Savjet za opšte obrazovanje odobrio gramatiku crnogorskog jezika

• Začetnik teme Začetnik teme zike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da se strucno izrazim bosnjak izmislio crnogorcima jezik?E moji crnogorci ,pade u vodu 500godina borbe sa turcima :dash:

Tačno sam očekivao takvu reakciju, poslije onog "pravog istorijskog" teksta Slavena7*3.
Zar to nije propaganda.
Slaven ne navodi to, da su u tom timu bili eksperti i Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Rusi.. mislim i jedan Norvežanin.
Dakle ljudi koji su na tom području eksperti i imaju iskustva i koji su stekli neko ime.

Od 13 članova savjeta sa predsjednikom Damjanovićem su protiv glasale samo te dvije ženske.
Posebno je Slavenu važno ime Adnan i naziv njegove diplome ili disertacije bez komentara o njegovoj kvalifikaciji i stručnosti.

Ta Adnan je tu rođen i tu živi i zašto on nebi mogao studirati crnogorski jezik i biti jedan od autora gramatike.

Za mene nije važno ko piše gramatiku već kako je napisana.

Ne razumijem onaj komentar gore, kako su se neki bošnjaci iz CG, pa sada žive u Bosni "pocrnogorčili".
Kako pocrnogorčili?

Poslednja izmena:
Tačno sam očekivao takvu reakciju, poslije onog "pravog istorijskog" teksta Slavena7*3.
Zar to nije propaganda.
Slaven ne navodi to, da su u tom timu bili eksperti i Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Rusi.. mislim i jedan Norvežanin.
Dakle ljudi koji su na tom području eksperti i imaju iskustva i koji su stekli neko ime.

Od 13 članova savjeta sa predsjednikom Damjanovićem su protiv glasale samo te dvije ženske.
Posebno je Slavenu važno ime Adnan i naziv njegove diplome ili disertacije bez komentara o njegovoj kvalifikaciji i stručnosti.

Ta Adnan je tu rođen i tu živi i zašto on nebi mogao studirati crnogorski jezik i biti jedan od autora gramatike.

Ne razumijem onaj komentar gore, kako su se neki bošnjaci iz CG, pa sada žive u Bosni "pocrnogorčili".
Kako pocrnogorčili?

ma .rcin napisa njegosev jezik i prepravi ga ...nemam sta vise da dodam .odlika nacije pre svega jeste jezik ,tako da nije normalno uzeti ga od nekoga ,svakako je bi bilo normalno da crna gora koristi srpski ,jer opet ja ponavljam drzavnost i nacionalnost nisu i nemorJU uvek da se preklapaju .

Zar to nije propaganda.

Kako pocrnogorčili?

pa i bili su nesto sto nepostoji pa malo vamo malo tamo ,negde sam procitao da su menjali nacionalnost 5puta do sada ...ko carape

Србима за српски не треба речник.
Чиста српска ћирилица, 'де ћеш лепше? :mrgreen:

Горскıй вıенацъ
gv-001.jpg

Но, мене занима како Горски вијенац изгледа са том „новом оRтоGRаФијом“? :mrgreen:

Ovo je ruski koliko vidim...

Šta znači binjiš?

duvajte ga bre klošarčine

CRNOGORSKI JEZIK

Zovite ga kako goj ocete,
Njemu nista ne moze da smeta –
Ni lingvisti, niti komunisti,
Ni cetnici narodni stetnici,
Ni vjeciti tudji poslusnici,
Emisari, razni mesetari,
Zlice, klice, trice i zagucci.
Ni pravnici, cobani travnici.
Bolje od njig znaju moji djaci;
Oni znaju prvjenac kakav je,
Iz cijeg je kotla protekao.
Njega stvori moj Narod iskonski!

Jezik, dobro svakoga Naroda,
A Narod je, zna se,
Neunistiv!
Izgubis li jezik, izgubljen si.
Tvoj je dokle tvoje ime nosi,
Sve “strucnjake” druge ja prezirem.
A jezik sam sebi ime dava,
Njime gore i litice disu.
Od Paracin i od Malu Krsnu
Drugacije i zbore i pisu

Ako cemo o kandzi i pandzi,
(Zna se dobro
Njino podrijetlo),
K Crnoj Gori
Ne okreci glavu.
Sveta Zemlja cuva obicaje.

Svako nase i dijete malo
Dobro pamti narav akcenata.
Nas uzlazni,
A njin je silazni
Pa vidjite kako vi se slaze
Sa uvetom ili s usesima.

Pravopis je nasemu narodu
Jaco bratstvo
I jaco jedinstvo,
A danas je sve to razgradjeno.
Sad ne treba garkat u zenicu,
Pogotovu cistu crnogorsku.
Kuca, kuca i kuca su troje
Za cetvrto ja nemam vremena!

Tri ni slova nijesu od viska!
Sve dodajte, ne oduzimajte,
Dosta ste se naoduzimali.
Crna Gora zna svoje medjase;
Iz Nje sto je eto vi ga coce,
U Njoj sto je to je samo Njeno,
I svacije ko posteno oce.
I da nema nista sem jezika,
Nikad nece biti siromasna.

Vuk je jedan jezik biljezio
Crnogorcu, Srbinu, Hrvatu
A Gaj za sve do Crnoga mora.
Vuk stokavac,
Ljudevit kajkavac,
Ijekavac i jedan i drugi.

Ja Beograd zovem Biogradom,
A Spljet Splitom;
Eto kakav sam ti,
Ijekavac od ijekavaca,
Dignula me blagozvucnost na se.
Vi zborite drugo sta ocete,
Crnogorski i mislim i zborim,
Crnogorski i pisem i disem!

Pa to ste i uradili ,ali malo fasifikovali. :whistling::whistling::whistling:

Možda je nešto slično bilo i ranije samo na drugoj strani.

Pobjeda, 06. 06. 2004. Društvo
INSTITUT ZA CRNOGORSKI JEZIK I JEZIKOSLOVILjE ODRŽAO NAUČNI SKUP NA CETINjU

Jevrem Brković: Vuk je Crnogorcima oteo jezik

Cetinje, 5. juna - U organizaciji Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje sa Cetinja danas je u hotelu „Grand” održan naučni skup na temu „Vuk Karadžić i Crnogorci” kome su prisustvovali Jevrem Brković, predsjednik DANU, mitropolit CPS Mihailo, akademici DANU, naučni i kulturni radnici i drugi. Svoje referate i saopštenja su podnijeli: Vojislav P. Nikčević, Jevrem Brković, Novak Kilibarda, Milorad Nikčević, Vukić Pulević, Žarko L. Đurović, Sreten Zeković, Borislav Cimeša, Savo Lekić, Mile Bakić, Predrag Malbaša, Vasilije Milić, Branko L. Šoć i Marijan Miljić, dok je pročitan rad Radoslava Rotkovića.
U uvodnom izlaganju Vojislav P. Nikčević, direktor Instituta, je pored ostalog kazao: „U centar pažnje našeg naučnog skupa je postavljeno analitičko, kritičko, interdisciplinarno i multidisciplinarno sagledavanje i preispitivanje odnosa Vuka Karadžića i Crnogoraca iz današnje vremenske perspektive, tj. kompleksne problematike njegova ukupnog djela jezikoslovnoga, istoriografskog, sociološkog, kulturološkog, političkog i spisateljskog karaktera”.
Pored ostalog, Jevrem Brković je u svom radu napomenu:
„Vuk je Crnogorcima jezik zapisao i oteo im ga da bi mi evo poslije gotovo dva vijeka svoj jezik morali od drugih otimati, vratiti mu svoje ime i značenje. Inkunabule i hrisovulje je iz cetinjske riznice utovario, uz Njegoševu pomoć, i pravo s njima u Beč da ih tamo protolkuje, prouči i restaurirane vrati na Cetinje. Jezik nam je vratio kao srpski, a inkunabule i hrisovulje je za velike pare po Beču rasprodao”.

Mile Bakić je iznio podatke o Vukovoj trgovini sa arhivskom građom, a Predrag Malbaša o njegovoj zaradi na prodaji naših starih rukopisnih knjiga, ikona i drugo.
Jezik je danas u Crnoj Gori državno političko pitanje. Svaki narod ima pravo da svoj jezik nazove svojim imenom. Čudim se nekim ljudima što su se okomili protiv Crnogoraca da nazovu jezik svojim imenom, izjavio je Novak Kilibarda. Ko se sada ljuti na Hrvate što svoj jezik zovu hrvatskim, ko se ljuti na Bošljake i Muslimane. Niko. Nadam se da se ubrzo niko neće ljutiti ni na Crnogorce da nazovu svoj jezik svojim imenom”, rekao je Kilibarda.

Đ. M.

Доктор Аднан Чиргић, сматра се првим доктором црногорског језика, јер је докторирао на теми "Језик подгоричких муслимана", народа који свој језик назива бошњачким.
Хахахахааа...."црногорски" по угледу на "босански".:lol::lol::lol:

Еее,тако је то кад се својевољно стара змија пусти у кућу.Онда "нема алтернативе"...

Možda je nešto slično bilo i ranije samo na drugoj strani.

Pobjeda, 06. 06. 2004. Društvo
INSTITUT ZA CRNOGORSKI JEZIK I JEZIKOSLOVILjE ODRŽAO NAUČNI SKUP NA CETINjU

Jevrem Brković: Vuk je Crnogorcima oteo jezik

Cetinje, 5. juna - U organizaciji Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje sa Cetinja danas je u hotelu „Grand” održan naučni skup na temu „Vuk Karadžić i Crnogorci” kome su prisustvovali Jevrem Brković, predsjednik DANU, mitropolit CPS Mihailo, akademici DANU, naučni i kulturni radnici i drugi. Svoje referate i saopštenja su podnijeli: Vojislav P. Nikčević, Jevrem Brković, Novak Kilibarda, Milorad Nikčević, Vukić Pulević, Žarko L. Đurović, Sreten Zeković, Borislav Cimeša, Savo Lekić, Mile Bakić, Predrag Malbaša, Vasilije Milić, Branko L. Šoć i Marijan Miljić, dok je pročitan rad Radoslava Rotkovića.
U uvodnom izlaganju Vojislav P. Nikčević, direktor Instituta, je pored ostalog kazao: „U centar pažnje našeg naučnog skupa je postavljeno analitičko, kritičko, interdisciplinarno i multidisciplinarno sagledavanje i preispitivanje odnosa Vuka Karadžića i Crnogoraca iz današnje vremenske perspektive, tj. kompleksne problematike njegova ukupnog djela jezikoslovnoga, istoriografskog, sociološkog, kulturološkog, političkog i spisateljskog karaktera”.
Pored ostalog, Jevrem Brković je u svom radu napomenu:
„Vuk je Crnogorcima jezik zapisao i oteo im ga da bi mi evo poslije gotovo dva vijeka svoj jezik morali od drugih otimati, vratiti mu svoje ime i značenje. Inkunabule i hrisovulje je iz cetinjske riznice utovario, uz Njegoševu pomoć, i pravo s njima u Beč da ih tamo protolkuje, prouči i restaurirane vrati na Cetinje. Jezik nam je vratio kao srpski, a inkunabule i hrisovulje je za velike pare po Beču rasprodao”.

Mile Bakić je iznio podatke o Vukovoj trgovini sa arhivskom građom, a Predrag Malbaša o njegovoj zaradi na prodaji naših starih rukopisnih knjiga, ikona i drugo.
Jezik je danas u Crnoj Gori državno političko pitanje. Svaki narod ima pravo da svoj jezik nazove svojim imenom. Čudim se nekim ljudima što su se okomili protiv Crnogoraca da nazovu jezik svojim imenom, izjavio je Novak Kilibarda. Ko se sada ljuti na Hrvate što svoj jezik zovu hrvatskim, ko se ljuti na Bošljake i Muslimane. Niko. Nadam se da se ubrzo niko neće ljutiti ni na Crnogorce da nazovu svoj jezik svojim imenom”, rekao je Kilibarda.

Đ. M.

ma daj brate ,malo je nerealno ...u stvari realno je koliko i dereticeva karta :):)

I to će uskoro...

Pa to sam čuo i 2008. godine kada je standardizacija konačno počela, odnosno rad na prvom crnogorskom pravopisu - a još uvijek nije gotovo!

Pitanje je koliko će još trajati ovaj 'probni period' za 'probni pravopis'. Godine '08. svi su mi se smijali kada sam rekao da to neće biti gotovo prije 2012. godine.

Pa to sam čuo i 2008. godine kada je standardizacija konačno počela, odnosno rad na prvom crnogorskom pravopisu - a još uvijek nije gotovo!

Pitanje je koliko će još trajati ovaj 'probni period' za 'probni pravopis'. Godine '08. svi su mi se smijali kada sam rekao da to neće biti gotovo prije 2012. godine.

Eeee moj Slavene... Da je do mene bilo bi gotovo

Back