Koliko meni, toliko i tebi ili...

ludopileglodjekosku

Buduća legenda
Poruka
27.557
Inspiraciju za temu dobih od mamine koleginice sa posla. Ima sina jedinca koga navodno obožava, sva je u cico-maco fazonu kad je on u pitanju, preuveličava njegovu pamet, uvek je neko drugi kriv ako on pogreši ali nije ga pustila na maturantsku ekskurziju jer, navodno, nemaju novca. Ona i muž imaju odlične plate, svoj stan, svekar i svekrva su dobrostojeći i pomažu im, i ne prođe dan a da ona sebi ne kupi novu tašnu, cipele, kaput. Na moje pitanje zar jedna ekskurzija ne vredi koliko njene čizme (malo sam karikirala ali poenta je ista), odgovorila je da ona kupuje od svoje plate a kad on bude zarađivao neka sam sebi plati putovanje.
I to nije prvi slučaj da dete recimo ide u školu u staroj odeći, a da je majka "u fulu".
Sa druge strane moja rođaka se odriče svega, išla bi bukvalno gola i bosa ne bi li njena ćerka imala najbolji telefon, najskuplje krpice...

Gde je sredina?
Nisam roditelj ali me zanima, da li se i kojih sopstvenih zadovoljstava odričete zarad detetovih? Neko je jedno napisao na Forumu da bi se prostituisao, prosio, krao da mu dete ne bi bilo gladno. Ali koliko daleko idete u svojim žrtvovanjima da bi ono imalo bolje uslove života, studiralo faks koji voli, otišlo na more, učilo strane jezike?:)

Poslednja izmena:
Опет лепа тема. :ok:
Ми нисмо родитељи који се ,,жртвују''. Мислим да све обезбедимо нашој деци, али смо их научили да не траже превише. Од како су се родили, јесу на првом месту. Но, нисмо се одрекли ничег, или бар нисмо доживели да се одричемо...
Иду на море , на зимовање кад пожеле, на сваку екскурзију, рекреативну наставу...имају све што им је потребно.
Оно чега ми је једино ,,жао'' ако могу да кажем то, је што су имали бронхитис кад смо били у најтежој финансијској ситуацији, и тада смо по целу плату давали за лекове, а имали само једну плату...
Тада сам мислила колико чега бисмо могли купити, деци или нама.. :sad2:
Но, то није тема, само ме размишљање понело..
Писаћу још, за почетак ово.

Zrtvujemo se u smislu da su njihovi telefoni novi da ne kazem medju najnovijim modelima,nasi su puno skromniji,njihove patike su puno vise placene od nase obuce.Radije kupujemo njima skupe i kvalitetne stvari,mi smo tu postali puno skromniji,ali nismo ukinuli.I postuju se prioriteti.Dobijaju oni ili mi,kome je potrebnije,tu nema ljutnje i tu smo napravili precutni dogovor.Kad planiramo nesto veliko svi se primirimo sa potrebama. Na srecu suprug i ja radimo po dva posla (ili na zalost),tako da uspevamo da puno toga finansijski da ispratimo.Za sada.
Ali imam i ja u kolektivu vrlo "sebicnu" mamu.Devojcicu od 17 god. je lisila svega da bi sebi produzila mladost i lepotu.Sve njoj treba i manikir i pedikir i dobra odeca i obuca,a mnoge od kolegenica joj donose garderobu od svoje dece iznosenu za njeno dete,jer ONA NEMA MOGUCNOSTI da kupi. Ali ima nas raznih!!

Ne smatram da smo u pravu ali suprug i ja uvek više odvajamo za decu...
nekako vremenom shvatismo da nam mnogo toga u stvari ne treba...
Mada, sad razmišljam imam jako dobar telefon...dugo sam čekala na red ali sam ipak sebi pružila to zadovoljstvo...
Suprug više odvaja za kola ....novi zakoni novi nameti, registracija, zimske gume,setovi za prvu pomoć i ostalo...
Iz ovoga se da zaključiti da nisu deca ta ,zbog kojih sebi manje pružamo već neki dodatni troškovi...

moram primetiti da je ovde reč o apsolventu koji ima najmanje 23-4 godine, što nije isto kao dece osnovno i srednješkolskog uzrasta. tako da njena logika možda i nije baš sirova. no obaška taj slučaj mislim da je poenta u stvaranju realnog odnosa deteta prema parama i kako-tako ravnomernog servisiranja troškova. logično mi je da svako više izdvoji za dete ali ne treba ni zanemarivati sebe.

odeću i obuću sebi i deci kupujemo približno istog kvaliteta
deca imaju tu prednost što ću sad npr pre detetu da kupim bojce nego sebi časopis
al ne bih im po svaku cenu priuštila npr ekskurzije i vanškolske aktivnosti, ne po cenu da ja hodam odrpana....
to bi mibilo licemerno...
izuzev ako su mi deca (a nisu) nad prosečni talenti za nešto pa ajde da se odreknem
ovako ne

a ova iz uvodnog posta je i u pravu može mladić od 23 god i sam da zaradi taj luksuz, nije mali...

Jedno je raditi sve da obezbedis detetu/deci osnovne stvari. A pod "osnovne stvari" podrazumevam da nisu gladna i gola. A drugo su "najnovije krpice, najnoviji mobilni" i slicne stvari.
Naravno, odricem se nekad necega sto sam hteo sebi da kupim, da bih kupio nesto svojoj deci. I to mi ne pada tesko. Taj stav "to su moje pare, neka kupi sebi kad bude zaradjivao" moze proci jedino ako to nesto sto je dete pozelelo spada u rubriku "luksus". A od majke koja sebi svaki dan kupuje cizmice, torbice itd. se tako nesto ne bi trebalo cuti. :dash:
Koliko se mojoj supruzi i meni puta desilo da pricamo i kazemo jedno drugom "Jel se secas kad smo zadnji put kupili sebi nesto?", a onda pocnemo o tome kako to moze da ceka i kako je bitnije kupiti cerkici cizme, jer uskoro dolazi zima, kako malom treba nova vreca u kojoj ce spavati kako bi mu bilo toplo nocu, kako mu treba ono cudo za auto u kojem ce sedeti itd. :mrgreen:

Niti sam od onih koji bi detetu kupili sve a ja išla kako god jer dete je na prvom mestu. Niti obrnuto. Zlatna sredina..Kupiti i sebi i detetu.

Ovako sve isto. A na apsolventsku ekskurziju bih ih poslala obavezno, jedino da nemamo 'leba da jedemo onda ne bih. Bez obzira što je odrastao. Došao je do kraja faksa i zaslužuje još toliko od svojih roditelja. Sledeće je da nađe posao i onda dalje nek sam sebi ugađa.

A ja već 3 dana ne mogu da delim reputacije i pisala sam i modovima i Tabu i ništa. :besna:

Smatram da se svi odricemo kojecega u korist svoje dece,i da na taj nacin vracamo kredit svojim roditeljima koji su to isto radili za i zbog nas.:)Nisam tip majke koja bi isla kao slepica - figurativno- a detetu kupovala iskljucivo firmirane stvari.Takodje ne bih mogla da dozvolim da mi dete ide u starom,okracalom,izbledelom i iznosenom na racun mojih modnih i ostalih hirova.
Kada sam rodila devojcicu, na otpustu iz porodilista, dr.koji me je porodio a poznajemo se inace rekao je: I nemoj sad da preterujes sa kolicima,garderobom i opremom za bebe, i da strovaljujes ogromnu lovu na to a sebe da zapostavis.To majke rade,pa se kroz nekoliko meseci probude ocajne i nezadovoljne.
Drzim se i danas tog saveta,i merim u smislu da cu sebi kupiti cizme od 200e npr. a njoj ne, jer smatram da detetu to ne prilici.Svakako da ona nece ici bosa.

Ali apsolventska eksurzija...smatram da je glupo lisavati dete takvih stvari iz svog nekog hira.Za tako nesto ja bih i pozajmila lovu, jer ako sam mu vec omogucila da se skoluje, duznost mi je da ispratim do kraja.Ok,nisu ekskurzije obavezne,ali iskreno iz celog skolovanja to je nesto cega se najradije secamo.To se pamti a ne ko je sta dobio na kom ispitu...
Ta majka je sebicna.

Neka mi neko objasni poentu kupiti malom detetu neku majicu od 50 EUR na primer. U ccemu je fazon? Dete ce izrasti za par nedelja/meseci iz toga. Kapiram da je lecenje kompleksa, nista drugo ne moze da bude. Ja bih to bez problema mogao priustiti svojoj deci, ali mi je stvarno bolesno skroz. Kakve bre firmirane stvari, kakvi bakraci... :eek:

odeću i obuću sebi i deci kupujemo približno istog kvaliteta
deca imaju tu prednost što ću sad npr pre detetu da kupim bojce nego sebi časopis
al ne bih im po svaku cenu priuštila npr ekskurzije i vanškolske aktivnosti, ne po cenu da ja hodam odrpana....
to bi mibilo licemerno...
izuzev ako su mi deca (a nisu) nad prosečni talenti za nešto pa ajde da se odreknem
ovako ne

a ova iz uvodnog posta je i u pravu može mladić od 23 god i sam da zaradi taj luksuz, nije mali...

Ovako nekako. :ok:

Sa napomenom, cak i da se odreknem bas svega i ja gladujem i idem pocepana i prljava, opet ne bih ustedela dovoljno da mom detetu priustim najbolji telefon i najskuplje krpice.

Neka mi neko objasni poentu kupiti malom detetu neku majicu od 50 EUR na primer. U ccemu je fazon? Dete ce izrasti za par nedelja/meseci iz toga. Kapiram da je lecenje kompleksa, nista drugo ne moze da bude. Ja bih to bez problema mogao priustiti svojoj deci, ali mi je stvarno bolesno skroz. Kakve bre firmirane stvari, kakvi bakraci... :eek:

Kako ne kapiras? A na osnovu cega komsiluk s tobom da ispira usta?

Nekome je to najveca satisfakcija u zivotu. :mrgreen:

..da mi deca ne budu gladna i bosa - odrekla bih se svega..i svog zalogaja i svog dostojanstva..
..ali tema nije o tome..

..naravno da niko (ili bar retko ko) ne moze da ne premerava i ne presipa ogranichene finansije u neogranichene zelje i potrebe..
..sve je recheno o firmiranoj garderobi i poslednjim chudima tehnike..

..mislim da je jako vazno nauchiti decu da neshto zele i da se ispunjenju zelje obraduju..
..videla sam klince koji ne stignu ni da pozele, zato shto roditelji trche ispred njih sa "ponudama"..
..i mislim da su ta deca uskracena za bitan momenat u zivotu,
a da ti roditelji krpe neke rupe na, ochigledno, za njh najbrzi i najlakshi nachin..

..takodje, deca za koju roditelji bukvalno odvajaju od usta u suludoj trci za lentu "dao sam ti sve"
ili hraneci detetovu potebu za prestizom medju vrshnjacima
ili jednostavno zato shto ne umeju da procene shta jeste a shta nije "normalno" da dete ima
- verovatno vremenom postaju jako zbunjena chinjenicom da ostatak sveta nema teznju da ih gleda kao malo vode na dlanu..
..a to im itekako podriva temelje lichnosti i skupo ih koshta, kad-tad..

U ovom slucaju pre cu razumeti komsiluk koji ispira usta o budali, nego budalu koja svom detetu kupuje takvu odecu. :mrgreen:

Ne zaboravimo da ce komsiluk cesto ispirati usta i na temu: Stipse,imaju mogucnosti,a deca im ko iz sirotista...Komsiluku nikada necete zatvoriti usta.E sad sta je bolje? :think:Da te olajavaju zato sto si snob( po niihovim merilima i spoznajama) ili da te prosto sazaljevaju zato sto oni procenjuju da imas i mozes a ne das rodjenom detetu?:roll:
( u ovo ne ukljucujem majicu od 50 e, to je ordinarna glupost u svakom slucaju,jer niti dete zna koliko je 50e niti deci to znaci posebno)

Smatram da se svi odricemo kojecega u korist svoje dece,i da na taj nacin vracamo kredit svojim roditeljima koji su to isto radili za i zbog nas.:)Nisam tip majke koja bi isla kao slepica - figurativno- a detetu kupovala iskljucivo firmirane stvari.Takodje ne bih mogla da dozvolim da mi dete ide u starom,okracalom,izbledelom i iznosenom na racun mojih modnih i ostalih hirova.
Kada sam rodila devojcicu, na otpustu iz porodilista, dr.koji me je porodio a poznajemo se inace rekao je: I nemoj sad da preterujes sa kolicima,garderobom i opremom za bebe, i da strovaljujes ogromnu lovu na to a sebe da zapostavis.To majke rade,pa se kroz nekoliko meseci probude ocajne i nezadovoljne.
Drzim se i danas tog saveta,i merim u smislu da cu sebi kupiti cizme od 200e npr. a njoj ne, jer smatram da detetu to ne prilici.Svakako da ona nece ici bosa.

Ali apsolventska eksurzija...smatram da je glupo lisavati dete takvih stvari iz svog nekog hira.Za tako nesto ja bih i pozajmila lovu, jer ako sam mu vec omogucila da se skoluje, duznost mi je da ispratim do kraja.Ok,nisu ekskurzije obavezne,ali iskreno iz celog skolovanja to je nesto cega se najradije secamo.To se pamti a ne ko je sta dobio na kom ispitu...
Ta majka je sebicna.

ja nesto ovako
niko ne ide go i bos,ali npr njoj ne znace nista kvalitetne farmerke jer ce da ih pocepa cim izadje u njima tako da bez grize savesti njoj kupujem u h&m,kiabi a sebi u esprit,guess
isto sto se tice telefona,kad ga bude imala to sigurno nece biti ajfon
dosla sam do 33. i koristicu beneficije ovih godina a to je izvestan luksuz i komfor,ne vidim tu nista lose
i mislim da je ruzno sto osudjujete roditelje koji su drugaciji od vas,sve dok to nije neki ekstrem

Ne zaboravimo da ce komsiluk cesto ispirati usta i na temu: Stipse,imaju mogucnosti,a deca im ko iz sirotista...Komsiluku nikada necete zatvoriti usta.E sad sta je bolje? :think:Da te olajavaju zato sto si snob( po niihovim merilima i spoznajama) ili da te prosto sazaljevaju zato sto oni procenjuju da imas i mozes a ne das rodjenom detetu?:roll:
( u ovo ne ukljucujem majicu od 50 e, to je ordinarna glupost u svakom slucaju,jer niti dete zna koliko je 50e niti deci to znaci posebno)

Generalno ne bih davao previse znacaja tome sta neke komsije misle ili pricaju. Pogotovo ako zivis u gradu. Na selu je malo drugacije, tamo se svi poznaju itd.
O majici koja kosta 50 EUR: pa ne zna dete niti mu to ista znaci, ali znaju roditelji i komsije. Napisao sam vec sta mislim zasto to neki roditelji kupuju. Lece komplekse, misle da ce s´time dici svoj rejting u drustvu, pokazati koliko to oni "vole" svoje dete, pokazati da imaju novaca za tako nesto itd. Samim tim mi ih nije zao ako ih komsije ogovaraju, jer su stvarno budale. Realno. :mrgreen:

ja nesto ovako
niko ne ide go i bos,ali npr njoj ne znace nista kvalitetne farmerke jer ce da ih pocepa cim izadje u njima tako da bez grize savesti njoj kupujem u h&m,kiabi a sebi u esprit,guess
isto sto se tice telefona,kad ga bude imala to sigurno nece biti ajfon
dosla sam do 33. i koristicu beneficije ovih godina a to je izvestan luksuz i komfor,ne vidim tu nista lose
i mislim da je ruzno sto osudjujete roditelje koji su drugaciji od vas,sve dok to nije neki ekstrem

To je otprilike to. Ali ti pricas o nekom komforu, koji mozemo priustiti sebi ti, ja, mozda jos neki ljudi. Vecina roditelja, koja zivi u Srbiji nema bas te uslove za taj komfor i luksuz. Dakle, pricamo o prosecnom coveku/zeni u Srbiji.
A 50 EUR za deciju majicu je i ovde gde ja zivim mnogo, a kamoli za Srbiju, tako da se itekako radi o ekstremnoj stvari. A radi se i o principu i o zdravom razmisljanju. Dakle, mogu to da kupim, ali necu, jer smatram da je to cisto bacanje novca i da detetu ne pruzam nista vise tim sto cu mu kupiti majicu od 50 a ne od 10 EUR.
Ne mogu ja nikog da osudim (na robiju bih ja takve :mrgreen: ) , ali mogu da kazem da takve ljude smatram budalama i kompleksasima. :mrgreen:

Back