ODLUKA MSP O KOSOVU I METOHIJI- MISLJENJA I OCEKIVANJA

sta ce presuditi MSP?

  • nezavisnost KIM-a nije u skladu sa medjunarodnim pravom

  • nezavisnost KIM-a je u skladu sa medjunarodnim pravom

  • nezavisnost KIM-a nije u skladu sa medjunarodnim pravom, ali KIM je jedinstveni slucaj

  • ne znam


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

srbija do grcke

Aktivan član
Poruka
1.427
Secesija Kosova i Metohije od Srbije, kao i Abhazije i Južne Osetije od Gruzije postavile mnoga međunarodno-pravna pitanja na koja se hitno mora odgovoriti, ocenjuju danas pojedini nemački listovi.

Prilika za to je odluka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.

List "Berliner Cajtung" je mišljenja da je Srbija, zahvaljujući ugledu koji je svojevremeno stekao maršal Tito kao lider nesvrstanih, uspela da od bivših članica ovog pokreta dobije podršku za svoj predlog za mišljenje MSP.

Rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN predstavlja etapnu pobedu na putu da ilegalni akt privremenih institucija samouprave u Prištini bude proglašen ništavnim, piše dnevnik čija je uređivačka politika levo od centra.

List dodaje da je jedna od delikatnosti zahteva Beograda što, s jedne strane, Srbija traži približavanje Evropskoj uniji kako bi što pre postala njena čclanica, a, sa druge, 22 od 27 članica EU su priznale Kosmet.

Ipak, obe strane nastoje da izbegnu konfrontaciju - članice EU su se u Njujorku uglavnom uzdržale od glasanja, a Srbija se odrekla najoštrijeg oružja, mogućnosti da tuži svaku državu - pa i Nemačku - zbog kršenja međunarodnog prava, naveo je "Berliner Cajtung".

Sudu sada predstoji delikatan postupak jer, pravno posmatrano, ostaju praktično nerešiva dva osnovna principa međunarodnog prava: nepovredivost teritorijalnog integriteta jedne države, što garantuje član 2 Povelje UN i pravo na samoopredeljenje albanskog većinskog stanovništva na Kosmetu.

"Šta ima veću težinu," pita se u zaključku nemački list.

I drugi list "Di Tagescajtung" piše da su secesija Kosmeta od Srbije, koju su podsticale Sjedinjene Američke Države i većina država-članica EU, kao i secesija Abhazije i Južne Osetije od Gruzije, koju je podržala Rusija, postavile mnoga međunarodno-pravna pitanja.

List primećuje da će, koliko MSP utvrdi da jednostrana nezavisnost Kosmeta nije "u skladu sa međunarodnim zakonima", to će dotične vlade teško navesti da koriguju već donete odluke o Kosmetu, Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Međutim takva presuda bi mogla barem da umanji dejstvo presedana koje bi ova tri slučaja mogla da imaju na druge konflikte, navodi dnevnik levo od centra.

Nasuprot tome, ukoliko bi MSP u svojoj oceni saopštio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim zakonima to bi poslužilo razjašnjenju, zaključuje "Di Tagescajtung".

koja su vasa ocekivanja od buduce presude MSP?
 

Back
Top