Nedavni sadržaj od Bajo Pivljanin

 1. Bajo Pivljanin

  Случај Милоша Милојевића

  Уммм...Места није Нишава. Нишава је Нишава и извире са Старе Планине.
 2. Bajo Pivljanin

  FK Crvena Zvezda 2022/2023

  Изазовна група, нема шта. Може да се игра, Монако свакако фаворит за пролаз.
 3. Bajo Pivljanin

  FK Crvena Zvezda 2022/2023

  Све се слажем, само ми је овај двомеч изазвао флешбекове од пре 6-7 и више година. Надам се да ће организација и поставка игре у групи ЛЕ бити макар на нивоу прошлодишње, и ако буде ту се ставља тачка на ову причу.
 4. Bajo Pivljanin

  FK Crvena Zvezda 2022/2023

  Није ово само до среће и сплета околности. Први пут се после реванша са Лудогорецом срљало, уздало да ће Мара сама да реши противника, играло панично и нерезонски. Први пут после 3:3 на Малти систем (макар у оба 2. полувремена) није постојао. Деки хтео оба пута да победи 5:0 и промашио...
 5. Bajo Pivljanin

  Dalimilova Hronika

  Anegdotalno resenje rebusa je Mihajlo Visevic (u svakoj sali pola istine 😄): - vlada pogranicnom srpskom zemljom Zahumljem - ucestvuje u <hrvatskim> crkvenim saborima - naprecac se pojavljuje kao rex umesto dux - govori o svom poljskom poreklu - zaposeda oblast (koliko god malu) na Apeninima -...
 6. Bajo Pivljanin

  Све што тема није, историјска питања и информације

  Илирско племе? Како дођосмо од Влаха/влаха до илирског племена? Мислим превасходно на сточаре.
 7. Bajo Pivljanin

  Све што тема није, историјска питања и информације

  Пракса давања привилегија локалном племству уз прелазак на ислам је била широко распрострањена. Верници Цркве босанске су практично истребљени у време непосредно пред турско освајање. Света места и свете књиге ЦБ су завршили у рукама СПЦ. Шта мислиш где су завршили верници? ;)
 8. Bajo Pivljanin

  Све што тема није, историјска питања и информације

  Власи нису седеоци па да буду староседеоци :D Влаха (а поготово влаха) има на целом простору Балкана на којем су Османлије овладале пре освајања Босне. Бивше границе њима не значе много за оно што сада постаје унутрашња колонизација и прерасподела становништва.
 9. Bajo Pivljanin

  Све што тема није, историјска питања и информације

  Тако је. Неке грешке су дубоко укорењени и многи историчари настављају њихов пренос in perpetuum. Но цитат изнад се бави брокјама из дефтера а не теоријом религије.
 10. Bajo Pivljanin

  Све што тема није, историјска питања и информације

  Нетачно, велики број првих муслимана у Босни су досељеници. У бившим крајевима краљевске области [...] насељен је далеко већи број Влаха (у односу на староседеоце). [...] Последице тог дотока и масовне влашке исламизације [...] Недим Филиповић и његов рад о исламизацији, заснован на турским...
 11. Bajo Pivljanin

  Goran Šarić

  Чекамо реакцију на пораз фудбалске репстације од Данске.
 12. Bajo Pivljanin

  Goran Šarić

  Da li je Saric ikada vidjen u drugoj odeci?
 13. Bajo Pivljanin

  АРХЕОЛОГИЈА

  Љубим руке! И даље сам подељеног мишљења, а могу се сложити са Рашком - независна потврда овог тумачења би отклонила било какву сумњу. До тада, ово је више смела интерпретација него ли доказ, али свако вредна пажње у будућим размишљањима.
 14. Bajo Pivljanin

  АРХЕОЛОГИЈА

  Бувкално друга објава изнад твоје :roll:
 15. Bajo Pivljanin

  АРХЕОЛОГИЈА

  Информације су штуре и логика климава, али занимљиво за прочитати. Ако неко има истраживање/расправу, можда је боље образложено: http://sveoarheologiji.com/prvi-srpski-kovani-novac-je-dva-veka-stariji-nego-sto-se-to-ranije-mislilo/

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.