teretana i rast

Sama rec TERETANA..
TERETANA NIJE MESTO SAMO SA TEGOVIMA..
tu postoje razne sprave na kojima mozes svasta da radis :D ..
znaci tegovi, uticu na rast tako sto povecavas misice i sabijaju ti kosti..
znam 3 ljudi kome se to desilo
znaci samo treba da se vezba umereno..
pocni od najmanjeg tega (ne mislim na 100g, nego od 4kg pa dokle i sam doguras)..
ako bi se sad uhvatio za teg od 12kg bices metar i zilet..

nadam se da sam bio barem malcice jasan.

Nadam se da sa salis.Procitaj moj post ispred,a to isto ce ti i mnogi drugi potvrditi.

znaci tegovi, uticu na rast tako sto povecavas misice i sabijaju ti kosti..

Kao što reče onaj petao Sofronije "Sinko, nisi u pravu"
Po ovoj logici sva deca koja treniraju košarku bi ostala mala jer na treningu stalno skaču i nabijaju kosti i kičmeni stub :eek:.
Nema veze s mozgom.
Ti lepo sačekaj da prestaneš sa rastom, pa treniraj šta hoćeš. A u međuvremenu knjigu u šake.

Ljudi ja sam krenuo u teretanu pre mozda 2,3 meseca.
Pitao sam instruktore da li teretana utice negativno na rast, a oni su se nasmejali i rekli ne. Svi instruktori koji u toj teretani treniraju su krenuli od svoje 15,16 godine i visoki su po 190 cm.
A ovo sto ljudi lupaju misici ti se naduvaju i izgledaju ne prirodno, brate mili vidis kad je dosta i onda prestanes.

Naravno da teretane ne utiče negativno na rast. To su gluposti od pamtiveka. Eto, i ja sam 190cm, a baš rano sam počeo da radim sa tegovima.

A. što se tiče "gruvanja": eh, kad bi se ljudi tako lako nagruvali i bili "preterano veliki"(mada i ne znam šta to zapravo nekome znači :D ), svi bi danas bili takmičari na Mr. O. :D

Šta je ono što određuje da li će neko biti izuzetno velik i dobro građen ili imati samo rekreativnu formu(kakvu ljudi obično vole da vide):

- količina proteina u ishrani(za bb je min 3g/kg, danas je standard da top IFBB bodibilderi uzimaju čak 5g/kg),
- da li se koristi AAS i koliko pametno,
- kvalitet i intenzitet treninga.
- genetske predispozicije.

Ako ne ispunjavaš jedan ili više od ovih faktora, zaboravi na bojaznost da ćeš postatiti prevelik. :D Smešno je kako ljudi misle da se tako lako postaje velik. :) Treniraj i nemaj brige.

I ja mislim da teretana ne utice na rast, osim ako radite vjezbe nepravilno.Ali bih svakako izbjegavao cucanj i mrtvo dizanje.A ovo ostalo sa malim tezinama(20-30 kg)

Znaci slobodno u teretanu ali STROGO pravilno izvodjenje vjezbi.Nadji neki program za pocetnike.

Upotreba AAS-a u tim godinama može da zaustavi ili umanji prirodni potencijal za rast, zbog preranog sazrevanja kostiju. Teretana već nema veze sa tim.

"Nemoj čučanj da radiš, sabija te" - koliko sam samo puta čuo to. :D

Kao i svaki početnik što ulazi u svet treninga, ulazi i tinejdžer - učenje forme pokreta, a za to su neophodne manje težine. Koliko dugo tako? Ne može se reći. Video sam da neko ni posle 3 godine vežbanja ne ume pravilno da trenira. Ko je istrajan i zanima ga ono čime se bavi, ima dobru podršku sa strane, naučiće pravilnu formu pokreta već posle nekoliko meseci. Ko je sezonac, radi vežbe prema onom što je čuo, gleda nekog i kopira pokret, ne razmišlja o mišiću koji trenira... neće naučiti nikada.

Jako je bitno u tim godinama imati dobrog instruktora ili iskusnog i dobrog vežbača pored sebe. I ja sam u teretanu ušao prvi put sa 15 god. Već posle 3 meseca imao sam, da tako kažem, normalne treninge, tj. rad sa težina u opsegu od 8 do 12 ponavljanja. A, pisao sam već negde da sam prvi jednoručni teg napravio sa 11 godina, a godinu dana kasnije i dvoručni. Sećam se da je to bila neka osovina od kočijaških točkova(živeo na selu tada) i prvo po jedan, a kasnije po dva bloka vezana na svakoj strani. :) :) Hvala bogu, nikakvih problema sa visinom nemam osim toga da je ispalo "čudno" što su mi roditelji 172cm i 165cm, a ja 191cm. :D :D

E izvinjavam se moro sam ovo postavim:lol:
0_2dc52_1c5e3a99_L

Upotreba AAS-a u tim godinama može da zaustavi ili umanji prirodni potencijal za rast, zbog preranog sazrevanja kostiju. Teretana već nema veze sa tim.

"Nemoj čučanj da radiš, sabija te" - koliko sam samo puta čuo to. :D

Kao i svaki početnik što ulazi u svet treninga, ulazi i tinejdžer - učenje forme pokreta, a za to su neophodne manje težine. Koliko dugo tako? Ne može se reći. Video sam da neko ni posle 3 godine vežbanja ne ume pravilno da trenira. Ko je istrajan i zanima ga ono čime se bavi, ima dobru podršku sa strane, naučiće pravilnu formu pokreta već posle nekoliko meseci. Ko je sezonac, radi vežbe prema onom što je čuo, gleda nekog i kopira pokret, ne razmišlja o mišiću koji trenira... neće naučiti nikada.

Jako je bitno u tim godinama imati dobrog instruktora ili iskusnog i dobrog vežbača pored sebe. I ja sam u teretanu ušao prvi put sa 15 god. Već posle 3 meseca imao sam, da tako kažem, normalne treninge, tj. rad sa težina u opsegu od 8 do 12 ponavljanja. A, pisao sam već negde da sam prvi jednoručni teg napravio sa 11 godina, a godinu dana kasnije i dvoručni. Sećam se da je to bila neka osovina od kočijaških točkova(živeo na selu tada) i prvo po jedan, a kasnije po dva bloka vezana na svakoj strani. :) :) Hvala bogu, nikakvih problema sa visinom nemam osim toga da je ispalo "čudno" što su mi roditelji 172cm i 165cm, a ja 191cm. :D :D

PA brate porastao si od toga - ne valja teretana mozda, mnogo uvecava ljude hahahahhaha

E gledao sam one slike sto si stavljao, sta je ono bre, ili ti imas 3 metra ili su oni bilderi svi bre metar i 40???

Bas sam se zacudio kada sam video...Ti si bas veliki izgleda.....Pa da, na onu tvoju visinu morao bi da imas 120 kg pa kada ispoziras da deluje profi...

Ma de ce da nadje..nego jel i zabluda da se smanjuje kita bilderima:lol:

Naravno da jeste...Fitnes G je vec objasnio to a mogao bih i ja ali na pdf psihologija a ne ovde jer ovo je tema vise za psihologiju nego za sport....

Svi se secate (ko isao u gimnaziju i medicinsku) u srednjoj iz psihologije kadasmo ucili opazanje i greske u opazanju pa onda imas grupisanja predmeta po vrsti po boji po obliku itd i onda opazas npr grupu a ne deo itd....Ili ono kada psiholozi savetuju da visoke zene nose suknje sa vodoravnim belim linijama - TO IH "SIRI" a malim debelim zenama savetuju da nose crne suknje sa uspravnim linijama JER IH TO "IZDUZUJE".

Zapravo te suknje uopste niti izduzuju niti sire NEGO SE KOD POSMATRACA NA TAJ NACIN JAVLJA GRESKA PERCEPCIJE I MANIPULISEMO NJEGOVIM OPAZANJEM I ON SUBJEKTIVNO DOZIVLJAVA OBJEKTIVNU STVARNOST....

Ista ta fora i sa bilderima - polni organ ostaje isti kao sto je i bio , ali noge rastu a pogotovo kvadriceps femoris napred koji je najveci misic u ljudskom telu - KAda noge narastu mi od tolikih nogu imamo iskrivljenu percepciju da se "polni organ smanjio" ali to je samo greska u opazanju.....

Evo ga ono o cemu pricam na slici :
fig3b_muller.gif

Koja uspravna linija je veca a koja manja - prva ili druga???
Treca ili cetvrta?
Peta ili sesta?

PA brate porastao si od toga - ne valja teretana mozda, mnogo uvecava ljude hahahahhaha

E gledao sam one slike sto si stavljao, sta je ono bre, ili ti imas 3 metra ili su oni bilderi svi bre metar i 40???

Bas sam se zacudio kada sam video...Ti si bas veliki izgleda.....Pa da, na onu tvoju visinu morao bi da imas 120 kg pa kada ispoziras da deluje profi...

Opet ti i profi poziranje, a ja običan amaterčić. :) Senka pored onih profesionalaca koji uživo deluju impozantno. Znaš one smešne tipove koji se ku*če(sorry na izrazu) dok poziraju pored nekog profesionalca jer misle da su bolji od njih, umesto da im bude čast što su uopšte imali šansu da stanu pored nekog od njih. :) Ili dođe neka gromada od čoveka i kaže za profesionalce da su sitni i da je veći od njih. Veći u čemu? Nek proba on da iznese čistu mišićnu masu +30 ili 40kg u odnosu na svoju visinu i još da to bude skladno. :D Da to može, i sam bi bio takmičar a ne zajedljivo pričao o njima.

Kako misliš da se zovem fitness guy ako na svoju visinu imam još 30kg više?! :D To je bodibilding, prijatelju. Ja ne težim toj građi, iako obožavam bodibiliding. Osećam se odlično u svojoj težini, zadovoljan izgledom i, kao što ti reče, baš me briga kako bi drugi voleo da ja izgledam. :) :)

Inače, Lee Priest i Lesukov su izrazito niski, svi ostali sa slika imaju ok visinu(172 - 177cm).

Poslednja izmena:
Opet ti i profi poziranje, a ja običan amaterčić. :) Senka pored onih profesionalaca koji uživo deluju impozantno. Znaš one smešne tipove koji se ku*če(sorry na izrazu) dok poziraju pored nekog profesionalca jer misle da su bolji od njih, umesto da im bude čast što su uopšte imali šansu da stanu pored nekog od njih. :) Ili dođe neka gromada od čoveka i kaže za profesionalce da su sitni i da je veći od njih. Veći u čemu? Nek proba on da iznese čistu mišićnu masu +30 ili 40kg u odnosu na svoju visinu i još da to bude skladno. :D Da to može, i sam bi bio takmičar a ne zajedljivo pričao o njima.

Kako misliš da se zovem fitness guy ako na svoju visinu imam još 30kg više?! :D To je bodibilding, prijatelju. Ja ne težim toj građi, iako obožavam bodibiliding. Osećam se odlično u svojoj težini, zadovoljan izgledom i, kao što ti reče, baš me briga kako bi drugi voleo da ja izgledam. :) :)

Inače, Lee Priest i Lesukov su izrazito niski, svi ostali sa slika imaju ok visinu(172 - 177cm).

Pa znam, ali na forumu krstarice moze da se menja i naziv nicka, ja bih te prvo ugojio a posle ti promenio nick u Bodybuilding Guy hahahah ili Bulldog Guy

Pa znam, ali na forumu krstarice moze da se menja i naziv nicka, ja bih te prvo ugojio a posle ti promenio nick u Bodybuilding Guy hahahah ili Bulldog Guy

Hehehehe Znam ja da bi to ti uradio. :D

Šalu na stranu, kao što rekoh, znam da bih sa svojom visinom mogao biti gromada uz 120ak kg , ali ja to ne želim. Ja sam skroman dečko koji ne skreće pažnju na sebe. Kao što reče, može me neko pomešati i sa košarkašem i meni je to ok. :) Ko bi rekao da mi je max na benchu 95-100kg, kad je ta brojka isključivo rezervisana za neke napaljene i ogromne tipove u bilderanama(ups, zezam malo). :D :D :D Volim da imam kvalitetnu masu na sebi, a u natural uslovima nemoguće je imati 10 ili manje posto masti uz težinu od +30 i više kilograma u odnosu na visinu. To je kao što se meni lično ni malo ne dopada građa mnogih strongman takmičara(osim Pudzianowskog). Ne volim izraz "masa je keva". :D

ewo ja imam samo jedno pitanje...pa ako zna neko da mi odg.cuo sam da ako dizem manju kilazu wise puta tako radim definiciju a ako dizem wecu kilazu malo manje puta,na primer od 4 do 6,onda radim masu...pa da li moze neko da mi kaze da li u tome ima istine ??

ewo ja imam samo jedno pitanje...pa ako zna neko da mi odg.cuo sam da ako dizem manju kilazu wise puta tako radim definiciju a ako dizem wecu kilazu malo manje puta,na primer od 4 do 6,onda radim masu...pa da li moze neko da mi kaze da li u tome ima istine ??

Dobro mare brate ja ti verujem imas telo ko dokaz :lol:nego ajde objasni sta konkretno radi 1 a sta drugi slucaj i koji je ucinak ako se u oba slucaja povecava broj ponavljanja

Dobro mare brate ja ti verujem imas telo ko dokaz :lol:nego ajde objasni sta konkretno radi 1 a sta drugi slucaj i koji je ucinak ako se u oba slucaja povecava broj ponavljanja

I jedan i drugi slucaj sa takvim razmisljanjem je propast i tupkanje u mestu bez rezultata....

NE radi se o tome da li ces uraditi 8 i li 80 puta, radi se o tome sta dizes, koliko dizes U ODNOSU NA TVOJE MISICE I SADASNJU SPREMU (SNAGU) !

Kaze se da treba podici za masu tj NEPRAVILNO JE RECI ZA MASU NEGO ZA MISICNU HIPERTROFIJU I NAPREDOVANJE neki teret koji jeeedva mozemo podici 8 puta....Znaci da deveti put dobijemo otkaz i nemozemo podici deveti put....E TAKVIH 8 PONAVLJANJA IZGRADJJE MISIC I ON JE U STANJU HIPERTROFIJE NARAVNO AKO SE SVE TO PTOPRATI NUTRITIVNO ISHRANOM ILI SUPLEMENTIMA...

ZNACI NEMA TU "MASA" I DEFINICIJA" .....Misici sami po sebi imaju i odredjenu masu i odredjenu definiciju koja se ne moze menjati....Mogu se samo debljati misicna vlakna a ne kopirati i umnozavati (to je vec hiperplazija i ona staje do 5 ili 7.god zivota mozda i ranije) Znaci masa ne postoji - to je izraz kada se neko usvinji i dobije salo preko misica a onda neki misle da su to misici porasli ili se naduli, a ustvari misici su isti samo preko njih je leglo salo + potkozna voda....

Sto se tice veceg broja ponavljanja - nista se ne desava,,,,,Samo se dzabe izmori misic i nece hipertrofirati - ojacati, uvecati se (bez sala naravno) nego ce stagnirati a ako se takav trening i nastavi on ce se i smanjivati tj atrofirati......Jos ako ishrana nije adekvatna ovaj proces bukvalno propadanja tela je jos brzi....

Znaci eto sta se desava u oba slucaja - PROPAST!
Nije bitan broj koliko se radi vec je bitno da tesku tezinu dignes bar 8, 9 , 10 puta i eto kaze se ne bi valjalo vise od 10 puta....Ne postoji neki magicni broj, nije stvar u tome.....

A sve preko 20 puta je GUBLJENJE VREMENA I NEMA NAPREDOVANJA LJUDI, DOKLE DA SE PRICA VISE.....Time moze da se radi eventualno list, podlaktica, trbusanjaci, mada ni to nije pravilo i te misicne grupe se rade kao i ostale skoro...

Evo ja sam sad poceo da stavljam teg u nogama kada radim trbusnjake donje - kada se legne na klupu i dizu se noge i IMA MNOGO BRZI EFEKAT NA SNAGU JACINU I MASU TRBUSNJAKA NEGO KLASICNE SMARACINE OD PO 100 PONAVLJAJA OD KOJIM ME NA KRAJU NAJVISE BOLE LEDJA, NOGE, KARLICA A TRBUSNJACI SKORO NISTA......Znaci i trbusnjaci sa opterecenjem su prava stvar od 10-15 ponavljaja...PA kad te neko sutne u stomak izlomi nogu :cool:

Back