gost 202584
Poznat
- Poruka
- 7.235
bas si se nalupao![]()
да се зна да нисмо ни слични. захвалан
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
bas si se nalupao![]()
природа је бљутава, рече неко коме је сувишак љубав.
Pa jeste, ako si sam bljutav, i sve oko Tebe će Ti biti bljutavo.
Ako je odbrana onoga što misliš, u šta veruješ, po Tebi, prepirka, onda nemoj da stojiš ispred onoga što izjaviš, već mu okreni leđa.
Covek je slobodno bice...Neki ce od nas bar delimicno prihvatiti ideju da je ovaj svet baziran na lazima i da su te lazi izvor patnje ljudskog bica, istovremeno, vrlo je malo onih koji ce tu zastati i zapitati se – zasto je to tako. Odakle takvo jedno stanje dolazi i koga treba da krivimo za to?
Da li vjerujemo da je sama priroda ta koja je za to kriva, ili se tu radi o jednom prirodnom stanju stvari na ovoj planeti, - a mozda postoje i neke vise sile koje se trude da to bude tako?
Da li vjerujemo da se taj problem, kao i njegovo resenje nalaze tamo negde drugo a ne - ovde i sada?
Npr. hriscanska crkva i njeni stavovi o Isusovom primeru, od njih cemo cuti kako je “on umro da bi okajao nase grehe”.
Koriscenjem ovih par jednostavnih reci oni su uspeli da programiraju milione ljudi da se odreknu svoje licne odgovornosti, pa tako i jedne unutrasnje praiskonske sile uz ciju pomoc je svako od nas u stanju da promeni svoju vlastitu realnost u zivotu. Istovremeno, ljudima je ulivana i jedna lazna nada kako ce biti “nagradjeni” kad stignu gore, na nebo. O kakvoj se to nagradi moze raditi i kakva se to nagrada moze ocekivati zato sto neko negira istinu o sustinskoj prirodi svog bica tokom celog svog zivota, istovremeno odbijajuci svaku mogućnost i priliku da ucini nesto po tom pitanju?
Istina je sustina stvari, to je jedno prirodno stanje, nesto sto stvarno jeste. Na taj nacin pohod ka istini postaje i pohod ka ljubavi, jer da bi nesto stvarno voleli, mi moramo da poznajemo njegovu pravu sustinu.
Isus je rekao: "Istina će vas osloboditi."
Kako nas stvarno istina moze osloboditi ?
Sama pomisao kako bi nas nesto moglo osloboditi navodi nas na pomisao da smo mi trenutno - zarobljenici. U slucaju da nas samo istina moze osloboditi, onda ono sto nas drzi zarobljenim mora da bude nesto sto je suprotno od nje, tj. – laz. Da bi se uopste razmisljalo o slobodi, covek prvo treba da razume da je on trenutno zarobljen od strane lazi, odnosno, da su lazi ono sto ga drzi u zarobljenistvu. Medjutim, vrlo je malo onih koji ce poduzeti sve sto je u njihovoj moci, kako bi potpuno spoznali pravu dubinu i istinitost ove tvrdnje.
Samo nastavi....
"I kada se popnes na vrh planine, nastavi da se penjes"![]()
Istina nas oslobadja jer je istina da smo slobodni![]()
Dovoljno je da donesemo odluku da vise ne robujemo i eto nas na putu Istine...
Iskernost je najbolji saputnik na tom putu...
hahaha visocanstvo , dobra si![]()
@ gospodarica
tacno je ono sto si napisala, ali ako govorimo o lazi tada moramo razdvojiti 2 vrste lazi: laganje sebe i laganje drugih.
laganje drugih moze da bude i korisno ako iza lazi stoji dobra namera ili jaka poruka, dok laganje sebe nemoze nikada da bude korisno.
da bi se priblizio istini covek mora da prestane da laze sebe, a to je i najveci problem jer je laz najcesce i hrana za nas ego.
ako tragamo za istinom onda moramo shvatiti da istina nije "ono sto jeste", nego razumevanje "onoga sto jeste" otvara put ka istini.
ako zaista ne razumemo "ono sto jeste", ono sto smo mi svojim srcem, svojim umom, svojim mozgom, svojim osecajima, nemozemo ni razumeti sta je istina.
Laganje sebe je zivot u iluziji. Mada, mislim da niko ne moze sebe da laze, koliko god da se trudi, jer uvek negde duboko postoji onaj crvic istine koji gricka. Ili ja ne znam mehanizme.Ako se laz ponovi nebrojeno puta, da li se ona moze doziveti kao istina, ako cinjenice pokazuju drugacije?
Laganje drugih ne mora uvek u pozadini da ima dobru nameru prema drugima, cesci su slucajevi laganja drugih zbog sopstvene koristi tj. zbog dobre namere prema sebi. U svakom slucaju, postoji dobra namera.
Laganje sebe je zivot u iluziji. Mada, mislim da niko ne moze sebe da laze, koliko god da se trudi, jer uvek negde duboko postoji onaj crvic istine koji gricka. Ili ja ne znam mehanizme.Ako se laz ponovi nebrojeno puta, da li se ona moze doziveti kao istina, ako cinjenice pokazuju drugacije?
Laganje drugih ne mora uvek u pozadini da ima dobru nameru prema drugima, cesci su slucajevi laganja drugih zbog sopstvene koristi tj. zbog dobre namere prema sebi. U svakom slucaju, postoji dobra namera.
Obicno ljudi ne lazu sebe. Skoro uvek borave u istini. Ako postoji crvic, onda se taj crvic poslusa, preispita se stvar i dodje se do odgovora. Ali, covek moze da veruje da boravi u istini, da ne laze sebe i to moze biti tacno iz te perspektive s'tim da realno ne boravi u istini ali nije svestan toga. U tom slucaju covek ne laze sebe ali zivi u iluziji.
Laganje drugih u 99,99999 odsto slucajeva ne moze imati nikakav pozitivan efekat. Tako da smatram da to nije uredu. Zivot se dosta komplikuje lazima.
Medjutim, veliko pitanje je i sta je laz....barem kada je u pitanju potraga za istinom. Ako tragas za njom, sigurno neces prihvatiti laz....ali ces prihvatiti ono sto smatras istinom. Ako to nije istina, onda ces biti okruzen iluzijom ali ne i lazima.....jer u slucaju traganja za istinom, mozes lagati samo samog sebe i nikog drugog jer svako od nas prihvata samo ono sto mu odgovara.....barem do trenutka kada se istina spozna posle cega vise ne postoji prihvatanje bilo cega.
Naravno da nije u redu lagati druge i da se zivot zbog lazi komplikuje, ali onome ko laze moze doneti korist tj. postoje dobre namere prema sebi, jer i pocelo je od dobrih namera tzv. belih lazi.
Moze doneti korist ali i brigu...dusevni nemir jer kada slazes, moras na dalje paziti da se ne izletis.A dobra namera prema sebi je zadovoljenje sopstvenog ega. Separacija "sebe" u odnosu na "druge" te nece odvesti istini.
Ako zelis sebi dobro...onda uvek kazi istinu. A gledaj da zivis na nacin da nikada ne dodjes u situaciju da lazesTesko je ali izvodljivo.
Moze doneti korist ali i brigu...dusevni nemir jer kada slazes, moras na dalje paziti da se ne izletis.A dobra namera prema sebi je zadovoljenje sopstvenog ega. Separacija "sebe" u odnosu na "druge" te nece odvesti istini.
Ako zelis sebi dobro...onda uvek kazi istinu. A gledaj da zivis na nacin da nikada ne dodjes u situaciju da lazesTesko je ali izvodljivo.
E sada mi solis pamet.![]()
Zivot bez lazi je nemoguc. Svet u kome bi svi govorili istinu bi bio svet u kome bi bilo potpuno rasulo - ukratko.
Pored belih lazi i lazi radi sopstvene koristi, postoje i lazi koje se primenjuju da bi covek zastitio svoju intimu, a time i sebe.
Podji od najobicnijeg pitanja- Kako si?, uobicajen odgovor -Dobro sam, je najcesce laz, jer ljudi nece sa svakim da podele ni svoje probleme, ni svoju intimu. Prinudjeni su da slazu, da bi zastitili sebe. Pri tome, covek je svestan da mu nije dobro, ali ne zeli da to podeli sa osobom koja je postavila pitanje.
...ili se bas tada zuri pa nema vremena da prica, ili mu bas tada nije do price....Sve to stoji. Ja nisam rekao da toga nema.....naprotiv, izuzetno je prisutno. Toliko je prisutno da se svrstava u korisnu laz
Ali ne zive svi na takav nacin. Ako mozes sebe da posmatras dok izgovaras bilo koju laz i da to reflektujes, mozes primetiti odakle dopire ta zelja da ne izneses istinitu informaciju. Ako radis na tome, mozes prestati da lazes. Ono sto vidis kao svoju licnost (integritet, kredibilitet i tako to) ti ne dozvoljava da uvek kazes istinu. Predstava te licnosti se bazira na mislima, sakupljenim vremenom kroz razlicita iskustva. Ako prevazidjes tu licnost, mozes videti da ne postoji ni jedan razlog da slazes bilo sta. A sa druge strane, ma koliko laz bila korisna...ona je laz. Prirodno (opet zbog tog kredibiliteta, integriteta) ne zelis da budes uhvacena u lazi i svaki put u razgovoru sa tom osobom, ostaje mala tenzija da se ne otkrijes.
A te besmislene stvari poput kako si, sta radis itd i nisu lazi. Kada nekog pitas kako je...samo pitanje moze da se odnosi na vise nivoa. Mozda imam problem oko posla, sto mi izaziva glavobolje ali ja sam generalno fizicki i mentalno uredu, tako da cu reci da sam dobro bez obzira sto imam problem...jer ja jesam dobro. Reci cu da nisam dobro samo onda kada imam zdravstveni problem. Sve ostalo ne predstavlja razlog da se ja ne osecam dobro![]()