Kod Vranja ubijena nepoznata zver

Camp_bondsteel_kosovo.jpg

kao i da je na fotki les boga pitaj gdje snimljenog russian sable-a (Martes zibellina)

Pa ne mora da bude samur... kod nas žive kuna belica (Martes foina) i kuna zlatica (Martes martes), koje, kao što im i prezime kaže, sve spadaju u isti rod Martes, a pošto žive na isti način kao i samur (penju se u šumi na drveće i hvataju veverice i ptice) imaju i skoro potpuno iste šape, repove, građu tela itd.

Kuna zlatica:
Boommarter_Martes-martes.jpg

Kuna belica:
MKramer-steenmarter-Stone_Marten-on_stone_post.jpg

naravno
ja sam sud donijela na temelju fotke...i on, posto je fotka
prilicno losa, a ja nisam zoolog ili biolog...vrlo lako moze biti pogresan...
samo, prica i fotka su totalno...dikutabilne...
pitanje je i sta se dogodilo tj. da li se ista uopce dogodilo
i odakle je fotka koja je... prikacena uz test...

mada, ruku na srce, uza sav sverc zivotinja koji se
kod nas dogadja....ne bi me cudilo ni da je tayra...:confused:

Dogodilo se da je nepoznata zver ubijala stoku.
Prosto , da prostije ne moze da bude, vojnik je ubio zverku i procenio zajedno sa ostalim ocevidcima njenu tezinu i velicinu.
Vest je objavljena a prave informacije od strane nadleznih sluzbi nema.

To implicira zakljucke ......

Zataskavanje ?

Al to nije tema .
Tema je zver koju je ubio neznani vojnik

Umesto da ovo otkrice prouci i dokumentuje nadlezna drzavna ustanova ,dogodi se sta.....?
U novinama se objavi vest koja to nije jer joj fale elementarne pojedinosti , a zatim se objavi fotografija koja sa odstreljenom zivotinjom blage veze nema , npr veverica.
Slucajni posmatraci kojima ovakva sarma od informacije dospe do opazaja, konstatuju :"Ovo je neka za je bancija " i ne intersuje ih vise nista.
Tako bilo ko ko ozbiljno pomisli da razgovara o zivotinji koja je dovoljno snazna da ubije ovcu ,bude ismejan jer se pred posmatracima nalazi slika veverice.

Neam nishta protiv ali ne moze me niko ni spreciti da konstatujem ovo i javno napisem.

Mislim da neke stvarno "u mozak" kad ne mogu da shvate tako jednostavne i vec vidjene tehnike zataskavanja nezgodnih dogadjaja.:per:

Al to nije tema .
Tema je zver koju je ubio neznani vojnik

Umesto da ovo otkrice prouci i dokumentuje nadlezna drzavna ustanova ,dogodi se sta.....?
U novinama se objavi vest koja to nije jer joj fale elementarne pojedinosti , a zatim se objavi fotografija koja sa odstreljenom zivotinjom blage veze nema , npr veverica.
Slucajni posmatraci kojima ovakva sarma od informacije dospe do opazaja, konstatuju :"Ovo je neka za je bancija " i ne intersuje ih vise nista.
Tako bilo ko ko ozbiljno pomisli da razgovara o zivotinji koja je dovoljno snazna da ubije ovcu ,bude ismejan jer se pred posmatracima nalazi slika veverice.

Neam nishta protiv ali ne moze me niko ni spreciti da konstatujem ovo i javno napisem.

Mislim da neke stvarno "u mozak" kad ne mogu da shvate tako jednostavne i vec vidjene tehnike zataskavanja nezgodnih dogadjaja.:per:

Ali pazi jednu drugu zanimljivost:
tragajući na netu za razrešenjem Misterije vranjanske čupakabre :zper:, naletela sam na više sličnih priča o bićima/zverima koje godinama prave štetu lokalnom stanovništvu (satiru stoku), i koje su neuhvatljive.
I onda dolazi zanimljivost u zanimljivosti, pa tamošnji veterinar kaže ovo:

doktor medicine Lj.G. kaže da su čuli za čudan pokolj stoke, ali da se u to nije lično uverio.

- Ljudi samo o tome pričaju, ali nam do sada niko na pregled nije doneo usmrćenu ili povređenu životinju - kaže on.

Kada smo kod ovaca, pričao nam je čovek koji proučava vukove da po tim planinskim selima ljudi jednostavno puste ovce da pasu pa odu, ili ih zatvore iza nekog maleckog zidića ili u zgradicu sa otvorenim prozorima na metar visine, pa posle kad ih vuk pojede, onda se čude kako se zli vuk namerio da ih uništi, a oni su sve uradili da zaštite jadne ovčice

A ovce nije teško ubiti, ima dovoljno snažnih životinja po šumi koje mogu da ih ubiju (vuk, medved, ris, pas). Šakali i kojoti rutinski ubijaju ovce iako nisu neke ogromne grabljivice. Žderavac, gorenaslikani, može bez problema da savlada irvasa, koji je nešto veći od ovce, tako da ako ima žderavaca za očekivati je da ovce povremeno stradaju ako nema pastira i pasa.

I tu dolazimo do činjenice da šarplaninci očigledno nisu odradili svoj posao čuvanja životinja. Ako mogu da odbrane od vuka, mogu i od žderavca (koji lovi sam). Šta su psi radili?

doktor medicine Lj.G. kaže da su čuli za čudan pokolj stoke, ali da se u to nije lično uverio.

- Ljudi samo o tome pričaju, ali nam do sada niko na pregled nije doneo usmrćenu ili povređenu životinju - kaže on.

A kad mu konačno ubiju predatora on zaboravi da stvar ispita i da zvaničnu izjavu.

Morate da znate (vi građani) da se veterinar zove samo kad baš mora.

To opšte rasprostranjeno narodno verovanje da su veterinari,odžačari, poštari ... polupijane barabe koje ne prezaju od nečasnih stvari je prilično skupo plaćeno iskustvo.
Ne čudi onda ni najmanje što ne zovu veta na svršen čin .....
Najbolje još i popa da zovemo...:mrgreen:

Nego, kamo ga sad "Dr" da da izveštaj o zverki
Ovlaštenja da juri i istražuje ,zasigurno ima.
Nešto mi se čini da čak ima i obavezu da to razjasni.
Sem ako mu neko "odozgo" nije rekaoda treba da se zažmuri ....malko.;)

Eno veterinarska inspekcija , eto Momčilo Stošić-očevidac.
Ekshumacija ako je potrebno...
Tako se to radi.

Ovako kako je urađeno, podseća na slučaj "Topčider".

A kad mu konačno ubiju predatora on zaboravi da stvar ispita i da zvaničnu izjavu.

Morate da znate (vi građani) da se veterinar zove samo kad baš mora.

To opšte rasprostranjeno narodno verovanje da su veterinari,odžačari, poštari ... polupijane barabe koje ne prezaju od nečasnih stvari je prilično skupo plaćeno iskustvo.
Ne čudi onda ni najmanje što ne zovu veta na svršen čin .....
Najbolje još i popa da zovemo...:mrgreen:

Nego, kamo ga sad "Dr" da da izveštaj o zverki
Ovlaštenja da juri i istražuje ,zasigurno ima.
Nešto mi se čini da čak ima i obavezu da to razjasni.
Sem ako mu neko "odozgo" nije rekaoda treba da se zažmuri ....malko.;)

Eno veterinarska inspekcija , eto Momčilo Stošić-očevidac.
Ekshumacija ako je potrebno...
Tako se to radi.

Ovako kako je urađeno, podseća na slučaj "Topčider".

Pa i tamo je neka zverka prošetala...
Ko je video, sklopili mu oči...

Kada smo kod ovaca, pričao nam je čovek koji proučava vukove da po tim planinskim selima ljudi jednostavno puste ovce da pasu pa odu, ili ih zatvore iza nekog maleckog zidića ili u zgradicu sa otvorenim prozorima na metar visine, pa posle kad ih vuk pojede, onda se čude kako se zli vuk namerio da ih uništi, a oni su sve uradili da zaštite jadne ovčice

A ovce nije teško ubiti, ima dovoljno snažnih životinja po šumi koje mogu da ih ubiju (vuk, medved, ris, pas). Šakali i kojoti rutinski ubijaju ovce iako nisu neke ogromne grabljivice. Žderavac, gorenaslikani, može bez problema da savlada irvasa, koji je nešto veći od ovce, tako da ako ima žderavaca za očekivati je da ovce povremeno stradaju ako nema pastira i pasa.

I tu dolazimo do činjenice da šarplaninci očigledno nisu odradili svoj posao čuvanja životinja. Ako mogu da odbrane od vuka, mogu i od žderavca (koji lovi sam). Šta su psi radili?

wolverina/zderavaca nema kod nas...koliko znamo...
+ od njih se i medvjedi sklanjaju...:lol:

http://itech.pjc.edu/jkaplan/sctag/wolverine/Wolverine.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolverine

Back