu ,prodaj što pre dok nije kasno.Odi u Kostolac kopovi pa vidi koje plate imaji,njima ne treba Nemačka

Back