Upotreba AAS-a u tim godinama može da zaustavi ili umanji prirodni potencijal za rast, zbog preranog sazrevanja kostiju. Teretana već nema veze sa tim.
"Nemoj čučanj da radiš, sabija te" - koliko sam samo puta čuo to.
Kao i svaki početnik što ulazi u svet treninga, ulazi i tinejdžer - učenje forme pokreta, a za to su neophodne manje težine. Koliko dugo tako? Ne može se reći. Video sam da neko ni posle 3 godine vežbanja ne ume pravilno da trenira. Ko je istrajan i zanima ga ono čime se bavi, ima dobru podršku sa strane, naučiće pravilnu formu pokreta već posle nekoliko meseci. Ko je sezonac, radi vežbe prema onom što je čuo, gleda nekog i kopira pokret, ne razmišlja o mišiću koji trenira... neće naučiti nikada.
Jako je bitno u tim godinama imati dobrog instruktora ili iskusnog i dobrog vežbača pored sebe. I ja sam u teretanu ušao prvi put sa 15 god. Već posle 3 meseca imao sam, da tako kažem, normalne treninge, tj. rad sa težina u opsegu od 8 do 12 ponavljanja. A, pisao sam već negde da sam prvi jednoručni teg napravio sa 11 godina, a godinu dana kasnije i dvoručni. Sećam se da je to bila neka osovina od kočijaških točkova(živeo na selu tada) i prvo po jedan, a kasnije po dva bloka vezana na svakoj strani.

Hvala bogu, nikakvih problema sa visinom nemam osim toga da je ispalo "čudno" što su mi roditelji 172cm i 165cm, a ja 191cm.