Istina kao tehnoloski visak

ztina1

Početnik
Poruka
9
Mi smo otpusteni novinari kao tehnoloski visak i tako je Radio Han ostao bez novinara. Nas greh je sto nismo pristale da pisemo kako se predsedniku opstine svidja. Vise od decenije dopisnici smo velikih dnevnih novina, ali nase iskustvo nije potrebno nikome. Tehnoloski visak su i dva tion-majstora jer se izgleda nisu ni oni uklapali u profil preduzeca. Iako smo mala radio stanica i u malom mestu mislimo da je nedopustivo da se novinarima informacije cenzurisu a ako na to ne pristanu dobijaju otkaz.Valda treba i postovati neke kriterijume, a ovde je kriterijum bio ocigledno otpustiti zene koje same izdrzavaju porodice.Nadam se da ce nekoga zainteresovati nas problem.
Hvala.
 
pitanje prvo>u cijem je vlasnistvu stanica?

pitanje drugo>da li ste bili u stalnom radnom odnosu?

pitanje trece>da li ste otpustene zato da vas se ucutka ili zato sto ste samohrane majke?
ili kakave veze sa otpustanjem ima to sto ste samohrane majke?da li trazite podrsku zbog majcinskog statusa ili zbog neprasvednog otpustanja?

pitanje cetvrto>ko sad radi vas posao?

pitanje peto>koja je stranka na vlasti?
 
Mi smo otpusteni novinari kao tehnoloski visak i tako je Radio Han ostao bez novinara. Nas greh je sto nismo pristale da pisemo kako se predsedniku opstine svidja

pisale ste ili ste govorilie?.....na radiju se obično govori..... Htele ste da govorite ono što hoćete na radiju čiji se vlasnik ne slaže sa tim?
I, onda
.Valda treba i postovati neke kriterijume, a ovde je kriterijum bio ocigledno otpustiti zene koje same izdrzavaju porodice

kave sad veze imaju samohrane majke u celoj priči?
o čemu ti zapravo prićaš.....u redu - otkaz, protiv totga sam, naravno....ali i dalje ne znam na koji se razlog pozivaš
 
Drago mi je da vas tema interesuje. Radio stanica je opstinska, javno preduzece.Mi smo bile novinari i pisale smo. neko vreme kako je nalagala programska sema mi smo bile i spikeri i snimale ili vodile svoje emisije. Sada na radiju nema vise novinara, jedini preostali rasporedjen je na mesto sefa tehnike i ima samo dva novinara voditelja. Da li jedna radio stanica moze da radi sa dva novinara voditelja ukoliko ima informativni program to ynaju oni koji su napravili takvu sistematizaciju.
Sto se tice samohranih majki, danas nije lako gajiti decu, skolovati i hraniti i u celim porodicama gde supruznici dele probleme. Nije sve u novcu, treba resavati i probleme dece, voditi racuna o njihovom vaspitanju kako bi postala zdravo telo ovog drustva, obavljati sve kucne poslove, boriti se za egzistenciju i ostati normalan. Mi smo radile honorarno pored svih poslova jer nismo mogle izdrzavati decu sa platom koja je 6.700 dinara ili 37 odsto. Nama se plata isplacuje ispod minimalca a takvi nam se i doprinosi placaju. Sada vidite da li je vazno da li je neki radnik samohrani roditelj i da li je trebalo postovati neke osnovne zakonske kriterijume kada se proglasava tehnoloski visak.
 
Uz to nije se vodilo racuna o duzini staza. Nas greh je sto smo odbile da se nase informacije cenzurisu i trpimo nevidjene pritiske vec nekoliko godina. Na vlasti je grupa gradjana nije politi;ka stranka, ali u toj grupi ima clanova SPS valda je i predsednik clan.
 
juče je bila neka emisija na bbc-u...otprilke ovako ide....čovek star 65 god. dobije otkaz..hvala lepo., ne trebate nam više..međutim on angažuje advokata, brzo se za slučaj zaiteresuju i drugi advokati, povedu spor..... i sad...poenta cele priče je ...da se ni u britaniji često ne uplaćuje osiguranje, staž...da postoji toliko rupa...da im i srbija nije pokazatelj kako stvari(ne) funkcionišu...poenta je da je recesija svuda...nismo mi izmislili toplu vodu.... pogotovu u nekim profesijama, na primer u novinarstvu..... gde se za mesto za jednan mikrofon figurativno...jagmi barem 10 ljudi... činjenica je da ne postoji sistem soc. pravde bilo gde u svetu....i na tebi je da pravno pokušaš da tražiš svoje pravo...ako postoji osnov...ako ga nema...liberalni kapitalizam ne nudi gotova rešenja.....
 
Da.Problem je sto u novinarstvu vise nema pravila ko moze raditi a ko ne. To je najveci problem.Novinarima se nazivaju i oni koji se tim poslom u sustini i ne bave, vec cuvaju svoje radno mesto.A onima koji zele da rade posteno svoj posao ta mogucnost se uskracuje. Kod nas su najstariji radnici i sa najvecim iskustvom izbaceni a ostali oni koji su dosli poslednji i koji se nisu okusali u vecim medijima kako bi bar sebi dokazali da ono sto rade nije bezvredno.Mi smo postali socijalna ustanova dovodili su nam nove radnike i sada mi ostajemo bez posla, mi koji smo tu radio stanicu odrzali svih ovih godina radeci i prekovremeno i to bez nadoknade za to.To je ono najteze sto niko ne postuje rad i kvalitet i sto gledaju da vas oinize na svaki nacin.
 
Ako su kriterijumi bili da sacuvam radno mesto da lazem, da odlazim pijana na posao, da uopse ne dolazima danima ili da sedam godina radim po svojoj zelji skraceno, da budem poltron i dousnik, da cinkarim kolege kod direktora a i sire onda ja zaista nisam ispunila kriterijume. Ako je kriterijum da dodjem kao bankarska sluzbenica i prepisujuci vesti iz novina postanem novinar koji zasluzuje da ostane da radi onda i tu ne ispunjavam uslove.A ni moje kolege jer smo se trudili da cuvamo svoj ugled i ugled preduzeca za koje radimo i sada nam je ostao samo ugled jer nas podrzavaju kolege profesinoalci ali ne i oni sa kojima smo radili. Oni cute, ne mogu da nas pogledaju u oci i konverzacija se svodi samo na zdravo.
 

Back
Top