Василиј Зајцев
Elita
- Poruka
- 18.999
Nova scena. Prvi deo
SVETI LUIS, FRANCUSKA, 16. JUL, 23:30, KOMANDNI ŠTAB AMERIČKE VOJSKE
(Taylor leži u šatoru za vojnike i sprema se da spava. Odjednom dolazi kurir.)
KURIR
Taylor, hajde u štab, traži te komandant.
(Taylor kreće prema štabu. Kuca i ulazi. Pozdravlja se sa komandantom, komandant mu pokazuje da sedne, sipa mu neko piće.)
KOMANDANT
Taylor, ono što sam ti danas pričao, tajni zadatak. Da li si spreman da ga izvršiš?
TAYLOR (Začuđeno)
SADA?!
KOMANDANT
Da Taylor...Nemamo puno vremena, ti si čovek na koga se najviše oslanjam, vodiš našu najbolju jedinicu, posle onog nemilog događaja....
TAYLOR
Spreman sam! Samo recite šta treba, uradiću.
KOMANDANT
Odlično...Ovako, izviđači pričaju o nekom Tigar tenku, koji je izuzetno opasan, njime upravlja tenkovski as Hans Edelmann... On je i onaj dan granatirao naše položaje, kad si ranjen, tako da smo uništili pogrešan tenk.
TAYLOR
Šta vi sada očekujete, da ja uništim tenk?! Da to nije malo preterano...
KOMANDANT
Ne, ne... Daleko od toga. Ti ćeš ubiti Edelmann-a lično. Daćemo ti snajper, provući ćeš se u nemačke položaje, čekati Edelmann-a ispred njegovo šatora i ubiti ga.
TAYLOR
Gospodine, pravom čoveku ste se obratili. Prihvatam zadatak.
KOMANDANT
Odlično, pođi sa mnom, da ti dadnem potrebnu opremu.
(Taylor sa komandantom ide u susedni šator, tamo mu komandant daje snajper, sliku Edelmann-a i jednu dimnu bombu.)
KOMANDANT
Taylor.... Srećno. Imamo potpuno poverenje u tebe.
(Taylor se kreće kroz ruševine, već je duboko u nemačkim položajima. Kreće se i gleda nemačke vojnike na svojim položajima. Puše i igraju karte. Taylor otvara vrata, vrata zaškripaše. Nemci su odmah skočili)
NEMAC (na nemačkom)
ŠTA JE OVO BILO?! IZGLEDA DA IMAMO NEŽELJENE GOSTE! PRETRAŽIMO PODRUČJE!
(Nemci su krenuli u potragu, jedan po jedan. Taylor se skriva u ormar. Jedan vojnik prolazi kraj ormara, taylor da se pripremi, ispadne metak. Moli se Bogu da ga vojnik nije čuo, vojnik kreće prema ormaru i otvara ga.)
VOJNIK (na lošem engleskom)
Psssst. Stani. Nisam Nemac. Ja sam Poljak koji je na silu ovde mobilisan. Pomoći ću ti, pa ćemo zajedno odavde da pobegnemo. Reci mi, šta treba da uradiš?
(Taylor prvo malo začuđeno, ali ipak priča)
TAYLOR
Treba da ubijem Edelmann-a, tenkistu.
VOJNIK
On je trenutno u šatoru štaba, imaju sednicu. Otići ćemo tamo, ali teško ćeš ovako. Nabaviću ti nemačko odelo. Sakrij se u ormar opet.
(Taylor ulazi opet u ormar)
VOJNIK
HEJ, Bauer! Dođi ovamo!
(Nemački vojnik dolazi)
BAUER
Šta treba?
(Vojnik polako vadi nož.)
VOJNIK
Žao mi je Bauer...
(Vadi nož i ubija Bauera. Taylor izlazi iz ormara. Odvlače telo u neki ćošak. Taylor oblači nemačko odelo. Nastavljaju.)
VOJNIK
Vidiš, ovo su naši položaji. Možda ti je ovo jedina prilika da ih vidiš ovako blizu a da ne pucaju na tebe. (Smiju se). Otići ćemo gore na vrh one zgrade. Ima jedan čuvar, njega ćemo lako ubiti. Onda čekamo Edelmann-a.
(Odlaze na vrh zgrade. Dave stražara. Taylor nišani i čeka Edelmann-a. Polako izlaze Nemci. Gleda sliku, ni jedan se nije poklopio. Konačno, posle četvorice, dolazi Edelmann.)
VOJNIK
To je Edelmann.
(Taylor nišani Edelmann-a. Kad mu je nanišanio glavu u trenutku mu prođe kroz glavu trenutak kad je Edelmann ubio Rodrigueza.)
TAYLOR
Ovo ti je za mog druga, nacistički gade.
(Taylor puca, pravo u glavu. Edelmann pada mrtav. Nemci posle nekoliko trenutaka dižu uzbunu. Počela je sirena.)
TAYLOR
Šta ćemo sad?! (Panično)
VOJNIK
Ništa ne brini, samo pođi za mnom i ostavi taj snajper tu.
(Silaze niz stepenice na drugi sprat. Vojnik puca u prazno. Dolaze stražari.)
VOJNIK
Eno ubice gore. Nas dvojica smo ga pratili dovde, preuzmite sada vi, idemo mi obavestiti druge.
STRAŽAR
U redu!
(Stražari trče prema gore, vojnik hvata Taylora za ruku i povlači ga sa sobom. Trče prema dole, kreću prema kamionu.)
(Stražari su stigli na vrh zgrade. Jedino što su zatekli je mrtvog Nemca.)
STRAŽARA
ZAJE*ALI SU NAS! BRZO DOLE, DOK NISU POBEGLI!
(Vojnik i Taylor kreću prema kamionu, Vojnik ubija vozača, izbacuje ga iz kamiona)
VOJNIK
HAJDEE! ULAZI!
(Taylor ulazi, vojnik seda na mesto vozača, kreće da pali kamion ali neće, stražari kreću prema njima pucajći u kamion, posle nekoliko puta, kamion je upalio. Vojnik daje pun gas, pregazio je dva stražara... Kako se kreću, Nemci pucaju na kamion sa svih strana, jedan metar je proletio Taylor-u pored glave. Konačno, pobegli su od Nemaca. Voze se prema američkim položajima. Parkiraju kamion, izlaze iz njega... Američki vojnici ga okružuju. Uprli su puške prema njima.)
MCKAY
IZLAZITE POLAKO IZ KAMIONA, RUKE U VIS!
(Taylor i vojnik izlaze sa rukama u vis. Taylor se počeo smejati i govori.)
TAYLOR
Mckay, budalo jedna. Ja sam, Taylor.
(Mckay pokazuje vojnicima da spuste oružje, prilazi Tayloru.)
MCKAY
Pa čoveče, zamalo da te ubijem... Što nisi u našoj uniformi, gde si bio i ko ti je ovaj?
TAYLOR
Duga priča Mckay, uglavnom nas dvojica moramo u štab, a ti vrati se na položaj (Smejući se.)
MCKAY
Baš smešno, glupane.....
(Mckay se vraća na položaj sa ostalim vojnicima. Taylor i vojnik ulaze u štab. Pozdravljaju se sa komandantom.)
KOMANDANT
Ko je ovaj Taylor-e?
TAYLOR
Ovo je Poljak, koji je bio u nemačkoj vojsci... Pomogao mi je u operaciji i to mnogo.
KOMANDANT
Znači Edelmann je mrtav?
TAYLOR
Mogu jedino još da ga koriste kao grudobran...
- - - - - - - - - -
Nova scena. Drugi deo.
KOMANDANT
Odličan posao Taylor, bićeš tajno odlikovan, jer ovo ne smeje mnogo ljudi da sazna, bar za sad.... A ti mladiću, kako je tvoje ime i kako ti kod Nemaca?
VOJNIK
Ja sam Edik Grabowski, zarobili su me u invaziji na Poljsku 1939. Bio sam u zarobljeništvu, pa su me naterali u vojsku 1942. da budem vozač, kasnije sam prekomandovan u običnog pešaka.
SVETI LUIS, FRANCUSKA, 16. JUL, 23:30, KOMANDNI ŠTAB AMERIČKE VOJSKE
(Taylor leži u šatoru za vojnike i sprema se da spava. Odjednom dolazi kurir.)
KURIR
Taylor, hajde u štab, traži te komandant.
(Taylor kreće prema štabu. Kuca i ulazi. Pozdravlja se sa komandantom, komandant mu pokazuje da sedne, sipa mu neko piće.)
KOMANDANT
Taylor, ono što sam ti danas pričao, tajni zadatak. Da li si spreman da ga izvršiš?
TAYLOR (Začuđeno)
SADA?!
KOMANDANT
Da Taylor...Nemamo puno vremena, ti si čovek na koga se najviše oslanjam, vodiš našu najbolju jedinicu, posle onog nemilog događaja....
TAYLOR
Spreman sam! Samo recite šta treba, uradiću.
KOMANDANT
Odlično...Ovako, izviđači pričaju o nekom Tigar tenku, koji je izuzetno opasan, njime upravlja tenkovski as Hans Edelmann... On je i onaj dan granatirao naše položaje, kad si ranjen, tako da smo uništili pogrešan tenk.
TAYLOR
Šta vi sada očekujete, da ja uništim tenk?! Da to nije malo preterano...
KOMANDANT
Ne, ne... Daleko od toga. Ti ćeš ubiti Edelmann-a lično. Daćemo ti snajper, provući ćeš se u nemačke položaje, čekati Edelmann-a ispred njegovo šatora i ubiti ga.
TAYLOR
Gospodine, pravom čoveku ste se obratili. Prihvatam zadatak.
KOMANDANT
Odlično, pođi sa mnom, da ti dadnem potrebnu opremu.
(Taylor sa komandantom ide u susedni šator, tamo mu komandant daje snajper, sliku Edelmann-a i jednu dimnu bombu.)
KOMANDANT
Taylor.... Srećno. Imamo potpuno poverenje u tebe.
(Taylor se kreće kroz ruševine, već je duboko u nemačkim položajima. Kreće se i gleda nemačke vojnike na svojim položajima. Puše i igraju karte. Taylor otvara vrata, vrata zaškripaše. Nemci su odmah skočili)
NEMAC (na nemačkom)
ŠTA JE OVO BILO?! IZGLEDA DA IMAMO NEŽELJENE GOSTE! PRETRAŽIMO PODRUČJE!
(Nemci su krenuli u potragu, jedan po jedan. Taylor se skriva u ormar. Jedan vojnik prolazi kraj ormara, taylor da se pripremi, ispadne metak. Moli se Bogu da ga vojnik nije čuo, vojnik kreće prema ormaru i otvara ga.)
VOJNIK (na lošem engleskom)
Psssst. Stani. Nisam Nemac. Ja sam Poljak koji je na silu ovde mobilisan. Pomoći ću ti, pa ćemo zajedno odavde da pobegnemo. Reci mi, šta treba da uradiš?
(Taylor prvo malo začuđeno, ali ipak priča)
TAYLOR
Treba da ubijem Edelmann-a, tenkistu.
VOJNIK
On je trenutno u šatoru štaba, imaju sednicu. Otići ćemo tamo, ali teško ćeš ovako. Nabaviću ti nemačko odelo. Sakrij se u ormar opet.
(Taylor ulazi opet u ormar)
VOJNIK
HEJ, Bauer! Dođi ovamo!
(Nemački vojnik dolazi)
BAUER
Šta treba?
(Vojnik polako vadi nož.)
VOJNIK
Žao mi je Bauer...
(Vadi nož i ubija Bauera. Taylor izlazi iz ormara. Odvlače telo u neki ćošak. Taylor oblači nemačko odelo. Nastavljaju.)
VOJNIK
Vidiš, ovo su naši položaji. Možda ti je ovo jedina prilika da ih vidiš ovako blizu a da ne pucaju na tebe. (Smiju se). Otići ćemo gore na vrh one zgrade. Ima jedan čuvar, njega ćemo lako ubiti. Onda čekamo Edelmann-a.
(Odlaze na vrh zgrade. Dave stražara. Taylor nišani i čeka Edelmann-a. Polako izlaze Nemci. Gleda sliku, ni jedan se nije poklopio. Konačno, posle četvorice, dolazi Edelmann.)
VOJNIK
To je Edelmann.
(Taylor nišani Edelmann-a. Kad mu je nanišanio glavu u trenutku mu prođe kroz glavu trenutak kad je Edelmann ubio Rodrigueza.)
TAYLOR
Ovo ti je za mog druga, nacistički gade.
(Taylor puca, pravo u glavu. Edelmann pada mrtav. Nemci posle nekoliko trenutaka dižu uzbunu. Počela je sirena.)
TAYLOR
Šta ćemo sad?! (Panično)
VOJNIK
Ništa ne brini, samo pođi za mnom i ostavi taj snajper tu.
(Silaze niz stepenice na drugi sprat. Vojnik puca u prazno. Dolaze stražari.)
VOJNIK
Eno ubice gore. Nas dvojica smo ga pratili dovde, preuzmite sada vi, idemo mi obavestiti druge.
STRAŽAR
U redu!
(Stražari trče prema gore, vojnik hvata Taylora za ruku i povlači ga sa sobom. Trče prema dole, kreću prema kamionu.)
(Stražari su stigli na vrh zgrade. Jedino što su zatekli je mrtvog Nemca.)
STRAŽARA
ZAJE*ALI SU NAS! BRZO DOLE, DOK NISU POBEGLI!
(Vojnik i Taylor kreću prema kamionu, Vojnik ubija vozača, izbacuje ga iz kamiona)
VOJNIK
HAJDEE! ULAZI!
(Taylor ulazi, vojnik seda na mesto vozača, kreće da pali kamion ali neće, stražari kreću prema njima pucajći u kamion, posle nekoliko puta, kamion je upalio. Vojnik daje pun gas, pregazio je dva stražara... Kako se kreću, Nemci pucaju na kamion sa svih strana, jedan metar je proletio Taylor-u pored glave. Konačno, pobegli su od Nemaca. Voze se prema američkim položajima. Parkiraju kamion, izlaze iz njega... Američki vojnici ga okružuju. Uprli su puške prema njima.)
MCKAY
IZLAZITE POLAKO IZ KAMIONA, RUKE U VIS!
(Taylor i vojnik izlaze sa rukama u vis. Taylor se počeo smejati i govori.)
TAYLOR
Mckay, budalo jedna. Ja sam, Taylor.
(Mckay pokazuje vojnicima da spuste oružje, prilazi Tayloru.)
MCKAY
Pa čoveče, zamalo da te ubijem... Što nisi u našoj uniformi, gde si bio i ko ti je ovaj?
TAYLOR
Duga priča Mckay, uglavnom nas dvojica moramo u štab, a ti vrati se na položaj (Smejući se.)
MCKAY
Baš smešno, glupane.....
(Mckay se vraća na položaj sa ostalim vojnicima. Taylor i vojnik ulaze u štab. Pozdravljaju se sa komandantom.)
KOMANDANT
Ko je ovaj Taylor-e?
TAYLOR
Ovo je Poljak, koji je bio u nemačkoj vojsci... Pomogao mi je u operaciji i to mnogo.
KOMANDANT
Znači Edelmann je mrtav?
TAYLOR
Mogu jedino još da ga koriste kao grudobran...
- - - - - - - - - -
Nova scena. Drugi deo.
KOMANDANT
Odličan posao Taylor, bićeš tajno odlikovan, jer ovo ne smeje mnogo ljudi da sazna, bar za sad.... A ti mladiću, kako je tvoje ime i kako ti kod Nemaca?
VOJNIK
Ja sam Edik Grabowski, zarobili su me u invaziji na Poljsku 1939. Bio sam u zarobljeništvu, pa su me naterali u vojsku 1942. da budem vozač, kasnije sam prekomandovan u običnog pešaka.
Poslednja izmena: